21 juni 2018 om 03:00
Luister naar

WK-column: Heetgebakerd

De wedstrijd Argentinië-Kroatië, vandaag om 20.00 uur in het Nizjni Novgorod Stadion, is een van de meest interessante ontmoetingen in de groepsfase van het WK voetbal in Rusland. Beide landen zijn voetbalnaties pur sang en koppelen techniek aan fysieke en mentale kracht.

De Argentijnen worden door omringende landen in Zuid-Amerika gauchos genoemd om hun onverschrokken spel. Cowboys dus, mannen die weigeren concessies te doen en er buitengewoon trots op zijn voor de nationale ploeg uit te komen. Vooral de verdedigers in de selectie van bondscoach Jorge Sampaoli staan bekend als eenmanssloopbedrijven die de kunst verstaan een topspits compleet uit de wedstrijd te spelen. In vergelijking met Marcos Rojo (Manchester United) en Marcos Acuña (Sporting Lissabon) is Ajax-WK-ganger ­Nicolás Tagliafico nog een heel nette jongen.

Argentinië – de ploeg speelde de eerste wedstrijd met 1-1 gelijk tegen IJsland – bezit een mooie mix van offensieve klasse (Messi, Agüero) en defensieve hardheid. Helaas is het lijntje tussen hard maar fair verdedigen en ontoelaatbaar spel soms maar dun bij de Argentijnen. In de verloren WK-finale tegen Duitsland in 1990 zagen de Argentijnen Pedro Troglio en Pedro Monzón de rode kaart na snoeiharde overtredingen op de superieure Duitsers.

Ook hun Kroatische collega’s hoeven geen assertiviteits­training te ondergaan. De Balkan-voetballers combineren creativiteit met grofheid. Voetbal zit in het DNA van de Kroaten, die voor 1991 als Joegoslaven te boek stonden. Archeologische vondsten doen vermoeden dat al in de tweede eeuw na Christus een op voetbal gelijkend spel werd uitge­oefend aan de Adriatische kust van Kroatië.

Het team van bondscoach Zlatko Dalic weet dat Argentinië zich wil revancheren voor het teleurstellende gelijkspel tegen IJsland. Kroatië, dat zelf met 2-0 won van Nigeria, treft de ­opponent daarom niet op het gelukkigste moment. Vlak voor het toernooi manoeuvreerde sterspeler Luka Modric zijn ploeg tactvol in de rol van underdog voor het duel met de Argentijnen. De middenvelder van Real ­Madrid stelde dat de tegenstander over de hele lijn meer ervaring en kwaliteit bezit. Het waren bekende woorden van een routinier die weet hoe het spel ook in de media moet worden gespeeld. Het treffen tussen Kroatië en Argentinië is zwaarbeladen. Wanneer de heetgebakerdheid bezit neemt van de spelers, moet vooral de scheidsrechter – vanavond de Oezbeek Ravshan Irmatov – het hoofd koel houden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Er wordt 17 miljard euro verdiend aan mensen met schulden. Kwijtschelden is waarschijnlijk goedkoper

De problematische schuldenlast in Nederland is 3 miljard. Sociaal werkers, deurwaarders, ambtenaren, advocaten en administrateurs hebben daar hun werk van gemaakt. Kosten: 17 miljard. Wim Dekker pleit voor een jubeljaar.

Het is echt niet vreemd dat Renze Klamer zich ook zonder geloof gelukkig voelt

Renze Klamer vindt het vervelend als mensen tegen hem zeggen: 'We bidden voor je.' Wat kerkverlaters vervelend vinden, is niet maatgevend, stelt Reina Wiskerke. Toch begrijpt ze de allergie van Klamer.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.

Al is het leven nog zo snel, de dood achterhaalt hem wel. Als kind kwam ik daar al vroeg achter.

Het is de Opgestane die mij opwacht aan het eind. Sterker nog: die voor me uit gaat

Aanvallen van drones op Isfahan. Isfahan: met die naam opende bij Klaas Vos het deurtje naar poëzie, naar het gedicht De tuinman en de dood van P.N. van Eijk.

nd

Tanya (40) uit Oekraïne heeft zeven zussen. Vijf emigreerden er naar Australië. 'Maar ik blijf hier'

Vreugde en nieuwe moed bij Oekraïeners, ook in Nederland: het Amerikaanse steunpakket komt eraan. In de Alblasserwaard zijn de contacten met Oekraïne nog steeds sterk, schrijft Hilbrand Rozema.

Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Geef autonomen aandacht, erkenning en een goed gesprek. Confrontatie werkt niet

Mensen die zich ‘als staatsburger uitschrijven’ moet je niet hard aanpakken. Dat bevestigt hen alleen maar in hun gelijk dat de overheid omvergeworpen moet worden, zegt Bart Jan Spruyt.

Jan-Willem Wits

De schuilkerken van toen zijn het hoofddoekjesverbod van nu. We zijn altijd al goed geweest in pesten

De weerzin van iemand als Geert Wilders tegen de islam is niet nieuw, maar sluit aan bij een lange traditie van het (weg)pesten van andersdenkenden, schrijft Jan-Willem Wits.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.