Inhoud blog
  • Weekmenu week 42
  • Weekmenu week 41
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    HET GOEDKOPE WEEKMENU
    Iedere week een weekmenu rond € 25.00
    10-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekmenu week 42
    Melk
    Uien
    Rijst
    Bloem
    Eieren
    Wit brood
    0.5 dl. room
    Creme fraiche
    500 gr. gehakt
    1 kg. andijvie
    1 bol Mozarella
    1 kg. wortelen
    250.gr. champignons
    1 blik bruine bonen
    Groentebouillonblokjes
    300 gr.verse braadworst
    150 gr. ontbijtspek rond
    300 gr. jong belegen kaas
    1 zakje zuurkool van 500 gr.
    3 tomaten
    2 appels
    Aardappelen
    400 gr. prei
    200 gr. Chorizo
    Gehakte kervel
    600 gr. spruitjes
    1 blik gepelde tomaten
    250 gr. lasagnabladen




    Maandag:
    Andijvie met eieren.

    Benodigdheden:
    Aardappelen
    1kg andijvie
    zout
    nootmuskaat
    6 eieren
    40g boter
    30g bloem
    2dl melk
    peper
    nootmuskaat.

    Schil,was en kook de aardappelen.
    Maak de andijvie schoon, snijdt deze in reepjes en was deze.
    Kook de andijvie in een pan met ruim water en een snufje zout in ongeveer 10 minuten beetgaar.
    Spoel dan de andijvie af onder de koude kraan en laat de andijvie uitlekken.
    Breng in een pan water aan de kook en kook hierin de eieren 10 minuten.
    Laat ze schrikken onder de koude kraan,pel ze en snijdt ze in kleine stukjes.
    Verhit de boter in een pan en roer er de bloem door.
    Giet beetje bij beetje de melk erdoor en blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat.
    Laat de saus 5 minuten zachtjes koken. Breng de saus op smaak met peper,zout en nootmuskaat.
    Roer de stukjes ei en de andijvie door de saus.
    Serveer het geheel met de aardappelen.



    Dinsdag:
    prei met bruine bonen en gekookte rijst.

    Benodigdheden:
    Rijst
    2 uien
    400g prei
    200g chorizo
    1 blik bruine bonen
    2 eetlepels olie
    3 tomaten
    5 eetlepels crème fraiche.

    Kook de rijst.
    Maak de uien schoon en snipper ze fijn.
    Maak de prei schoon, snijd ze in ringetjes, was ze en laat ze uitlekken.
    Laat de bruine bonen uitlekken.
    Snijd de chorizo in blokjes.
    Ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes.
    Verhit de olie in de wok en fruit hierin even de uien.
    Voeg dan de prei en chorizo erbij en bak deze een paar minuten mee.
    Schep dan de bruine bonen, tomaten en de crème fraiche erdoor en laat het gerecht goed warm worden.



    Woensdag:
    Zuurkoolschotel:

    Benodigdheden:
    1 zakje zuurkool van 500 gr
    1 kilo aardappelen
    500 gr.gehakt
    2 appelen
    paprikapoeder of cajunkruiden.
    een beetje olie of boter om in te vetten
    (Eventueel een paar mandarijntjes of een blikje mandarijntjes. maar dit hoeft niet speciaal).

    Rul het gehakt gaar.
    laat de zuurkool uitlekken in een zeefje of vergiet.
    schil de appels en haal het klokhuis eruit,dan in kleine stukjes en in de zuurkool.
    vet een ovenschaal in en leg hierin een bodempje van de zuurkool met appel.
    Doe hierover een beetje kruiden,dan een laagje vlees daarop de aardappels,dan weer zuurkool en ga zo verder tot alles op is.
    Doe alles of 20 minuten in de magnetron op vol vermogen of in de oven totdat alles warm genoeg is. (ongeveer 30 minuten op 160 graden)



    Donderdag:
    Spruitjesstamppot met kaas.

