FNV: inlichtingenplicht bij uitkeringen moet op de schop

Nieuws
Vakbond FNV wil dat de Tweede Kamer ervoor zorgt dat de inlichtingenplicht bij uitkeringen wordt aangepast. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong zegt dat de vakbond het ‘spuugzat’ is dat mensen in Nederland die een beroep moeten doen op een uitkering telkens onder een vergrootglas komen te liggen. Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over het rapport ‘Blind voor mens en recht’ van de parlementaire-enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening.
anp
dinsdag 23 april 2024 om 06:10
Afbeelding
beeld anp

Volgens Jong grijpt de huidige inlichtingenplicht ‘onmenselijk en onwenselijk’ ver in het leven van mensen in. De regeling moet ‘eerlijker en begrijpelijk’ worden ‘en dús stevig op de schop’.

Volgens de FNV-bestuurder dient de overheid te stoppen met het overvragen van haar burgers. ‘Vroeger werd je gecontroleerd als iemand een tip gaf dat je de boel bedonderde. Nu moeten burgers in een onzekere positie soms administratie van jaren terug aanleveren om te bewijzen dat ze iets níet gedaan hebben. Dat kun je niet van mensen vragen.’

‘Vergisrecht’

Ook beschikt het UWV volgens de FNV vaak al over bepaalde informatie, maar vraagt de instantie daar vervolgens alsnog naar. Als een burger dan een vergissing maakt bij het opgeven van die informatie staat daar direct een sanctie tegenover. ‘Natuurlijk, een nieuwe baan of verhuizing geef je door, maar het UWV moet stoppen met het vragen naar de bekende weg’, zegt Jong. Het UWV ‘moet mensen niet moedwillig pootje lichten’.

Wat de FNV betreft komt er zo snel mogelijk een ‘vergisrecht’. Want de organisatie ziet te veel voorbeelden van mensen die worden afgerekend op kleine foutjes, met soms grote financiële gevolgen. ‘Goedwillende burgers moeten het recht krijgen dingen te corrigeren’, zegt Jong, ‘en niet bij iedere fout direct met hoge boetes en terugvorderingen worden geconfronteerd’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Apple wint na kwartaalcijfers, banenrapport stuwt beurzen New York

Techbedrijf Apple heeft vrijdag aan beurswaarde gewonnen na goed ontvangen kwartaalresultaten. De omzetdaling als gevolg van mindere iPhone-verkopen was minder erg dan analisten hadden verwacht.

Afbeelding

Rechter verbiedt aangekondigde staking in busvervoer Twente

De rechter heeft de voor komende maandag aangekondigde staking in het busvervoer in de regio Twente verboden. Dat betekent dat de bussen in steden als Almelo, Enschede, Hengelo en Oldenzaal op 6 mei toch gewoon rijden.

Afbeelding

NAM wijst rekening extra kosten schadeafhandeling Groningen af

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil niet opdraaien voor extra kosten bij de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen die voortvloeien uit een nieuwe aanpak van het kabinet.

Afbeelding

Hamas-delegatie zaterdag in Caïro voor gesprekken over bestand

Een Hamas-delegatie arriveert zaterdag in de Egyptische hoofdstad Caïro voor gesprekken over een staakt-het-vuren in Gaza. Dat meldt de Egyptische staatszender Al Qahera. Vrijdag is CIA-directeur William Burns al in Caïro aangekomen in verband met de gesprekken.

Afbeelding

Arrestaties in Canada in verband met moord sikh-leider Nijjar

De Canadese politie heeft arrestaties verricht in verband met de moord op de sikh-separatist Hardeep Singh Nijjar in de provincie British Columbia in juni vorig jaar. Dat zei een bron met directe kennis van de zaak tegen persbureau Reuters.

Afbeelding

Israël niet bij openingsceremonie Eurovisie Songfestival

De Israëlische delegatie is zondag niet bij de openingsceremonie van het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö. Reden is de herdenkingsdag voor de Holocaust in hun land, meldt de European Broadcasting Union (EBU).