Direct naar artikelinhoud

Nationaal actieplan tegen dementie stokt: 'Plan is niet goed doordacht'

Het Deltaplan Dementie, waar 80 miljoen euro overheidssubsidie in zit, hapert. Het is onvoldoende doordacht en heeft niet de brede steun die nodig is voor een nationaal actieplan. Dat schrijft het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) vandaag.

Initiatiefnemers verleggen pijlers na kritiek uit veld
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Het Deltaplan werd in 2013 gelanceerd en moet in 2020 zijn afgerond. Dementie kost de samenleving jaarlijks 4,7 miljard euro en is daarmee een van de duurste ziekten. De initiatiefnemers van het Deltaplan voorzien een 'explosieve' groei van het aantal ziektegevallen.

Het plan bestond oorspronkelijk uit drie pijlers. Twee van de drie pijlers van het Deltaplan zijn inmiddels geschrapt en vervangen. Zo bleek het registreren van nieuwe patiënten met dementie in een Dementieregister geen haalbare kaart. Een andere pijler: het digitale zorgportaal, sneefde eveneens. Mensen met dementie en hun mantelzorgers zien liever een dokter in levenden lijve dan dat ze digitaal informatie zoeken.

Het wetenschappelijk onderzoek - de derde pijler van het Deltaplan - loopt, maar resultaten zijn er nog niet. 'Daarvoor is de tijd nog te kort', aldus Philip Scheltens, directeur van Alzheimer VUmc en initiator van het Deltaplan. Hij vindt niet dat het Deltaplan hapert. 'De aanpassingen zijn verbeteringen. Een teken dat we luisteren naar het veld.'

De registratie van alle nieuwe dementiepatiënten bleek niet haalbaar ook al wil iedereen weten hoe groot de omvang van het probleem is. 'Het veld is registratie-moe', aldus Scheltens.

De aanpassingen zijn verbeteringen. Een teken dat we luisteren naar het veld
Philip Scheltens, directeur Alzheimer VUmc en initiator Deltaplan

Wat ook meespeelt: de hulpverlening zit niet genoeg op één lijn om zulke grote projecten uit de grond te stampen. Het plan is nu om de registratie op kleine schaal te beginnen: alleen van jong-dementerenden.

In plaats van de digitale aspiraties gaat het Deltaplan zich richten op het stimuleren van een 'dementie-vriendelijke samenleving'. Als winkeliers, buschauffeurs en buurtbewoners dementie herkennen en ermee om weten te gaan, vergemakkelijkt dat het leven van mensen met dementie.

De grootste pijler van het Deltaplan is wetenschappelijk onderzoek (65 miljoen overheidsgeld). De bulk van dat bedrag (tweederde) wordt gebruikt om te pogen de oorsprong van de ziekte te ontrafelen. Het restant is voor onderzoek naar de behandeling, preventie en doelmatige zorg. Dat het meeste geld naar het biomedisch onderzoek gaat, zint veel dementiedeskundigen niet. Zij hechten meer belang aan onderzoek waarmee de zorg kan worden verbeterd voor de patiënt.

Deltaplan gaat zich richten op stimuleren van 'dementie-vriendelijke samenleving'