islam mijn licht
En Allah de Verhevene zegt: ”Vandaag heb ik jullie godsdienst voor jullie vervolmaakt en heb ik Mijn gunst voor jullie volledig gemaakt en heb ik de islam voor jullie als godsdienst gekozen…” (Soerat Al maa-iedah, aayah 3).
Inhoud blog
  • Islam in het kort
  • TAWHIED (eenheid van ALLAH swt)
  • Kennis in de islam
  • ISLAM ONDERWERPING OVERGAVE
    Zoeken in blog

    Categorieën
    29-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ISLAM ONDERWERPING OVERGAVE
    1. Islam algemeen
    Het eerste wat men dient te weten en goed begrijpen , wat de ware betekenis van het woord"Islam"werkelijk is.
    De islam is niet genoemd naar een persoon zoals het geval is met het Christendom dat genoemd is naar Jezus Christus (v.z.m.h.) of, het  Buddhisme dat genoemd is naar Gotama Buddha of het Confucianisme dat genoemd is naar Confucius of het Marxisme dat genoemd is naar haar ideologische vader Karl Marx.
    Noch is het genoemd naar een bepaalde stam zoals het Judaïsme genoemd is naar de stam van Judah en Hindoeïsme genoemd is naar de Hindoes.
    De religie "Islam" is de ware religie van "Allah" en als dusdanig het centraal principe van Allah's religie; de totale onderwerping aan Allah's wil.
    Het Arabisch woord "Islam" betekent onderwerping of overgave, aan de wil van de enige echte God die, Alleen, het waard is om aanbeden te worden. Zoals bevestigd in de Koran, toen de profeet Mohamed met ‘de volken van het boek’ ( Joden en Christenen) redetwiste.
    “...En zeg tot degenen aan wie het Boek is gegeven en tot de onwetenden: "Hebt gij u onderworpen (aan Allah)?" Als zij zich onderwerpen, dan zijn zij op het rechte pad ... [Koran 3:20]

     Het woord Islam betekent: 'gehoorzaam aan God', maar het betekent ook 'vredelievend'.
    Hieruit kunnen we afleiden dat de Islam -wat de geloofsleer-(al’aqida) betreft- geen nieuwe religie is, die door de profeet Mohammed (vzmh) in de zevende eeuw in Arabië werd geïntroduceerd, het is de ware religie van Allah die toen vervolmaakt werd.
    Islam is de religie (deen), die aanvankelijk aan Adam, de eerste mens en de eerste profeet van God, werd geopenbaard,  het was tevens de religie van alle profeten, die na hem volgden.
     
    De naam van Gods religie 'Islam', is niet door mensen verzonnen. Het is door God zelf als naam voor Zijn religie gekozen en heeft het duidelijk vernoemd in Zijn laatste openbaring aan de mens. In het laatste geschrift van de Goddelijke openbaring, de Koran, verklaart God:
    "Heden heb ik uw religie voor u vervolmaakt en Mijn gunst aan u voltooid, en Ik heb de Islam voor u als religie gekozen."
    [Koran 5:3]

     “Voorwaar, de enige godsdienst bij Allah is de islam”
    [Koran 3:19]

    Islam is niet een religie dat exclusief door één etnische groep of door één volk kan geclaimd worden,  het is de religie voor de gehele mensheid, Allah verklaart in zijn heilige boek

    “Gezegend is Hij, die de Forqaan (‘het onderscheid’ i.e. de Koran) aan Zijn dienaar heeft neder gezonden, opdat hij een waarschuwer moge zijn voor alle volkeren.”
    [Koran 25:1]
    In de bijbel bvb, staat nergens dat God tegen het volk van Mozes v.z.m.h. of tegen zijn nakomelingen zegt dat hun religie het Judaïsme is of zal zijn, noch zei hij aan Christus dat zijn volgelingen Christenen zullen genoemd worden.
    Zij  predikten zoals de profeten vóór hen de onderwerping aan Gods wil, Islam, en hij waarschuwde tegen de valse Goden van de menselijke verbeelding.
    “...Hoewel de mesias zei: o kinderen van Israël, aanbidt Allah, mijn Heer en jullie Heer. Voorwaar, hij die deelgenoten aan Allah toekent: Allah heeft hem waarlijk het paradijs verboden. En de bestemming zal de hel zijn, en voor de onrechtvaardigen zijn er geen helpers”
    [Koran 5:72]


