Pfizer en BioNTech in VS aangeklaagd om inbreuk mRNA-patenten

Nieuws
De Britse farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) heeft biotechnoloog BioNTech en farmaceut Pfizer aangeklaagd in de Verenigde Staten. Volgens GSK hebben de twee bedrijven inbreuk gemaakt op patenten rondom mRNA-technologie, die is gebruikt bij het ontwikkelen van coronavaccins.
anp
donderdag 25 april 2024 om 17:27
Afbeelding
beeld anp

Het gaat om de patentrechten van GSK op technologische innovaties die ‘meer dan tien jaar’ voor de uitbraak van de coronapandemie zijn ontwikkeld, stelt het Britse bedrijf. Volgens GSK leverde de technologie die is vastgelegd in de eigendomsrechten de basis voor de coronavaccins van Pfizer en BioNTech. Het Britse bedrijf meldt via een woordvoerder wel bereid te zijn om licenties af te geven ‘onder commercieel redelijke voorwaarden en om ervoor te zorgen dat patiënten toegang blijven houden’ tot de injecties.

GSK heeft de Amerikaanse rechter verder onder meer om een schadevergoeding gevraagd. De hoogte van die vergoeding is niet bekend. Pfizer heeft al aangegeven van plan te zijn zich ‘krachtig te verdedigen’ tegen de beschuldigingen van GSK.

Er lopen meerdere rechtszaken om de eigendomsrechten van mRNA-technologie. Pfizer en BioNTech zijn ook daarbij betrokken, evenals Moderna.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dodenherdenking Waalsdorpervlakte verloopt zonder protest

De dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in de duinen tussen Den Haag en Wassenaar is zonder incidenten verlopen. De twee minuten stilte vanaf 20.00 uur zijn niet verstoord.

Afbeelding

Nederland was twee minuten stil voor oorlogsslachtoffers

Op veel plekken in Nederland was het om 20.00 uur twee minuten stil, om mensen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties.

Afbeelding

Halsema vraagt in toespraak aandacht voor open wonden na oorlog

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft in haar toespraak op de Dam gevraagd om 'een zacht gemoed voor al die mensen die de wond van oorlog elke dag voelen'. 'Wij, hier verzameld, zijn de erfgenamen van een zwaar bevochten vrede', sprak zij na de Nationale Herdenking.

Afbeelding

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder incident verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en rond de Dam ook stil. Er waren bij de herdenking naar schatting van het Comité 4 en 5 mei ongeveer 4000 mensen aanwezig.

Afbeelding

Maar 4000 mensen op de Dam bij Nationale Herdenking

Bij de Nationale Herdenking op de Dam zijn zaterdagavond 4000 mensen aanwezig, meldt het Comité 4 en 5 mei een kwartier voor het begin van de dodenherdenking. Dat is inclusief de genodigden die voorafgaand in de Nieuwe Kerk aanwezig waren.

Afbeelding

Half uur voor Nationale Herdenking 2000 mensen op de Dam

Om 19.30 uur, een half uur voor het begin van de Nationale Herdenking, zijn er zo'n 2000 toeschouwers op De Dam, meldt het Comité 4 en 5 mei. Bezoekers moesten zich vooraf aanmelden en er zijn 10.000 mensen welkom bij de dodenherdenking om 20.00 uur.