Theodorus
mensen-meningen-memories
Foto
Over mijzelf
Ik ben Theo Balvers
Ik ben een man en woon in Midden- (Nederland) en mijn beroep is vroeger leraar, tegenwoordig gepensioneerd.
Ik ben geboren op 21/11/1944 en ben nu dus 73 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: omnivoor, maar speciaal biografieën, andere landen-streken-volkeren, eilanden, geschiedenis, kunst & cultuur, sport.
Als gepensioneerde beschik ik over veel vrijetijd. Ik besteed die aan liefhebberijen, maar vind het ook plezierig om andere mensen te leren kennen of te lezen over allerlei onderwerpen.
Inhoud blog
 • Croatia 2
 • 12 Dagen Croatia 1
 • Kerstdrive
 • week-48 2017
 • Uiteindelijk....
  20-12-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lijstje 1: favoriete wereldsteden
  De komende tijd wat (eindejaars)lijstjes, gewoon omdat dat leuk is om te maken. Na zoveel jaren reizen en bezoeken heb ik een bijna onveranderlijk lijstje gemaakt van favoriete wereldsteden met het jaartal van het eerste bezoek.

  01 Venetië (2013)
  02 Parijs (1962)
  03 Amsterdam (1955)
  04 Barcelona (1993)
  05 Sydney (1990)
  06 Praag (2002)
  07 Florence (2008)
  08 Rome (1975)
  09 Stockholm (2009)
  10 Wenen (2005)  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  20-12-2015, 23:29 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  13-12-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakantieweek Lanzarote
  De enige keer dat ik op een Canarisch Eiland was, is in 1976 geweest op Gran Canaria. Een aantal keren was ik dichtbij een boeking voor Tenerife vanwege de Teide, maar het kwam er niet van. In deze decemberweek werd het dus Lanzarote. De vlucht met Ryanair duurde 4 1/2 uur, dat ik met lezen goed doorkwam. Ergerlijk blijft de duur van de transfer naar de accommodatie, die op 40km van het vliegveld lag. Op de terugweg bijna twee uur. 

  De eerste dagen viel het weer tegen: wel goede temperatuur, maar harde wind en bewolkt. Vrijwel direct een Panda gehuurd, waarmee we dwars over het eiland (845km2) van zuid naar noord (70km) een eerste verkenning deden. De wegen met vele (grote) rotondes zijn uitstekend en erg overzichtelijk. 

  Landschappen die ik nooit eerder heb gezien. Lavavlaktes van La Geria met bizarre vormen, een heel aparte vorm van lage wijnbouw (malvasia) met beschermende muurtjes. Door de invloed van kunstenaar Cesar Manrique is het een gecultiveerd toeristeneiland geworden: alle wanden en gevels en muurtjes zijn wit, nergens hoogbouw en zeer beperkte reclames, graffiti al helemaal niet gezien. 

  In het noordelijke Haria dronken we koffie op het langgerekte plein. Hoogtepunt was de Mirador del Rio met zicht op een hoge grillige kust, eilandjes La Graciosa, Sa. Clara, Algranza. Daarna via de oostzijde naar een grottenstelsel Jameos del Agua gegaan en bezichtigd met auditorium over het vulkanisme. De laatste uitbarstingen waren in 1730-36 en 1824. De terugweg via binnenwegen en door woeste vlaktes waar geen boom groeit maar wel ontelbare stenen liggen. Veel agrarische activiteiten vielen er niet waar te nemen.

  De toeristenaccommodaties zijn er vooral in Costa Teguise, Puerte del Carmen en Playa Blanca, waar wij in een ****accommodatie verbleven. Goede service, gevarieerde buffetten en ruime bungalow. De witte vakantieverblijven liggen in parkachtige situeringen met veel palmen en kleurrijke bloemstruiken. En altijd is er de dominantie van lava-zwart en wit. 

  Een andere dag bezochten we de zuidwestkust waar de branding het hevigst is. Een gebied van zoutpannen en grillige lavaformaties. El Golfo is een opkomend kustdorp met visrestaurantjes. De derde autodag reden we naar het Nationaal Park Timanfaja waar nog altijd rook en vuur uit de aarde komen. 

  De laatste dagen brachten we door rond de zwembaden van het hotel, heerlijk relaxed in de zon met temp tot 25ºC en altijd wel met een boek of puzzel. De wandeling naar het dorpscentrum was 20 minuten. De bekende winkels en boetieks, horecagelegenheden. Er wordt veel rookwaar en alcohol verkocht. Een fraaie, lange promenade Avenida Maritima langs de kust. En zowaar naast de lavablokken ook zandstranden. In veel opzichten in Lanzarote sterk in opkomst. Maar niet op de lelijke manier zoals in het mediterrane gebied wel is gebeurd. 

  Op zondag moesten we al om half drie opstaan en opnieuw de vervelende transfer langs hotels naar het vliegveld meemaken. In Eindhoven was het 8ºC, niet koud en miezerig. We werden opgehaald en kwamen thuis alweer snel in een vertrouwd ritme.   0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  13-12-2015, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (1)
  06-12-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint2015
  x


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Actualiteit
  06-12-2015, 10:17 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  22-11-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.71 jaar
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Op mijn verjaardag zaterdag voelde ik omstreeks half twee een steek.....het was het tijdstip van mijn geboorte in 1944. Dat was wel een dinsdag. Een leeftijd om te vieren. Elk jaar wel, zeker mijn onderwijsjaren, vorig jaar met gezin in huisje in Noordwijk op een bungalowpark. Vandaag op mijn woonadres, terwijl het weer buiten steeds slechter werd. Ook wel eens natte sneeuwbuien gehad. 