    Benodigdheden:
    1 kg. aardappelen
    600 gram spruitjes
    1 dl. groentebouillon
    200 gram jong belegen kaas
    25 gram boter
    zout/peper
    nootmuskaat.

    Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
    Maak de spruitjes schoon en halveer ze.
    Kook de aardappelen en de spruitjes in de groentebouillon in een pan in 20 minuten gaar.
    Snijd de kaas in kleine blokjes.
    Stamp de aardappelen en de spruitjes met de stamper tot een grove stamppot.
    Voeg de boter toe en roer de blokjes kaas erdoor.
    Warm de stamppot nog heel even goed door tot de kaas gaat smelten.
    Breng de stamppot op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.



    Vrijdag:
    Worteltjes met spek en aardappelpuree.

    Benodigdheden:
    Aardappelen
    1kg worteltjes
    zout
    40g boter
    1 theelepel suiker
    250g champignons
    150g ontbijtspek in plakjes
    1 eetlepel gehakte peterselie
    1 eetlepel gehakte kervel.

    Schil,was en kook de aardappelen en stamp deze vervolgens met wat melk tot puree.
    Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
    Schrap de worteltjes schoon en kruis de dikke exemplaren in.
    Kook de worteltjes in een pan met een beetje water,zout en suiker in ongeveer 20 minuten gaar en droog.
    Schud dan de boter en de suiker erdoor en bestrooi de worteltjes met peterselie.
    Bak in een droge koekenpan de spekblokjes knapperig, haal ze dan uit de pan en bak in het spekvet de champignons eventjes.
    Schep de champignons door de worteltjes.
    Verkruimel het spek en strooi dit over het groentemengsel.



    Zaterdag:
    Franse broodsoep.

    Benodigdheden:
    2 uien
    2 teentjes knoflook
    2 el boter
    8 sneetjes oud wittebrood
    8 dl bouillon (blokjes)
    1 ei
    0,5 dl room
    Fijngeknipte peterselie.

    Snipper de ui en knoflook en bak ze in de boter glazig.
    Snijd ondertussen het brood in dobbel­steentjes en bak deze even mee.
    Voeg dan de bouillon toe en kook alles op matig vuur ca. 5 minu­ten.
    Wrijf de soep door een zeef.
    Klop het ei los met de room en voeg, al kloppend, een klein straaltje van de soep toe.
    Voeg dit daarna al roerend aan de soep toe.
    Breng op smaak met peper en zout en strooi er als laatste de peterselie over.



    Zondag:
    Lasagna met braadworst.

    Benodigdheden:
    1 ui
    3 eetlepels olijfolie
    1 teentje knoflook
    300 gram verse braadworst
    zout en peper
    snufje kaneelpoeder
    blik tomaten gepureerd
    250 gr lasagnabladen
    1 bol mozarella
    35 gram boter
    35 gram bloem
    4 dl melk
    nootmuskaat
    100 gram geraspte kaas.

    Ui pellen en snipperen samen met de knoflook en ca 3 minuutjes zachtjes smoren.
    Vel van de worst halen en rul bakken bij de ui
    Op smaak brengen met zout peper en kaneel.
    Tomatensaus erbij schenken en 20 minuten laten sudderen op laag vuur.
    Oven voorverwarmen op 200 graden.
    Mozarella in kleine stukjes snijden.
    Boter smelten in steelpan en de bloem erbij doen en gladroeren melk erbij en blijven roeren tot een gebonden saus.
    Saus op smaak brengen met zout peper en nootmuskaat, kaas toevoegen op een beetje na voor het gratineren.
    Ovenschaal bedekken met een laagje tomatensaus hierop wat lasagna vellen daarna wat mozarella en wat bechamelsaus .
    Ga zo verder tot alles op is en eindig met bechamelsaus strooi hier wat geraspte kaas op en zet in de oven
    Laat de lasagna in 25 tot 30 minuten gaar en goudbruin bakken.

