Direct naar artikelinhoud
Nieuws

UvA-demonstrant veroordeeld tot gevangenisstraf voor geweld tegen politieagenten

Een demonstrant die bij de barricade van het tentenkamp op Roeterseiland aanwezig was, is veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf, waarvan één voorwaardelijk, voor geweldpleging tegen politieagenten. Een ander is voor dezelfde aanklacht vrijgesproken. De twee waren de eersten die terechtstonden sinds de reeks pro-Palestijnse demonstraties vorige week op UvA-locaties begon.

Een demonstrant wordt aangehouden tijdens de ontruiming van het pro-Palestijnse protest op Roeterseiland op 6 mei.Beeld ANP

De eerste demonstrant die donderdagmiddag terechtstond voor de snelrechter was de Britse Toby B. De 22-jarige verdachte, die zich als non-binair identificeert, is veroordeeld voor openlijke geweldpleging tegen de politie. De rechtbank acht bewezen dat B. vanaf de opgebouwde barricade op Roeterseiland in de nacht van maandag 6 mei op dinsdag 7 mei met de scherpe punten van een geopende paraplu politieagenten heeft geslagen. Ook wordt de demonstrant veroordeeld voor verzet tegen diens aanhouding.

Dat B. een steen naar de politie zou hebben gegooid wordt niet bewezen geacht.

De rechter veroordeelde de oud-student tot twee maanden gevangenisstraf, waarvan één maand voorwaardelijk. De rechtbank woog daarin mee dat het gedrag gewelddadig is geweest en dat het in een groep is gebeurd. “Uw gedrag had niets te maken met vreedzaam demonstreren,” zei de rechter daarover.

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van drie maanden. Daarmee wilde hij een ‘krachtig signaal afgeven’ voor eventuele toekomstige demonstraties.

Shovel

B. was aanwezig bij de demonstratie die op 6 mei begon op de Roeterseilandcampus. Rond het middaguur werd op het UvA-terrein een tentenkamp opgezet. De demonstranten bouwden gedurende de dag een barricade voor het kamp, met pallets en bouwhekken. De sfeer sloeg begin van de avond om. Na middernacht begon de politie met het opbreken van de barricade en het kamp.

Op de camerabeelden die in de rechtbank werden getoond, is B. volledig gekleed in het zwart en met gezichtsbedekking op de barricade te zien, terwijl hen met een geopende paraplu politieagenten slaat. Verder is te zien hoe agenten met een shovel en dienders van de ME de barricade proberen open te breken.

B. is afgelopen zomer afgestudeerd aan Amsterdam University College (AUC), een afdeling van de UvA. Momenteel volgt hen een opleiding tot slotenmaker.

Verkeerde rugzak

De tweede verdachte die donderdagmiddag terechtstond, Hamza A., werd ook verdacht van openlijke geweldpleging tegen agenten van de Mobiele Eenheid, maar is door de rechter vrijgesproken. De Amsterdammer was aanwezig op de demonstratie en bij het tentenkamp op Roeterseiland.

Volgens de officier van justitie had A. een of meerdere stenen naar de agenten gegooid, zoals drie agenten in de nacht van de demonstratie zouden hebben gezien. De advocaat van A., eveneens Kramer, bracht daar tegenin dat de agenten de verkeerde voor zich hebben.

Op een compilatie van camerabeelden die de verdediging inbracht, is te zien hoe iemand met een zwarte rugzak een steen gooit. De verdachte droeg een witte rugzak ten tijde van de demonstratie en is daarmee ook op de beelden te zien. De rechter kan zich voorstellen dat de agenten zich, ’s nachts en in de chaos, hebben vergist.

A. voelde zich als afgestudeerde aan de Hogeschool van Amsterdam solidair met de demonstratie. Hij heeft vaker meegedaan aan anti-genocide-demonstraties en A12-demonstraties, zo zei hij in de rechtbank. Ook zei hij geschrokken te zijn door de sfeer bij de demonstratie: “De hele situatie voelde voor mij over the top.” Het was volgens hem uit de hand gelopen, zowel aan de kant van de demonstranten als bij de politie.

Uitstel

Een derde verdachte die donderdag voor de snelrechter verscheen, Simeon H., wordt ervan verdacht politieagenten van de Mobiele Eenheid klappen op de helm te hebben gegeven met zijn handen. De 30-jarige verdachte was aanwezig bij de bezetting van het Binnengasthuisterrein, die op woensdag 8 mei na iets meer dan 24 uur werd beëindigd door de politie.

Advocaat van de verdachte, Krit Zeegers, vroeg om de behandeling van de zaak uit te stellen, omdat er nog te weinig tijd is geweest om de zaak voldoende te onderzoeken. Dat verzoek willigde de snelrechter in. Simeon H., die een onderzoeksmaster aan de UvA volgt, kan de inhoudelijke behandeling in vrijheid afwachten.

Bij alle drie de zittingen voor de snelrechter was de publiekstribune vrijwel volledig gevuld. Een enkeling van hen droeg een keffiyeh, de sjaal die geassocieerd wordt met Palestina. De aanwezigen applaudisseerden voor de vrijspraak van Hamza A. en het uitstel van de behandeling die Simeon H. in vrijheid mag afwachten.