    2. De moslim
    Een moslim is een persoon die de Islamitische godsdienst aanhangt. Meer dan een miljard mensen van alle volken, nationaliteiten en culturen over de hele wereld zijn moslim. Van de rijstvelden in Indonesië  over de woestijnen in het hart van Afrika en de wolkenkrabbers in New York tot de Bedoeïenkampen in Arabië! Slechts 18% van de Moslims woont in de Arabische wereld; een vijfde in Afrika ten zuiden van de Sahara.  De grootste Moslimgemeenschap ter wereld is in Indonesië. In grote delen van Azië leven Moslims; terwijl er aanzienlijke minderheden leven in India, China, Rusland, Noord- en Zuid-Amerika, Oost- en West Europa
     
    3. De vijf belangrijkste zaken waarop de Islam is gebaseerd.

    1: Ashahada, geloofsbelijdenis, of getuigenis van het geloof in de Eenheid van Allah en de profeetschap van Mohamed.

    2: Assalaat of het gebed, het verrichten van de dagelijkse gebeden

    3: Azzakaat of het geven van aalmoezen aan de armen

    4: Ramadan of vasten

    5: Hadj,bedevaart naar Mekka voor degen die financieel en lichamelijk er toe in staat zijn


    Asshahada, of geloofsbelijdenis
    “Er is niemand die het recht heeft aanbeden te worden behalve God en Mohammed is Zijn Boodschapper.”
    Deze geloofsbelijdenis wordt de Shahada genoemd, een simpele formule die alle gelovigen uitspreken. De betekenis van deze belijdenis is het geloof dat het enige doel van het leven is om God te dienen en te gehoorzamen, en dat dit bereikt kan worden adhv de leringen, verkondigingen en handelingen van de Laatste Profeet, Mohammed (vrede zij met hem) aan te leren.

    Assalaat,of het gebed
    Salaat is de naam van de verplichte gebeden die vijf keer per dag verricht worden en die een directe link vormen tussen de aanbidder en God. Deze vijf rituele gebeden bevatten verzen van de Koran en worden opgezegd in het Arabisch, de taal van de Openbaring.

    Azzakaat, of armenbelasting
    Een belangrijk principe van de Islam is dat alles aan God toebehoort, en dat rijkdommen daarom aan de mensen in bewaring zijn gegeven. Het woord Zakaat betekent zowel ‘zuivering’ als ‘groei’. Het opzij zetten van een deel voor de behoeftigen zuivert onze bezittingen, en zoals het snoeien van planten, herstelt dit het evenwicht en het bemoedigt verdere groei.
    Ramadan of vastenmaand
    Elk jaar in de maand Ramadan vasten de moslims die daartoe in staat zijn van zonsopgang tot zonsondergang. Ze onthouden zich van eten, drinken en seksuele omgang met hun echtgeno(o)t(e)(n). Alhoewel vasten heilzaam is voor de gezondheid, is het hoofdzakelijk een manier van zelfreiniging en zelfdiscipline. Door zichzelf het aardse comfort te ontzeggen zelfs voor een korte tijd, kan een vastende persoon zich richten op zijn of haar doel in het leven door zich constant bewust te zijn van de aanwezigheid van God.