  Om 16 uur kwamen drie bevriende echtparen om bij hapje & drankje met elkaar te bridgen. Een schema waarin elk persoon vier spellen met een ander speelde. Daarnaast en daarbij converseren. Al-met-al een plezierige verjaardag. Ik moet zeggen dat de FB-felicitaties toch ook wel wat hebben.

  Vanmorgen zijn de kids met aanhang en kleinkind op de koffie geweest. Kleinkind is achtergelaten voor enige uren.... In familiesfeer toch altijd het meest vertrouwd. Merk wel dat mijn alertheid afheemt, omdat ik omgevingsgeluiden steeds moeizamer ga horen. Ik reageer dan te langzaam of niet goed en zie hen mij aankijken. Het zal toch niet..... Inmiddels zakken de temperaturen en verschijnt er afentoe een middagzonnetje. Ik ga straks eens flink wandelen....

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  22-11-2015, 13:50 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  24-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wagnerproject
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Op 25 november ga ik voor mijn leeskring een inleiding houden over Richard Wagner (1813-1889), de duitse componist, die door zijn antisemitisme als mens erg omstreden is. Ik heb lang een afkeer van man en werk gehad, maar door goede vriend Leo ben ik er in zijn huisje in Friesland naar gaan luisteren en me er in gaan verdiepen.

  Veel heb ik inmiddels over hem gelezen (en voor de inleiding genoteerd), maar ik bezit slechts drie boeken over zijn leven & werk van Martin van Amerongen, Jos van Leeuwen (in de Gottmer-reeks) en van Jonathan Carr: De Wagner clan, een van de boeiendste biografieèn die ik gelezen heb. Hij verafschuwt de man en zijn clan, houdt nog net van zijn muziek en schrijft vooral over het antisemitisme en het heulen met Hitler.

  Een van de ergste creaturen in de kring is notabene een engelsman Houston Stewart Chamberlain (1855-1927) die met dochter Eva is getrouwd en grote invloed had op de Bayreuter Festspiele. De Wagners hebben nog altijd de leiding over de Festspiele. Ik ben in 2006 (14 juli) in Bayreuth geweest en heb vele Wagnermonumenten gezien, o.a. zijn woning Wahnfried, het Festspielhaus op de Groene Heuvel en zijn graf. De plaats ademt Wagner. Maar gelukkig is er afstand genomen van de kwalijke ideeën uit het verleden. 

  Dodenmars uit Siegfried
  https://www.youtube.com/watch?v=L8wHteSOwW4

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Cultuur
  24-10-2015, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  21-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik en Vianen (2)
  Je filosofeert wel eens waar je in Nederland (en elders) het liefst zou willen wonen. Door toeval ben ik in de provincieplaats Vianen terecht gekomen. Er is heel veel import in de kern van 15.000 inwoners. In de 70-er jaren nogal wat brabanders. De oorspronkelijke bevolking was voor een deel opgebouwd uit ballingen of criminelen, omdat de plaats lang een Vrijstad was. Verleden tijd. Sinds de 70-er jaren zijn er veel van buiten komen wonen. De plaats breidde zich uit met nieuwe wijken, waarvan ik de Molenwijk het minst geslaagd vind. Een verouderd woonerfidee.

  x Wat vind je het aantrekkelijkste?
  TB: Mijn eigen woonomgeving: rust en groen en met goede voorzieningen. De plaats ligt in een landelijke omgeving, bij een grote rivier. Helaas ook tussen twee snelwegen, de A2 en A27.

  x En de kern dan?
  TB: Vianen heeft een historische binnenstad met enige monumenten, maar niet erg bijzonder. De Voorstraat is een lange straat van poort naar poort. Het is in de 70-er jaren voor saneringen gered doordat de Doelgroep het predikaat beschermd stadsgezicht wist te verkrijgen.

  x Je was raadslid en wethouder, wat zijn jouw bijdragen geweest?
  TB: Als eenling ben je niet doorslaggevend. Ik was zeker voor het behoud van cultuur-historische waarden. De Voorstraat als winkelstraat is een eeuwigdurend probleem. Niet gezellig te krijgen. Dus ook weinig gevarieerd aanbod. Voorts was ik voorstander van gecontroleerde uitbreiding met nieuwbouw. Geen vinex-toestanden. na dertig jaar discussie gaat de polder Hoef & Haag bebouwd worden.

  x Zijn er blunders gemaakt?
  TB: Ja, in de wijk De Hagen zijn de sociaal-culturele voorzieningen aan de rand gebouwd, ipv in het centrum waar de teruggang zichtbaar was. Pas enige jaren geleden is er wat verbetering gekomen. En de 12 flats zijn behoorlijk opgeknapt.

  x Nog kritische noot?
  TB: De plaats gaat waarschijnlijk fuseren met de huidige gemeentes Zederik en Leerdam en zal dan groeien naar ruim 50.000 inwoners. Ik vind die schaalvergroting een verarming, eigenlijk in veel opzichten een wangedrocht. Een referendum wordt er niet gehouden. Ik zou tegen gestemd hebben.
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Samenleving
  21-10-2015, 21:46 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  12-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leuk weekend
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  De dagen zijn voorbijgevlogen. Het was zonnig, maar gemeen koud met dat oostenwindje. Ben inmiddels verkouden en kijk uit naar de griepprik. Vrijdag de hele dag oppas voor Milou, die zelf ook al weken verkouden is en leuk kan snurken. De zaterdag was vooral nuttig. De tuinverlichting is in orde met lampen waar een kapitaaltje voor is neergelegd, omdat die stallantaarns wel hun tijd hebben gehad.

