Senior, blogger en altijd nieuwsgierig naar slimme bespaartrucs
Hallo! Ik ben Suzanne Maas, 70 jaar, oma van drie prachtige kleinkinderen en al mijn hele leven nieuwsgierig, praktisch en gek op slimme oplossingen. Sinds ik met pensioen ben, heb ik meer tijd gekregen om te doen wat ik écht leuk vind: schrijven, tips delen en andere senioren helpen om nét wat makkelijker en voordeliger door het leven te gaan.
Op mijn blog deel ik alles wat ik zelf tegenkom: van handige bespaartrucs tot oma-tips die echt werken. Denk aan goedkope en gezonde recepten, slimme manieren om te besparen op je boodschappen of energie, of creatieve ideeën om leuke dingen te doen met een klein budget. Niet moeilijk, wél doeltreffend.
Ik ben geen financieel expert, maar wél iemand die al 70 jaar met twee voeten op de grond staat. Ik weet hoe het is om rond te komen van een AOW’tje en wat het betekent om bewust te leven zonder in te leveren op plezier. Dat is ook mijn motto: kleine stapjes maken een groot verschil – zeker als je ze samen zet.
Wat je van mij kunt verwachten? Heldere, eerlijke verhalen met een knipoog. Geen ingewikkeld gedoe, maar gewoon praktische tips waar je vandaag nog iets mee kunt. En af en toe ook wat persoonlijke mijmeringen over ouder worden, gezond blijven en genieten van de kleine dingen.
Heb je zelf een goede tip, of wil je iets kwijt? Ik hoor graag van je! Want samen weten we meer dan alleen.
Nou, daar zit ik dan… achter m’n laptop (die veel te klein is voor m’n vingers trouwens, heb ik al een paar keer mis getypt 🙃), en ik ga eens proberen een blog te schrijven. Dat is een soort online stukje voor het internet, heb ik begrepen van m’n kleindochter Sophie. Die zei: “Oma, je bent altijd zo bezig met besparen, je moet een blog beginnen!” Nou, daar gaan we dan.
Dit eerste blogje (ik hoop dat het niet meteen het laatste is 😅) gaat over energie zo goedkoop mogelijk houden. Want, als 67-jarige vrouw met AOW en een klein pensioentje, weet ik inmiddels héél goed hoe belangrijk het is om niet te veel te betalen.
Let op: ik ben geen expert hoor. Maar ik heb wel veel opgezocht, en ik vertel je gewoon wat ik zelf heb ontdekt en wat ik doe. Misschien heb je er wat aan. En zo niet, dan hoop ik dat je het in elk geval gezellig vond om te lezen 😉
Waarom energie ineens zo duur is (en je er niks van snapt)
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik schrok me rot toen ik mijn jaarrekening van de energieleverancier kreeg. Gas, stroom, allemaal omhoog. En ik dacht: hoe kan dat nou? Ik gebruik juist minder! Nou blijkt dus dat de prijzen op de “energiemarkt” (dat klinkt net als de groentemarkt maar is veel minder leuk) enorm zijn gestegen.
Dus ik dacht: dit moet goedkoper kunnen. En dat kan ook. Met wat simpele trucjes, slimme keuzes en een beetje vergelijken. Daar ga ik het nu over hebben.
Mijn 7 tips om energie goedkoop te houden (zoveel mogelijk tenminste)
1. Vergelijk elk jaar energiecontracten (echt doen!)
Jaaa, ik weet het. Het is gedoe. Ik had ook geen zin. Maar m’n buurman (Henk, aardige vent) zei: “Je moet echt even kijken op energievergelijken.nu.” En dat heb ik gedaan. Je vult je postcode in, hoeveel stroom je gebruikt (dat stond op m’n jaarafrekening, moest even zoeken), en dan krijg je een lijstje met leveranciers.
Ik koos er eentje met een vast contract voor 1 jaar, en kreeg ook nog een welkomstkorting van ¤210. Nou, dat is voor mij een halve maand boodschappen!
💡 Let op: sommige leveranciers geven korting, maar hebben hoge terugleverkosten als je zonnepanelen hebt. Ik heb geen zonnepanelen, dus voor mij maakt dat niet uit. Maar kijk goed!
2. Kijk naar je voorschot – niet te hoog laten!
De energieleverancier had m’n maandbedrag verhoogd naar ¤220. Dat vond ik gek, want ik woon alleen, heb geen bad, en de oven gebruik ik zelden. Dus ik heb gebeld, en guess what? Dat bedrag mag je gewoon zelf aanpassen! Nu betaal ik ¤150, wat realistischer is.
(Tip: houd je meterstanden bij, dan kun je zien of je goed zit.)