    10-10-2008 om 15:42 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (18)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekmenu week 41
    Melk
    Uien
    Rijst
    Bloem
    Eieren
    Stokbrood
    1 paprika
    Aardappelen
    1 kilo gehakt
    Bouillonblokjes
    700 gr. wortelen
    Ontbijtspek rond
    2 netten spruiten
    1 kg. Chinese kool
    1 bakje champignons
    2 bakken spekreepjes
    1 zak roerbakgroente
    Knoflook
    Pindasaus
    Nasikruiden
    Geraspte kaas
    4 blikken gepelde tomaten
    1 pak lasagnabladen ( 250 gr. )


    Maandag:
    Spruitjesstamppot.

    Benodigdheden:
    2 netten spruitjes
    1,5 kilo aardappelen
    1 bakje spekreepjes
    2 uien
    2 el mosterd
    zout/peper
    nootmuskaat.

    Aardappelen schillen en wassen.
    Spruitjes schoonmaken en wassen. De uien snipperen.
    Kook de aardappelen gaar.
    Kook de spruitjes met zout 15 minuten.
    Bak de spekreepjes in de boter. Na een paar minuten de gesnipperde uien meebakken.
    Stamp de aardappelen en spruitjes samen tot puree.
    Toevoegen; mosterd,spekjes,1 el bakvet,peper en nootmuskaat.

    Dinsdag:
    Ovenschotel met wortelen en uien.

    Benodigdheden:
    1 kilo aardappelen
    2 grote uien
    700 gr. wortelen
    1 bouillonblokje
    1 bakje spekreepjes
    Geraspte kaas.


    Schil,was en kook de aardappelen gaar..
    Zet de oven op 200 graden.
    Snipper de 2 uien en fruit deze in wat boter of olie..
    Snij de wortelen klein en bak deze even mee..
    Doe het bouillonblokje in een kopje water en voeg dit toe aan de wortelen en uien en laat het geheel zo'n 20 minuten garen.
    Bak de spekreepjes lekker knapperig..
    Gooi het eventuele overtollige water weg.
    Vermeng de uien,wortelen en spekreepjes.
    Snij de aardappelen in plakken.
    Vet een ovenschaal in en begin met een laagje aardappel dan het wortel ui spekjes mengsel en dat om en om en eindig met een laagje aardappel.
    Snij nog een ui in ringen en verdeel deze ringen over de schotel.
    Bestrooi het geheel vervolgens met wat geraspte kaas en doe de schotel zo'n 20 minuten in de oven.

    Woensdag:
    Gesmoorde Chinese kool met gekookte aardappelen en een slavink.

    Benodigdheden:
    1 kg. Chinese kool
    2 el boter
    zout,peper
    50 gr.geraspte kaas
    Aardappelen
    500 gr. gehakt
    Ontbijtspek rond.

    Schil,was en kook de aardappelen.
    Kruid het gehakt met wat peper en een uitje ( geen zout dat komt al van het ontbijtspek af!) en verdeel het in vier gelijke rollen..
    Rol vervolgens de ontbijtspek om de gehaktrollen en braad ze in wat boter.
    De Chinese kool schoonmaken,in reepjes snijden en wassen.
    Smelt de boter in een grote pan,leg de uitgelekte kool erbij en schep de kool om.
    Strooi zout en peper erover,leg een deksel op de pan en laat de kool in 10 minuten zachtjes smoren.
    Roer de geraspte kaas door de kool en serveer het met de aardappelen en slavinken.


    Donderdag:
    Rijst met eieren en champignons.

    Benodigdheden:
    250 gram rijst
    2,5 deciliter bouillon (van een blokje)
    25 gram boter
    1 ui
    1 teentje knoflook
    250 gram champignons
    25 gram bloem
    2 eetlepels gehakte bieslook
    peper en zout
    4 eieren.

