Direct naar artikelinhoud
Amsterdam wereldstad

Hoe Amsterdam het Songfestival nieuw leven in wist te blazen

Luister ook naar eerdere afleveringen van Amsterdam wereldstad
Beeld Sjoukje Bierma

Komende week kijken ruim 150 miljoen mensen weer naar het Eurovisie Songfestival. Dat het songfestival zó populair zou worden, konden ze in 1970 niet geloven: het festijn zat dat jaar in een flinke dip en Amsterdam kreeg de taak om het nieuw leven in te blazen. Hoe liep dat af? En hoe beleefde ras-Amsterdammer Edsilia Rombley haar deelnames aan het liedjesfestijn?

Video wordt geladen...

Het Songfestival van 1969 kende een opvallend en uniek einde: niet één, maar víér landen eindigden met hetzelfde puntenaantal bovenaan. Zo kwam onder anderen de Nederlandse Lenny Kuhr als winnaar uit de bus. Maar toen was er een probleem, want normaal gaat het Songfestival een jaar later naar het winnende land. Wie moest dat nu worden?

Hoe het evenement uiteindelijk in Amsterdam belandde, vertelt Paroolverslaggever Stefan Raatgever, die al tien jaar het Songfestival op de voet volgt, in de podcast Amsterdam wereldstad. “Als deze editie van 1970 niet was gegaan zoals die is gegaan, had het heel anders kunnen lopen.” Ook deelt hij zijn verwachtingen voor Europapa van Joost Klein, én weet hij waarom het Songfestival van 2021 niet in Amsterdam maar in Rotterdam werd gehouden.

Edsilia Rombley

Ook is zangeres Edsilia Rombley te gast, die zowel in 1998 (met Hemel en aarde) en 2007 (met On top of the World) meedeed aan de internationale zangwedstrijd. Ze was in 2021 bovenden een van de presentatoren tijdens het Songfestival in Rotterdam. Zenuwen speelden haar eigenlijk zelden parten. “Gek genoeg denk ik nooit aan al die miljoenen kijkers. Misschien ben ik daar te nuchter voor.”

Hoe schat zij de kansen in voor Joost Klein? En welke Amsterdamse toevoegingen hebben het Songfestival veranderd? Je hoort het in de nieuwste aflevering van Amsterdam wereldstad.

Amsterdam wereldstad

In de podcast Amsterdam wereldstad komen typisch Amsterdamse thema’s aan bod. Paroolverslaggever en presentator Lorianne van Gelder neemt luisteraars wekelijks mee, samen met experts van binnen en buiten Het Parool. Iedere dinsdagochtend verschijnt een nieuwe aflevering.

Luister ook naar eerdere afleveringen van Amsterdam wereldstad

Video wordt geladen...