3. Dikke sokken en een plaid zijn je beste vrienden 🧦🧣
Ik weet dat dit niet sexy klinkt, maar ik zit vaak met een fleece dekentje op de bank, een kopje thee, en de verwarming op 18,5 graden. Als ik echt koud heb, zet ik hem even op 20, maar verder niet. Je bespaart zo ongelooflijk veel gas.
En 's avonds in bed? Een kruik. Werkt altijd.
4. Apparaten uit het stopcontact = geld in je portemonnee
Wist je dat apparaten op stand-by gewoon stroom gebruiken? De televisie, de waterkoker, de printer van m’n zoon die hier nog staat… allemaal stiekeme verbruikers.
Dus: uit het stopcontact als je het niet gebruikt. Ik heb zelfs een stekkerdoos met een schakelaartje. Handig!
5. Was op 30 graden en hang het op (geen droger!)
Ik was alles op 30 graden. Zelfs de handdoeken. Ze worden prima schoon. En ik gebruik nooit de droger. Die verbruikt zoveel stroom, daar kun je net zo goed een elektrische kachel aanzetten. Ik hang alles gewoon op een rekje in de gang.
Ruikt nog lekker ook.
6. Koken met de deksel op de pan
Misschien een inkoppertje, maar ik deed het vroeger ook niet altijd. Nu wel. Scheelt gas én het water kookt sneller.
(En nee, ik heb geen airfryer. Dat komt misschien nog.)
7. Gebruik de vergelijker elk jaar opnieuw
Ik zet nu elk jaar een herinnering in m’n kalender (ja, op papier nog, haha) in oktober: “Energie vergelijken.” Dan ga ik even rustig zitten, kopje thee erbij, en kijk ik of ik nog goed zit. Soms is overstappen makkelijker dan je denkt.
Hoe werkt overstappen eigenlijk? (dat vond ik spannend!)
Ik dacht eerst: “Ojee, straks zit ik zonder stroom of gas.” Maar dat kan helemaal niet, zei die aardige man van de klantenservice. Als je overstapt, regelen de leveranciers dat onderling. Je hoeft alleen je meterstanden door te geven. En het is gratis (tenzij je eerder weggaat bij een vast contract).
Ik heb gewoon online aangevinkt: ja, ik wil overstappen. En toen kreeg ik een mailtje met bevestiging. Makkelijker dan ik dacht.
Nog wat dingen die ik zelf doe (misschien wat overdreven 😬)
Ik zet de waterkoker uit zodra het water kookt – scheelt écht stroom.
Ik gebruik een wekker voor de elektrische deken: na 15 minuten uit.
Ik kook voor twee dagen tegelijk – scheelt kooktijd.
Mijn magnetron is uit de muur getrokken (ik gebruik hem zelden).
Ik douche kort. Echt kort. Soms zelfs met een emmertje (ja lach maar, maar ik gebruik het water daarna voor de planten!)
Slotgedachten van een energiebesparende oma 💚
Goed, dit was dus m’n eerste blog. Geen idee of iemand het tot hier heeft gelezen – maar als je dat wel hebt gedaan: dankjewel! Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt gehad. Misschien niet allemaal, maar al doe je er één of twee… dan bespaar je al een hoop.
En weet je? Het is eigenlijk best leuk, dat bloggen. Misschien schrijf ik er nog wel eens eentje.
Laat me weten (hoe weet ik eigenlijk of mensen reageren op een blog?)
Nou ja. Je vindt de energievergelijker waar ik mee werk op:
👉 energievergelijken.nu
Of via AOW.nu
Daar kun je gewoon kijken, en je postcode invullen. Simpel.
Groetjes van Suzanne (en ook van poes Tijger, die heel de tijd op m’n toetsenbord lag terwijl ik dit typte 😻)
We worden ouder – en ik merk dat ik steeds vaker nadenk over dingen waar ik vroeger nauwelijks bij stil stond. Niet op een sombere manier hoor, maar meer bewust. Hoe het gaat als ik er straks niet meer ben. Wat ik nalaat. En vooral: of ik het mijn kinderen en kleinkinderen dan een beetje makkelijk maak.
Voor wie achterblijft
Ik weet nog goed hoe dat ging bij het overlijden van mijn moeder. Alles kwam op ons neer – regelen, bellen, keuzes maken terwijl je daar eigenlijk helemaal het hoofd niet naar hebt. En dan nog de kosten. Ik wil dat mijn kinderen dat straks niet hoeven. Dat ze ruimte hebben om afscheid te nemen, zonder zich druk te maken over geld of papierwerk.
