Nut of schadelijkheid van enkele dranken :
Melk,citrussap,appelsap,groene thee,koffie ,alcohol,bier .
Melk . Melk behoort tot een groep van melkprodukten , die samen met kaas,(vlees),vis en ei , gezien wordt als een bron van eiwit ,vitaminen en mineralen waaronder magnesium, fosfor , ijzer en zink . Gezond vermageren betekent het teveel aan calorieën in de vorm van vette en suikerrijke producten beperken ,zonder daarbij op de vitaminen- en de mineralenaanbreng te beknibbelen. Kiezen voor twee tot drie magere zuivelproducten per dag past in deze opzet, naast een ruim gebruik van groenten, fruit en volkoren graanproducten Wie elke dag voldoende melk drinkt, voor sterke botten en een mooi gebit ,kan nu én later tegen een stootje, doordat melk een bron is van de vitamines A, B1 , B2 , B6 , B12 , vitamine D en foliumzuur. Vitamine A bevordert de groei, zorgt mee voor een gezonde huid en een goede klierwerking , en behoedt ons voor ontstekingen.Vitamine D helpt ons kalk opnemen en dit mineraal vastleggen in beenderen en gebit.Na een eiwitrijk ontbijt waarbij melk gedronken wordt , stijgt in het bloed , het suikergehalte dat als brandstof voor het opwekken van lichaams-energie dient en wel voor een lange tijd. Hierin zit het verschil met een ontbijt of algemeen een maaltijd , die rijk is aan koolhydraten, waardoor het bloedsuikergehalte ook snel stijgt ,maar even snel weer afneemt ,zodat de energie-opstoot veel te kort duurt . Melk oefent ook een gunstige invloed uit op granen , kaas en eieren , door de voedingswaarde van deze soorten sterk te verhogen , wanneer ze genuttigd worden in combinatie met melk . Wie niet van kaas houdt als calciumleverancier (vooral jonge kaas ,geen oude) ,kan beroep doen op een aantal kruiden als kalkvoorziener , zoals marjolein , basielkruid , salie, kaneel en sesamzaad . Vlees is daarentegen niet in staat , onze dagelijkse behoefte aan calcium te dekken .De botmassa neemt af met ouder worden , en vooral vrouwen zijn kwetsbaarder voor beenbreuken , ook omdat ze veel calcium verloren hebben tijdens zwangerschappen .Melkpoeder ,dat vandaag minder gebruikt wordt , dan bijvoorbeeld tijdens de jaren van de tweede wereldoorlog 1040-1945 ,heeft een hoger eiwitgehalte dan melk en bevat ook meer koolhydraten . In poeder van magere melk , zit er vrijwel geen vet.Melk en de daarvan afgeleide produkten yoghurt en karnemelk , bevatten behalve eiwit van een goede kwaliteit , ook calcium en vitamine B2. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij stofwisselingsprocessen , en een tekort eraan veroorzaakt ontsteking van de mondhoeken ,van de slijmvliezen van mond-en keelholte, een ontstoken en pijnlijke tong ,en een afschilfering van de huid .De tanden en de botten nemen vooral gemakkelijk calcium op uit yoghurt en karnemelk,minder gemakkelijk uit melk ,waaruit ook de vitamine B2 verdwijnt wanneer men ze blootstelt aan fel licht .De opname van calcium vereist dus eerder een zure omgeving of een zuur produkt zoals karnemelk of yoghurt ,alhoewel door de omzetting van de suiker in melk (=lactose) tot melkzuur ,calcium uit melk tenslotte toch ook goed wordt opgenomen door het lichaam . Lactose begunstigt de ontwikkeling in onze darmen van nuttige bacterien die op hun beurt andere schadelijke organismen uitschakelen. Een glas melk brengt bij maagpijn snel