Eetcultuur in Nederland & Vlaanderen
Wanneer de Nederlander tussen de middag een bruine boterham smeert, wordt in Vlaanderen uitgebreid getafeld. Nederlanders nemen niet zo snel een glas wijn bij de lunch, want 'er moet nog gewerkt worden'.
Nederlandse eetcultuur
De Nederlanders hebben wél een eetcultuur, en lekker eten ook! De Nederlandse keuken niet zo "saai" en "smakeloos" als wordt beweerd. > Eetcultuur in Nederland (www.wikipedia.org) > Geschiedenis van de Nederlandse eetcultuur (www.food-info.net) > Eetcultuur en Nederlandse specialiteiten (http://users.telenet.be/edwine.mathei1/public_html) > Voedingcentrum Nederland (wikipedia.org)
Hollandse pot
> Afbeeldingen Hollandse pot (www.google.com)
> Lijst van Nederlandse gerechten (www.wikipedia.org) > Eeten & drinken in Nederland (www.nederlandvoorbeginners.info) > Nederlandse recepten (www.tastyweb.nl) > De Hollandse pot (www.smulweb.nl)
Nederlandse dranken
> Lijst Nederlandse alcoholische dranken (www.wikipedia.org) > Lijst Nederlandse bieren (www.wikipedia.org)
Mosselen
Mossels zijn als 'zeevrucht' een bekend ingrediënt en rijk aan mineralen, fosfor, ijzer en vitaminen. Vroeger werden ze vooral gegeten in de maanden met een r (september tot april), maar dat was in de tijd dat er nog geen gekoeld vervoer over de weg mogelijk was. Tegenwoordig zijn ze het hele jaar te verkrijgen. In België worden Mossels doorgaans met frieten gegeten. Het plaatsje Philippinein Zeeuws-Vlaanderen net over de Nederlandse grens is een geliefde plek hiervoor. Er staat een aantal mosselrestaurants en zelfs een (druipend) mosselmonument. De tot voor kort enige mosselveiling van Europastaat in Yerseke, recent wordt de Vlaamse mossel uit hangmosselcultuur, in Oostende geveild. De met name in België en Nederland populaire Zeeuwse Mossel wordt dan ook grotendeels verhandeld in Yerseke. Bron: Wikipedia > Zeeuws-Nederland en Belgische Mosselen (blog vlaanderen informeert)
Belgisch Vlaamse eetcultuur
De Belgische eetcultuur wordt wel als Bourgondisch omschreven. Het schilderij De Boerenbruiloft van Pieter Bruegel de Oude is hier een bekende verbeelding van. In het buitenland zijn vooral de frieten bekend, die vaak als Belgische uitvinding worden gezien. Ook Gentse waterzooi draagt bij aan de reputatie van de Belgische keuken en was het lievelingsgerecht van Keizer Karel, die dit at in het Sint-Jorishof te Gent. Andere typische gerechten zijn stoofvlees, paling in 't groen, hutsepot, bloedworst met appelmoes.
De huidige Belgische keuken kan omschreven worden als een burgerlijke variant op de Franse keuken. In 2007 waren er twee restaurants met drie Michelinsterren, tien met twee sterren en 89 met één ster. Hoewel deze aantallen bijna hetzelfde zijn als in Nederland, is dit aanzienlijk meer per hoofd van de bevolking. Bron: Wikipedia
Vlaamse eetcultuur De Vlaamse keuken vindt zijn oorsprong in de stevige boerenkost: aardappelen, vlees en koolgroenten. Door de typische eetcultuur zijn er echter talloze smakelijke gerechten ontstaan, die meestal in grote porties geserveerd worden. Dat de Vlaamse kost doorgaans rijk is aan calorieën, heeft ook te maken met het royale gebruik van sauzen en mayonaise en met het eten van frieten, die door vele Vlamingen nog altijd worden beschouwd als onontbeerlijk bestanddeel in het dieet van de echte levensgenieter. Zowel groenten (bijv. de vleestomaat of de asperge) als vlees en vis (tong, grijze garnalen) dragen bij tot Vlaanderens culinaire verlokkingen. De Vlaamse chocolade en pralines (helaas nog te vaak aangeprezen als "Belgian chocolates") zijn wereldvermaard. > Vlaamse streekgerechten (blog vlaanderen informeert) > Vlaamse eet-, drink- en tafelcultuur (www.toerismevlaanderen.be)
Barbecue
Barbecueën wordt vaak aangegrepen voor een sociaal gebeuren. Vaak worden er gasten uitgenodigd. De combinatie van het buiten eten, zomers weer en bewegingsvrijheid zorgt ervoor dat veel mensen barbecueën als een aangename bezigheid ervaren. > Barbecue (blog vlaanderen informeert)
Vlaamse Wijnen en Bieren
Vanwege zijn noordelijke ligging is Vlaanderen niet echt geschikt voor de wijnproductie, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door het overweldigende, enorme assortiment bieren. Niet Duitsland of Tsjechië, maar Vlaanderen heeft het recht zichzelf tot beste bierland ter wereld te kronen. Dat komt doordat de Vlaamse brouwerijen zich niet beperken tot het aanmaken van gigantische hoeveelheden pils, maar een bijzonder rijke en gevarieerde waaier aan smaken aanbieden, waaronder abdij- en fruitbieren. Als "nationale" sterke drank geldt in Vlaanderen de jenever, de typische drank van de Lage Landen die niet uit wijn maar uit bier (of een graanbeslag) wordt gestookt en op smaak wordt gebracht met de jeneverbes. Tegenwoordig bestaan er honderden verschillende soorten jenever met de meest uiteenlopende smaken (van citroen over vanille tot chocolade), maar de meest authentieke is natuurlijk de gewone graanjenever. Bron: Vlaamse cultuur > Belgische bieren en wijnen (blog vlaandereninformeert)
Belgische Frieten
> Belgische Frieten (blog vlaanderen informeert)
Belgische pralines
Een Belgische uitvinding zijn ook pralines met merken als Neuhaus, Leonidas en Godiva. Bron: Wikipedia
De lekkerste gemeenten in Vlaanderen > Lekkerste gemeenten van Vlaanderen (blog vlaanderen)
|