    Hadj of bedevaartstocht
    De bedevaart naar Mekka, de Hadj, is alleen een verplichting voor diegenen die daar financieel en lichamelijk toe in staat zijn. Desalniettemin gaan er elk jaar meer dan drie à vier miljoen mensen naar Mekka vanuit elke uithoek van de wereld, wat de verschillende volkeren een unieke kans biedt om kennis met elkaar te maken.
    De jaarlijkse Hadj begint in de twaalfde maand van het Islamitische jaar (gebaseerd op de maancyclus, niet op de zonnecyclus zoals de Westerse jaartelling). Pelgrims dragen speciale kledij: eenvoudige, witte gewaden waarmee de mensen zich ontdoen van elk onderscheid tussen sociale klassen en culturen, zodat iedereen als gelijke voor God staat.

    De rituelen van de Hajj stammen uit de tijd van de Profeet en voorvader Ibrahim (Abraham) vrede zij met hem. Deze rituelen omvatten het zevenmaal rondgaan om de Ka’bah, (gebouwd door Abraham en zijn zoon Ismael), en het zevenmaal heen en weer  rennen tussen de heuvels Safa en Marwa, zoals Hagar (de vrouw van Abraham) deed toen ze naar water zocht voor haar zoon. De pelgrims staan later samen op de wijde vlakte van Arafat (een grote uitloper van de woestijn buiten Mekka) en bidden gezamenlijk om de vergiffenis van God, in wat vaak gezien wordt als een voorproef van de Dag des Oordeels.

     
    4. Islamitische geloofsleer

    Moslims geloven in:
    1. De Ene, Unieke, Onvergelijkbare, Genadige God. De Enige en Onderhouder van het universum; de Enige die het recht heeft aanbeden te worden, niemand of niets anders mag buiten Allah aanbeden worden, geen zon noch sterren noch bomen, geen mens geen engelen niets(!) en, niets wordt uitgelegd in de Van Dale (woordenboek) als geen enkel ding, of geen enkele zaak.
    2. De Engelen, geloven in hun exisitentie en dat ze van licht zijn geschapen. Onder hen zijn er die wij hun namen kennen zoals bv Gibrile (Gabriele), Israfiel en Mika-iel.
    3. De heilige boeken die door Allah geopenbaard zijn geweest zoals de Koran aan Mohamed, het Evangelie aan Isaa (Jezus), de Thora aan Moussa (Mozes), Zaboor aan Dawud (David).
    4. De Profeten, door wie zijn openbaringen aan de mensheid werden verkondigd. Zoals de vijf belangerijkste: Nooh (Noah) Ibrahim (Abraham) Moussa (Mozes) Isa (Jezus)  en Mohammed.
    5. De Dag des Oordeels en in de individuele verantwoordelijkheid voor iemands daden.
    6. In Gods volledige beschikking over het lot, hetzij goed of kwaad; en in het leven na de dood.


    5.De Koran
    De Heilige Koran is een volledig document van de exacte woorden zoals geopenbaard door Allah via de Engel Jibriel (Gabriël) aan de profeet Mohammed (v.z.m.h.).
    De Heilige Koran is de fundamentele bron van het geloof en handelen van iedere Moslim. Het behandelt alle onderwerpen die ons als mensen aangaan zoals wijsheid, aanbidding en wet. Maar het basisthema is de relatie tussen Allah en zijn schepselen.
     

    Tegelijkertijd verschaft de Koran ons richtlijnen voor een rechtvaardige samenleving, gepast menselijk gedrag en eerlijke economische principes.Naast de Heilige Koran verwijzen Moslims ook –aan de hand van de Hadith- naar het leven van de Profeet(vrede zij met hem) als tweede bron van leiding. Geloof in de Soenna, het voorbeeld van de handelingen van de Profeet (v.z.m.h.), vormt een essentieel onderdeel van het Islamitisch geloof.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    29-07-2011, 22:13 geschreven door moslima99
    Reacties (3)
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Archief per week
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
    Blog als favoriet !
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn favorieten sites
  • seniorennet.nl

  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!