< Klik op Buttons Foto's en Logo's om de betreffende site te openen> ∇
▲Je bevind zich nu hier ▲
Verschillen tussen Nederland en Vlaanderen -Zonder zelf standpunt in te nemen doet dit weblog een poging de verschillen tussen Nederland en Vlaanderen bloot te leggen. - Naast taal en culturele verschillen wordt aan de hand van diverse auteurs, standpunten en meningen vanuit beide gemeenschappen belicht.
Wanneer de Nederlander tussen de middag een bruine boterham smeert, wordt in Vlaanderen uitgebreid getafeld. Nederlanders nemen niet zo snel een glas wijn bij de lunch, want 'er moet nog gewerkt worden'.
Mossels zijn als 'zeevrucht' een bekend ingrediënt en rijk aan mineralen, fosfor, ijzer en vitaminen. Vroeger werden ze vooral gegeten in de maanden met een r (september tot april), maar dat was in de tijd dat er nog geen gekoeld vervoer over de weg mogelijk was. Tegenwoordig zijn ze het hele jaar te verkrijgen. In België worden Mossels doorgaans met frieten gegeten. Het plaatsje Philippinein Zeeuws-Vlaanderen net over de Nederlandse grens is een geliefde plek hiervoor. Er staat een aantal mosselrestaurants en zelfs een (druipend) mosselmonument. De tot voor kort enige mosselveiling van Europastaat in Yerseke, recent wordt de Vlaamse mossel uit hangmosselcultuur, in Oostende geveild. De met name in België en Nederland populaire Zeeuwse Mossel wordt dan ook grotendeels verhandeld in Yerseke. Bron: Wikipedia > Zeeuws-Nederland en Belgische Mosselen (blog vlaanderen informeert)
Belgisch Vlaamse eetcultuur
De Belgische eetcultuur wordt wel als Bourgondisch omschreven. Het schilderij De Boerenbruiloft vanPieter Bruegel de Oudeis hier een bekende verbeelding van. In het buitenland zijn vooral defrietenbekend, die vaak als Belgische uitvinding worden gezien. Ook Gentsewaterzooidraagt bij aan de reputatie van de Belgische keuken en was het lievelingsgerecht vanKeizer Karel, die dit at in het Sint-Jorishof te Gent. Andere typische gerechten zijn stoofvlees,paling in 't groen, hutsepot,bloedworstmet appelmoes.
De huidige Belgische keuken kan omschreven worden als een burgerlijke variant op de Franse keuken. In 2007 waren er twee restaurants met drie Michelinsterren, tien met twee sterren en 89 met één ster. Hoewel deze aantallen bijna hetzelfde zijn als in Nederland, is dit aanzienlijk meer per hoofd van de bevolking. Bron: Wikipedia
Vlaamse eetcultuur De Vlaamse keuken vindt zijn oorsprong in de stevige boerenkost: aardappelen, vlees en koolgroenten. Door de typische eetcultuur zijn er echter talloze smakelijke gerechten ontstaan, die meestal in grote porties geserveerd worden. Dat de Vlaamse kost doorgaans rijk is aan calorieën, heeft ook te maken met het royale gebruik van sauzen en mayonaise en met het eten van frieten, die door vele Vlamingen nog altijd worden beschouwd als onontbeerlijk bestanddeel in het dieet van de echte levensgenieter. Zowel groenten (bijv. de vleestomaat of de asperge) als vlees en vis (tong, grijze garnalen) dragen bij tot Vlaanderens culinaire verlokkingen. De Vlaamse chocolade en pralines (helaas nog te vaak aangeprezen als "Belgian chocolates") zijn wereldvermaard. > Vlaamse streekgerechten (blog vlaanderen informeert) > Vlaamse eet-, drink- en tafelcultuur (www.toerismevlaanderen.be)
Barbecue
Barbecueën wordt vaak aangegrepen voor een sociaal gebeuren. Vaak worden er gasten uitgenodigd. De combinatie van het buiten eten, zomers weer en bewegingsvrijheid zorgt ervoor dat veel mensen barbecueën als een aangename bezigheid ervaren. > Barbecue (blog vlaanderen informeert)
Vlaamse Wijnen en Bieren
