Direct naar artikelinhoud
Wedstrijdverslag

Ajax wint met 1-4 van FC Volendam, degradatie voor FC Volendam een feit

Ajax heeft zondagmiddag het vonnis geveld over Volendam. Met een 4-1 zege zette de nummer vijf van de eredivisie zelf een goede stap naar het ontlopen van de play-offs voor Europees voetbal.

Met een gemikt schot zet Kenneth Taylor Ajax op 0-1 voorsprong tegen FC Volendam.Beeld ANP

Ajax herpakte zich door goals van Kenneth Taylor, Chuba Akpom en Brian Brobbey van het debacle tegen Excelsior, anderhalf week geleden. Mede door een rode kaart van Steven Bergwijn morsten de Amsterdammers toen twee punten, om vervolgens concurrenten NEC en Utrecht niet of nauwelijks te zien profiteren in de strijd om plek vijf.

Die vervolgde Ajax in Volendam niet alleen zonder de aanvoerder, maar ook zonder de eveneens geschorste Benjamin Tahirovic. Tegenover hun absentie stond de rentree van Steven Berghuis en Jordan Henderson in de selectie. Waar de Engelse routinier meteen aan de aftrap verscheen, viel de reserveaanvoerder Berghuis twintig minuten voor tijd, na tien weken revalideren van knie- en rugklachten, in.

John van ‘t Schip posteerde aanvaller Mika Godts tegen de gedoodverfde degradant op de flank van Bergwijn. Akpom mocht daardoor vanaf rechts proberen te helpen een barrage te ontlopen.

En de Engelse supersub toonde zich ook als basisspeler eens van grote waarde. In één van de beste Ajax-aanvallen voor rust, werd Akpom als aanspeelpunt gevonden. Na diens kaats duwde de opgebloeide Taylor de bal feilloos en hoog in het doel van Volendam.

De thuisclub, net als tegenstander Ajax dit seizoen geteisterd door bestuurlijke onrust, incasseerde voor de wedstrijd al een flinke mokerslag. Nummer zestien RKC haalde ongenadig uit bij Heracles (0-5), waardoor Volendam wist dat het Ajax moest verslaan om nog een theoretische kans te houden op handhaving.

Daar maakte Volendam echter alleen kort na rust even aanspraak op, toen Darius Johnson in de diepte aan de aandacht van Devyne Rensch en de half ingrijpende Josip Sutalo ontsnapte, maar hij zag zijn fraaie lob op de paal belanden.

Toen Akpom na een fraaie actie van Godts bij de tweede paal de 0-2 binnen schoof, was het verweer van Volendam wel gebroken. Daarvan profiteerden Brobbey en Taylor nog. De spits, die een paar keer over het hoofd werd gezien door de handige Godts, deed het op zijn eigen houtje door de bal zelf te veroveren, zich met een schijnschot vrij te spelen en in de verre hoek zijn achttiende competitietreffer binnen te schieten. Taylor kreeg vrij baan na een passje van Henderson en mikte zijn tweede van de middag en vierde van het seizoen binnen.

Benaissa Benamar redde als invaller en al koppend nog de eer voor Volendam, dat door de 1-4 nederlaag de al langer naderende terugkeer naar de eerste divisie op Bevrijdingsdag officieel zag worden.

Live

  1. 90+4 Einde wedstrijd

    Ajax wint de saaie wedstrijd met 1-4 en FC Volendam is officieel gedegradeerd. 

    Beeld Sonny Lensen/Pro Shots
  2. 88. Akpom naar de kant

    Voor de laatste minuten stuurt John van 't Schip Julian Rijkhoff nog het veld op. 

  3. 82. Le Roux naar de kant

    De speler van FC Volendam wordt vervangen door Mau-Asam, die zo nog tien minuten meepakt voordat degradatie een feit is. 

  4. 81. Van 't Schip wisselt door

    Brobbey en Henderson gaan naar de kant, zij worden vervangen door Fitz-Jim en Silvano Vos.

  5. 80. Benamar redt de eer voor FC Volendam: 1-4

    Niet voor het eerst deze middag gaat Sutalo in de fout, waarna Benamar vrij kan inkoppen. 

  6. 77. Taylor zet Ajax op 4-0

    Een gaatje in de korte hoek is genoeg voor de Ajaxmiddenvelder om zijn ploeg op een zeer comfortabele 4-0 voorsprong te zetten. Het is zijn tweede goal van de middag. 

  7. 76. Wissels bij FC Volendam

    Mirani en Johnson worden gewisseld voor Benamar en Douiri.  

  8. 72. Wissels bij Ajax

    Godts en Mannsverk naar de kant, Berghuis en van den Boomen komen in het veld.

  9. 70. Brobbey zet Ajax op 3-0

    Met een goed schot van de rand van de zestien zet het goudhaantje van Ajax de ploeg op 3-0. 

    Beeld ANP
  10. 66. Dubbele wissel bij FC Volendam

    De Haan en Vivaldo gaan naar de kant, hun vervangers zijn Nazih en Buur. 

  11. 59. Akpom zet Ajax op 2-0

    Godts haalt de achterlijn en legt de bal goed terug op Akpom. De goal is een fluitje van een cent voor de spits. Daarmee zit FC Volendam tot aan zijn wenkbrauwen in het moeras en dreigt over een halfuur kopje onder te gaan. 