    Maak de ui schoon en snij hem klein.
    Maak de knoflook schoon en pers hem uit.
    Was de champignons, dep ze droog en snijd ze in plakjes.
    Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
    Kook de eieren 8 minuten, pel ze en snijd ze overlangs doormidden.
    Verhit in een pan de boter en fruit hierin de ui en knoflook eventjes.
    Voeg dan de champignons toe en bak deze even mee.
    Roer er dan de bloem door en giet er beetje voor beetje de bouillon bij tot er een mooie gebonden saus ontstaat.
    Schep de warme rijst op een schaal, leg er de eieren op en giet er de champignonsaus over.
    Strooi er bieslook over.


    Vrijdag:
    Lasagna.

    Benodigdheden:
    2 uien
    1 teen knoflook
    250 g gehakt
    2 blikken gepelde tomaten (a 400 g)
    25 g margarine
    2 eetlepels witte tarwebloem (zak 1 kilo)
    500 ml halfvolle melk
    1 pak lasagnebladen (250 g)
    100 g belegen kaas, geraspt.

    Verwarm de oven voor op 180 ºC. Snijd de uien en knoflook klein.
    Bak het gehakt in een antiaanbakpan.
    Voeg de uien en de knoflook toe en bak 5 minuten mee.
    Voeg de tomaten toe, maak ze fijn en roer alles goed door.
    Breng op smaak met zout en peper.
    Verwarm de margarine in een pan en strooi de bloem erbij.
    Voeg daarna scheut voor scheut de melk toe en blijf roeren zodat een saus ontstaat.
    Als de saus klaar is, giet je een kleine laag in de ovenschaal.
    Leg daarop afwisselend de lasagnebladen, gehaktmengsel en saus.
    Herhalen tot alles bijna op is.
    Eindig met een laag saus.
    Strooi de kaas erover en laat de lasagne in de oven in 35 minuten garen.


    Zaterdag:
    Spaanse tomatensoep met knoflooktoast.

    Benodigdheden:
    1 liter groenteboullion
    4 el olie
    1 ui
    3 teentjes knoflook
    1 paprika
    1/2 tl chillipoeder
    2 blikken gepelde tomaten.

    Nodig voor knoflooktoast:
    Stokbrood
    olie
    2 teentjes knoflook (geperst)
    25 gram geraspte kaas (of plakjes kaas)
    evt chilipeder als garnering.

    Verhit de olie in een pan en voeg de ui, knoflook en paprika toen.
    Bak dit 2 a 3 minuten.
    Voeg de chillipoeder en de tomaten toe.
    Voeg daarna het boullion toe en kook de soep 15 minuten tot hij glad en dik is.
    Rooster de plakjes stokbrood onder de grill.
    Druppel er daarna wat olie overheen en smeer het in met knoflook.
    Doe hierna een laagje kaas eroverheen en bak ze nog 3 minuten onder de grill tot de kaas gesmolten is.


    Zondag:
    Hartige pannenkoeken.

    Benodigdheden:
    Basisbeslag:
    180 cc melk
    180 cc water
    360 cc bloem
    2 eieren
    een snufje zout

    Doe de melk en het water bij elkaar.
    Roer de eieren en het zout erdoor.
    De bloem toevoegen en roeren tot men een glad beslag heeft.

    Voor de vulling:
    250 gr gehakt
    1 zak basisroerbakgroenten
    1 zakje nasikruiden
    Beker pindasaus.

    Bak een stapel pannenkoeken.
    Rul het gehakt.
    Roerbakgroenten erdoor bakken.
    Nasikruiden erdoor (even laten wellen)

    Pindasaus maken.
    Eventueel iets pittiger maken met wat sambal.
    Pannenkoek op bord leggen.
    Schep vulling erop, pindasaus erover.

    10-10-2008 om 15:40 geschreven door Marianneke

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (13 Stemmen)
    >> Reageer (14)


    Archief per week
  • 06/10-12/10 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!