Vitamine B . De B vitaminen vertegenwoordigen een grote in water oplosbare groep,die instaat voor onze eetlust en de goede spijsverterin ,en de huid. De vitaminen van de B groep garanderen vooral de stabiliteit van het centrale zenuwstelsel. Daarin is vitamine B1 (thiamine) de meest bekende , noodzakelijk voor het zenuwstelsel,de spieren en het hart,(zit in varkensvlees en graanproducten ,in venkel, kervel en gedroogde witte bonen ) alsook B2 (riboflavine of lactoflavine ). Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot problemen gerelateerd aan het zenuwstelsel zoals depressie, een verlaagde irritatiedrempel (boos worden ), concentratieproblemen en geheugenverlies,dementie en delirium. Andere verschijnselen zijn spierzwakte, verminderde reflexen, verminderde eetlust, gewichtsverlies en maagstoornissen.Vitamine B1 hebben we nodig om de nodige energie op te bouwen. Ze speelt immers een rol bij de verbranding van koolhydraten en vetten, onze belangrijkste energieleveranciers. Door veel alcohol te drinken ,vernietigt men de vitamine B1 in zijn lichaam .Vitamine B1 wordt ook de anti-beriberi (=verlamming en zenuwaandoeningen )-factor genoemd .Beriberi treedt op zodra men zemelen uit voedingsstoffen verwijdert en is te genezen door bruine gepelde rijst te vervangen door ongepelde.Het zilvervliesje van de ongepelde rijst bevat vitamine B1 als tegengif dat oplosbaar is in water. Elke B bezit een eigen molecuul-structuur. Vitamine B2 is noodzakelijk voor de vorming van de rode bloedcellen. Vitamine B2 speelt een rol bij de instandhouding van het zenuwstelsel en de spijsvertering. Ook is het van belang voor een gezonde huid en gezond haar.Belangrijke bronnen van vitamine B2 zijn zuivel, volle granen, zonnebloempitten, biergist, groene bladgroenten, broccoli, avocado's en erwten,vlees(waren),paddestoelen, groenten, fruit. Peulvruchten zijn nog betere bronnen van deze vitamine, maar de grootste leveranciers van B2 zijn ongetwijfeld de zeewieren. Bij een tekort aan vitamine B2 kunnen er ontstekingen van de huid ontstaan, voornamelijk bij de mondhoeken en een vitamine B2-tekort kan leiden tot ijzertekort,haaruitval ,huidaandoeningen ,en een verlaging van het hemoglobinegehalte. Hemoglobine is de rode kleurstof in ons bloed en vervoert zuurstof in het bloed van de longen naar alle cellen in ons lichaam.Bij de vrouwen die het leven schonken aan een baby bevorderen thiamine en riboflavine de melkafscheiding. Vitamine B1,B2 en B12 zijn belangrijk voor de groei en helpen mee aan de verbranding van koolhydraten.Ze komen voor in volkorenbrood,bruin brood , vlees , vis , noten , peulvruchten , biergist ,lever , melk,eieren , groenten en vruchten. Er dient een onderscheid gemaakt te worden tussen de vitaminen thiamine,riboflamine en foliumzuur (folinezuur) enerzijds en anderzijds andere vitaminen ,co-enzymen genoemd,die betrokken zijn bij het celmetabolisme en noodzakelijk zijn voor de goede celwerking.In tegenstelling tot de B-vitaminen ,worden deze slechts noodzakelijk via de opgenomen voeding , indien de weefsels of de organismen ze niet snel genoeg kunnen produceren.Dit is bijvoorbeeld het geval voor het co-enzyme nicotinezuur (nicotinamide = niacine =vitamine B3 ) dat de groei bevordert en pellagra (=huiduitslag door gebrek aan vitaminen ,de "armoede-ziekte" genoemd) voorkomt. Vitamine B3 speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van cellen en bij de werking van het zenuwstelsel. Ook is het van belang voor een gezonde huid. Daarnaast kan het lichaam vitamine B3 deels maken uit het aminozuur tryptofaan (bouwsteen van eiwitten).Nicotinezuur zit (niet in