21 juni 2018 om 03:00
Luister naar

Klimaatwet

Stel: je hebt een nationale vroemmm-partij die graag wil dat we op zo veel mogelijk snelwegen in ­Nederland 130 kilometer per uur kunnen rijden. En stel dat die politieke beweging erin slaagt dat plan in een regeerakkoord te krijgen, mag dat dan zomaar ten koste van het milieu gaan? Niet als er een Klimaatwet is. Zo’n dom verkeersbesluit, om het milieu te belasten en het verkeer gevaarlijker te maken, moet dan op zijn minst gecompenseerd worden door maatregelen die de klimaatdoelstellingen niet in gevaar brengen. Met dit simpele, maar niet geheel theoretische voorbeeld is het grote voordeel van een Klimaatwet aangegeven. Het is dan ook een belangwekkende stap voorwaarts dat een brede coalitie van zeven fracties, goed voor 113 Kamerzetels, het eens is over een nieuwe Klimaatwet.

De basis voor zo’n wet is in 2015 gelegd door oud-­PvdA-leider Diederik Samsom en zijn GroenLinks-collega Jesse Klaver. Eerst sloten D66, SP en ChristenUnie zich bij het initiatief aan. En nu haken ook de fracties van VVD en CDA aan. Die brede coalitie kon er ook komen doordat de regeringspartijen het vorig jaar eens werden over het nut van een Klimaatwet, waarin de afspraken over uitstoot van broeikasgassen worden verankerd.

De gedachte achter de Klimaatwet is dat de langetermijndoelen wettelijk worden vastgelegd. Stappen op weg naar het doel, via kabinetsbeleid per jaar of zelfs over een periode van vier jaar, moeten dan passen binnen de kaders van de Klimaatwet. De systematiek is te vergelijken met die van de Miljoenennota die bij Prinsjesdag wordt ingediend. De grote lijnen zijn vastgelegd, daarbinnen kan er geschoven worden. In het Verenigd Koninkrijk wordt sinds 2008 met een Klimaatwet gewerkt en de ervaringen daar zijn ronduit positief. Zo’n wet heeft een disciplinerende werking voor partijen die deel uitmaken van de regering.

De details van de Klimaatwet zijn nog niet bekend. Het lijkt erop dat, om de VVD en het CDA aan boord te houden, de doelen voor de uitstoot van broeikasgassen tot 2030 iets zijn versoepeld. Maar dat lag al in het regeerakkoord besloten. Dat neemt niet weg dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Een Klimaatwet zorgt ervoor dat er een eind komt aan zwabberbeleid, waarbij partijen telkens weer andere doelen stellen om maar tegemoet te komen aan ­ondoordachte kortetermijnbelangen waarvan ze ­vermoeden dat die goed liggen bij hun achterban. ­Politieke voorspelbaarheid is een goed middel om duurzame economie te bevorderen. Bovendien is het een goede stimulans voor bedrijfsleven en burgers om te investeren in hun eigen duurzame leefstijl.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
commentaar

Politici, neem verantwoordelijkheid voor wangedrag. Anders zal onze democratie de klappen vangen

Dilan Yesilgöz zoog de nareis-op-nareis-cijfers uit haar dikke duim. Toch blijft een oprecht excuus uit. Zij laat liever de samenleving de lasten dragen van haar leugen.

nd

Een gemeente die een half jaar neemt om te reageren - waar komt dan de vertraging precies vandaan?

Bezwaar maken tegen de nieuwe woonwijk om de hoek is een volksport geworden, zegt Hugo de Jonge kritisch. Terwijl we moeten inschikken. Toch zorgen niet alleen omwonenden voor de eindeloze vertragingen in de huizenbouw.

Afbeelding

Kwijtschelding voor gezinnen in de schulden: niet eerlijk, en toch een prima plan

Mensen maken schulden, door wanbeheer en slechte bestedingen, en anderen lossen het op? Ja, want het mooie van een goed functionerende samenleving is dat de deelnemers elkaar bijstaan, ook bij sores door eigen schuld.

Beeld nd

In het streven naar een veilige omgeving kunnen kerken wel van sportclubs leren

De kerk wordt wel een schaapskooi genoemd, maar in de onderlinge omgang is er soms sprake van een zwijnenstal. Het eisen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is dan ook een goed idee.

Commentaar

Geen weg terug naar normaal voor Israël en Iran, want dat normaal is de weg naar confrontatie

Voor Israël en Iran is er geen weg terug naar 'normaal', want dat normaal is de weg naar een directe confrontatie. De Iraanse Revolutionaire Gardes en hun terroristische agenda zijn daarvan de hoofdoorzaak.

nd

Eén schreeuw kan de stilte verscheuren. Gelukkig is de politie alert op verstoringen op 4 mei

Uit vrees voor ‘verstoringen’ is rondom de Nationale Herdenking op 4 mei extra beveiliging nodig. Blijkbaar willen sommige activisten die twee minuten ’heilige stilte’ zelfs niet meer ontzien.

Afbeelding

De realiteit van het staatscasino: om winst te betalen raken een heleboel mensen een smak geld kwijt

Gokken wordt door de staat verkocht als een ontspannend verzetje. Maar het is georganiseerd onrecht: met een verzameling verliezers creëer je geen winst. Niet voor de zogenaamde 'winnaars', niet voor de maatschappij.

Commentar

We hebben gefaald in het onderwijs aan onze kinderen, maar het tij is te keren

Was vroeger alles beter? Nee. Maar sommige zaken wel, is de conclusie na het zoveelste alarmerende rapport over het onderwijs. Maar het tij is te keren.

Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.