Theodorus
mensen-meningen-memories
Foto
Over mijzelf
Ik ben Theo Balvers
Ik ben een man en woon in Midden- (Nederland) en mijn beroep is vroeger leraar, tegenwoordig gepensioneerd.
Ik ben geboren op 21/11/1944 en ben nu dus 73 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: omnivoor, maar speciaal biografieën, andere landen-streken-volkeren, eilanden, geschiedenis, kunst & cultuur, sport.
Als gepensioneerde beschik ik over veel vrijetijd. Ik besteed die aan liefhebberijen, maar vind het ook plezierig om andere mensen te leren kennen of te lezen over allerlei onderwerpen.
Inhoud blog
 • Croatia 2
 • 12 Dagen Croatia 1
 • Kerstdrive
 • week-48 2017
 • Uiteindelijk....
  25-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herfstvakantie 2013
  Een dag eerder dan gepland. Vanmorgen viel onze electra uit. Zoektocht naar oorzaak. Nieuwe zekering?? Mocht niet baten. Monteur erbij: de electrakabel doorgebrand!!?? 25 meter snoer en dan ineens begeeft-ie het. Dus geen licht, geen kacheltje, en geen laptops kunnen gebruiken. Het miezerde buiten en snel besloten om huiswaarts te gaan. Een dag eerder.

  Wat ik, wat wij altijd doen bij thuiskomst, al hebben we bij wijze van spreken 12 uur gereden: meteen alle spullen uit auto en caravan het huis en tuinberging indragen en Anita een wasmachine laten draaien. Daarna koffie en wat eten. De post doornemen, de PC aan en verder wat opruimen. Vast patroon.

  Buiten is het droog en nog altijd heel zacht: 14-16 C. En zo was het ook de afgelopen zes dagen, behalve in de nacht van dinsdag op woensdag toen het met bakken uit de hemel kwam. Dinsdag en donderdag waren prachtige herfstdagen.

  We hebben de omgeving fietsend verkend. Peellandschap. Niet erg opwindend. Rond Griendtsveen op z'n mooist. Het bezoek aan het Kloosterhuis in Sambeek was bijzonder. In Boxmeer hoef je niet te komen. En Roermond was de topic: middelgrote stad met alle voorzieningen, een mega-modern winkelcentrum en sfeervolle, charmante binnenstad, waar Cuypers en verwanten en de omstreden Jos van Rey hun sporen hebben achtergelaten.

  Geen SVR-camping meer als we CC bezitten (= maar één euro meer), want de voorzieningen zijn zoveel beter: grote plaatsen, verwarmd sanitair, binnenbad (waar we elke dag gezwommen hebben), winkel, restaurant-bar en nog wat voorzieningen waar we geen gebruik van hoefden te maken. Er waren veel duitse gasten en die waren ordelijk en beschaafd, geen blèrende kinderen. 

  Aanvankelijk zouden we naar Zuid-Frankrijk gaan, maar met de baan van Anita is dat moeilijk te plannen. Nu had ze maar één week, hooguit 10 dagen en er dan vier van autorijden is zonde. Maar met dit weer was het in Mid-Limburg ook goed toeven. Er wacht een drukke november-maand, waar we uitgerust aan kunnen beginnen.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Vrijetijdsbesteding
  25-10-2013, 14:57 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  24-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dagje Roermond
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op mijn lijst van nederlandse bezienswaardige steden ontbrak tot deze week het mid-limburgse Roermond. Op een heerlijke herfstdag heb ik er goed mee kennis gemaakt. Vanaf de brug over de Maas heb je al een fraai stadspanorama. Anita ging winkelen in het Designer Outlet Centre op het voormalige kazerneterrein. Een winkelcentrum met alle topmerken. De gigantische parkeerplaats stond voor de helft vol met duitse en belgische auto’s.

  Voor mij scoort een plaats hoog als het een historisch centrum heeft, minstens één plein met terrassen en een monument (standbeeld,fontein), een stadspark en stadsmuseum. Daaraan voldoet Roermond zeker.

  Ik haalde bij de VVV de Cuyperswandeling, die mij langs fraaie, monumentale panden voerde. Pierre Cuypers was een Roermonder-pur sang, maar zijn bouwwerken zijn in het hele land terug te vinden, o.a. het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam. In veel plaatsen staan zijn kerken. Hij ontwierp in neo-gotische stijl en gebruikte bij voorkeur rode baksteen. Zijn ramen en deuren zijn architectonisch. Elke gevel heeft wel opmerkelijke ornamenten.

  Hij was zeer religieus, dus treffen we ook passende beelden aan.

  Op de wandeling heb ik vooral de Teeken- en Ambachtsschool bewonderd. Hij mocht als gemeenteraadslid zichzelf geen opdrachten geven, maar zijn zoon en anderen bouwden wel in zijn stijl, die ik ook in woonhuizen terugzag, b.v. langs de lange Kapellerlaan. Helaas kon ik niet het interieur van de Kapel in ’t Zand zien. Veel kerkgebouwen zijn gesloten voor publiek.

  Wat verder kwam ik op het Oude Kerkhof terecht. Voor mij de dagattractie. Niet alleen is er het grafmonument voor de familie Cuypers, maar ook de grafkapel van de bisschoppen, graven van kloosterlingen, heel oude graven, eigenlijk kleine monumentjes met o.a. gietijzeren kruizen. De bekende handen-over-de-muur zijn hier ook te zien. De veel verschillende bomen in herfstkleuren zorgden voor een sfeervol décor.