Vanwege zijn noordelijke ligging is Vlaanderen niet echt geschikt voor de wijnproductie, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door het overweldigende, enorme assortiment bieren. Niet Duitsland of Tsjechië, maar Vlaanderen heeft het recht zichzelf tot beste bierland ter wereld te kronen. Dat komt doordat de Vlaamse brouwerijen zich niet beperken tot het aanmaken van gigantische hoeveelheden pils, maar een bijzonder rijke en gevarieerde waaier aan smaken aanbieden, waaronder abdij- en fruitbieren. Als "nationale" sterke drank geldt in Vlaanderen de jenever, de typische drank van de Lage Landen die niet uit wijn maar uit bier (of een graanbeslag) wordt gestookt en op smaak wordt gebracht met de jeneverbes. Tegenwoordig bestaan er honderden verschillende soorten jenever met de meest uiteenlopende smaken (van citroen over vanille tot chocolade), maar de meest authentieke is natuurlijk de gewone graanjenever. Bron: Vlaamse cultuur > Belgische bieren en wijnen (blog vlaandereninformeert)
Het gaat om beleving van het verleden en de herinnering van mensen bij hun eigen tijd van toen. Heimwee hebben naar wat was, met herinneringen uit vervlogen tijden, de "goede oude tijd".. > Nostalgie (https://nl.wikipedia.org)
Ik geloof niet dat onze kinderen weten wat een schort is. Het voornaamste gebruik van Oma's schort was, om haar jurk te beschermen, omdat ze er maar een paar had. Maar ook omdat het makkelijker was, om een schort te wassen in plaats van een jurk. Ze gebruikte de schort ook als panne lappen, om de pannen van de kachel of uit de oven te halen. De schort diende ook om de tranen en vuile neus van de kinderen af te vegen. En als ze de eieren uit het kippenhok ging halen, was de schort ook heel handig, om de eieren te dragen. Als er visite kwam konden haar verlegen kinderen onder haar schort schuilen. En als het koud was kon ze haar armen er in draaien en op warmen. Het was ook heel geschikt om de menige zweetdruppeltjes af te vegen, als ze gebukt stond over de kachel, met koken. Hout voor de kachel werd ook in de schort binnen gebracht. Uit de tuin droeg ze van allerhande soorten groente naar binnen, als de erwten gedopt waren gingen de schillen in de schort. In de herfst werd de schort gebruikt om de appels op te rapen, die onder de bomen lagen. Als Oma onverwacht visite aan zag komen, je stond er van te kijken, hoeveel meubeltjes dat ouwe schortje nog kon stoffen, in een paar seconden. Als het eten klaar was, ging ze naar buiten en zwaaide met haar schort, dan wist iedereen dat het tijd was om binnen te komen. Het zal nog lang duren, voordat iemand uitgevonden heeft, wat voor zoveel doelen gebruikt kan worden, zoals het schortje! Vergeet niet!! In deze tijd, zouden wij er gek van worden, te weten hoeveel bacterie in dat schortje zaten. Toch heb ik er nooit wat aan overgehouden, of toch? Liefde.
Tevreden mensen Nederlanders en Vlamingenzij overwegend tevreden mensen zo blijkt uit diverse onderzoeken. Toch zijn er ook minpunten. Over diverse maatschappelijke aspecten zijn tevredenheidonderzoeken gevoerd, deze onderzoeken geven soms toch merkelijke (tevredenheid)verschillen tussen beide bevolkingsgroepen. De cijfers zijn landgemiddelden, afwijkende percentages krijgt men vooral van stedelijke en plattelandsbewoners.
Landgemiddelden: · 97% Van de Nederlanders en 90% van de Vlamingen vinden hun leven goed. · 60% Nederlanders tevreden over hun land en 79% Vlamingen over Vlaanderen. · 60% Nederlanders en 84% Vlamingen tevreden over gemeente beleid. · 68% Nederlanders en 42% Vlamingen positief over de buurt waar ze wonen. · 75% Nederlanders en 93% Vlamingen zijn tevreden over hun woonst. · 33% Nederlanders en evenveel Vlamingen zijn positief over de dienstverlening van overheidsinstellingen. · 62% van de Nederlanders en 78% van de Vlamingen is tevreden over de politiediensten. · 60% Nederlanders en 77% Vlamingen is tevreden over zijn werk (job). · 87% Nederlanders en nog geen 30% Vlamingen hebben toegang tot internet (wat niet wil zeggen dat ze ook het internet gebruiken). · 52% Nederlanders en 82% Vlamingen tevreden over gezondheidszorg. · 80 van de Nederlanders en 68% van de Vlamingen voelen zich veilig. · 76% Nederlanders en 70% Vlamingen tevreden met seksleven. · 46% van de Nederlandse vrouwen en 56% van de Vlaamse vrouwen zijn niet tevreden met hun uiterlijk. · 55% van de Nederlanders en 49% van de Vlamingen vind zichzelf te dik. · 25% Nederlanders en 8% Vlamingen gebruiken regelmatig de fiets.
