Gezondheid op vrijen vlak is belangrijk op alle leeftijden, ook als je ouder bent
Intimiteit met de partner en vrijen in het algemeen is een belangrijk onderdeel in ons leven en in de relatie met onze partner. Kinderen willen nooit weten dat hun ouders ook een leven hebben op dat vlak en hier behoefte aan hebben, maar uiteraard weten we dat deze behoefte en lust iets is wat begint rond de puberteit en daarna vrijwel altijd zal blijven. Voor 50-plussers is dit soort gezondheid dan ook een belangrijk onderwerp van gesprek. Er zijn helaas te veel mensen in Nederland die onnodige pijn en klachten ervaren tijdens en na het vrijen en hierdoor een minder actief leven hebben (bron: depaarsekeizerin.nl). In veel gevallen die ook onder senioren veel voorkomen, gaat het om dyspareunie.
Dyspareunie is een veelvoorkomend probleem onder 50-plussers
Dyspareunie is een pijn of klachten die voorkomen tijdens of na de geslachtsgemeenschap. Dyspareunie kan vaak worden opgedeeld in twee verschillende soorten. Oppervlakkige dyspareunie en diepe dyspareunie. Bij oppervlakkige dyspareunie spreekt de naam al voor zich en vinden de klachten vooral op een oppervlakkig niveau plaats, terwijl diepe dyspareunie vooral bij diepe penetratie klachten veroorzaakt. De gradatie van klachten is afhankelijk van tal van oorzaken en kan soms ook te maken hebben met bijvoorbeeld vaginisme, waarbij de vagina samenspant bij penetratie. In veel gevallen ligt de oorzaak hierbij aan de bekkenbodemspieren en het feit dat deze niet goed getraind zijn. Veel senioren en mensen van over de 50 hebben vrede genomen met de klachten en hebben nooit de kans gepakt om dit te bespreken, wat erg jammer is, want in veel gevallen is hier iets aan te doen.
Maak je problemen bespreekbaar met je huisarts en raak van je klachten af
Het is niet geheel onbegrijpelijk, maar het is wel erg jammer dat er nog steeds een taboe bestaat rond het bespreekbaar maken van dyspareunie. Om pijnvrij gemeenschap te kunnen hebben is het belangrijk dat de bekkenbodemspieren goed werken en in een goede conditie verkeren. Wanneer dit niet het geval is, kan dit pijn veroorzaken. Bij 50-plussers komt hier ook nog eens bij dat de vrouw automatisch minder vocht aanmaken in de vagina tijdens het vrijen waardoor klachten kunnen ontstaan of verergeren. Het trainen van de bekkenbodemspieren kun je doen door wanneer je aan het plassen bent je plas te stoppen. Wanneer je dit een keer doet weet je hoe deze spieren voelen en kun je deze ook trainen zonder te plassen. Door dit regelmatig te doen zul je merken dat in veel gevallen de klachten verminderen. Je kan er bij heftige klachten ook voor kiezen om naar een bekkenbodemspecialist te gaan. Deze persoon kan je nog meer en gerichte oefeningen geven om van jouw klachten af te komen. Elke huisarts kan je eenvoudig doorverwijzen naar een specialist. Door je problemen bespreekbaar te maken kun je van je klachten afkomen en kun je nog jarenlang samen met je partner genieten van pijnvrije gemeenschap.
Pijnvrije gemeenschap is de eerste stap, stap twee is het leuk maken. Aanbevolen leesmateriaal:
- https://www.depaarsekeizerin.nl/info-adviezen/verandering-seksualiteit-na-je-45ste
- https://www.depaarsekeizerin.nl/info-adviezen/ouderenseks
24-09-2019 om 13:39
geschreven door RietKeijser
|