  Aan het einde van de middag troffen Anita en ik elkaar weer bij de Munsterkerk met het oudste praalgraf van Nederland en de kathedrale St. Christoffel met vele bezienswaardigheden.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  24-10-2013, 12:20 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  23-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Griendtsveen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  De mooiste, warmste late oktoberdag-ooit. We treffen het erg goed met het kamperen bij dit herfstweer. Gisteren eerst uren in de zon bij de caravan zitten lezen en daarna een fietstocht in de omgeving. Het Peellandschap. Rechte wegen en dito fietspaden langs agrarische percelen. Maar bij Mariaveen hebben we voor een zand-grindpad gekozen en landschappelijk genoten. Uiteindelijk kwamen we via Helenaveen in Griendtsveen (550 inwoners), waarvan ik eerder dacht dat het ergens in het noorden lag.

  Het is pas in de 19e eeuw ontstaan bij de ontginning van de Peel.
  Het dorp heeft een zeer schilderachtige ligging en is befaamd om haar dorpspompen, ophaalbruggetjes, kaarsrechte kanalen, oeroude bomen en karakteristieke panden. De aanleg van de spoorlijn Eindhoven-Venlo was van groot belang voor de ontsluiting van dit gebied. De aannemer heette Jan v.d. Griendt en vandaar de plaatsnaam.  Hij stichtte ook het dorp Helenaveen. Zijn zoons Jozef en Eduard zetten zijn werk voort en stichtten het dorp Griendtsveen; beide dorpen zijn verbonden door de Helenavaart. Helenaveen ligt in Noord-Brabant, Griendtsveen in Limburg.

  In 1895 werd de St.Jozefskerk van Griendtsveen gebouwd, omdat de afstand tot het naburige America te groot was. Er naast ligt een typische dorpsschool.  Op het terras van het plaatselijke etablissement De Morgenstond zat het overvol met pensionado's die een fietstocht maakten. We hoorden er dus helemaal bij. De Morgenstond hoort tot de top van nederlandse café-restaurants.

  De schrijver Toon Kortooms ligt in Griendtsveen begraven. Zijn sociale leven speelde zich dus af in het dorp. De kunstenaar Anton Rooskens, als schilder bekend vanuit de Cobra-groep, werd er geboren in 1906. Hij overleed in 1976 en ligt begraven in Amsterdam.

  In 1944 werd in het gebied rond Griendtsveen flink gevochten. Het dorp liep hierdoor forse schade op. Ook de kerk was beschadigd, maar was er vergeleken met de rest nog goed vanaf gekomen. Naast het oorlogsgeweld deden roof en plundering verder veel van de inventaris verloren gaan.

  Griendtsveen lag bij de bevrijding zo'n 73 uur onder granaatvuur, afgevuurd vanuit Neerkant en Meijel door de Britten. Het dorp was vrijwel volledig geëvacueerd. Alleen de familie van de Berg en zijn vrouw (die net bevallen was) waren aanwezig, en wel in de kelder van Villa Sphagnum. De laatste stierf echter bij een van de laatste granaatinslagen.

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  23-10-2013, 20:33 geschreven door Balvers
  Reacties (2)
  22-10-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Kloosterhuis
  Gisteren bezochten we Sambeek en Boxmeer, ongeveer 40km van onze basis. We reden met de auto via de dorpen Sevenum, Horst, Venray en Overloon. Bij het Kloosterhuis werden we hartelijk door Wim Schipper ontvangen. Ik ken hem al vele jaren als een toegewijd geoficticus. Hij maakt prachtige kaarten en was nauw betrokken bij het samenstellen van de Atlas van Geofictie, een prachtproductie. Tevens maakte hij deel uit van het bestuur en is momenteel redacteur van het clubblad Fantas. Ik ken hem niet heel goed, weet dat hij een 63-jarige vrijgezel is en grote fietstochten heeft gemaakt. Over diverse jaren van de Noordkaap tot Sicilië.

  Hij ontving ons in een uitgebouwde kloostercel en leidde ons later door het complex met z'n vele ruimten en de grote tuin met o.a. een Lourdesgrot en mediterraan grafhuisje. Wim is het projekt twintig jaar geleden gestart. Stichting Het Kloosterhuis is gevestigd in het voormalige klooster van de zusters monialen redemptoristinnen aan de Grotestraat te Sambeek, gemeente Boxmeer. Zij heeft als doelstellingen: het handhaven van het uiterlijk aanzien van het kloostercomplex; het mogelijk maken van religieuze en culturele activiteiten in de kapel en het bieden van tijdelijk onderdak. Er is een klein museum ingericht en in de kapel worden concerten gegeven.

  Een boeiend projekt met vele kanten en vanwege het onderhoud ook grote zorgen. Op de website wordt er uitgebreid over meegedeeld.
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  22-10-2013, 10:03 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  Archief per week
 • 23/04-29/04 2018
 • 11/12-17/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 17/10-23/10 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 30/12-05/01 2014
 • 22/12-28/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 13/09-19/09 2010
  Categorieën
 • Actualiteit (93)
 • Cultuur (41)
 • Economie (49)
 • Geschiedenis (24)
 • Media (27)
 • Natuur (101)
 • Onderwijs (7)
 • Persoonlijk (164)
 • Politiek (122)
 • Reizen (129)
 • Samenleving (39)
 • Sport (102)
 • Vrijetijdsbesteding (158)
 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!