  Om 18 uur klaar voor de buis om een matig NL-elftal tegen de nummer 146 van de wereld met slechts 2-1 te zien winnen. De voorhoede kwam nauwelijks in de 16 en als de Kazak niet naast de paal had gekopt, had ik het nog niet geweten. Ik wil niet meedoen aan de nationale sport afzeiken, maar laten we nu toegeven dat we op voetbalgebied niet zomaar meer winnen van IJsland, Roemenië of Ierland. We zijn een B-natie geworden met torenhoge zelfoverschatting. De Turken wonnen natuurlijk in Tsjechië. Dat is een land waar de spelers nog nationalistisch genoeg zijn. De onze zingen niet eens het Wilhelmus mee omdat grootvader in de bushbush is geboren.


  De zondag was weer hetzelfde weer en gingen we op onze 37e huwelijksdag lunchen in het chique Laren. Ideetje van dochter. BN-ers genoeg daar, dus wij lekker anoniem. We zaten naast Davy Klaassen die ook eens vrij was op zondag. 's Middags verloor Jong Oranje van Slowakije (met de helft van ons inwoneraantal).

  Vanaf 17 uur waren we present op de 75e verjaardag van ex-collega Tineke. Niet veel mensen, maar wel gezellig nadat ik de barbeheerder had verzocht die k...muziek uit te zetten. Je kon tenminste wat converseren. Wel weer met bekenden met de bekende thema's, maar ik weet al lang dat dit soort bijeenkomsten vooral de jubilaris veel geld kost.


  Vandaag dochter D. 36 jaar geworden. De eerste keer dat ze dat doet als moeder. Geweldig. En mijn broer is opa geworden van zijn eerste half-duitse kleinkind Elisa Amelie.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  12-10-2015, 21:41 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  07-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik en Vianen (1)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Tussen Leidens Ontzet (3 oktober) en Alkmaar's Victorie (8 oktober) is er in mijn woonplaats Vianen de Paardenmarkt. De 744e editie.

  Hoe lang woon je er?
  TB: Sinds de zomer van 1976. Dus toch al weer bijna 40 jaar. Op drie lokaties: begonnen op zes hoog in een flat, dan tien jaar als jong gezin in de Magnoliastraat en al weer 27 jaar in de Klaverkamp. Langer dan ik elders gewoond heb.

  Hoe raakte je in Vianen verzeild en wat vond je er van?
  TB: Toen ik uit Zandvoort wegwilde, ben ik gaan solliciteren en was het Vianen waar ik als single meteen over een driekamerflat kon beschikken. Ik kwam van een tweekamersituatie. Dus een vooruitgang in wonen. Het was en is nog een kleine provincieplaats van ongeveer 15.000 inwoners. De gemeente is groter, maar haalt de 20.000 maar niet. Vanaf het begin vond ik het een gezinnetjesplaats. Als single, die 15 jaar in Amsterdam had gewoond, was er niets aantrekkelijks.

  Je woont er nog, dus er is wat veranderd.
  TB: Ik kreeg een relatie met Anita en in 1978 trouwden we en kregen kinderen in oktober-1979 en april-1982. Dus had ik ook een gezinnetje. En daarvoor was Vianen prima.

  Wat is er zo aardig of aantrekkelijk aan Vianen?
  TB: Het is kleinschalig, overzichtelijk, rustig. Het ligt weliswaar tussen de A2 en A27, maar ook in een landelijke omgeving van de Vijfheerenlanden en het rivierengebied van de Lek. Ik houd van ruimte, van panoramisch zicht. En het heeft een historische kern. De eens machtige familie Brederode heeft er haar historische stempel op gedrukt.

  En dat is het bruggetje naar vandaag.
  TB: Ik heb enige uren in de kraam van de Historische Vereniging gestaan. Waar ik ook woonde, ik wilde er de geschiedenis van kennen en van de cultuur genieten. Veel import doet altijd geringschattend over Vianen. Het is zeker geen spectaculaire plaats, maar heeft alle basisvoorzieningen en het is er goed wonen. Niet de hektiek van een grote stad, die overigens voor mij voor één dag wel prikkelend is.

  wordt vervolgd...


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Actualiteit
  07-10-2015, 17:39 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  15-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomervakantie (8)
  De laatste vakantieweek was in Girod, in de omgeving van Montabaur en Limburg. Het was meer een mooie herfstweek dan een prachtige nazomerweek. Speciaal de foto geplaatst op maandag met een schitterende blauwe lucht. We zullen zeker nog eens op camping Eisenbachtal terugkeren, op 350 km van de woonplaats. Een gezellig rommelige camping beheerd door de charmante Siegfried Wolf, die met een medewerker alle dagen bezig was om met veel toewijzing en kunde biotopen verder aan te leggen. 

  We bleven wat meer bij de caravan, omdat het in duitse steden na 13 uur saai wordt, behalve op terrasjes. Wel zijn we gaan wandelen naar de vulkaanheuvel (351m). Via de laaggelegen Studentenmuehle een behoorlijke maar niet lange klim door een licht bos naar de top. Bijna boven kwamen we basaltvorming tegen zoals ik nog niet eerder heb gezien in werkelijkheid. Op de top een verzorgde St.Annakapel. Mooie panorama’s over de omgeving. We zagen dat de camping niet zo groot is en maar zo’n 30 toerplaatsen heeft. 