sigaretten!!,dit eventjes ter verduidelijking voor rokers:ongezond) in kalfslever,nieren,volle rijst, geroosterde pinda’s , roggebrood, aardappelen, tarwekiemen ,linzen ,gedroogde dadels,gedroogde vijgen,paddestoelen,groene erwten , vlees en vis, noten, groente en fruit, savooie-kool,tomaten,tarwekiemen,verse asperge en spinazie. De PP-factor is de pellagra-preventie-factor tegen ruwe huid of roze-ziekte door eenzijdige voeding ,bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden waar men uitsluitend leeft op maïs , of in gevangenis-en/of interneringskampen tijdens diverse oorlogen,bij de opgeslotenen ,door gebrek aan voedings-proteïnen. Het organisme neemt geen noodzakelijke voedingsstoffen meer op ,de stofwisseling wordt verstoord en het centrale zenuwstelsel wordt beschadigd. Gevolg: geen arbeidsvermogen meer , lusteloosheid ,slapeloosheid , depressie , geestesstoornis door degeneratie van de hersenen. Mond-en keel-slijmvliezen ontsteken,zodat men bijna niet meer kan eten,men geeft over,er is gebrek aan eetlust en optreden van diarrhee.De dwangarbeiders in de duitse concentratie-kampen tijdens de tweede wereldoorlog , die ondervoed waren,en deze verschijnselen vertoonden,werden alle dagen doodgeschoten door een waffen-SS bewaker , die altijd in de buurt was met een lüger-revolver om ze met een schot in het hoofd af te maken. Verstrooidheid en vergeetachtigheid , verdwijnen helemaal wanneer men aan de patienten die daaronder lijden,vitaminen uit de B-groep toedient , een B-complex ,samen met aminozuren die allen in zuivelproducten (yoghurt , karnemelk, melk, kaas,kwark) terug te vinden zijn. Vitamine B6 ( pyridoxine of adermine) is in water oplosbaar en is essentieel voor de goede werking van de hersenen,en van het zenuwstelsel,voor de lichaams-weerstand en de spijsvertering. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van rode bloedcellen,dus de aanmaak van nieuw bloed. Ze speelt ook een belangrijke rol in onze stofwisseling. Ze is ook nodig voor de afbraak en de opbouw van eiwitten en reguleert de werking van bepaalde hormonen.Bronnen van vitamine B6 zijn vlees, eieren, vis, prei,witte kool,graanproducten, aardappelen , peulvruchten , bananen, avocado's, zoete aardappelen, broccoli, gedroogde abrikozen, noten (vooral walnoten), tarwekiemen, zonnebloemzaden, linzen, erwten en wortels.Groenten, melk en kaas bevatten vitamine B6 in kleinere hoeveelheden. Een tekort aan B6 leidt tot een verzwakte immuniteit, huidletsels en mentale verwarring. Vitamine B12 (cyanocobalamine of cobalamine) is een anti-anemie (=bloedarmoede)-vitamine met een zeer ingewikkelde molecule-structuur ,die cobalt bevat.Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals vlees en zuivel. Mensen die gedurende een langere tijd helemaal geen dierlijke producten gebruiken, zoals veganisten, kunnen een vitamine B12-tekort ontwikkelen.De verschijnselen van een tekort aan vitamine B12 treden vaak pas na jaren op, omdat het lichaam van deze vitamine een voorraad aanlegt. Een vitamine B12-tekort kan een tekort aan foliumzuur veroorzaken, omdat deze twee vitamines samenwerken. Een vitamine B12-tekort heeft een vorm van bloedarmoede tot gevolg, met symptomen als vermoeidheid, ademnood, angina pectoris (pijn op de borst) en een gebrek aan eetlust. Daarnaast kan een vitamine B12-tekort het zenuwstelsel aantasten. Vitamine B12 is belangrijk voor de geheugen- en denkfuncties. Ouderen kunnen als gevolg van een vitamine B12-tekort problemen krijgen met hun geheugen. Een andere anti-anemie vitamine, die eveneens beschouwd wordt als behorend tot de B-groep , is vitamine B11 =foliumzuur