Theodorus
mensen-meningen-memories
Foto
Over mijzelf
Ik ben Theo Balvers
Ik ben een man en woon in Midden- (Nederland) en mijn beroep is vroeger leraar, tegenwoordig gepensioneerd.
Ik ben geboren op 21/11/1944 en ben nu dus 73 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: omnivoor, maar speciaal biografieėn, andere landen-streken-volkeren, eilanden, geschiedenis, kunst & cultuur, sport.
Als gepensioneerde beschik ik over veel vrijetijd. Ik besteed die aan liefhebberijen, maar vind het ook plezierig om andere mensen te leren kennen of te lezen over allerlei onderwerpen.
Inhoud blog
 • Croatia 2
 • 12 Dagen Croatia 1
 • Kerstdrive
 • week-48 2017
 • Uiteindelijk....
  14-09-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakantie en Regen
  Leuk als je zoveel registreert en verslaat. Ik ben nagegaan wat erge regendagen waren op vakanties. Aanleiding de drie dagen regen die we in Medveja/Kroatie gehad hebben en dan m.n. de plensbui in Rijeka. Vandaag was het droog met opklaringen en viel er geen druppel, ondanks de soms dreigende wolkenluchten. Zelfs nog aan het strand geweest en de zee ingegaan. Dat zou ik in NL toch niet gedaan hebben.

  De ergste regenperiode in een vakantie waren de juli-weken in 1974 toen ik met vriendin Agnes naar Bretagne fietste. Twee weken met tegenwind en regenbuien. Ik kan de plaatsen nog aanwijzen waar we bijna verzopen. De relatie was daarna over, maar dat is een ander verhaal.

  Ook de eerste zomervakantie met Anita in 1978 kende een regenweek. De Vogezen zijn weerkundig berucht. We zijn er daarna nooit meer (lang) geweest. In Pamplona was het het ergste. In Bayonne liep het tentje onder water en brachten we de nacht in een hotel door.

  Vanaf 1997 werden het caravanvakanties. Het debuut in Sassetot/Normandie was dramatisch. Ook alle jaren daarna moesten we bij regenbuien de waterzakken in de luifel een duw geven; dat hoeft met de nieuwe sinds dit voorjaar in elk geval niet meer.

  In 1999 hadden we in de herfstvakantie op de slotdag in DuBanel/Ardennen een lekkage van de caravan, die provisorisch werd hersteld. De meeste herfstvakanties met vrienden kenden we meer mooie dan slechte dagen. De stad Luxemburg kunnen we beter niet (meer) bezoeken: altijd regen. Slecht begon die in 2001 bij Parijs en Pierrefonds; in 2004 een vreselijke regendag in Jumieges aan de Seine.

  Een van de ergste regenperiodes was in augustus-2002 in Neustift en later Bludenz waar we dagenlang regen hadden; voor de dames werden het pergamano- en 3D-dagen. Ook de vakanties in Tsjechie tussen 2002 en 2006 kenden barre regendagen, vooral die van 2006 in Nachod. En ook in de Sumava zakten we weg in de modder. Ik was in 2002 in Praag een week voor dat daar een grote overstroming plaatsvond.

  De scandinavische landen waren weerkundig nogal wisselvallig. In 2009 reden we veel te snel door Zweden, vanwege het weer en in Trogstadt/Noorwegen was het erg fris en regenachtig; een dag later op 1 augustus was het in Oslo de mooiste dag van die zomer! Een ramp ging aan ons voorbij op de terugweg te Lubeck, waar een paar kilometer verder noodweer losbarstte.

  Niet met de caravan maar in de meivakantie met de auto hadden we in Toscane, dat wel erg groen was, een paar vreselijke regendagen, zoals in Florence. In die zomer van 2010 was de eerste week in Denemarken prima en de tweede week zwaar prut, zodat we naar Duitsland vluchtten en bij Bremen weer een heerlijke week meemaakten.

  Echt een verregende vakantie hebben we nooit gehad en in al die jaren maar een keer schade: vorig jaar werd de luifel  vernield door een storm die over Persingen bij Nijmegen raasde. Angstig dat onweer en die rukwinden. We kregen later de schade ruimschoots vergoed. De balans opmakend denk ik dat fietstocht-1974, Neustift, Nachod en 3 dagen Kroatie de ergste regendagen in een vakantie waren.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  14-09-2014, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  13-09-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Variabele dag
  Na drie dagen was het op deze zaterdag grotendeels droog. Voor het eerst doorgeslapen tot acht uur en dan begin ik ook fitter aan de dag. Broodjes ongeschoren gehaald bij Konsum. Ontbijt zowaar buiten. Daarna in het zonnetje naar het strand en als enige de Golf van Kvarner in: rustig, helder en fris water. Even liggen zonnen en door de miezer weer teruggegaan naar de caravan. Inmiddels middaguur.