  Terug naar Freimuehle gegaan en daar anderhalf uur op een pilsje kunnen internetten. Er was verder niemand. Voor de BCV het barrooster op de site en log kunnen zetten. Verder gaan lezen in De Grens met veel wetenswaardigheden over grensplaatsen. En in Goethe vorder ik langzaam, maar het geeft veel informatie. Van Frank k..berichten gekregen over Twente-Ajax, uiteindelijk nog 2-2. Het bleef warm in de caravan.

  Het was bekend dat er regenachtige dagen zouden volgen. Het kamp stroomde zondag dan ook leeg, behoudens wij en een stel uit Ter Aar dat voor drie weken geboekt had. Om het middaguur reden we over de slingerende, heuvelachtige tweebaanswegen van het Westerwald. Erg groen. Bospercelen, weiden en akkers. Soms vergezichten. In Westerburg was er niets te doen en kwamen we bij de Burg dat ook al een luxueus hotel-restaurant is geworden. Vervolgens naar Hachenburg dat een feestweekend had. Het miezerde en dan is de lol van het door zo’n schilderachtig stadje wandelen er ook gauw van af. Bovendien werd de bestrating vernieuwd. Geen goede planning en dat voor duitsers. Een frietje genomen en toen weer campingwaarts, waar we om 15 uur aankwamen en het middag- en avondprogramma in de caravan moesten doorbrengen. 

  Maandag was de laatste hele vakantiedag in Duitsland. Gezien de weersverwachting vanmorgen aan de kids gemeld dat we dinsdagmiddag terugzijn in Vianen. Er was voor vandaag 90% regenkans voorspeld en dat kwam wel uit, zeker tussen 16 en 17 uur, maar we hadden ook tijden een staalblauwe lucht.

  Tegen het middaguur reden we door het Westerwald naar Hadamar. Zoals meer plaatsen in Duitsland een duidelijk door oorlogsschade getroffen stadje. Een paar monumentale gebouwen, zoals het Rathaus, een hoekcafé en groot kloostercomplex zijn herbouwd. En op de top van een heuvel waar ooit een grijs massieve burcht heeft gestaan, is nu een internaat-college geworden. We waren in het stille stadje gauw uitgekeken. 

  Via de Lidl in Elz nog een keer een landelijk heuvelachtige route gekozen en om half drie voor de ketting van de camping gearriveerd. Een goede gelegenheid om naar biotoop I en II van Siegfried Wolf te kijken. Hij is er druk mee. Een laag, moerassig gebied met beek en meertje en drassige paden. Hij heeft zitjes gemaakt en vele vogelnestkastjes geplaatst. Wel bijzonder.

  Evaluatie.

  Een Duitslandvakantie. Anders dan gepland. Door het mooie, warme weer in de begindagen zijn we langer in Wertheim gebleven. Daarna sloeg het weer in temperatuur om en kozen we voor Fürth in het Odenwald. Van daaruit streken en stadjes verkend. De laatste zes dagen in Montabaur zal ik me beter herinneren. Wisselvallig weer. Maar toch ook met vakantiegevoel doorgebracht. Na 19 dagen is de slotbalans heel positief.      0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  15-09-2015, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (1)
  12-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomervakantie (7)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Ik las dat 9 van de 10 kampeerders niet echt zonder internet kunnen. En dat is met mij zeker het geval. Hoewel ik me prima kan bezighouden met lezen, fietsen, wandelen, sightseeing is dagelijks favoriete sites bezoeken een must.

  Camping Montabaur is gezellig, sfeervol, maar de beheerder is op leeftijd en heeft geen zin meer in nieuwigheden. Het zij zo. De omgeving maakt meer dan goed.

  Steeds mooi nazomerweer is een succesfactor. Ook vandaag weer. Een wandeling gemaakt naar de aloude vulkaantop, waar we basaltgesteente waarnamen, zoals ik in werkelijkheid nog nooit gezien had. In het nabije hotel-restaurant Freimuehle heb ik internetverbinding, uiteraard bij een Bitburgerpilsje. Voor niets gaat ook hier de zon op. 

  Donderdag is Anita 63 jaar geworden en daar ben ik toch al 37 jaar getuige van. Ze is in goede gezondheid –wat enkelprobleem – actief en liefdevol. Er zijn niet zoveel van haar verjaardagen samen doorgebracht. De dag afgesloten met een diner à deux in restaurant Freimuehle, dicht bij de camping, waar het gelukkig goed bezet was voor de sfeer.

  Op deze zonnige dag ’s middags naar het nabije Montabaur geweest. Aardig stadje. Typische duitse binnenstad, dus met herbouw in oude stijl en nieuwbouw die vaak minder geslaagd is, wel veel open ruimtes, en brede straten, de winkelstraten zijn inwisselbaar met de onze. We hebben op het marktplein een frietje verorberd en zijn naar het gerenoveerdemultifunctionele Schloss-complex gelopen. In de verdere middag in de zon wat gesiëstaat en gelezen in De Grens en biografie van Safranski over J.W. von Goethe, in het Duits. Zo brengen we de dagen door.