    Chuba Akpom in actie.Beeld Shane Winsser / Pro Shots
  12. 56. Een saaie middag in Volendam

    De ontknoping van het seizoen nadert, maar voor Ajax en Volendam staat er nog genoeg op het spel. Toch spelen de ploegen niet zo: weinig passie en vuur op het veld, terwijl de belangen terdege groot zijn. 

  13. 46. Johnson zet Volendam nét niet op 1-1

    Een prachtige lob van de spits van Volendam belandt op de paal en vervolgens in de handen van Rulli. Johnson wordt voor zijn actie verdedigd door Sutalo, maar die is even effectief als een molshoop tegen een tsunami. Ajax komt goed weg - put Volendam hier moed uit?

  14. 46. Begin tweede helft

    En beide ploegen zijn zonder wissels aan de tweede helft begonnen. 

  15. 45+4 Rust in Volendam

    Ajax leidt met 1-0 en heeft geen enkel probleem met FC Volendam - hoewel het zelf niet bij machte is om de degradatiekandidaat weg te spelen. 

  16. 43. Volendam verliest de moed per minuut

    Je zou het niet denken, maar deze wedstrijd is de laatste strohalm van FC Volendam om degradatie te voorkomen - als Volendam verliest, is het einde oefening. De ploeg speelt deemoedig, alsof de spelers al denken aan de wedstrijd in het Bingoal Stadion bij knooppunt Prins Clausplein in Den Haag.

  17. 36. Grote kans voor Vivaldo

    Booth krijgt uitgebreid de kans om vanaf de linkerflank een voorzet op maat te geven en Vivaldo kan redelijk ongehinderd koppen. Gelukkig voor Ajax mikt hij de kopactie niet goed, anders was Volendam langszij gekomen. 

  18. 25. Taylor zet Ajax op 0-1!

    Met een prachtig schot, geplaatst en met de binnenkant, zet Kenneth Taylor de Amsterdammers op voorsprong. Voor de 21-jarige Amsterdammer is dit zijn vierde doelpunt van het seizoen.

    Beeld ANP
  19. 22. Brobbey haalt goed uit, Backhaus redt

    De beste Ajaxspeler van dit seizoen laat zich ook vanmiddag weer zien. Brobbey neemt de bal aan op de rand van de zestien, zet zichzelf vrij met een mooie schaarbeweging en haalt daarna hard uit. Backhaus redt, maar hij is wel gewaarschuwd voor de harde uithalen van de Ajaxspits.

  20. 14. Harde kopbal Akpom op het dak

    De spits komt hoog en zet zijn hoofd hard tegen de bal, maar die belandt op het dak boven keeper Backhaus.

  21. 9. Buitenspel en géén strafschop

    Daar komt Ajax goed weg: doordat Vivaldo eerder buitenspel staat, telt de overtreding van Rulli niet. Zo ontsnapt Ajax aan een strafschop tegen. 

  22. 7. Een VAR-check voor een mogelijke penalty voor Volendam

    Rulli grabbelt wat naar de bal en torpedeert een Volendamspeler. Gaat de bal op de stip?

  23. 3. Schotje van Godts

    En de eerste doelpoging van de Amsterdammers is een feit. Mika Godts dribbelt van af de linkerflank naar binnen, maar het rollertje is geen probleem voor Volendamkeeper Backhaus. 

  24. 1. Afgetrapt in Volendam

    Een heerlijk lentezonnetje en de bal rolt op het kunstgras in Volendam.

  25. Erop of eronder voor FC Volendam

    FC Volendam treedt aan met het mes tussen de tanden, want als de ploeg verliest mag het volgend jaar naar Emmen, Dordrecht en - als het Vitesse meezit - naar Arnhem. Volendam staat 17e, met zeven punten achterstand op nummer zestien Excelsior. Kan Ajax hiervan profiteren?

  26. Henderson keert terug in de basis

    Jordan Henderson keert bij Ajax terug in de basisopstelling voor de uitwedstrijd tegen FC Volendam. De middenvelder kreeg bij de nationale ploeg van Engeland last van een hamstringblessure die hij half maart tijdens een uitduel met Sparta had opgelopen. Hij revalideerde eerst in Engeland en werkte de afgelopen twee weken bij Ajax aan zijn herstel.

    Brian Brobbey start als spits bij de Amsterdammers. De aanvaller haakte in de eerste helft van het laatste duel met Excelsior (2-2) af met hamstringklachten.

    Ook Steven Berghuis zit weer bij de selectie. De middenvelder annex aanvaller begint op de bank. Berghuis stond sinds eind februari aan de kant met een knieblessure en rugklachten.

    Steven Bergwijn en Benjamin Tahirović zijn geschorst. Kristian Hlynsson is nog geblesseerd.

    Opstelling Ajax: Rulli; Rensch, Sutalo, Kaplan, Hato; Mannsverk, Henderson, Taylor, Akpom, Brobbey en Godts. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  27. Welkom

    Welkom bij het liveblog van de wedstrijd FC Volendam - Ajax. De vijfde plaats is dit seizoen het maximaal haalbare voor Ajax in de eredivisie. De Amsterdammers morsten vorige week echter punten tegen Excelsior, waardoor plek vijf nog allerminst zeker is. NEC staat twee punten achter Ajax, FC Utrecht heeft drie punten minder dan de ploeg van trainer John van ‘t Schip.

Ajax wint met 1-4 van FC Volendam, degradatie voor FC Volendam een feit
Beeld ANP