Charles Michel neemt N-VA op de korrel, De Wever bijt van zich af: “Hij wil de Vlaamse kiezer gewoon bang maken”

© BELGA

Eerste minister Charles Michel (MR) is hard voor zijn voormalige coalitiepartner N-VA. Vooral de “commedia dell’arte” tussen de N-VA en de PS van de laatste weken kan hij maar matig smaken. “De as N-VA-PS is de as van de shutdown”, zei hij woensdag in De Ochtend en op Matin Première. Bart De Wever waarschuwt de premier. “Op de N-VA hakken betekent dat men met de PS in een regering zal eindigen”, zei die in Het Journaal op Eén.

gjs

Ontslagnemend premier Charles Michel (MR) zit momenteel in Davos, voor het Wereld Economisch Forum. Tussendoor werd hem ook gevraagd naar de situatie in eigen land. Michel nam vooral zijn voormalige coalitiepartner N-VA op de korrel, maar ook de Franstalige socialisten krijgen ervan langs.

Theater

“Ik stel de laatste weken opnieuw een vorm van theater vast, van commedia dell’arte tussen de N-VA en de PS”, zei hij. Hij verwees naar de aankondiging van de PS om het federaal niveau te heroveren, en de reactie bij N-VA om “iedereen naar het front te sturen”, kandidaat Vlaams minister-president Bart De Wever en kandidaat-premier Jan Jambon voorop. “De PS is de beste electorale agent van de N-VA en de N-VA is de beste electorale agent van de PS, wat ik betreur”, aldus Michel. De keuze van de kiezer is duidelijk, zei hij. “Er is enerzijds de blokkering van N-VA en anderzijds de MR die vooruit wil. Vergis u niet, de as N-VA-PS, dat is de as van de shutdown.”

Tegelijkertijd zei Michel ook teleurgesteld te zijn in voormalig N-VA-vicepremier Jan Jambon. Hij zei vorige week dat de huidige onbestuurbaarheid “wel eens goed kan zijn”, omdat het tot confederalisme kan leiden. “Ik ben bijzonder gechoqueerd dat sommigen de laatste dagen hebben gepleit voor een vorm van onbestuurbaarheid. Ik vind dat bijzonder raar, en ongelooflijk”, aldus Michel.

Geen spijt

Spijt van de samenwerking met N-VA heeft de premier niet, zegt hij, “omdat we het communautaire in de koelkast konden stoppen”. De MR stapte in 2014 als enige Franstalige partij in de federale regering. Wat Michel betreft, komt er ook na de verkiezingen in mei geen confederalisme. “Dat is niet mijn keuze.”

Of hijzelf ambities heeft voor een tweede ambtstermijn, wilde hij niet zeggen. “Dat is een logische vraag, maar voorbarig.”

Peeters: “Realistische analyse”

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) - eveneens in het Zwitserse Davos voor het Wereld Economisch Forum - deelt de analyse van de premier over N-VA en PS, zegt hij aan Belga. Als Michel het heeft over een “as van de shutdown” is dat “een realistische analyse”, oordeelt hij.

Ook hij haalt ook uit naar Jambon. “toch wel een krasse uitspraak van een ex-collega, die hierdoor het partijbelang boven het algemeen belang stelt”, zegt hij.

De Wever waarschuwt Michel

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever wil de premier de Vlaamse kiezers schrik aanjagen. “Heel die verklaring van Charles Michel zie ik als bangmakerij van de Vlaamse kiezer. Er komt chaos, er komt blokkering, en er komt separatisme, maar dat zijn niet de dingen waar wij over spreken”, zei hij woensdagmiddag op Het Journaal. “We hebben de afgelopen jaren ook al bewezen dat wij een zeer verantwoordelijke bestuurspartij zijn.”

De Wever had ook een waarschuwing aan het adres van de premier. “De commedia dell’arte zit bij de liberalen, die een keuze moeten maken. Op de N-VA hakken betekent dat men met de PS in een regering zal eindigen, zo eenvoudig is het. Wenst men dat niet, dan brengen de verklaringen van Michel niet veel zoden aan de dijk.”

De N-VA-voorzitter herhaalde dat zijn partij federaal wil blijven besturen na 26 mei, het liefst met een omslag richting confederalisme in het regeerakkoord. “Als dat niet lukt, dan zal men op een N-VA met een hoog ambitieniveau stuiten, sociaal-economisch, op vlak van migratie en op vlak van veiligheid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen