Joden leven met dubbele gevoelens toe naar dodenherdenking. ‘We houden ons hart vast’

Achtergrond
Dodenherdenking valt dit jaar op de sabbat, waardoor veel religieuze Joden er niet aan deelnemen. Toch leven ze gespannen naar 4 mei toe. ‘Als de herdenking verstoord wordt, voel ik me niet meer thuis in Nederland.’
Bas Meeuse Bas Meeuse
donderdag 2 mei 2024 om 20:06 aangepast 3 mei 2024 06:45
Dodenherdenking in de Hollandse Schouwburg vorig jaar. 'Herdenk deze dag respectvol.'
Dodenherdenking in de Hollandse Schouwburg vorig jaar. 'Herdenk deze dag respectvol.' beeld anp / Sabine Joosten

‘Dodenherdenking is dit jaar heel beladen door de oorlog in Israël en Gaza’, zegt Marianne van Praag, rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente in Den Haag. De Joodse gemeenschap in Nederland leeft in spanning toe naar 4 mei, ziet zij. ‘Ik hoop dat mensen de boel niet gaan verzieken.’

Dit jaar valt de Nationale Dodenherdenking op de sabbat, een dag waarop Joden niet rouwen. Van Praag zal dan ook niet aanwezig zijn bij een officiële gelegenheid. ‘Ik ben dit jaar gewoon thuis, voor de eerste keer in jaren.’

In de aanloop naar de herdenking werd duidelijk dat de kans op verstoring van de stilte dit jaar reëel is. Dat concludeerde de politie en de nationaal coördinator terrorisme en veiligheid vorige maand.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het strijkkwartet plaatste na de annulering een bericht op Instagram: ‘capitulatie voor pesterij en terrorisme’.

Het Jerusalem Quartet mag zaterdag toch optreden in het Concertgebouw

Het Concertgebouw laat één van de eerder afgelaste concerten van het Jerusalem Quartet alsnog doorgaan. De Amsterdamse concertzaal zei eerder de veiligheid van musici, bezoekers en personeel niet te kunnen garanderen.

Het OVV-rapport over Voorschoten.

OVV: veiligheid bij spoorwerk moet beter

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het treinverkeer, en te weinig oog voor de veiligheid.

Geert ten Dam geeft een toelichting.

UvA opent deuren na twee dagen sluiting

De Universiteit van Amsterdam heeft overwogen langer dicht te blijven om de recente pro-Palestijnse demonstraties, maar vindt het van groter belang dat het onderwijs en onderzoek doorgaan.

Een protest in Middelburg, waarbij veel studenten van de University College Roosevelt (UCR) aanwezig waren.

Moeten universiteiten de banden met Israël verbreken? 'Sancties en boycotten werken niet'

Moeten Nederlandse universiteiten de institutionele banden met Israëlische universiteiten en bedrijven verbreken en zich uitspreken over het geweld in Israël? Demonstranten vinden van wel, maar er zijn ook tegengeluiden.

De problemen bij Defensie zijn voor de Rekenkamer reden tot zorg.

Rekenkamer: overheid kan ambities kabinet niet bijbenen, miljarden liggen op de plank

De politieke ambities van het demissionaire kabinet zijn groter dan de overheid aankan, concludeert de Algemene Rekenkamer. Extra budget om maatschappelijke problemen aan te pakken blijft vaak op de plank liggen.

Na het ongeval reden er dagenlang geen treinen tussen Leiden en Den Haag.

Onderzoek naar treinongeval in Voorschoten: het blijft onduidelijk waarom kraanmachinist spoor overstak

Een onderzoek naar het treinongeval in Voorschoten van vorig jaar heeft niet kunnen achterhalen waarom een machinist met zijn bouwkraan het spoor overstak. Wel is duidelijk dat er bij onderhoud aan het spoor veel nadruk ligt op het laten doorrijden van de treinen.