Het onderstaande stuk komt uit de Volkskrant.
Raad van State: publieke zorgkosten bevriezen 18/09/12, 17:32 − bron: ANP
De overheid mag de komende jaren niet meer geld aan zorg kwijt zijn. De Raad van State pleit voor een nullijn in de zorg uitgaven van de overheid. Dat staat in het advies van de Raad van State over de miljoenennota voor volgend jaar. De zorgkosten slokken nu al een kwart van de overheidsuitgaven op. Als er niets gebeurt, gaat in 2040 de helft van de publieke uitgaven naar de zorg. Ook met een stabilisatie van de uitgaven neemt de zorg een forse hap uit de overheidsuitgaven.
Wel wijst de Raad van State erop dat basis voorzieningen in de zorg voor iedereen toegankelijk moeten blijven. Wat de zorgverzekering en de verzekering voor langdurige zorg AWBZ dan precies vergoeden, moet dan wel geregeld opnieuw bekeken worden. Overigens zou de zorg nog wel kunnen groeien, maar dat zou dan voor een groter deel voor rekening komen van de burgers. Dit kan ook, denkt de raad, omdat bijvoorbeeld de AWBZ was toegesneden op de smalle beurs van ouderen. Deze groep heeft tegenwoordig veel meer te besteden.
Herenspinsel
Wat ik mij afvraag, hoe het mogelijk is dat de zorgkosten in een aantal jaren zo sterk gestegen is.
Antwoord daarop wordt niet gegeven, of wil men denk ik niet geven. Makkelijk is het om de ouderen de schuld te geven van de stijging in de zorgkosten. Men heeft het over de vergrijzing, maar is dat wel zo??? In de jaren vijftig waren er +/- 10 miljoen inwoners. Deze populatie bevatte ouderen en jongeren. De jongeren zouden nu voor de vergrijzing zorgen, echter in 2011 hadden we +/- 16,6 miljoen inwoners. Dus er klopte iets niet in het verhaal dat de ouderen de schuld zijn van de gestegen zorgkosten. Dat de Raad van State vindt dat de ouderen van nu veel meer te besteden hebben, is maar deels waar. Er zijn ouderen die na het betalen van de huur en zorgkosten, amper te eten hebben. Daarnaast betalen de ouderen hun inkomens afhankelijke deel voor de zorgkosten zelf. Dit is voor iemand met AOW en een klein pensioen een kleine 180 per maand. Dit komt bovenop de basis premie, aanvullende verzekering, eigen bijdrage van 220 in 2012, de eigen bijdrage voor medicijnen en een eigen bijdrage voor voorzieningen uit de AWBZ en WMO pot. Heb je een partner, dan komen de kosten van de partner er ook nog bij.
Deze kosten zijn cumulatief en kunnen aardig oplopen. Er wordt altijd gekeken naar het verzamelinkomen. Maar ook daar is de rek uit. Pensioenfondsen die gaan korten etc. Dus hoezo meer te besteden, het wordt alleen maar minder.
Is de marktwerking wel de oplossing voor het probleem???
Een Raad van bestuur, een Raad van Toezicht etc. Deze personen voegen niets toe aan mijn welzijn. Het zijn ook géén handen aan het bed.
Vroeger had je eén geneesheer directeur.
Welke onderzoeksjournalist is bereidt onderzoek naar de zorgkosten te doen???? Ik weet nog wel een aantal punten waar ik géén antwoord op weet, maar wellicht de kosten omhoog hebben gedreven.
Tot het volgende hersenspinsel.
|