Luister naar

Les in omgaan met conflicten

Nieuws
Jan Hoogland sr. Nieuwerkerk ad IJssel
maandag 23 oktober 2017 om 03:00

Bij alle terugdenken aan de kerkstrijd in de jaren zestig blijft mij de vraag bezighouden: wat heeft die meer opgeleverd dan verbroken eenheid? Op die vraag terugziende, zouden we nu samen – vrijgemaakten en Nederlands-gereformeerden – over en weer en van harte moeten vaststellen dat we het elkaar in die strijd heel moeilijk hebben gemaakt. Door halsstarrig vasthouden aan eigen standpunten. Door al te standvastig strijden voor handhaving van de belijdenis. Door gebrek aan vertrouwen in elkaars bedoelingen.

In de vrijgemaakte kerken zijn nu inzichten gegroeid en hebben eerdere overtuigingen aan betekenis ingeboet, zoals die toen al door de huidige Nederlands Gereformeerde Kerken werden uitgedragen. Laten we daar samen blij om en dankbaar voor zijn. We zijn veel minder van elkaar afgedreven dan toen wel werd gevreesd. En moge vooral dankbaarheid overheersen, omdat de Heer ons nu van die instelling over en weer heeft vrijgemaakt. Zonder ons vervolgens te laten opjagen naar een fusie. Terecht merkte Ad de Bruijne (ND 14 oktober) op: ‘Misschien blijf je verschillen over conflictmomenten in het verleden.’ Maar dan hebben we nu een les gehad hoe daarmee om te gaan en laten we daarmee onze winst doen. Dat biedt mogelijkheden tot verdere ontwikkeling op het pad van samen optrekken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.

Behandeling in de gesloten jeugdzorg heeft geen enkele kans van slagen zolang het aan echte nabijheid van hulpverleners ontbreekt.

Staatssecretaris Van Ooijen en Kamerleden, zet jullie boosheid over gesloten jeugdzorg om in actie

Hoe kan het dat staatssecretaris Van Ooijen (VWS) zegt dat de gesloten jeugdzorg misschien maar wat langer open moet blijven? Maak liever meer vaart om goede alternatieven te vinden, betoogt Margot Ende-van den Broek.

De Duitse bondskanselier Scholz staat onder druk: welke wapens gaat hij Oekraïne leveren?

Bondskanselier Scholtz kan een andere keus maken en zo een moreel belangrijke daad verrichten

Komende paasdagen vinden in Duitse steden vredesdemonstraties plaats. De leuze is: ‘Nooit weer oorlog is nú’. Want nú wordt besloten welke wapens Duitsland aan Oekraïne levert. Hans Ester legt uit hoe gevoelig dat ligt.