verlichting en wordt aanbevolen als beste drank voor personen die een maagzweer hebben . Karnemelk en yoghurt bevorderen de opname van ijzer . IJzer is onmisbaar voor de levering van energie in het lichaam. Het is een belangrijke bouwsteen van hemoglobine die zorgt voor het zuurstoftransport in het bloed en het zijn rode kleur geeft. Zonder ijzer kan geen hemoglobine worden aangemaakt en kan de zuurstof niet door het lichaam worden vervoerd. Het voornaamste gevolg van ijzertekort is anemie (bloedarmoede). Dit kan aanleiding geven tot vermoeidheid, zwakte, duizeligheid en een hele reeks andere klachten. ,die zullen verminderen wanneer men vitamine C als voedingssupplement neemt ,want vitamine C bevordert ook de opname van ijzer. Zoals melkzuur,heeft ook citroenzuur deze eigenschap. Het nuttigen van een schaaltje yoghurt samen met een glas citroensap zorgt dan ook, naast een lekker en gezond ontbijt, voor een optimale ijzeropname.Het lichaam is heel zuinig met ijzer. Slechts een klein deel wordt met urine, zweet en de faeces uitgescheiden, het overgrote deel wordt steeds opnieuw gebruikt. Kwark en kaas , beiden uit melk afgeleid ,bevatten ook eiwit en vitamine B2. Eiwitten of proteïnen ( van het Griekse woord protos = de eerste ) zijn de bouwstenen voor de lichaamscellen van spieren , botten , organen ,huid , haar en bloed. Behalve dat eiwitten nodig zijn voor de vervanging van afgebroken en afgestorven cellen , hetgeen bijvoorbeeld dagelijks gebeurt met onze huid , zijn ze ook nodig voor de goede werking van de lever en de nieren. Eiwit-gebrek kan er bijvoorbeeld toe leiden dat onze vingernagels , die bestaan uit een waterbestendig eiwit , de keratine , broos worden en breken .
Citrus-vruchten en hun sap . Citrusvruchten zijn vruchten van bomen of struiken van het plantengeslacht Citrus. Citrusbomen zijn immergroene, kleine , bomen. Naargelang de soort worden ze 3 tot 15 meter hoog. Het hout is zeer hard. De vruchten worden allemaal rauw gegeten. De vrucht bestaat uit een aantal lagen. De buitenste schil bevat zeer veel olieklieren waarin ontvlambare etherische oliën opgeslagen zitten. De middelste vruchtlaag is wit en vezelig. De binnenste vruchtlaag is het eetbare gedeelte. Hier worden sapzakjes gevormd die veel suikers, organische zuren en vitamine C bevatten. De meeste citrusvruchten zijn erg sappig. De bomen groeien alleen in warmere landen, zoals Spanje, Griekenland, Italië en Israël. Citroen , ananas ,clementine, pompelmoes en grapefruit ,dit is een kruising tussen sinaasappel en pompelmoes , behoren tot de citrusvruchten .Ze vormen vooral een belangrijke bron van vitamine C , nuttig bij de bestrijding van verkoudheden en infectieziekten . De clementine verschilt van de mandarine, die groter is en meer pitten bevat, maar qua voedingswaarde zitten beide vruchten dicht in elkaars buurt. De clementine heeft een hoog watergehalte (meer dan 85 %), wat er een uitstekende dorstlesser en tegelijk een zeer caloriearme (16 kcal per stuk, nettogewicht) vrucht van maakt, en ze behoort tot de vitamine C-rijkste vruchten . Bovendien bevat ze veel bètacaroteen of provitamine A, vitamine E en vitamines van de B-groep (vooral B9). Als mineralen voert kalium de hoofdtoon, gevolgd door magnesium en ijzer. Tenslotte is de clementine ook rijk aan sommige polyfenolen (flavonoïden, anthocyanen