24 maart 2018 om 03:00
Luister naar

Ons land is geen smeltkroes, maar een mozaïek

Gezellig wel, bij de Turkse kapper. Zoals altijd.

De zon doorschijnt de zaak, weerkaatst in de spiegels. Oud-Hollandse smartlappen schallen uit de boxen. ‘In Brabant heeft de tijd stilgestaan, vroeger is niet voorbijgegaan.’ Dit is niet het moment om te beginnen over xtc en drugsafval.

Gezellig inhaken is maar het beste. Ja, laten we voor nu maar even net doen of Brabant niet vol ligt met gifvaten. Degene die mij knipt, verstaat de tekst toch niet. Vooraf aan de knipbeurt vertaalt een collega in het Turks wat ik zeg. Vluchtte hij voor Erdogan? Voor de beruchte Turkse dienstplicht? Komt hij alleen wat bijverdienen?

Zwijgend geknipt worden heeft ook wel iets.

Altijd verrassend wie je er tegenkomt, het verloop is groot. Een gevluchte Syriër doet werkervaring op. Een vliesdun jongmens met puistjes draaft op met straffe thee. Sommigen gaan naar het vrijdaggebed in de moskee, anderen geloven geen sikkepit. De één vertelt over zijn gearrangeerde huwelijk, de ander over de olijven uit grootvaders Anatolische boomgaard: zakken vol, in de auto de hele Balkan door, naar Nederland. Alle 28 kilo. ‘Zwarte olijven zijn de lekkerste.’

Die van het gearrangeerde huwelijk heeft zijn Turkse dienstplicht afgekocht. Hij verdedigt Erdogan fel, op het onaangename af. Maar de liefde gaat niet zo diep dat hij voor hem soldaat wil zijn. Uit de gesprekjes blijkt soms dat onze werelden elkaar alleen geografisch overlappen.

De Brabantse charmezanger sterft weg. Er wordt nu geplukt aan uitheemse snaarinstrumenten. Het verbaast altijd hoe menig groot volk zijn gehele, stokoude gevoelsleven weet te ontwringen aan slechts twee- of eensnarige luiten en vedels. Het syncopische ritme klinkt als het geluid van duizend voorbijdravende paarden. Dat past wel goed bij de Turkse geschiedenis. Een oud-Hollands draaiorgel klinkt er maar schril bij.

De kapsalon is een schaarse plek van ontmoeting. Net als de stadsboerderij, de markt, de bibliotheek, de supermarkt en het openbaar vervoer. Plekken waar burgers met elkaar mengen, zijn belangrijk. Of waar ze in elk geval een mozaïek vormen, van afzonderlijke steentjes. Een mozaïek, is dat het minimaal haalbare of het maximaal haalbare in multicultureel samenleven? In elk geval is het beter bij de kapper de politiek maar even op te schorten. Wie geschoren wordt, moet stilzitten. Of heeft Guus Meeuwis nog een idee?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jan-Willem Wits

Er zijn nauwelijks theologen die kunnen tippen aan Augustinus

De boeken en preken van Augustinus zijn nog steeds modern, vindt Jan-Willem Wits. ‘Met het lezen van Augustinus kun je een leven lang volstaan.’

beeld nd

Zorgen voor de hele aarde is in je eentje te groot. Vraag jezelf af: voor welk stukje aarde wil ik zorgen?

Zorgen voor de hele aarde is in je eentje te groot, realiseert Alexander Bosma zich. Maar je kunt wel voor een stukje aarde zorgen. Bedenk eens: welk stukje zou dat kunnen zijn?

Afbeelding

Kan Nederland wel zonder nationaal gevoel en emotie? Nee, koester dus de schaarse nationale rituelen

Acda en De Munnik zongen het al: 'Je kunt hier nooit eens even rustig op je voetstuk staan.' Hoe gaan we om met onze helden? Is 'vaderlandse geschiedenis' belangrijk? Ja!

d

Wat doe je als (schoon)ouders je claimen? 'Voor mij gaan ze een grens over, het is ons huis'

Ze komen samen, een jong stel: ze zijn zeven jaar getrouwd en hebben een kleintje van drie. ‘We hebben het samen fijn’, zegt zij. Het probleem zit ‘m dan ook niet in hun huwelijk. Maar in hun schoonfamilie. Aan beide kanten.

Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Het cijfer was helaas het enige dat telde bij de lessen geschiedenis

Draait leren echt nog steeds om het behalen van een bepaalde norm? Lysanne van de Kamp vindt het jammer dat de geschiedenissenlessen op school enkel om het cijfer gingen.

Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Er wordt 17 miljard euro verdiend aan mensen met schulden. Kwijtschelden is waarschijnlijk goedkoper

De problematische schuldenlast in Nederland is 3 miljard. Sociaal werkers, deurwaarders, ambtenaren, advocaten en administrateurs hebben daar hun werk van gemaakt. Kosten: 17 miljard. Wim Dekker pleit voor een jubeljaar.

Het is echt niet vreemd dat Renze Klamer zich ook zonder geloof gelukkig voelt

Renze Klamer vindt het vervelend als mensen tegen hem zeggen: 'We bidden voor je.' Wat kerkverlaters vervelend vinden, is niet maatgevend, stelt Reina Wiskerke. Toch begrijpt ze de allergie van Klamer.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.