  Vrijdag verdient een 10 in het weerrapport. Een betere nazomerdag kun je je niet wensen. Met de zon opgestaan en hij heeft ons tot 16 uur vergezelgd, daarna kwamen er wolkenvelden maar het bleeg aangenaam. Limburg an der Lahn zie je altijd na een scherpe daling of klim vanaf de autobahn. Nu waren we vier in het charmante stadje tussen Taunus en Westerwald, een schilderachtige omgeving. Die vakwerkhuizen vervelen nooit. We zagen er scheef en kromgetrokken die uit de Middeleeuwen dateren. En dan die heerlijke kei-bestrating… 

  Het was altijd al een handelsstadje tussen Antwerpen en Byzantium/Istanbul, inmiddels een regionaal centrum met 35.000 inwoners en vele forenzen uit de omgeving. Leuke straatjes en pleintjes. Heel veel horeca. De duitsers zijn gek van ijs en apotheken. En natuurlijk bratwurst met allerlei sauzen. Voor Anita een verjaardagskado gekocht. En huiswaarts gegaan waar het kamp volliep met pensionadoos die nu pas goed op zuidelijke drift zijn.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  12-09-2015, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  08-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomervakantie (6)
  Als geschiedenisliefhebber weet ik van de stad Worms. Paus en keizer sloten er een akkoord. In 1521 stond hier Luther tegenover keizer Karel V. In 1698 werd de stad verwoest door Lodewijk XIV. In de 19e eeuw was het een voorname hofstad. In de 2e WO werd het praktisch geheel verwoest. Nu telt het ca 85.000 inwoners.

  Aan de planologie is te zien wat er gebeurd is. Vele open ruimtes zijn pleinen en parken geworden. Brede straten en rotondes. Lelijke wiederafbau. De monumenten zijn grotendeels herbouwd in de roze steensoort. De Dom is indrukwekkend met hoofdaltaar en de krypte met de Salische vorsten uit de 10-11e eeuw. Lang was het een reformatorische stad. Het Luthermonument met zijn medestanders is uit 1886. De stad heeft veel kerken: St.Martin, St.Paul, Friedrichskirche, Drievuldigheidskerk, Magnuskirche. We konden ze bezichtigen, waarbij de gebrandschilderde ramen en arabische kunst in de Drievuldigheidskerk bijzonder waren. In het stadsmuseum waren rond de kloostergang stenen overblijfselen uit de 1-3e eeuw geplaatst. 

  Maar wat ik voral onthouden zal: de joodse gedenkplaatsen. De begraafplaats met zijn schots-en-scheef staande graven. Dat die 1933-1945 overleefd hebben. De synagoge en het joodsmuseum herinneren aan de joodse gemeenschap. 

  Een cultureel middagje dat de moeite waard was. En bij goede temperaturen van 20-21 C.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  08-09-2015, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  05-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomervakantie (5)
  Op vrijdag was het wisselend zonnig en bewolkt, wel fris. Maar in alle rust kunnen slapen, wel drie keer moeten plassen en deurvergrendeling kapot gerukt. Wat gedoe met internetverbinding en een weekkaart voor €15,- gekocht. Teveel apparaten op de ticket en naar Hamburg moeten bellen voor herstel. 

  Na de lunch met auto via Lindenfels naar Felsenmeer gereden. Mooie bergweg door plaatsjes en na afslag waren we er in een half uur. Begonnen aan een klim. Enorme granieten rotsblokken waar veel  duitse gezinnetjes op bezig waren. Het was een klein uur over steile paden met trappen naar boven klimmen. Bij een kiosk wat drinken gekocht. We vergeten nogal eens mee te nemen. Het hoogste punt lag op 514m bood wel een panorama maar viel verder tegen. 

  Terug was lastig en ledematen gingen gevoelig worden. Dagje ouder nietwaar. Om 16 uur waren we terug en na bezoek DM en Nettomarkt verder bij de camping verbleven. ’s Avonds naar Furth gegaan om in cafe naar EK-kwalificatie Duitsland-Polen te kijken. Prachtwedstrijd.

  Op zaterdag gingen de temperaturen verder naar beneden, naar de 15-16°C. Onze buren met een meisje van elf maanden hadden het zo koud dat ze de vouwwagen gingen inpakken om terug te gaan naar Limburg. Wij hebben gisterenavond de gaskachel enige uren aan gehad. Maar in tegenstelling tot Nederland waar het dramatisch slecht weer is met veel regen blijft het hier –op wat miezers na- droog.

  Om 11 uur waren we in Heppenheim. De Bergstrasse is een wijngebied en juist komende week zijn er Winzerfesten. De Altstadt van Heppenheim was weer vakkundig fraai maar uitgestorven. Op de Marktplatz waren we getuigen van twee trouwende bruidsparen. We liepen een uur door het stadje en aten wat in een konditorei. Bij het toilet liet ik m’n camera liggen, we wandelden verder en pas na een half uur ontdekte ik het omdat ik het standbeeld van Martin Buber wilde fotograferen, anders waren we in de auto al verder gereden en om 14 uur sloot de konditorei. Het toestel lag nog in de vensterbank. Ich liebe Deutsche Leute! 

  Langs de wijngaarden op de berghellingen arriveerden we in Bensheim dat een regional centrum is. Daar wel wat drukte, maar door de kilte niet echt gezellig, zoals vorig week nog in subtropisch Tauberbisschofsheim. Genoeg kledingzaken voor Anita om er volgende week nog terug te keren. Ik kon haar ervan weerhouden de achtste korte broek voor me te kopen. Via de heuvel- en slingerweg de 47 keerden we om 15.30 uur al terug naar de camping. De buren waren vertrokken.   0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  05-09-2015, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (3)
  04-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomervakantie (4)

  Weersomstandigheden bepalen de vakantielokatie en - bestemming. Van buren op de camping in Wertheim die naar Oostenrijk moesten vanwege familiefeest hoorden we dat het in Zillertal al twee dagen kletterde van de regen. Via internet zagen we dat ook de vooruitzichten niet best zijn: dalende temperaturen en veel regen. Helaas, helaas.

