Deal over bestand Gaza voorziet volledige terugtrekking Israël

Nieuws
Het door Hamas geaccepteerde voorstel voor een bestand in de Gazastrook voorziet een volledige terugtrekking van de Israëlische strijdkrachten in de tweede fase. De deal zou bestaan uit drie fases van elk 42 dagen, aldus een topfunctionaris van Hamas.
anp
maandag 6 mei 2024 om 21:01 aangepast 22:11
Afbeelding
beeld anp

In de eerste fase zou Hamas 33 Israëlische gijzelaars vrijlaten die sinds 7 oktober worden vastgehouden, in ruil voor een aantal Palestijnse gevangenen. Israëlische soldaten zouden zich in die eerste fase ook al deels terugtrekken, zodat inwoners van Gaza weer vrij in het gebied kunnen bewegen.

In de tweede fase trekken de resterende Israëlische soldaten zich terug uit de Gazastrook. Ook laat Hamas de resterende gijzelaars en gevangengenomen Israëlische soldaten vrij, en laat Israël meer Palestijnse gevangenen vrij. In de derde fase zou Israël ook de blokkade van de grotendeels omsingelde Gazastrook moeten opheffen.

Egyptische bemiddelaars zeggen dat ze willen garanderen dat de oorlog tussen Hamas en Israël niet wordt hervat. Israël verklaarde aan het begin van de oorlog Hamas compleet te willen vernietigen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.