en xantofyllen), krachtige antioxidanten die de werking van vitamine C versterken, vooral de vaatbeschermende . Uitgeperste citroen heeft een hoog vitamine C-gehalte en bevat polyfenolen (naringoside, hesperidoside), die een gunstige invloed hebben op de vitamine C-werking. Ook een groot aantal vitamines van de B-groep, een beetje vitamine E en een flinke dosis vezels. Vezels verbeteren onze darmwerking en daarmee de stoelgang .Citroen bevat zeer weinig suikers en is dus bijzonder caloriearm maar bevat daarentegen veel organische zuren, vooral citroenzuur, die hem zijn typische zure smaak bezorgen (ongetwijfeld de zuurste vrucht op aarde).Verder is hij rijk aan kalium, dat bij metabolisme alkaliniserende residuen afgeeft. Dat zorgt ervoor dat de citroen ondanks zijn zure smaak niet verzurend is voor het organisme, in tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt. Vettig haar behandel je best door citroensap aan het laatste spoelwater toe te voegen.Nicotinevlekken op vingernagels verdwijnen met citroenschil erover te wrijven.En als men met een citroenschil over tanden wrijft, worden ze na een poosje weer mooi wit. Aluminium kookpannen worden weer helemaal schoon, als men er water met een geut citroensap in kookt. De sinaasappel is de koning onder de citrusvruchten ,omdat éen enkele gemiddelde sinaasappel , de volledige aanbevolen dagelijkse dosis vitamine C bevat voor volwassenen. Deze dosis versterkt de afweer van het lichaam tegen ziekten ,door de vorming van antilichamen en stimuleert de activiteit van de witte bloedcellen ,en werkt ontstressend door de synthese van stresshormonen. Tot slot werkt de sinaasappel opwekkend en evenwichtsherstellend , dankzij zijn organische zuren, die de spijsverteringssappen stimuleren en een alkaliniserende werking hebben. Als men sinaasappelsap over aardbeien giet, dan smaken die rode vruchten nog lekkerder. Sinaasappelvlekken krijgt men het gemakkelijkst weg met azijn. Goed met water naspoelen. Men kan een lekkere milkshake maken met 15 gram melkpoeder , 2 sinaasappelen, 2 bloedsinaasappelen , 2 limoenen en 4 ananasschijven , alles vruchten in stukjes gesneden , en dan in de shaker geplaatst met toevoeging van een weinig melk. Sommigen bevelen aan , hieraan ook een aantal muntblaadjes toe te voegen. Omdat vitamine C snel vernietigd wordt door blootstelling aan lucht en omgevingswarmte ,is het verstandig de vruchten juist voor het gebruik schoon te maken en vers te consumeren . Deze opmerking geldt ook voor de sappen , die best onmiddellijk na het openen van de doosverpakking of het glas ,na opening van het deksel daarvan , gedronken worden . Sinaasappelsap moet zo kort mogelijk voor het gebruik uit de appelsienen geperst worden en fabrieksmatig bereid sinaasappelsap moet bij voorkeur vrij zijn van bewaringsmiddelen en extra toegevoegde suiker . Hopenlijk staat dit op de verpakking te lezen .Sinaasappelsap bevat , zoals ook tomaten en bananen , kalium , en wordt aanbevolen als "plasmiddel". Dit laatste is aangewezen ,wanneer het lichaam om de een of andere reden teveel water en zout vasthoudt ,dat zich ophoopt in de weefsels .Oorzaken hiervoor kunnen hartzwakte zijn ,nierafwijkingen , leverziekte . Plasmiddelen werken ook een te hoge bloeddruk tegen ,zodat het drinken van sinaasappelsap hiertegen ook gunstig is .