  Maar niet getreurd. Na een week heerlijk genoten te hebben van Wertheim en omgeving zijn we op donderdag 100km westwaarts gegaan naar het fraaie Odenwald. Langs de Main en via heuvelachtige binnenwegen en aardige plaatsjes zijn we op de NIbelungencamping in Fürth terecht gekomen. Groot verschil met Wertheim. Zeer rustig, maar ook zeer verzorgd, prima sanitair, bloembakken, keurige paden, afgescheiden plaatsen. Het is een Eco-camping. We hebben veel foldermateriaal bekeken en kunnen het hier zeker een week uithouden, ook al komen de temperaturen niet boven de 20 C. Het is wisselend bewolkt en zonnig. Het landschap is bosrijk en heuvelachtig, vakwerkplaatsjes en maar liefst drie supermarkten. Plaatsen als Heidelberg en de wijnoorden Heppenheim en Bensheim zijn op korte afstand bereikbaar.

   We gaan verder met genieten!  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  04-09-2015, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  30-08-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomervakantie (3)
  Jarenlang zijn we over de autobahn door Duitsland gezoefd op weg naar een vakantiebestemming, totdat we in 2002 naar Tsjechië reisden en enige tijd in Waldmünchen verbleven. We raakten in de ban van Duitsland: ordelijk, verzorgd, gemüttlich, betaalbaar en de duitsers gemiddeld een stuk beschaafder dan de landgenoten. In de latere jaren kwamen we er meemaals. Goslar als de mooiste plek, maar er zijn er meer. We hebben een voorkeur voor Wertheim am Main. Maar ook de omgeving is de moeite waard.

  Dit weekend was het echt zomers: 26 tot 30°C. Op zaterdagmorgen door een landschap dat niet voor de franse streken onderdoet. Omgeving van de Romantische Strasse met wijngaarden op terrassen, hoewel er opvallend veel buiten gebruik waren. Tauberbischoffsheim op 18km is een pareltje. Het ligt in een groene vallei van de Tauber. Het is een langgerekte plaats waarvan beide oevers bewoond zijn. De stad bestaat sinds 755 en zoals de naam al zegt was het een bisschopszetel. We parkeerde de auto op het centrale plein en wisten ons meteen al omringd door monumentale gebouwen en vakwerkhuizen. De bisschoppen van Mainz waren er lang de heersers. In de 19e eeuw kwam het bij het koninkrijk Baden-Württemburg. Na het nazitijdvak werd het door Amerikaanse troepen bezet. We wandelden op ons gemak door de erg rustige winkelstraten, keerden terug voor koffie op het terras en bezichtigden daarna klooster en slot met fraaie toren dat nu een museum is. 

  Met deze heerlijke temperatuur hebben we ofwel in de schaduw thrillers gelezen of gezwommen in het nabije freibad. Om ons heen voornamelijke NL-se pensiondoos en duitsers, ook in gezinsverband, maar niet overbevolkt. We konden de Main en de grote cruiseschepen goed waarnemen. Zowaar twee keer gebarbecued, ook om praktische redenen daar het in de caravan te warm was. Tot tegen twaalf uur buiten gezet, iets waar Anita al helemaal op kickt. 

  Op zondagmorgen naar het fraaigelegen Freudenburg gereden. Het heeft een burcht uit de 14e eeuw. Tegen het hogewater door overstromingen zijn allerlei maatregelen getroffen, maar de promonade met haar rode vierkante keien was een genot om te lopen. Terras aan de Main was goed voor koffie en is tegen vooroorlogse prijzen. Via de andere oever keerden we terug, in totaal 45km. ’s Middags in twee sessies naar druk zwembad gegaan en tussendoor op de hoogte gehouden van de vaderlandse voetbalcompetitie. Ajax alleen koploper na de 3-1 zege van PSV op Feyenoord, dat al veel te hoog stond. Op dit moment om 22.15 uur is het nog heerlijk toeven onder de luifel. De thriller Viva Espana van Linda van Rijn heb ik in één dag uitgelezen. Wat volgt? Ik heb nog vijf boeken bij me. 

  Morgen bljft het dit weer, dinsdag is de grote exodus van de camping als ik zo de berichten goed heb opgevangen.   0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  30-08-2015, 22:28 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  28-08-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomervakantie (2)
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Tegen de verwachting in bleef het vrijdag de hele dag miezeren en regenen. Zaken geordend en opgeruimd. Op internet actief geweest. Ik heb voor €9- tien uur zendtijd gekocht. Internet is voor mij een levensbehoefte. Na de lunch op een camping met veel caravans maar zichtbaar zonder mensen het rijwiel gepakt en naar Wertheim gegaan. Met Anita koffie gedronken onder de parasol op het terras, waar nog genoeg mensen om ons heen zaten. Daarna naar kleine bibliotheek gegaan en zitten lezen in enige jaargangen van het Jahrbuch Wertheim. Opvallend dat er eeuwenlang zo'n joodse gemeenschap is geweest. Wie niet gevlucht was in 1938 werd afgevoerd naar vernietigingskampen. Slechts vier joden keerden terug. Er is een joods kerkhof en een Denkmal. Wat heeft dat volk toch misdaan?