  Na de lunch met de auto in zuidelijke richting over de N66 door mediterraan landschap van schiereiland Istria. Heuvelachtig en groen. Uitstekende tweebaanswegen. Heel aardige plaatsjes met middeleeuwse kern en venetiaanse bouwkunst. De hemel vertoonde alle soorten wolkenpartijen: van heel licht tot donkergrijs. Maar het bleef droog. Na anderhalf uur in Pula op de zuidpunt.

  Het heel oude Pula/Pola ligt strategisch en was voor vele heersende mogendheden een begerenswaardige kustplaats. De romeinen lieten er monumenten na (amfitheater, triomfboog), de venetianen en italianen hun kenmerkende architectuur. De kathedraal was de eenvoudigste die ik ooit gezien heb. Het fort torent boven het stadje uit. Ik liep (na de Via Appia in Rome) over het oudste straatje ooit. Het Forum (nu centraal plein) is het middelpunt.

  In de omgeving nog een oorlogsmonument met borstbeeld van Tito. Op een van de eilandjes (Brijoni) voor de kust was zijn vakantievilla. Veel horeca met pizza als het internationaalste menu ter wereld, hier vanaf zes euri. Alle topmerken van de mode in de kronkelige hoofdstraat. Anita kunnen weerhouden iets voor me te willen kopen; ik verleg de aandacht naar haarzelf. Is gelukt.


  Om 17.15 onder een dreigend donkere lucht teruggereden. Heel relaxed. Te Labin boodschappen gedaan. De variabele dag besloten met de maaltijd in de caravan. De verrichtingen van Ajax op het internet gevolgd. Ook andere verrassingen op het scherm voorbij zien komen. Een echte vakantiedag!
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  13-09-2014, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  12-09-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk droog
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  We kennen in het eigen landje regen, maar zulke plensbuien als we in Istria twee dagen hebben beleefd is ongekend. Het campingterrein werd een modderbad. Er blijven was geen optie, dus trips gemaakt. Gisteren naar de grote haven- en veerplaats Rijeka. Driekwartier rijden. Dateert al uit de tijd van de Liburniers en werd door de romeinen Tarsatica genoemd. Strategisch ligging. Maar pas ten tijde van het koninkrijk Hongarije werd de plaats echt belangrijk.

  De stad heeft zich uitgebreid over de lengte en naar de heuvels met voor het oog lelijke hoogbouw, maar de binnenstad heeft nog de uitstraling van Centraal-Europa uit de hoogtijdagen. Eerst tijd moeten zoeken naar een parkeerplaats (voor elk uur een euro!!!). En daarna gaan wandelen over de brede straten. Bij een bank lukte het binnen niet, maar de medewerker van de Kredita Zagreb Bank meldde overtuigend na een telefoontje naar Zagreb dat er niets was afgeschreven. Bij een andere bank lukte het flappentappen wel. De kuna moet je door 7 delen om de eurowaarde te kennen. Voor ons is het hier redelijk goedkoop. 

  Na de eerste verkenning begon het weer te regenen en daarna urenlang te plenzen. Maar de mensen liepen er luchtig bij met hooguit een paraplu. En wij pasten ons aan. De Korso is de lange winkelstraat met enige monumentale gebouwen. Nog een warenhuis ingegaan en de lunch bij McDonalds genoten, waar we een goede raamplek bemachtigden.

  's Avonds zowaar weer eens buiten kunnen eten. Het bleef droog, maar we moesten hoppen naar droge plekken om te kunnen lopen. Zelfs nog tot acht uur buiten kunnen lezen, maar daarna naar binnen gegaan om te internetten. Voor het gevoel heeft het al een week geregend, maar eigenlijk is het pas twee dagen.....

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  12-09-2014, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  11-09-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaardag in de zeikregen
  10 september de 62e verjaardag van Anita. In het buitenland en zelden zulke barre weersomstandigheden meegemaakt. Doet denken aan Neustift. Het is vaak zo: in eigen land goed weer, dan elders minder of slechter. Of omgekeerd. Voor 11 uur vertrokken er zeker 25-30 caravans en campers. Het leek wel een vlucht. Het heeft de hele dag gegoten. Grijze en donkere luchten en omgeving die steeds groener werd. De grote eilanden voor de kust waren niet meer te zien. Om de caravanplaats werd de bodem steeds modderiger.

  Toch na de lunch met de auto acht kilometer over de kustweg naar Opatija gereden. Een kleine kuststad met veel oude chique aan gebouwen, parkjes, plantsoenen en een schitterend aangelegde promenade. Het Angiolinapark is een absolute parktopper. Zo moet voor mij het ideale stadspark zijn. 

