Luister naar

Die nekmassage? Op het randje

Nieuws
Vertrouwenspersonen van Nederlandse bedrijven op cursus in Den Bosch. Hun rol is sinds #MeToo belangrijker geworden. Sinds #MeToo zijn steeds meer Nederlandse bedrijven doordrongen van het belang van een vertrouwenspersoon. In Den Bosch krijgen cursisten een mix van elementen uit de praktijk voorgeschoteld.
Marieke de Ruiter redactie vk
zaterdag 23 februari 2019 om 03:00

Mart en Babet zijn collega’s van het hechte soort. Als het regent, brengt hij haar naar huis. Als ze een nieuw parfum heeft, merkt hij dat direct op. Als zij last van haar nek heeft, laat hij er zijn kundige vingers op los. Maar dan wordt Mart wel erg brutaal. ‘Babet’, vraagt hij op een zeker moment, ‘hoe houd jij het spannend in bed? Mijn vrouw en ik doen het niet meer sinds de hond dood is.’ Babet schrikt, begint ­zenuwachtig te lachen. ‘Je kunt je ook enorm aan een hond hechten, hè?’

Mart en Babet bestaan niet, ze zijn een casus in een opleidingscursus voor vertrouwenspersonen in Den Bosch. Babet is een actrice, Mart is eigenlijk gewoon cursusleider Marcel van Oss, maar dan met een grote zwarte bril op. Net als veel andere opleiders van vertrouwenspersonen, zag hij het aantal basiscursisten het afgelopen jaar toenemen. Van 286 in 2017 naar 406 in 2018. Volgens de Landelijke Vereniging voor Vertrouwenspersonen (LVV) heeft de toename alles te maken met de discussie rondom #MeToo.

Uit een peiling onder de 1200 leden van de LVV bleek dat bedrijven vaker een vertrouwenspersoon aanstellen en seksuele intimidatie hoger op de agenda staat. ‘Je merkt meer sense of ­urgency’, zegt Margriet Maris van de LVV, ‘omdat er nu ook Nederlandse voorbeelden zijn van #MeToo, is het minder een ver-van-mijn-bedshow.’

wakker geschud

Ook cursusleider Van Oss vermoedt dat bedrijven wakker zijn geschud. ‘Doordat het bij de borrel, de koffieautomaat en op de voetbalclub onderwerp van gesprek is, realiseren werk­gevers wat de imagoschade kan zijn als ze met #MeToo in het nieuws komen.’ Van Oss ­besteedt in zijn vierdaagse cursus dan ook ­uitgebreid aandacht aan seksuele intimidatie op de werkvloer.

De casus van Babet en Mart is ‘een mix van ­allerlei elementen uit de praktijk’. Juist deze situatie vindt Van Oss exemplarisch, omdat die laat zien hoe dun de lijn is tussen gewenste en ongewenste intimiteit. Er ontstaan immers ook veel relaties op de werkvloer.

‘Bij die welbekende klap tegen de kont is het voor een vertrouwenspersoon wel helder dat er iemand over de grens is gegaan. Maar het is ingewikkelder als de intimiteit eerder wel gewenst was.’ Volgens Van Oss ligt blaming the victim dan op de loer: zelfs een vertrouwenspersoon kan dan denken dat het slachtoffer het er zelf naar maakte.

Dat wordt ook duidelijk bij het bespreken van de casus met de cursisten; tien serieuze veertigers en vijftigers die ijverig aantekeningen maken in hun multomap. ‘Zij raakte hem ook aan’, zegt de een. ‘Groen licht mag altijd veranderen in rood licht’, meent de ander. ‘Is Mart de leidinggevende van Babet?’, wil een derde cursist weten. Dan zou er immers sprake zijn van machtsmisbruik. Die nekmassage, daar is iedereen het wel over eens, die was op het randje.