De 12 belangrijkste ergernissen per gemeenschap! Zowel Nederlander als Vlaming ergert zich aan een en ander in de samenleving.
De Nederlander ergert of stoort zich het meest aan: - Gebrek aan parkeergelegenheid. - Hondepoep op de straat. - Allerlei troep op straat (zwerfvuil). - Spugen op straat. - Asociaal verkeersgedrag. - Luide telefoon en gsm gesprekken. - Bumperkleven. - Voordringen. - Verpakking die moeilijk open te krijgen is. - Pop ups op het internet. - Reclame over leningen. - Wegwerkzaamheden.
De Vlaming ergert of stoort zich het meest aan: - Politiek gesjoemel en corruptie. - Hoge kostprijs van de sociale zekerheid. - Wegvallen van waarden en normen. - Werkloosheid van zichzelf of partner. - Veiligheid, onveiligheidsgevoel door diefstal, overvallen of aanrandingen. - De toekomst en eigen gezondheid. - Onaangepaste snelheid in het verkeer. - Geluidsoverlast algemeen en bijzonder door verkeer. - Agressief verkeersgedrag. - Hondenpoep op straat. - Rommel op straat (zwerfvuil). - Geluidsoverlast. Bron: studies, media, www./nl, www./be Zie eventueel ook: > Cartoons > Dialecten Vlaanderen en Nederland (dialectblog)
Tags:Tevredenheid
Persoonsnamen in de Lage Landen
Persoonsnamen in de Lage Landen Nederland en Vlaanderen
Kindermishandeling is minderjarige personen onthouden van noodzakelijke behoeften en elke bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard die mogelijk lichamelijke of psychische schade veroorzaakt bij het kind. > Lees meer op wikipedia.org
Infopunt van de Kerk Met infopunt word bedoeld je aanhoren en je verwijzen naar iemand binnen de Kerk of desgevallend naar Justitie. Je kan op het infopunt terecht van 10 tot 12 uur en van 14 tot 16.30 uur. Telefoon: 02 509 97 43
Kindermishandeling CAW Het CAW staat open voor mensen met vragen en problemen. Contact opnemen is zeer eenvoudig, want het CAW heeft een lage drempel, het is vlot bereikbaar, er zijn geen wachtlijsten en de eerste hulp is gratis. De hulpverlening is vertrouwelijk en vrijwillig. Samen met u zoeken we naar een oplossing, naar de mogelijkheden die bij uzelf en in uw omgeving te vinden zijn. We kunnen nu ook de weg wijzen naar andere diensten of bemiddelen naar instanties die uw sociale rechten kunnen verzekeren. Het CAW komt op voor een versterkt welzijn, voor uw omgeving en de bredere samenleving. > Centrum Algemeen Welzijnswerk (caw.be)
Pedofilie (woord afkomstig uit het Grieks; pais (παις, wortel paid- = "knaap", "kind" pedo = "kind") en filia (φιλια, "vriendschap")) is een term, die wordt gebruikt voor het zich seksueel primair aangetrokken voelen van volwassenen en bepaalde adolescenten tot kinderen die nog niet geslachtsrijp zijn. (Als volwassen gelden in dit opzicht degenen die ouder zijn dan 18 jaar en adolescenten zijn hier relevant, wanneer zij mimimaal 5 jaar ouder zijn dan het kind). De term wordt op 2 manieren heel vaak foutief gebruikt. Ten eerste slaat de term "pedofilie" alleen op het verlangen naar seksueel contact met kinderen, niet op het daadwerkelijk hebben van seks met kinderen. Het laatste heet pedoseksualiteit. In het dagelijks gebruik wordt echter vrijwel uitsluitend van pedofiel en pedofilie gesproken, ook als men pedoseksueel of pedoseksualiteit bedoelt. Ten tweede is er pas sprake van pedofilie als een volwassene zich seksueel aangetrokken voelt tot prepuberale kinderen. In het dagelijks spraakgebruik wordt een volwassene die zich seksueel aangetrokken voelt tot personen die wel al geslachtsrijp, maar nog minderjarig (minder dan 18) zijn, vaak ten onrechte als pedofiel aangemerkt. Pedoseksualiteit is dan ook niet helemaal hetzelfde als het strafbare feit van seksuele handelingen met minderjarigen, aangezien hier voor volwassenen ook sprake van is, ingeval