Appels en appelsap . Appels zijn oorspronkelijk afkomstig uit Afghanistan als wilde appel ,en na de druif , de vrucht die in gematigde klimaatzones het meest wordt verbouwd . Er bestaan verschillende appelsoorten , zoals Cox , Jonathan ,... De appelboom gedijt in alle gebieden met een gematigd klimaat , zelfs op grote hoogten van 3000 meters,zoals in het Himalaya-gebergte .Vele rassen verdragen zeer lage temperaturen . Een appelboom is gemakkelijk van een pereboom te onderscheiden ,omdat de appelboom een brede kruin heeft ,en een pereboom spits naar boven toeloopt . Appelbomen zijn vaak erg groot , zodat het oogsten van de appels veel tijd kost ,en daarom worden in moderne boomgaarden de onderstammen met opzet klein gehouden , zodat het werk vanop de grond , zonder ladders kan worden verricht . Door aan de bomen te schudden ,vallen er reeds veel appels naar beneden . Appels vormen een rijke bron aan zogenaamde bio-actieve stoffen, die door hun anti-oxidantie- werking tegen vrije radicalen in het lichaam , belangrijk zijn bij het voorkomen van allerlei ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten en diabetes type II (suikerziekte).Appelmoes wordt gemaakt van geschilde ,gekookte en gezeefde appels in een persmachine . Appelpuree voorkomt verstopping . Appelsap is een niet-alcoholische drank ,gemaakt van appels. Het sap wordt geperst uit verschillende soorten appels zoals Jonagold, Cox ‘s Orange en Goudreinette. Appelsap wordt gefilterd en steriel gemaakt .Het onverdunde sap wordt geklaard met enzymen en gepasteuriseerd op lage temperatuur . Als appelsap gepasteuriseerd wordt ,kan het ongeveer een jaar bewaard worden zonder toevoeging van conserveringsmiddelen. Wanneer men niet zelf zijn appelsap thuis perst , is het aan te raden na te zien , of er op de commercieel verkochte appelsappen ,aangeduid staat of er niet teveel suiker is aan toegevoegd ,want dat gebeurt vaak (15 tot 25 %) . Een appel smaakt niet alleen lekker ,maar is ook erg voedzaam omdat er mineralen inzitten zoals calcium,fosfor , ijzer,en de vitamines A,B,C en P . Het eten van een appel na elke maaltijd is sterk aan te bevelen ,temeer daar men er niet van verdikt ,want de calorische voedingswaarde is zeer gering : 45 calorieën per appel .Een groot voordeel van appels en appelsap ,is dat ze vrijwel het hele jaar door te koop zijn. Meestal in juli geoogst ,blijven ze in koelhuizen minstens 9 maanden vers . Dat de appel wel zeer populair is , blijkt uit de vele gezegden die er van afgeleid zijn ,zoals : ‘de appel valt niet ver van de boom ‘, ‘we bijten door de zure appel ‘, ‘we bewaren een appeltje voor de dorst ‘,...De appel behoort tot de tweezaadlobbigen en dat is duidelijk te zien ,wanneer men een appel in het midden doorsnijdt , ook zichtbaar op de hiernaast staande figuur . Dagelijks een appel eten of/en appelsap drinken ,is goed tegen hartinfarct ,verlaagt het vetgehalte in het bloed,voorkomt aderverkalking ,en is een uitstekend middel tegen slapeloosheid. Appelsap heeft door de aanwezigheid van verschillende zuren een gunstige invloed op hart-en vaatziekten ,en verstoringen van het spijsverteringsstelsel.Appels (met de buitenschil gegeten na afspoelen met water) en appelsap bevatten vitaminen en druivensuiker,samen met fosfaten die goed zijn voor het zenuwstelsel en de hersenen,ook organische zuren die de spijsvertering stimuleren ,en minerale zouten die fit en krachtig maken . Het fosfaat-gehalte werkt versterkend , en de ijzerinhoud voorkomt bloedarmoede of anemie. Natrium en pectine zitten in de schil , bevorderlijk voor de stofwisseling = celvernieuwing . Het eten van een appel of drinken van appelsap helpt tegen diarrhee en darmkwalen . Men kan een lekkere milkshake maken met melk , een zoete appel (in stukken gesneden) ,en aardbeien.Men kan een appel-wortel-kokos-sap maken met 1 kilo wortelen,2 zoete appelen,een halve kokosnoot + citroensap ,alles samen geperst in de sap-centrifuge ,een echte gezondheidsdrank .De regelmatige consumptie van appelsap (1 glas per dag) ,beschermt kinderen tussen 5 en 10 jaar tegen astma. Hetzelfde effect werd niet vastgesteld bij verse appelen, evenmin als bij andere soorten fruitsap, wel bij bananen (1 banaan per dag). Twee glazen appelsap per dag houden bij volwassenen ,de ziekte van Alzheimer tegen doordat het appelsap , de hersenen optimaal laten functioneren. Reumaleiders en personen met arthritis mogen slechts 1 appel per dag eten ,wegens de aanwezigheid van de zuren in de appel . Tandbederf, ook bekend als cariës, treedt op wanneer het tandglazuur oplost. Vruchtensappen, waaronder appelsap, bevatten van nature veel zuren. Hoe zuurder de drank ,des te groter het risico voor het gebit .Daarom is het nodig na het nuttigen van zure sappen of citrusvruchten , de tanden te poetsen .
