Halsema 'beetje gespannen' voor dodenherdenking op Dam

Nieuws
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is "een beetje gespannen" voor de Nationale Dodenherdenking zaterdag op de Dam, liet ze dinsdagavond weten bij Nieuwsuur. Dit jaar gelden extra veiligheidsmaatregelen om spontane protestacties of verstoringen te voorkomen. Mensen moesten zich aanmelden om bij de herdenking op de Dam te zijn; alle 10.000 plekken zijn inmiddels vergeven.
anp
dinsdag 30 april 2024 om 22:29
Afbeelding
beeld anp

Dat mensen zich deze keer moeten aanmelden, is vooral bedoeld om teleurstelling te voorkomen als er geen plek meer is, aldus de burgemeester. Normaal zijn er naar schatting 20.000 mensen op het Amsterdamse plein tijdens de herdenking.

De activist Frank van der Linde, die tijdens de ceremonie met borden wilde demonstreren tegen PVV'er en voorzitter van de Tweede Kamer Martin Bosma, zegt bij Nieuwsuur dat hij tijdens de herdenking op de Dam zal zijn. De gemeente had hem een alternatieve demonstratieplek aangewezen op de Singel, wat Van der Linde ziet als een verbod op het demonstratierecht. Hij is van plan om tijdens de kranslegging door Bosma, hem zijn rug toe te keren.

Maatregelen

"Er geldt geen omkeerverbod. Het is niet te voorkomen en er is weinig aan te doen als het gebeurt. Ik hoop dat activist de waardigheid van het moment en ritueel zal respecteren", zegt Halsema daarover.

De burgemeester zegt niet bezorgd te zijn om aangekondigde demonstraties, maar vooral over een mogelijk onaangekondigd protest "op een breekbaar moment". Daarbij doelt ze op de twee minuten stilte tijdens de dodenherdenking. "Die stilte is van grote betekenis."

De burgemeester zegt zoveel mogelijk maatregelen te hebben genomen, "maar garanties zijn er niet". "Als je zeker wilt weten dat er niets gebeurt, dan moet je een lege Dam hebben. Maar dat wil niemand", aldus de burgemeester, die daarbij benadrukt dat juist "belangrijk is dat het een openbare herdenking is".

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Van Zwol gaat al langs bij de vier coalitiepartijen

Richard van Zwol, de beoogd formateur, maakt dinsdag al een rondje langs de PVV, VVD, NSC en BBB. Tegen media zei Van Zwol ook al een nieuwe naam voor de post van minister-president te hebben, maar wilde er verder niks over kwijt.

Afbeelding

Griekse zaak over dodelijke scheepsramp met migranten geseponeerd

Een Griekse rechtbank zegt zich niet te kunnen buigen over het zinken van een migrantenschip vorig jaar, omdat de dodelijke scheepsramp op internationale wateren plaatsvond. De zaak tegen de negen Egyptische verdachten is geseponeerd.

Afbeelding

Groep UvA-medewerkers neemt afstand van pro-Palestijnse bezetters

Enkele honderden medewerkers en studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) nemen in een petitie afstand van pro-Palestijnse betogers die met bezettingen willen afdwingen dat de universiteit de banden verbreekt met universiteiten in Israël.

Afbeelding

Politie: drugsafval weer vaker in grotere hoeveelheid gedumpt

De politie vermoedt dat criminelen vorig jaar opnieuw vaker drugsafval in grotere hoeveelheden hebben gedumpt. Dat zei Willem Woelders, portefeuillehouder drugs van de politie dinsdag bij de presentatie van het nationaal overzicht drugslocaties over 2023.

Afbeelding

Lavrov klaagt over sancties na helikopterongeluk Raisi

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft het helikopterongeluk van de Iraanse president Ebrahim Raisi in verband gebracht met Amerikaanse sancties. Hij zegt dat daardoor de veiligheid van de luchtvaart is verslechterd.

Afbeelding

Macron gaat naar door rellen geteisterde Nieuw-Caledonië

De Franse president Emmanuel Macron reist dinsdagavond naar Nieuw-Caledonië. In het Franse overzeese gebiedsdeel bij Australië vinden ruim een week rellen plaats.