Direct naar artikelinhoud
Reconstructie

Pro-Palestinaprotest eindigde vrijdag met duw- en trekwerk in de Stopera

Opnieuw gingen pro-Palestinademonstranten vrijdag de straat op. Bij de VU bleef het rustig, maar rond de UvA ging het weer mis. Eerst werd met politie gevochten bij de Oudemanhuispoort, later op de avond ontstond chaos in en rondom de Stopera.

Politie grijpt in op de binnenplaats van het UvA-gebouw op vrijdag.Beeld Joris van Gennip

Rond 16.00 uur zet een groep van ongeveer vijftig demonstranten tentjes op in de binnenplaats van het UvA-gebouw Oudemanhuispoort. Demonstranten dragen zwarte kleding, zonnebrillen, maskers en sjaals. De zwarte kleding dragen ze ‘uit rouw om Palestina’ en om de collectieve anonimiteit te waarborgen, aldus een woordvoerder. Het plan is onduidelijk: de bezetting lijkt vrij spontaan te zijn georganiseerd. “Wij zijn aanwezig met mensen van verschillende achtergronden en politieke overtuigingen. We delen dat we tegen de genocide in Gaza zijn en willen doorgaan met ons vreedzame protest.”

Als de vredeseenheid van de politie arriveert, is de sfeer gespannen. Demonstranten haken hun armen in elkaar en lopen in een menselijke ketting op de politie af om hen uit de deur te werken. Uiteindelijk wordt de politie naar de uitgang van de binnenplaats gedreven. De demonstranten vormen een blokkade en schreeuwden leuzen als ‘Cops off campus!

Na wat geduw deelt de politie klappen uit met de wapenstok en wordt er meermaals met pepperspray gespoten. Volgens de politie omdat demonstranten door de linie probeerden te breken. Demonstranten wrijven in hun ogen en druppelen met water. Sommigen roepen om medische hulp. De politie, nog steeds in de toegangspoort van de binnentuin, wordt dan omringd door demonstranten.

Teleurstellend

Om 17.50 uur maakt de UvA bekend aangifte te doen van huisvredebreuk en erfvredebreuk. ‘Er is opnieuw een intimiderende sfeer ontstaan, er zijn opnieuw mensen met gezichtsbedekking aanwezig, er is opnieuw een gebouw binnengedrongen,’ aldus de UvA. Op dat moment ruimen de demonstranten zelf de tenten al op. Ze hebben gehoord dat de Mobiele Eenheid (ME) buiten staat en iemand zegt door een megafoon dat de situatie ‘niet veilig’ is. Na overleg besluiten de demonstranten als groep, via de nooduitgang, naar buiten te schuifelen.

“Heel teleurstellend,” zegt een woordvoerder van Amsterdam Encampment naderhand. “We waren niet eens aan het barricaderen, we stonden alleen maar.”

In de tussentijd is ook een groep pro-Palestinademonstranten samengekomen op de Kloveniersburgwal. De twee groepen vinden elkaar en marcheren in een stoet van ongeveer honderd man richting de Stopera. Ze scanderen luid: “Halsema, schande, bloed aan je handen!” en “Fuck you, GroenLinks en PvdA!”

Eenmaal bij de Stopera gaan ze het gebouw binnen. Terwijl de groep naar binnen stort, ontstaat er een opstootje met een bezoeker van de Nationale Opera en Ballet. Die valt hard op de grond en blijft even liggen, maar blijkt later ongedeerd.

De demonstranten trekken zich daarop terug in het stadhuisgedeelte van het gebouw voor een sit-in, zodat de voorstelling in de Opera gewoon door kan gaan. Daar meldt zich ook Mitchell Esajas, voorman van Kick Out Zwarte Piet. Hij steekt de demonstranten een hart onder de riem. Buiten de Stopera melden zich ondertussen meer demonstranten.

Hal schoongeveegd

Even voor 20.00 uur heeft de politie er genoeg van en wordt de hal in rap tempo en met kracht schoongeveegd. Er is duw- en trekwerk en er valt een enkele klap. Buiten is het onrustig. Met twee paarden probeert de bereden politie de demonstranten uit elkaar te drijven. Ook de ME is gearriveerd om het stadhuis af te grendelen. Er wordt één persoon gearresteerd.

De demonstranten verplaatsen zich daarop naar de Dam, waar zo’n vijftig mensen nog even doorgaan met het schreeuwen van leuzen. Om 21.30 uur geven ook zij er de brui aan. De UvA laat ondertussen weten dat de aangifte van huisvredebreuk niet wordt doorgezet, omdat de demonstranten vrijwillig waren vertrokken.