of pteroylglutaminezuur ,dat eveneens oplosbaar is in water en een grote rol speelt bij de ontwikkeling van de hersenen en het ruggenmerg van de foetus in de baarmoeder van de vrouw. Ze is ook betrokken bij de stofwisseling van eiwitten en vetten en bij de vorming van rode bloedlichaampjes). B11 komt in voedingsstoffen (vooral gist en lever) voor samen met vitamine C ,en wordt net zoals dit laatste,door zonnestraling en ultra-violette stralen verstoord.Bronnen van foliumzuur zijn bonen (rode bonen, soja bonen, linzen, quakererwten, erwten), volle granen, groene bladgroenten (spinazie, kool, spruitjes, kropsla en andere slasoorten), maïs, pompoenen, bieten en broccoli evenals braambessen, kiwi's , sinaasappelen ,aardbeien, ananas. Komt ook voor in tarwekiemen , rauwe aardappelen , groene bonen , groene selderij, andijvie, sinaasappels ,wortels , boerekool, tomaten,pieterselie,niet giftige paddestoelen,appels en eierdooier.Het bevordert de groei en bestrijdt bloedarmoede . Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot afwijkingen van de rode en witte bloedcellen en veranderingen in het beenmerg. Ook kan een foliumzuur-tekort een verminderde opname van verschillende voedingsstoffen in de darm tot gevolg hebben. Andere verschijnselen zijn een verminderde eetlust, gewichtsverlies en vermoeidheid. In combinatie met vitamine B12 vormt B11 rode bloedlichaampjes en doet deze rijpen, werkt mee aan celvernieuwing,de celvermeerdering en de opbouw van erfelijk materiaal (DNA). Ook voor de voortplanting is folinezuur belangrijk door bij de mannen de werking van testosteron ,het mannelijk kiemklierhormoon,te verhogen en bij de vrouwen tijdens de zwangerschap het oestrogeen en de bloedspiegel te doen stijgen.Tot de B-groep van vitaminen behoort ook biotine =vitamine B8 , dat verkeerdelijk vitamine H genoemd wordt en de huid beschermt , terwijl de echte vitamine H gelijk is aan para-aminobenzoëzuur dat de werking van sulfonamide verbetert. Vitamine B8 speelt een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en eiwitten en de productie van vetzuren. Daarnaast is biotine van belang voor gezond haar en een gezonde huid.Vitamine B8 komt in veel verschillende voedingsmiddelen voor, waaronder eieren, melk, sojaproducten, noten en pinda’s. Bij een vitamine B8-tekort ontstaan er verschijnselen als huidafwijkingen, tongontsteking, verminderde eetlust, moeheid, spierpijn, bloedarmoede en depressie. Nog een vitamine van het B-complex is pantotheenzuur of vitamine B5,ook anti-vergrijzingsfactor genoemd.Het zorgt voor een goede darmflora en houdt vergrijzing van de haren tegen,en voorkomt vermoeidheid en hart-en vaat-problemen .Vitamine B5 speelt een rol bij het vrijmaken van energie uit koolhydraten en bij de afbraak van vetten en eiwitten, maar ook bij de vorming en de regulering van een aantal hormonen.Het is sterk vertegenwoordigd in tarwekiemen , gist en suikerbieten-stroop,ook in nieren , lever , vlees, vis, eieren, aardappelen, melk(producten), granen , groenten , fruit, spiervlees . Vitamine B5 ,is een beproefd middel tegen brand-,schaaf-, en -infectie-wonden,voor de behandeling van zweren en kloven,het herstel van de gekwetste huid,en tegen verlamming door het pijlgif curare. Wie zijn gebit voor ziekten wil behoeden,moet voor een voldoende toevoer van pantotheenzuur zorgen. Dit voorkomt ettering van mond-en keel-slijmvlies,zorgt voor een gezonde tandkas en goed werkende ademhalingsorganen. Vitamine B5 speelt een belangrijke rol bij de afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten. Daarnaast is het van belang bij de vorming van een aantal hormonen.
|