Luister naar

Akkerbouwers zien inzet van een drone wel zitten

Nieuws
Een op de zeven akkerbouwers voelt er wel wat voor om drones in te zetten om de teelt van hun gewassen te verbeteren. Van de boeren met meer dan honderd hectare grond is zelfs een kwart nieuwsgierig naar de inzet van de onbemande vliegtuigjes.
Marinde van der Breggen Marinde van der Breggen
zaterdag 24 maart 2018 om 03:00
Drones kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld vocht- of temperatuurmetingen te doen, maar ook om gewassen te bespuiten of weidevogels en hun nesten te lokaliseren.
Drones kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld vocht- of temperatuurmetingen te doen, maar ook om gewassen te bespuiten of weidevogels en hun nesten te lokaliseren. ap / Maurizio Gambarini

Roggel

In de akkerbouw zijn talloze manieren denkbaar waarop drones ingezet kunnen worden. Ze kunnen met camera’s en sensoren kijken hoe het gewas erbij staat, hoeveel het groeit, wat de temperatuur is, enzovoort. Maar drones kunnen ook worden gebruikt om gewassen te bespuiten.

Ruim 13 procent van de akkerbouwers is geïnteresseerd in het gebruik van drones. Dat blijkt uit de AkkerbouwScanner, het jaarlijkse telefonisch onderzoek van het agrarische marktonderzoeksbureau AgriDirect. 275 akkerbouwers, volgens het bureau een representatieve steekproef, zijn daarin gevraagd naar hun belangstelling voor het inzetten van de onbemande luchtvaartuigen. Volgens het CBS zijn er in Nederland zo’n achtduizend akkerbouwbedrijven.

Het zijn vooral de boeren met veel land, die meer willen weten over de drones. Van alle akkerbouwers die 100 hectare grond of meer hebben, gaf bijna 26 procent aan (zeer) geïnteresseerd te zijn. Bij de bedrijven met tussen de 10 en 50 hectare grond, gaf 9,5 procent dat antwoord.

precisielandbouw

Volgens het onderzoeksbureau neemt de belangstelling voor drones toe dankzij de ‘stormachtige ontwikkeling van de precisielandbouw’. Boeren die gebruik maken van precisielandbouw kunnen, dankzij allerlei technologische toepassingen, elk deel van hun perceel voorzien van de juiste verzorging. De bedoeling is dat er op die manier zo veel mogelijk opbrengst van het land komt, met zo min mogelijk nadelige effecten voor het milieu.

Zo heeft niet altijd het hele perceel evenveel mest of bestrijdingsmiddelen nodig. Met camera’s en sensoren kan bijvoorbeeld worden bepaald waar hoeveel bestrijdingsmiddel nodig is, zodat er niet onnodig gespoten hoeft te worden.

Op dit moment wordt in de akkerbouw nog maar mondjesmaat van de onbemande vliegtuigjes gebruikgemaakt. Maar doordat de techniek zich in rap tempo ontwikkelt, is de inzet van drones allang geen toekomstmuziek meer. Sensoren worden beter en lichter, en de drones kunnen steeds preciezer navigeren.

Drones worden al op andere manieren ingezet in de agrarische sector. Zo kondigden Limburgse boeren vorig jaar aan met drones op zoek te gaan naar wietplanten die door kwekers illegaal op hun maïsvelden worden geplant.

Ook om weidevogels te beschermen worden de apparaten ingezet. Gewapend met een infraroodcamera speuren boeren en vogelbeschermers de weilanden af om te kijken waar zich nesten van weidevogels bevinden. Met die kennis kunnen boeren de nesten ontzien bij het maaien. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'