  Een dag als deze doet het meest aan kamperen denken. Ik weet hoe het is in een tentje in de regen en vooral daarbuiten: plassen, modder, ongemak. Binnen wordt alles vochtig. Nee, dan het gerief van een huisje-op-wielen. Ter compensatie lees ik Tussen Orinoco en Amazone van Redmond O'Hanlon, de beste reisjournalist van de laatste 40 jaar. Wat een uitdaging en tegelijk ontluistering om in de jungle op zoek te gaan naar bijzondere vogels en planten en primitieve indianenstammen. Maar het gezelschap waarmee hij verkeert, is het lezen meer dan waard. Als ik ze zou tegenkomen in een café zou ik meteen rechtsomkeer maken. Hij trekt ermee op en beleeft vreselijke dingen. Ik ben halverwege. Het vult m'n dagen, zonder televisie, maar wel met afentoe internet.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  28-08-2015, 22:45 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomervakantie (1)

  We vertrokken uit de woonplaats op woensdag om 9 uur in de wetenschap zes uur te moeten caravannen tot Wertheim am Main. Een tocht al zo vaak gereden: 475km. Het rijweer was uitstekend. Ik probeer gemiddeld 100km per uur te rijden. Als het moet passeer ik gerust 5-6 vrachtwagens. Slechts één keer toetert een BMW uit kwaadheid. Ik rijd altijd. Niet gespannen, wel heel alert. Als Anita wat zegt, kijk ik niet eens naar haar.

  Op de navigatie in deze Toyota scheld ik: onoverzichtelijk. De vorige van TomTom was duidelijk genoeg. Maar de reis is voorspoedig tot 5km voor afslag 65 op de A3. Het stuk tot Würzburg is al jaren in revisie en verbreding. We werden omgeleid door heuvelachtig bosgebied. Heel mooi, maar die laatste 25km duurde een uur.

  De camping was volgens verwachting. Aan de Main twee lange rijen, zodat we bovenaan gingen staan met nog behoorlijk uitzicht en tamelijk vrij. Pas de volgende dag de luifel opgezet. Nooit meteen. Je weet niet waar je naast staat: kan wel gezin met drie krijsende kinderen zijn of pensionadoos die hun lijf bederven met elke avond barbecue in de rook.

  Alles ging mis met het opzetten, maar de zon scheen uitbundig tot 28 C. En na de lunch brachten we de donderdag in het uitstekende zwembad door, aan het 50m bad, op ligstoelen, van lectuur en drinken voorzien. 's Avonds tot half elf onder de luifel kunnen lezen. Ajax is door naar de volgende ronde. Dat maakt me blij. Italianen zijn tevreden met 0-0 als uitslag.
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  28-08-2015, 22:23 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  23-08-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nogmaals Tonio
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Op 1e Pinksterdag 2010 (23 mei) kwam Tonio om, het enige kind van de schrijvers Adri v.d. Heijden en Mirjam Rothenstreich. Op weg van Paradiso naar huis, heel vroeg in de ochtend, is hij door een auto aangereden op het punt Stadhouderskade-Hobbemakade. Ik ken dat punt heel goed, heb het vele keren gekruist. De omstandigheden doen er wat minder toe in dit blog.

  Vanmiddag heb ik het boek Uitverkoren (2014) van 173 bladzijden gelezen. Eerder heb ik de requiemroman Tonio gelezen. Beide boeken hebben veel indruk op me gemaakt. Natuurlijk om het feit dat ouders een kind (21 jaar) verliezen, hetgeen heel empatisch te beleven is. 

  Ik heb kennisgenomen van de kritieken naderhand. In de ergste vorm is het boek overlijdensporno genoemd -heel kwalijk- in de mildste vorm een prachtige nagedachtenis aan Tonio. Natuurlijk moest Adri van der Heijden een boek schrijven. Een natuurlijke drang. Het schrijven is een wezenlijk deel van zijn bestaan, dus ook van zoiets tragisch als het plotseling overlijden van je kind. 

  Toch las ik vanavond het volgende

  waarom moeten wij deelgenoot worden van dit prive drama in de familie van der heijden, waarom weer een boek, publiciteit, verkoopcijfers, schrijf het van je af als dat je past maar laat het daarbij als vorm van therapie. kom je in TV rubrieken, uiteraard omdat je een boek geschreven hebt, zeggen dat het weer of nog steeds zo slecht gaat is er dan een cynicus die dan denkt: verkooppraatje of is het echt zo of beide. je roept zo van alles over je af. AFTh moet dat voorkomen.

  Ik kan dat niet onderschrijven. Dat je zou willen verdienen aan de dood van je zoon. Om zo te denken vind ik afschuwelijk. Meer lijkt het mij een vorm van verwerking zoals ik op een heel ander nivo ook wel doe over zaken die ik meemaak. Schrijven is vastleggen en verwerken. En je kunt weer verder.....

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Cultuur
  23-08-2015, 21:17 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  20-08-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sail 2015
  Eens in de vijf jaar is Amsterdam de basis voor Sail. Dit jaar voor de negende keer. Gisteren uren naar tv-beelden gekeken van de entree van de tallships door het Noordzeekanaal naar Amsterdam. Zo indrukwekkend dat ik er tranen van in de ogen kreeg. De zeilschepen werden begeleid en omringd door vele andere vaartuigen, ook sloepen en bootjes. 

