Universiteit, wees terughoudend met je mening. Juist dát is goed voor de vrijheid van meningsuiting

Opinie
Pas op met een ‘officieel standpunt’ van de universiteit over de Gaza-oorlog, waarschuwt Jan Bouwens nu demonstranten daar bij de leiding van de universiteiten om vragen.
Jan Bouwens • hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en Research Fellow aan de University of Cambridge
woensdag 8 mei 2024 om 18:38 aangepast 10 mei 2024 11:17
Een demonstrant houdt de wacht op een van de barricades bij het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam. Pro-Palestijnse betogers hebben de nacht van dinsdag op woensdag doorgebracht achter door hen opgeworpen barricades op het terrein.
Een demonstrant houdt de wacht op een van de barricades bij het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam. Pro-Palestijnse betogers hebben de nacht van dinsdag op woensdag doorgebracht achter door hen opgeworpen barricades op het terrein. beeld anp / Ramon van Flymen

Binnen de universiteit doen studenten, medewerkers en derden met enige regelmaat een beroep op het universiteitsbestuur om morele, politieke of ideologische posities in te nemen. Zulke oproepen zien we onder meer terug tijdens debatten en acties die zich richten op internationale conflicten, de energietransitie en inclusie. Het is echter sterk de vraag of de maatschappelijke missie die aan de universiteit is toegekend, gediend is met een bestuur dat zulke posities inneemt, van welke universitaire eenheid dan ook.

Als we de vrijheid van meningsuiting willen bevorderen moeten we juist voorkomen dat meningen worden bezwaard doordat het bestuur of universitaire afdelingen (faculteiten, diensten etc) een ‘officieel’ standpunt innemen. Immers, ..

Dit is een opiniebijdrage. De mening van de auteur is niet per se het standpunt van de redactie. Wilt u reageren? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar opinie@nd.nl
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dit zijn de plussen en de minnen van het regeerakkoord volgens acht ND-lezers

Wat voor de een extreemrechts is, is voor de ander realiteitszin. Deze ND-lezers verschillen fors van mening over de vraag wat de plannen in het regeerakkoord ons gaan (op)leveren.

Het is onnodig om keihard op te treden tegen demonstranten. Het is net als bij baby's die huilen: demonstreren is soms de enige manier om nog iets van je te laten horen.

Demonstranten zijn als huilende baby's. Daar treed je niet keihard tegen op

Elke ouder weet: baby’s huilen. Het is een primaire reactie op iets wat dwarszit, iets wat ze zelf niet op kunnen lossen, schrijft Puk van Noort. 'Het is heel letterlijk een roep om hulp.'

Mijn telefoon werd vorig jaar gestolen en soms denk ik terug aan hoe die vervelende gebeurtenis en een smartphoneloze week zorgde voor een ongekend gevoel van vrijheid.

Mijn smartphone heeft te veel macht en richt mijn blik naar beneden. Waar is er hulp?

'Een smartphone-geleid leven zorgt voor spirituele neergang. Tabitha van Krimpen ervaart hoe de smartphone macht over haar leven heeft en neemt ons mee in de zoektocht naar vrijheid.

Wij moeten in Nederland keuzes maken hoe wij onze energietransitie willen organiseren.

Stop met vechten tegen windmolens. Wist je trouwens dat grote molens minder herrie maken?

Overal waar turbines gepland worden, wordt er heftig geprotesteerd. En dan is het wel makkelijk om te zeggen dat in de polders nog ruimte genoeg is, vindt Jan Buitenhuis, 'maar rondom Dronten staat het nu echt vol'.

Het Concertgebouw annuleert de optredens van het Jerusalem Quartet. Maar dat draait niet alleen om de veiligheid van mensen.

Concertgebouw draagt bij aan de duisternis met annuleren van een concert met Israëlische muzikanten

Het is een duister besluit, schrijft de Joodse Dina-Perla in reactie op de verklaring van het Concertgebouw om een concert met Israëlische muzikanten te annuleren. 'Voor Joden wordt nu geen extra stapje gedaan.'

Je traditie voelen is niet het klakkeloos herhalen van oude stemmen. Het is creatief zoeken naar hoe levenservaring van voorouders vandaag kan helpen.

Als je nooit achterom hebt gekeken, wat geeft dan kracht voor de toekomst? Leer van je traditie

‘Kritiek op je traditie is nodig, schrijft Theoloog des Vaderlands Kees van Ekris. 'Ze maakt je volwassen en nederig. Maar nu, in de crisis van onze tijd, gaat het om iets anders. Er is genoeg gesloopt en ontworteld.’