Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. ‘Ik voelde me een beest’

Achtergrond
In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede. Maar die economische wind in de rug heeft een prijs, en die prijs wordt betaald door de Marokkaanse vrouwen die de aardbeien op contractbasis plukken.
Jet Budelman
vrijdag 26 april 2024 om 02:50 aangepast 17:17
Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.
Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden. beeld Jet Budelman

In de provincie Huelva in Zuid-Spanje ligt de grootste rood fruit producerende regio van Europa, met een oppervlakte van 12.000 hectare. Het zware werk op het veld wordt uitsluitend gedaan door arbeidsmigranten. Elk jaar werken minstens 13.000 Marokkaanse vrouwen op contractbasis van februari tot mei in de aardbeienpluk. In Marokko worden uitsluitend vrouwen met kinderen geselecteerd, zodat ze na afloop van het contract naar huis willen terugkeren. De twee landen hebben in 2002 hiervoor een bilaterale overeenkomst getekend. De EU is groot voorstander van deze zogenoemde circulaire migratie. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De presidenten Poetin en Xi met hun Gezamenlijke Verklaring over 'partnerschap en strategische samenwerking in een nieuw tijdperk'

Xi en Poetin hebben de gezamenlijke toekomst van de mensheid uitgetekend, beweren ze

De Russische en Chinese leiders Poetin en Xi hebben over bijna alles afspraken gemaakt. Maar boven alles staat hun plan om de wereldorde te veranderen naar hun inzichten, zo stellen ze in hun ‘Gezamenlijke Verklaring’.

Boeren protesteren in Brussel tegen onder meer de strenge Europese milieunormen.

Brussel fronst de wenkbrauwen over 'driefrontenoorlog' van nieuw kabinet tegen de EU

Het aanstaande ‘kabinet van hoop, lef en trots’ verlangt nogal wat van de Europese Unie. Hoe groot is de kans dat al die wensen - onder meer op het gebied van migratie en milieu - worden ingewilligd?

De nomadische levensstijl van de Masai staat onder druk.

Hoe Keniaanse Masai overleven in een warmere wereld. 'Tijdens de vorige droogte verloor ik 27 van mijn 30 geiten'

De Masai wapenen zich met ‘halve manen’ tegen droogtes - die intenser worden én langer duren. ‘Hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn, de mensheid vindt uiteindelijk een weg.’

Met een Slowaakse vlag in zijn handen staat een man bij het ziekenhuis waar de neergeschoten Robert Fico wordt verpleegd. De man met de vla bidt voor het herstel van de premier.

Bratislava siddert de dag na de aanslag op Fico. 'Ik ben bang voor nog meer angst en chaos'

Slowaken zijn geschokt door de aanslag op premier Fico, van slag dat de polarisatie in het land hiertoe heeft geleid. De meeste politici manen tot kalmte, maar sommigen gooien olie op het vuur in hun zoektocht naar een schuldige.

Palestijnen vluchten weg uit het kamp Jabalia, tijdens een nieuwe operatie van Israël tegen Hamas.

Israëlische strijdkrachten in verzet - de 'totale overwinning' van Netanyahu is een illusie zonder plan

Israël heeft een sobere 76e verjaardag gevierd, midden in oorlogstijd. En met een harde waarschuwing van de militaire top aan premier Netanyahu: zonder een plan voor een bestuur in Gaza wordt dit een permanente oorlog.

De Slowaakse premier Robert Fico is in Handlová neergeschoten en daarbij zwaargewond geraakt.

Slowaakse premier Fico nog altijd in kritieke toestand in ziekenhuis na aanslag op zijn leven

Een man schoot vijf keer op de premier in het stadje Handlová. De schutter, die tussen een groepje mensen stond die op de premier wachtten, werd meteen overmeesterd door de politie.