In een wereld die doordendert, komen mensen bij de spiritualiteit van Iona tot zichzelf: ‘Hier mag ik zijn’

Achtergrond
Kun je christen zijn en deelnemen aan klimaatdemonstraties? In de Iona-gemeenschap gaan geloof en daden hand in hand. De Nederlandse tak bestaat 25 jaar. Deze beweging richt zich niet alleen op het klimaat, ook op vrouwenrechten en gendergelijkheid. ‘Mijn eigen kerkgenootschap spreekt zich daar niet zo over uit.’
Marina de Haan Marina de Haan
zaterdag 4 mei 2024 om 02:15 aangepast 07:57
De Iona-gemeenschap werd oorspronkelijk gesticht om de middeleeuwse abdij op het eiland te resatureren.
De Iona-gemeenschap werd oorspronkelijk gesticht om de middeleeuwse abdij op het eiland te resatureren. beeld anp

‘Ik heb niet vaak dat ik opeens merk wat dit soort gebouwen met je doen’, zegt zanger Stef Bos terwijl hij – met gitaar in zijn rugtas – door het oude klooster wandelt op het Schotse eiland Iona. Het is voorjaar 2023 als Bos voor het tv-programma ‘Petrus in het land’ het eiland bezoekt om liederen te schrijven.

De zanger raakt de muren met zijn vlakke hand aan en verwondert zich over de architectuur. ‘Hier word je opeens letterlijk naar binnen gekeerd’, zegt hij. ‘De buitenwereld is daar. Hier is het allemaal nogal klein en laag. Dat is toch wat wij af en toe nodig hebben: bij onszelf terugkomen in een wereld die maar doordendert. Deze plek zorgt daarvoor.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De moeder van John Ghanim denkt dat hij gehersenspoeld is. 'Ze zei: ik had liever dat je iemand vermoordde, dan dat je christen was geworden.’

John moest kiezen: terug naar zijn vrouw en kinderen of Jezus volgen. 'Ik geloof niet meer in Allah'

Hij groeit als moslim op in het door oorlog verscheurde Jemen. John Ghanim vlucht als agnost, en wanneer hij christen wordt, verbant de dorpsimam hem. Zijn vrouw en twee dochters ziet hij waarschijnlijk nooit meer terug.

De bijeenkomsten van de pelgrimage hebben een vast stramien.

In West-Friesland kijken protestanten en katholieken samen uit naar Pinksteren. 'De Geest helpt en troost'

In de aanloop naar Pinksteren zoeken katholieken en protestanten in West-Friesland elkaar avond na avond op voor een korte viering. ‘Laat de stilte toe. Leer te luisteren naar de stem van de Geest in ons hart.’

Jakob van Wielink: ‘Ik vind het ontroerend hoe mijn moeder zich omringde met haar eigen kunst.'

Jakobs moeder was klaar voor 'volgende reis': 'Tot in elke vezel hebben we iets moois van onze tijd gemaakt'

De moeder van Jakob van Wielink is 'koninklijk' gestorven. Marijke stond voor een laatste keer op, kleedde zich aan, deed haar sieraden om en ging op bed zitten om uit te rusten. Toen stopte haar hart met kloppen.

'Dit is wat bijbelse profetieën ons openbaren over de eindtijd: die zal zich richten op gebeurtenissen in Europa', schreef een theoloog. Het is lastig te geloven dat andere christenen God juist danken voor de Europese Unie.

Teken van het beest of vrucht van de Geest? Vier nogal verschillende visies van christenen op Europa

Christelijk stemmen is Europa afremmen, lees je op de verkiezingsposters van de SGP. Wie de geschiedenis kent, weet dat je dat onmogelijk zo kunt zeggen. Is Europa teken van de eindtijd of juist 'Gods experiment'?

Esther Veerman bij haar kerstkunstwerk over de Morgenster. 'Laten we maar niet oordelen', zei ze vaak.

Esther Veerman (1968-2024) overleefde extreem seksueel geweld, en hielp met kunst anderen hetzelfde te doen

Ze was, naast kunstenaar en theoloog, een onvermoeibare ambassadeur van mensen die zijn getraumatiseerd door huiselijk en seksueel geweld. Esther Veerman overleed op 13 mei, 55 jaar jong.

Pete Greig spreekt op Opwekking: 'Eerlijk gezegd had ik te weinig discipline om te bidden.'

Pete Greig over opwekking, gebed en wonderen: 'Mijn geheime zonde? Vluchtige gebeden'

Het leven van de Opwekking-spreker Pete Greig is doordrenkt met gebed. Nooit hield hij op te bidden. Zelfs niet toen zijn vrouw chronisch ziek werd en het leek alsof God zweeg. Ook niet toen hij als tiener atheïst werd.