  We besloten er vandaag heen te gaan. 's Morgens de auto geparkeerd in het Bosplan en met de fietsen door o.a. Rembrandtpark en Jordaan naar het IJ gefietst. Er waren al tienduizenden bezoekers. Koffie gedronken en naar toilet gegaan bij de OBA.

  En vervolgens over de kades langs de schepen gewandeld. Veel foto's gemaakt. De viermasters zijn indrukwekkend, maar zelf genoot ik het meest van de 16e eeuwse (portugese) schepen, o.a. de replica van Magalhães de Noã Victoria, die van 1519-1522 een eerste reis om de wereld maakte. 

  We pauzeerden een paar keer. Via de Verbindingsdam liepen we langs de schepen aan de Javakade en Sumatrakade en wilden met de veerboot terug, maar die ging na 15 uur niet meer. Na wat gezoek namen we lijn 26 terug naar het Centraal Station. Al in de tram constateerden dat die keuze wel heel goed was, omdat we nog vele kilometers hadden moeten lopen naar de fietsen.

  Op de terugweg, op de brug van Multatuli op een sfeervol terras in de zon wat gedronken. Om half zes waren we thuis na een topdag.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Geschiedenis
  20-08-2015, 21:54 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  13-08-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fietstocht VHL
  Als je besluit om de zomermaanden juli-augustus in NL te blijven, zijn dit de dagen waar je op hoopt. Niet de hektiek en het gedoe van een zomercamping, maar heerlijk in eigen omgeving genieten, het comfort van je eigen huis waarderen en leuke dingen doen. Ik lees ontzettend veel, tennis, bridge, fiets en houd wat administratief-bestuurlijke zaakjes bij.

  De Vijfheerenlanden is ons achterland. Een vlak gebied, heel erg groen en waterrijk, uiterwaarden, weilanden, boomgroepen langs wegen. Heerlijk om te fietsen. Er stond een straffe tegenwind maar dan is een e-bike een genot. Je komt niet bekaf thuis en het weerhoud je niet om een volgende keer weer te gaan.

  Het fietstochtje van 40km v.v. ging door de binnenlanden via Leerbroek-Nieuwland naar leerdam, waar we bij 't Veerhuys wat gedronken hebben en een tijdje gelezen. Enige jaren geleden is het terras afgebrand, maar weer goed hersteld (foto). Over enige tijd gaan Leerdan en Vianen samen één gemeente vormen. Vroeger kwam ik er wat meer en hadden we bij Asperen aan de Linge een OLP (= ouwe lullen plek) waar we vanaf het gras naar de bootjes keken en met het pontje overgingen. 

  Terug fietsten we met tegenwind via Hei- en Boeicop en Bolgarijen naar huis. Soms heel mooie stukken. Ik houd van landschappen waar je ver weg kunt kijken, naar bossen ga ik zelden. Er zou vanavond een onweersbui komen maar rond 22 uur lijkt die naar de kust weggedreven te zijn.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Natuur
  13-08-2015, 22:26 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  10-08-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomerse Dagen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Het kan in Nederland heel aardig zomerweer zijn. Voor mij is dat tussen 22 en 25 C met wat wind en een lichte bewolking. Zaterdag was een prachtige dag. Met mijn zus, die al 45 jaar in het buitenland woont maar gek is op Amsterdam bij Vertigo afgesproken en heel genoeglijk twee uurtjes zitten praten. Met diepgang en actuele uitwisselingen. Persoonlijke zaken die ik niet gauw met anderen zou bespreken. We hebben altijd snel het juiste contact en komen eigenlijk tijd te kort. Helaas zijn onze ontmoetingen in vakantietijd altijd beperkt vanwege andere bestemmingen.

  Daarna vijf uur met zoon, zijn collega en Anita door erg drukke Amsterdamse grachten gevaren. De Prinsengracht is in bouwstijlen het minste, soms wat rommelig maar wel het boeiendste. Stuk Amstel hoort erbij en we voeren zelfs richting IJ maar door de harde wind keerden we om. Legden aan om witte wijn en bier te kopen. En voeren terug langs de Herengracht. De stad was druk, de terrassen zaten vol, de rondvaartboten komen breed op je af en hebben voorrang. Tutti werd op de voorplecht veel gefotografeerd. Tegen half zeven waren we terug. 's Avonds thuis genoten van een van de beste Ik vertrek-uitzendingen. In herhaling.

  Zondag kon ik vanwege de schouderblessure niet tennissen, zodat naar een winnend Ajax werd gekeken en daarna afwisselend in tuin werd gelezen en naar nog wat voetbal werd gekeken. Ik heb maar liefst drie boeken onder handen: Victoria (in engels), biografie Theun de Vries (dikke pil) en De Grens (documentair boek). Van bloggen komt niet veel, buiten is het zomer.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Persoonlijk
  10-08-2015, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  Archief per week
 • 23/04-29/04 2018
 • 11/12-17/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 17/10-23/10 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 30/12-05/01 2014
 • 22/12-28/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 13/09-19/09 2010
  Categorieën
 • Actualiteit (93)
 • Cultuur (41)
 • Economie (49)
 • Geschiedenis (24)
 • Media (27)
 • Natuur (101)
 • Onderwijs (7)
 • Persoonlijk (164)
 • Politiek (122)
 • Reizen (129)
 • Samenleving (39)
 • Sport (102)
 • Vrijetijdsbesteding (158)
 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!