  Door de regen heen kon je bedenken hoe geweldig het bij droog en zonnig weer kan zijn. We namen plaats op een vol terras om ergens van te genieten. Aan het einde van de middag weer terug op de basis. Bespreken van plannen om een van de komende dagen te vertrekken, maar eerst moet het droog worden. Op zoveel vakanties zit er dan toch ook voor ons een miskleun tussen. Geen voorspelling blijkt houdbaar.  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  11-09-2014, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  10-09-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In Kroatia
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Meteorologen zijn vooral -logen. Wat hebben ze het vaak mis, waar ook ter wereld. Op dinsdagmorgen was Altenmarkt nog een plaatje, maar het zou vanaf de middag gaan regenen en de temperatuur zou gaan zakken naar 15C. Dat wil je niet meemaken. Daarom om half negen vertrokken zonder tomtom en helaas verkeerd gereden over de N99, de oude Untertauernweg, richting Felseralmpas van 12%, waarvan we pas later zagen dat die voor caravans wordt ontraden. Ik reed in de zenuwen een stuk met 10km per uur, maar we haalden de top in een verlaten toeristendorp. Een prachtige bergroute. Dat weer wel!

  We kwamen uiteindelijk voorbij de Tauerntunnel op de A10 en reden in wisselende omstandigheden naar de grens met SloveniĆ« om 11 uur. Het land lijkt in veel opzichten op Oostenrijk, waar het tot 1918 toe behoorde. Een uitstekende autobahn met weinig vrachtverkeer, zelfs niet druk om de hoofdstad Llubljana. Overal infoborden over de mooiste plekjes. Misschien hadden we dat wel moeten doen, achteraf.

  Puur omdat Nederlandse campinggasten ons gewaarschuwd hadden voor het knelpunt Koper kozen we voor de oostkant van IstriĆ«. Van een hoogte reden  we naar de kust in het Kuna-land, voor het eerst weer eens in een niet-euroland. Overal borden dat er gewisseld kon worden, maar de tank benzine was vol, dus doorgereden. Opatija bereikten we over een dalende, bochtige weg en ook de voortzetting leek veel op de Ligurische kust van ItaliĆ«, smalle wegen langs muurtjes. Om half twee reden we camping Medveja op. Na rustig zoeken vonden we een uitstekende plaats. Om ons heen allerlei nationaliteiten, waaronder hongaren en polen. Het was heerlijk weer, dus eerst eens bijgekomen van de 320km. Ik ging al snel zwemmen in de heldere zee. Gelukkig de rubberschoenen meegenomen, want het zijn hier hoofdzakelijk kiezelstranden.

  In de namiddag de luifel met voorflappen volledig opgezet. De temperatuur bleef goed, maar de avond valt snel in. Voor de camping geef ik een 6, vanwege de matige internetverbinding en het oude sanitair. De plaatsen zijn rommelig ingericht. De bodem is heel stenig, dus een test voor de haringen. In de voortent nog lang gelezen in een boek over de liefdes van Proust, maar uiteindelijk kreeg de slaap me goed te pakken. 


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  10-09-2014, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (0)
  08-09-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Altenmarkt e.o.
  Het beloofde een prachtige dag te worden. En dat werd het ook! Goede beslissing om na twee pittige rijdagen een dag rust te nemen in het landelijke Altenmarkt, niet ver van Flachau en de Zauchensee. Nadat de mist omstreeks 10 uur was opgetrokken, liet ik de laptop waar-ie hoort: in de slaapstand, en nestelde me buiten met mijn vriendin in de zon. Kopje koffie met. Lectuur. Zonnetje. En rust. Wat wil een bijna-70jarige pensionado nog meer (eh...vertroeteld worden). 

  Na de lunch naar het acht kilometer verder gelegen skioord de Zauchensee gereden, een skioord dat in januari het podium was van WK FIS-wedstrijden. Deed wat denken aan Siviez. Wat rondgelopen en op terras lekker ijsje verorberd, temidden van ...jawel oostenrijkse pensionado's die het nog beter hebben dan nederlandse. Komt door het weer, het landschap en veel minder gezeik.

  Terug op de basis doorgereden naar het plaatsje Altenmarkt. Het ligt op 845m hoogte in de Pongau (Skt.Johann) met 3700 inwoners. Gezellig centrum. Typisch wintersportoord, gezien het winkelbestand. Anita haar zin gedaan: een korte broek gekocht. Ik heb er nu zeven! De autotank volgegooid. Daarna kwamen er landgenoten vanuit Kroatie en er belangrijke informatie van gekregen. Het plaatsje Koper schijnt een ramp te zijn om met auto+caravan door te komen. Ga vanavond alternatieve lokaties opzoeken. Maar het doel blijft Umag in Istriƫ, ongeveer 315km verder....  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Reizen
  08-09-2014, 00:00 geschreven door Balvers
  Reacties (49)
  Archief per week
 • 23/04-29/04 2018
 • 11/12-17/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 17/10-23/10 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 04/07-10/07 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 30/12-05/01 2014
 • 22/12-28/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 13/09-19/09 2010
  Categorieën
 • Actualiteit (93)
 • Cultuur (41)
 • Economie (49)
 • Geschiedenis (24)
 • Media (27)
 • Natuur (101)
 • Onderwijs (7)
 • Persoonlijk (164)
 • Politiek (122)
 • Reizen (129)
 • Samenleving (39)
 • Sport (102)
 • Vrijetijdsbesteding (158)
 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!