Het raakt meteen aan de belangrijkste les voor de vertrouwenspersonen: oordeel niet. Een vertrouwenspersoon moet altijd naast de melder staan en mag ook niet bemiddelen tussen de partijen, zegt Van Oss. Aan waarheidsvinding hoeft hij niet te doen. Als het gedrag als ongewenst is ervaren, dan is dat het. Bovendien: schuld- en schaamtegevoelens zijn vaak al aanwezig bij de melder. Over dat sms’je dat hij of zij achteloos met drie xxx-jes afsloot, bijvoorbeeld. ‘Melders denken vaak: wat voor signaal heb ik zelf afgegeven?’ Bij de meeste meldingen is een luisterend oor genoeg. Het is vervolgens aan de vertrouwenspersoon om de vervolgstappen en consequenties daarvan in kaart te brengen, zodat een melder een weloverwogen keuze kan maken. Dat leidt volgens Van Oss slechts in enkele gevallen tot een formele klacht of aangifte.

geen wettelijke verplichting

Niet elk bedrijf heeft een vertrouwenspersoon. Een werkgever moet zijn werknemers weliswaar vanuit de Arbowet beschermen tegen ‘psychosociale arbeidsbelasting’, waaronder seksuele intimidatie valt, maar is niet wettelijk verplicht daarvoor een vertrouwenspersoon aan te stellen.

Grofweg de helft van de organisaties heeft een vertrouwenspersoon. Bij veel bedrijven wordt die rol intern ingevuld door een werknemer; steeds meer bedrijven hebben een freelancevertrouwenspersoon. De stap naar zo’n vertrouwenspersoon is voor veel werknemers groot, constateert Maris.

Dat bleek ook al uit het onderzoek dat de Volkskrant eind vorig jaar deed, in samenwerking met de LVV, onder 236 vertrouwenspersonen. 85 procent van de ondervraagden stelde geen extra meldingen te hebben ontvangen over seksueel overschrijdend gedrag na #MeToo.

Maris: ‘Mensen vinden vaak dat ze het toch zelf moeten oplossen.’ Daarnaast is een vertrouwenspersoon en de rol die hij of zij vervult ook lang niet altijd zichtbaar voor werknemers. Ze zijn soms nauwelijks meer dan een nummer op het intranet.

Precies om die reden volgt Anja Kerkhof de cursus van Van Oss. Ze is al langer vertrouwenspersoon van een woon-zorgcentrum voor ouderen, maar heeft het gevoel dat ze niet zichtbaar genoeg is en niet genoeg handvatten heeft om collega’s te helpen.

In haar organisatie speelt seksuele intimidatie zich voornamelijk af tussen cliënten en medewerkers. ‘Kom er lekker bij liggen’, zegt een patiënt tegen de verzorgenden als ze hem op bed leggen.

Vooral voor jongere medewerksters is dat even wennen. Van de medecursisten wil Kerkhof graag weten hoe ze hen kan helpen. ‘Het slechtste wat je kunt doen, is zeggen dat het erbij hoort’, vindt een van hen.

Volgens Van Oss moeten dergelijke kwesties in principe door de leidinggevende worden opgelost. Als die het niet goed oppakt, is het aan vertrouwenspersoon Kerkhof hem daarop te wijzen. ?

Beschermd tegen ontslag

De Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) pleit voor rechtsbescherming voor vertrouwenspersonen. Volgens Margriet Maris van de LVV komt vrijwel iedere vertrouwenspersoon weleens ‘klem te zitten’ tussen belangen. ‘Zeker als je vecht voor een heel hardnekkige kwestie ben je vaak niet de meest geliefde persoon binnen een organisatie.’ Externe vertrouwenspersonen riskeren hun opdrachtgever kwijt te raken als ze lastig worden. Interne vertrouwenspersonen kunnen zelfs hun baan verliezen. ‘Dan doe je het goed als vertrouwenspersoon, maar dat is toch wel heel pijnlijk.’ Daarom wil Maris dat vertrouwenspersonen worden beschermd tegen ontslag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.