Inhoud blog
  • Hoe herken je slijtage aan een tandheelkundig hoekstuk?
  • Waarom een polijstmachine onmisbaar is in de tandartspraktijk?
  • Voor het eerst orthodontische apparatuur dragen? 5 dingen die u moet weten
  • Afzuiging in de tandtechniek: Waarom het essentieel is voor een veilige werkplek
  • De impact van tandheelkundig handstukgeluid op de psychologie van patiënten en de mitigatiemethoden
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    oyodentalnl2025

    22-07-2025
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe herken je slijtage aan een tandheelkundig hoekstuk?

    Het tandheelkundig hoekstuk is een essentieel instrument in elke praktijk. Of het nu gaat om restauratieve behandelingen, endodontie of profylaxe – zonder goed functionerende hoekstukken wordt efficiënt en comfortabel werken een uitdaging. Helaas zijn hoekstukken, net als alle mechanische instrumenten, onderhevig aan slijtage. Maar hoe herken je tijdig de tekenen van slijtage, voordat het leidt tot storingen of zelfs behandelingsfouten?

    1. Verlies van vermogen of inconsistent toerental

    Een van de eerste signalen van slijtage is een merkbare afname in vermogen of een onregelmatige rotatie. Waar het hoekstuk vroeger krachtig en soepel liep, kan het nu stotteren, trager draaien of zelfs plotseling stoppen. Dit wijst vaak op versleten lagers of interne mechanische problemen zoals tandwielslijtage.

    2. Toegenomen geluid of vibratie

    Hoekstukken horen geruisloos en stabiel te draaien. Een toenemend zoemend, piepend of knarsend geluid is vaak een alarmsignaal. Ook vibraties die voelbaar zijn in de hand of overgebracht worden naar de patiënt wijzen op onbalans of interne schade. Dit kan niet alleen het comfort aantasten, maar ook de precisie van je werk.

    3. Oververhitting tijdens gebruik

    Wanneer een hoekstuk tijdens normaal gebruik ongewoon warm wordt, kan dit duiden op interne wrijving of gebrekkige smering. Warmteontwikkeling wijst vaak op slijtage van lagers of ophoping van vuil in bewegende delen. Langdurige oververhitting kan andere onderdelen beschadigen en zelfs brandwonden veroorzaken bij patiënten.

    TOSI TX-414-746 45度角牙科器械 红色 1:4.2 带LED灯

    4. Verminderde klemkracht van de boorkop

    Een versleten klemmechanisme in de kop van het hoekstuk kan ertoe leiden dat boortjes losraken of niet goed vastzitten. Dit brengt risico’s met zich mee tijdens behandelingen, vooral bij hoge toerentallen. Het controleren van de klemkracht hoort daarom onderdeel te zijn van de dagelijkse controle.

    5. Moeilijkheden bij het reinigen of oliën

    Wanneer je merkt dat onderhoud (zoals het inbrengen van olie) niet meer soepel verloopt of dat onderdelen verstopt zijn, kan dit wijzen op interne slijtage of afzettingen van vuil en slijpsel. Hoekstukken die slecht te onderhouden zijn, slijten sneller en vormen een risico op kruisbesmetting.

    6. Visuele tekenen: krassen, speling en corrosie

    Hoewel veel slijtage zich intern afspeelt, kunnen uiterlijke tekenen zoals scheurtjes, corrosieplekken of speling tussen onderdelen ook zichtbaar worden. Dit is vooral het geval bij oudere hoekstukken of exemplaren die niet regelmatig zijn onderhouden.

    Slijtage aan een tandheelkundig hoekstuk is onvermijdelijk, maar vroegtijdige herkenning voorkomt onverwachte uitval en bevordert patiëntveiligheid. Regelmatig onderhoud, goede reiniging en een kritische blik bij elk gebruik maken een groot verschil. Vertrouw niet alleen op gevoel: laat hoekstukken periodiek controleren door een technicus. Zo behoud je de kwaliteit van je behandelingen én verleng je de levensduur van je instrumenten.

    Gerelateerde artikelen: https://blog.ulifestyle.com.hk/article/2025oyodentalnl/4363489/wie-funktioniert-eine-zahnaufhellungslampe

    22-07-2025 om 11:15 geschreven door john22

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 21/07-27/07 2025
  • 14/07-20/07 2025
  • 30/06-06/07 2025
  • 23/06-29/06 2025
  • 16/06-22/06 2025
  • 02/06-08/06 2025
  • 26/05-01/06 2025

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!