de ander wel geslachtsrijp, maar nog geen 16 is. Actieve pedofilie, dus pedoseksualiteit, wordt gezien als psychoseksuele stoornis. Volgens schattingen is het aantal pedofielen tussen de 0,2 en 1% van de bevolking, dus in België 20.000 tot 100.000 en in Nederland 32.000 tot 160.000. Pedofilie wordt vaker geconstateerd bij mannen dan bij vrouwen. In het internationaal gehanteerde classificatiesysteem van psychische ziektebeelden, het zogenoemde Diagnostic and Statistical Manual of MentalDisorders, valt pedofilie onder de categorie "psychoseksuele stoornissen" en staat daar opgesomd met de andere parafilieën: fetisjisme, transvestitisme, voyeurisme, exhibitionisme, masochisme en sadisme. Een bijzondere vorm van pedofilie is pederastie. Deze term betreft enkel de mannelijke homofiele pedofilie. Er valt ook onderscheid te maken tussen pedofilie en efebofilie, het zich aangetrokken voelen tot pubers. Het praktiseren van het laatste is onder zekere omstandigheden (zie onder) niet strafbaar. Deze seksuele voorkeur wordt in het dagelijks gebruik echter meestal wel als pedofilie aangemerkt. > Lees meer op wikipedia.org
Pedofiel kan 'Stop it Now!' bellen Pedofielen die zich zorgen maken over hun seksuele gevoelens ten aanzien van kinderen, kunnen terecht bij een anonieme telefonische hulplijn. Ook familieleden, vrienden en bekenden van pedofielen kunnen de telefoonlijn bellen wanneer zij merken dat iemand in hun omgeving ongezonde gevoelens voor kinderen heeft. De Nederlandse hulplijn is te bereiken op 0800-2666436 (0800-ANONIEM). Bellen kan op werkdagen van 14.00-17.00 uur.
Incest of bloedschande is strikt genomen en van oudsher geslachtsgemeenschap tussen naaste bloedverwanten. Het woord komt van het Latijnseincastus, hetgeen "onkuis" betekent. Er bestaat tegenwoordig een zekere tendens om ook andere seksuele handelingen tussen dergelijke personen als incest te betitelen, en zelfs seksuele handelingen tussen pupillen en zorgbehoevenden enerzijds en personen die een opvoedende of verzorgende taak hebben anderzijds, maar geen bloedverwant zijn. In die zin gelden dus ook seksuele handelingen tussen een gehuwde man en zijn kind(eren), waarvan hij echter niet de biologische vader is, alsook tussen een ouder en een geadopteerd kind, als incestueus. Voor zover de incest wordt gepleegd met kinderen (pupillen), is er een overlap met pedoseksualiteit. Incest kan echter ook plaatsvinden tussen volwassenen met wederzijds goedvinden. > Lees meer op wikipedia.org > Zie ook: Seksueel misbruik (http://nl.wikipedia.org) > Signalen van incest en seksueel misbruik (www.stop.centerall.com)
Weet je nog dat . . . . Je moeder om vijf uur de piepers ging jassen. Tante Maria naar je zwaaide. De bakker nog aan de deur kwam. Je een liter melk los kon kopen. Je opbleef voor Cassius Clay. Maandag bij jullie thuis nog wasdag was. Je salaris nog in een loonzakje werd uitbetaald. Je het Palieterke nog hebt gelezen. Je op vrijdag in de teil gewassen werd. Je Charlie Chaplin nog hebt zien spelen. Je platen van de Beatles hebt gekocht. Je nog een platenspeler had. Je twee keer per week de zinken vuilnisemmer buiten zette. Je nog zondagse kleren hebt gedragen. Je ouders een voorraad aardappels voor de winter insloegen. Je moeder in het voorjaar alles overhoop haalde voor De Grote Schoonmaak. Je met een proper potteke naar de Chinees ging. Je nog op de draaimolen of in de rups hebt gezeten. Je oude kleren meegaf aan de voddenman, die langs kwam. Je nog op de poef mocht winkelen. Je licht op je fiets had. Er nog een draaischijf op jouw telefoon zat. Je nog weet wat "En 10 procent, en betere waar" betekent. Jouw kinderen nog katoenen luiers droegen. Je nog op een Kreidler, Zundapp, Flandria, L’Avenier of Puch