De verhalen van Daphne Wesdorp maken ons tot getuigen van oorlog

Opinie
Daphne Wesdorp is nog maar 26 jaar oud, maar heeft meer oorlog gezien dan de meeste mensen. Daphne is journalist en reisde in de afgelopen paar jaar voor het Nederlands Dagblad naar landen als Oekraïne, Myanmar, Irak en Ethiopië. Het leverde keer op keer zeer aangrijpende verhalen op.
Nico de Fijter Nico de Fijter
vrijdag 10 mei 2024 om 18:26
In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.
In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad. beeld ND

Deze week kreeg Daphne een prachtige beloning voor haar belangrijke werk. Ze won de belangrijkste journalistieke prijs van het land, De Tegel, in de categorie pioniers, voor journalisten jonger dan dertig jaar. 

‘Wat drijft jou om telkens deze verhalen te maken?’, werd haar gevraagd nadat ze tot winnaar was uitgeroepen en op het podium van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag haar prijs in ontvangst had genomen. ‘De gewone mensen’, antwoordde Daphne. In oorlogssituaties worden gewone mensen in zeer ongewone situaties gedreven. Wat gebeurt er dan? Wat doet dat met mensen? 

Wie Daphne’s verhalen leest, herkent dat onmiddellijk: in die verhalen gaat het altijd om gewone mensen in de gruwelen van de oorlog. 

Ze schreef over Henadiy Yudin die same..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
In Nederland verschenen wapenstokken en politiehonden na aangifte door de universiteit. Terwijl bestuurders in andere landen kozen voor de-escalatie.

De protesterende studenten hebben de eerste ronde op hun sloffen gewonnen

Geweldloos verzet, de effectiefste manier om maatschappelijke doelen af te dwingen, is zelden gezellig, aldus Lodewijk van Oord. Waarom zegevierden studenten in Londen terwijl in Nederland politiegeweld werd toegepast?

Afbeelding

Dit zijn de plussen en de minnen van het regeerakkoord volgens acht ND-lezers

Wat voor de een extreemrechts is, is voor de ander realiteitszin. Deze ND-lezers verschillen fors van mening over de vraag wat de plannen in het regeerakkoord ons gaan (op)leveren.

Het is onnodig om keihard op te treden tegen demonstranten. Het is net als bij baby's die huilen: demonstreren is soms de enige manier om nog iets van je te laten horen.

Demonstranten zijn als huilende baby's. Daar treed je niet keihard tegen op

Elke ouder weet: baby’s huilen. Het is een primaire reactie op iets wat dwarszit, iets wat ze zelf niet op kunnen lossen, schrijft Puk van Noort. 'Het is heel letterlijk een roep om hulp.'

Mijn telefoon werd vorig jaar gestolen en soms denk ik terug aan hoe die vervelende gebeurtenis en een smartphoneloze week zorgde voor een ongekend gevoel van vrijheid.

Mijn smartphone heeft te veel macht en richt mijn blik naar beneden. Waar is er hulp?

'Een smartphone-geleid leven zorgt voor spirituele neergang. Tabitha van Krimpen ervaart hoe de smartphone macht over haar leven heeft en neemt ons mee in de zoektocht naar vrijheid.

Wij moeten in Nederland keuzes maken hoe wij onze energietransitie willen organiseren.

Stop met vechten tegen windmolens. Wist je trouwens dat grote molens minder herrie maken?

Overal waar turbines gepland worden, wordt er heftig geprotesteerd. En dan is het wel makkelijk om te zeggen dat in de polders nog ruimte genoeg is, vindt Jan Buitenhuis, 'maar rondom Dronten staat het nu echt vol'.

Het Concertgebouw annuleert de optredens van het Jerusalem Quartet. Maar dat draait niet alleen om de veiligheid van mensen.

Concertgebouw draagt bij aan de duisternis met annuleren van een concert met Israëlische muzikanten

Het is een duister besluit, schrijft de Joodse Dina-Perla in reactie op de verklaring van het Concertgebouw om een concert met Israëlische muzikanten te annuleren. 'Voor Joden wordt nu geen extra stapje gedaan.'