Daarom heb ik het geregeld. Een uitvaartverzekering. Niet omdat ik me zorgen maak, maar juist omdat ik nu nog gezond en helder ben. Nu kan ik het zélf beslissen. En dat voelt goed.
Niet uitstellen
Ik hoor mensen weleens zeggen: “dat zie ik tegen die tijd wel”. Maar ik denk dan: wanneer is “die tijd”? Je weet het niet. En zoiets regelen is echt geen straf, integendeel. Het geeft rust. Ik weet dat als het zover is, de mensen van wie ik hou zich kunnen richten op het afscheid. Dat er ruimte is voor verdriet en herinneringen. Niet voor zorgen.
Geen poespas
Ik wil het eenvoudig. Geen poespas, geen grote zaal vol onbekenden. Gewoon een warm afscheid met een klein gezelschap. En dat heb ik dus ook zo laten vastleggen. Dan weten mijn kinderen straks wat ik wilde. Dat scheelt zoveel vragen.
En als er dan iets betaald moet worden – dan is dat ook geregeld. Niet omdat ik rijk ben, maar omdat ik mijn kinderen dat gun: geen last, geen gedoe.
Liefde in een beslissing
Voor mij is het eigenlijk heel simpel. Ik zie deze beslissing als een vorm van liefde. Voor mezelf, omdat ik ermee kan loslaten. En voor de mensen die straks achterblijven. Zij hebben het al moeilijk genoeg op zo’n moment.
Het is niet iets waar je wekelijks bij stil hoeft te staan, maar ik zou iedereen aanraden: denk er eens over na. Praat erover. Met je partner, je kinderen, je notaris misschien. En als het geregeld is, leg het dan ergens vast waar het gevonden wordt.
Ik kijk er met een rustig hart op terug
Nu het geregeld is, voelt het alsof ik een hoofdstuk heb afgerond. Een hoofdstuk dat misschien niet zo leuk is om te schrijven, maar wel belangrijk. En ik ben blij dat ik het gedaan heb.
Slim omgaan met je geld: zo haal ik meer uit mijn vakantiegeld
Door: Suzanne (70 jaar)
Elk jaar rond mei is het weer zover: het vakantiegeld komt binnen. Een fijne meevaller, zeker nu alles duurder lijkt te worden. Maar wat doe je ermee? Vroeger ging ik er meteen van op vakantie, maar tegenwoordig denk ik eerst goed na. Want met een paar slimme keuzes kun je er veel meer uithalen – ook als je geen grote plannen hebt.
Hier deel ik graag mijn tips, misschien heb jij er ook iets aan.
1. Zet een deel apart voor later
Ik maak er een gewoonte van om direct een deel op mijn spaarrekening te zetten. Al is het maar een paar honderd euro. Zo bouw je ongemerkt een buffer op voor onverwachte kosten, zoals de wasmachine die ineens stukgaat (dat had ik vorig jaar nog...).
2. Kijk naar je vaste lasten
Wat ik geleerd heb: je kunt vaak besparen zonder dat je erop hoeft in te leveren.
Energiecontract: ik heb onlangs mijn energiecontract vergeleken. Dat scheelde me bijna ¤30 per maand!
Verzekeringen: eens per jaar kijk ik of m’n zorgverzekering of inboedelverzekering nog bij me past. Even bellen of vergelijken kan al genoeg zijn.
3. Maak een lijstje van wat écht belangrijk is
Ik schrijf altijd op wat ik graag zou doen of kopen. Denk aan een uitje met de kleinkinderen, een nieuwe bril of een paar dagen weg in eigen land. Door het op papier te zetten, geef ik mijn geld bewust uit – en dat voelt beter dan zomaar iets kopen “omdat het kan”.
4. Koop grootverpakkingen of samen met de buurvrouw
Samen boodschappen doen met mijn buurvrouw scheelt echt geld. We kopen soms grootverpakkingen en verdelen die. Groente of fruit invriezen helpt ook om niks weg te gooien. Kleine moeite, groot verschil.
5. Gun jezelf iets – maar met een beetje slimheid
Ik geloof ook: je moet blijven genieten. Vakantiegeld heet niet voor niets zo. Maar dat betekent niet dat je het meteen hoeft op te maken. Soms boek ik een voordelige midweek buiten het hoogseizoen, of ik kijk naar acties voor 60-plussers. Even eruit zijn is vaak al genoeg.
Tot slot
Wat ik heb geleerd in de afgelopen jaren, is dat een beetje bewust omgaan met geld rust geeft. En juist die rust is onbetaalbaar. Dus of je nu veel of weinig te besteden hebt: er zijn altijd manieren om slim met je vakantiegeld om te gaan – en toch te genieten.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.seniorennet.nl/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.seniorennet.nl/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.seniorennet.nl/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!