Direct naar artikelinhoud
NieuwsbriefVolkskrant ochtend

Volkskrant Ochtend: Gasgebruiker straks fors duurder uit | Waarom Denk zich van PVV-methoden bedient

Goedemorgen. Gas wordt fors duurder, stroom een stuk goedkoper. Deze stapsgewijze ‘verschuiving’ van de energiebelasting wordt vrijwel zeker opgenomen in het Klimaatakkoord. Verder in uw ochtendnieuwsbrief: gebruikt wc-papier inzetten om energie op te wekken én het water schoner te maken - in Ede gebeurt het.  

Volkskrant Ochtend: Gasgebruiker straks fors duurder uit | Waarom Denk zich van PVV-methoden bedient
Beeld ANP

Terwijl u sliep

Wie niet van het aardgas af wil, zal dit voelen in de portemonnee: klimaattafel van Samson zorgt voor forse stijging van aardgasprijzen 
Om particulieren, bedrijven en woningcorporaties zover te krijgen dat ze hun woningen en bedrijfsgebouwen van het aardgas afkoppelen, moet de energiebelasting op aardgas de komende twaalf jaar met circa 75 procent stijgen. De belasting op stroom zou juist met meer dan de helft moeten dalen om de aanschaf van elektrische warmtepompen financieel aantrekkelijk te maken. 

Na 4,7 miljard euro stoppen Amsterdamse corporaties (bijna helemaal) met de verkoop van huurwoningen
De daling van het aantal sociale huurwoningen in Amsterdam is gestopt. Dat maakt de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) vandaag bekend. De corporaties verkopen minder huizen en doen meer aan nieuwbouw. Het aantal van de huidige 166 duizend sociale huurwoningen moet de komende periode met zo’n drieduizend per jaar toenemen.

Patiënten herstellen sneller van een operatie als ze een intensief trainingsprogramma volgen, maar de zorgcultuur is hier nog niet op ingesteld
Patiënten met darmkanker herstellen veel sneller van de operatie als ze vier weken voorafgaand aan de ingreep een intensief trainingsprogramma volgen. Dat blijkt uit promotieonderzoek aan het Máxima Medisch Centrum (MMC) dat volgende week wordt gepresenteerd op een internationaal congres in Eindhoven. 

Omzet supermarkten komt steeds minder bij arbeiders in ontwikkelingslanden terecht
Van iedere euro die consumenten in de supermarkt besteden, komt slechts 8 cent terecht bij arbeiders en kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden. Twintig jaar geleden kregen leveranciers in ontwikkelingslanden nog 10 cent per euro. Nederlandse bedrijven scoren aanzienlijk slechter dan internationale ketens.

Vandaag in het nieuws

Met een zonsopkomst om 5.18 uur en een zonsondergang om 22.07 uur, is het de langste dag van het jaar. Gaat Griekenland op eigen kracht verder? De Europese ministers van Financiën maken het vandaag bekend. En Johan Remkes, de voorzitter van de commissie die het parlementaire stelsel doorlicht, komt met een tussenstand.

Aanraders van de redactie

Aanraders van de redactie
Beeld Getty Images

Commissie ‘staatswiet’ zet VVD, CDA en ChristenUnie voor het blok
Het kabinet heeft zijn advies over hoe een experiment met ‘legale’ cannabis eruit moet zien. Het gaat veel verder dan de coalitie had bedacht. Vooral VVD, CDA en CU staan voor het blok.

Het probleem van prognoses die over immigratie gaan
Willen we over 42 jaar twee miljoen inwoners meer in Nederland? 'Nee', zal een meerderheid van de bevolking antwoorden, schat columnist Bert Wagendorp. ‘Minder is op dit moment een populairder woord dan meer. Meer wordt geassocieerd met meer immigratie.

In Ede zeven ze wc-papier uit het rioolwater, en doen er veel nuttigs mee
Gebruikt wc-papier inzetten om energie op te wekken én het water schoner te maken. Het klinkt als een vreemde tegenstelling, maar in een demonstratieruimte in Ede lukt het. Waterschap Vallei en Veluwe spreekt van een wereldprimeur. 

WK-journaal speeldag 8: 
De mannen van Messi moeten vandaag winnen van Kroatië, willen ze zicht houden op de kwartfinales. Maar hoe komen ze langs de Cruijff van de Balkan, oftewel Luka Modrić? En verder: kijk vooral naar de prachtige shirts van het Peruaanse elftal, misschien wel de mooiste shirts dit WK.

Valeska GrisebachBeeld Marie Wanders

Western-regisseur Valeska Grisebach: ‘Een duel is een ontzettend intiem moment, het kan iets weghebben van liefde op het eerste gezicht’
Als klein meisje was ze gek op westerns. Eenzame helden, brute maar prachtige natuur; het genre trok haar enorm aan. Maar de Duitse regisseur Valeska Grisebach (50) voelde zich ook altijd enigszins buitengesloten. Vrouwen hebben in de meeste westerns nu eenmaal weinig te zoeken. ‘Het is een mannengenre. Ik koesterde lang de wens om dichter bij dat type mannelijkheid te komen.’

Waarom Denk zich van PVV-methoden bedient
De Volkskrant was, vanwege verslaggeving rond het opstappen van Sylvana Simons, een tijd niet welkom bij Denk. Woensdag werd de banvloek opgeheven. Dus doet verslaggever Ariejan Korteweg koffie met Öztürk. ‘Al zal ik moeten waarmaken dat ik deze genade verdien.’