hebt gereden. Je nog op rolschaatsschaatsen met vier wielen hebt gereden. Bij jou thuis nog een kolenboer eens per jaar eierkolen, cokes of briketten kwam brengen. Je de koperen deurbel en brievenbus nog gepoetst hebt. Je nog een postzegel van 50 cent op je brieven plakte. Je nog een taksplaat aan je fiets had. Je nog zakjes chips at waar een blauw zakje met zout was bijgesloten. Je de laatste 30 cm van je achterspatbord wit verfde. Je ophield met voetballen als een politieagent de straat in kwam fietsen. Je zilverpapier spaarde voor de missie/negertjes zending. Je nog jaarlijks een hondenmedaille moesten kopen. Je melk in flessen met zilveren doppen kocht. Bij jou thuis een boodschappenboekje werd ingevuld en de kruidenier dat kwam ophalen. Je nonkel Bob en tante Terry nog hebt gekend. Je moeder bonnetjes en zegeltjes van Fort en Drie Molenkens spaarde. Je nog zonder gsm de deur uit ging. Je prentjes uit de chocoladerepen ruilde op school. Je een zakje frieten voor 5 frank hebt gekocht. Je op kauwgom hebt gekauwd. Je Artis-punten verzamelde. Je nog speelde met glazen knikkers op de speelkoer. Je plastic voetballertjes spaarde bij de Coca Cola. Je mens-erger-je-niet of halma aan de huiskamertafel speelde. Je België op het Eurovisie Songfestival hebt zien winnen. Je nog naar zwart-wit televisie hebt gekeken. Er in jouw jeugd nog geen disco's waren. Je moeder elke vrijdag de stoep schrobde. De uitgaansavond 's avonds om 8 uur begon, en je vóór 1 uur 's nachts thuis moest zijn.
- Uw pensioen, al aan gedacht? - Heb vandaag aandacht voor je wettelijk pensioen om er later tenvolle van te genieten. - Zowel in Nederland en België is de pensioengerechtigde leeftijd 65 jaar, maar word deze geleidelijk hoger de komende jaren. - Ken je pensioenrechten. - Informeer je over het wettelijk pensioen. - Bereken online of laat je pensioen berekenen.
- Wat we als Nederlanders en Vlamingen gemeen hebben is dat de gezinsuitgaven drastisch gestegen zijn de laatste jaren. - Bezuinigen, goedkoper leven of goedkoper gaan leven is dan ook de boodschap. - Hoe kan ik besparen? - Gratis geld besparen tips om zuiniger te leven. - Tips hoe besparen in huishouden. - Bezuinigen is in, want de staat maakt ons steeds armer. - Sparen voor eventueel onverwachte uitgaven. Bron weblinken: wikipedia.org Bezuinigingtips Nederland > Geld besparen in Nederland (www.google.be) > Rijker Leven (www.rijkerleven.com) > Nooit meer roodstaan tips (www.google.be)
Een grensarbeider is iemand die in één land (het werkland) werkt, in een ander land (het woonland) woont en gewoonlijk dagelijks of ten minste eenmaal per week naar het woonland terugkeert. Een grensarbeider wordt ook wel een grensganger genoemd. Voor grensarbeiders is de belasting en de uitvoering van wetten op het gebied van de sociale verzekering administratief nog niet zo eenvoudig geregeld, niet voor de grensgangers zelf en niet voor de ambtenaren die de regelingen moeten uitvoeren. Zo kunnen grensgangers vaak in meerdere landen belasting en premies betalen en van voorzieningen gebruikmaken. > Lees meer op https://nl.wikipedia.org
De Benelux, samentrekking van België, Nederland en Luxemburg, is in Londen door de gevluchte regeringen in september 1944 opgericht als douane-unie: een samenwerkingsverband tussen de Lage Landen om onderling vrij goederen te kunnen transporteren en een uniform tarief te hanteren voor goederen van buiten de Benelux. Sinds het verdrag van 1958 is de Benelux een economische unie. Vanaf 2010, met de ingang van het nieuwe verdrag (zie hieronder), zal de Benelux niet meer alleen op economisch gebied optreden maar ook bij duurzame ontwikkeling, justitie en binnenlandse zaken. De officiële benaming zal dan ook in Benelux Unie veranderen.