Groene thee . Groene thee komt uit het verre oosten, oorspronkelijk uit China. De Chinezen gebruikten 4000 jaar geleden al groene thee voor de behandeling van verschillende ziekten zoals hoofdpijn en depressies, en is al eeuwen lang bekend voor zijn afslankend effect .Door de vrijgekomen vetzuren tijdens de spijsvertering , krijgt men snel een gevoel van verzadiging ,dus minder honger .De catechinen die in groene thee extract aanwezig zijn ,ondersteunen de verbranding in het lichaam ,en vooral de verbranding van vetten . Groene thee bevat ook 10% caffeïne ,waardoor het dagelijks energieverbruik verbetert en dus ook alweer de verbranding. Groene thee is goed kombineerbaar met de hierboven besproken citrusvruchten .Deze thee is samen met rooibosthee ,curry , bloemkool , broccoli ,radijzen, waterkers ,rode druiven en rode wijn met mate gedronken , een anti-oxidant ,en gunstig voor de leverwerking. De anti-oxiderende eigenschap vecht tegen vrije radicalen , dat zijn elektrisch geladen deeltjes die de celwanden en celkernen van ons lichaam beschadigen en het verouderingsproces versnellen en bijvoorbeeld ontstaan bij stresssituaties. Voordelen van het drinken van groene thee : bescherming tegen allergische reacties, voorkoming van hart- en vaatziekten, reguleren van bloeddruk en cholesterol .Voorkomt de groei van tumoren , beschermt tegen tand - cariës , is antiviraal bij allerlei virale aandoeningen , is antibacterieel , gaat de veroudering van de huid tegen ,is bloedsuiker regulerend , versnelt het metabolisme + vochtafdrijvend middel, vermindering van vetopname , vermindering van schadelijke cholesterol . Als alle theedrinkers in de wereld verplicht zouden worden, slechts 1 enkele theesoort te drinken ,dan is de beste keuze : groene thee .
Koffie . Koffie , de aromatisch geurende en opwekkende drank , werd ontdekt in Arabië , alhoewel vandaag Ethiopië als land van oorsprong geldt . Dieren die koffiebessen aten ,werden levenslustig ,zodat herders op het idee kwamen de rode bessen in water te koken en het aftreksel te drinken. De Arabieren wisten dat koffiebonen langer bewaren door ze te roosteren en zo ontstond het koffiebranden. De donkerbruin gebrande bonen leveren een smakelijke drank op , puur of met melk te drinken. De koffiebonen zijn afkomstig van een altijd groene koffieplant ,de Coffea . In het wild groeiend ,kan deze tot 10 meters hoog worden . Op de koffieplantages houdt men door snoeien , de hoogte op 2 meter,teneinde het oogsten te vergemakkelijken .De bladeren zijn 12 centimeter lang en half zo breed .De koffieplant bloeit voor het eerst na drie of vier jaar . De bloemen zijn wit en hebben vier kroonbladeren. Ze staan in trosjes van drie tot vier stuks op 1 kroonstengel . Koffiestruiken worden uit zaad gekweekt . De jonge planten worden uitgepoot op plantages , zodra ze 1 jaar oud zijn. Vanaf het derde jaar bloeien ze en dragen ze vruchten.De koffiebes is ovaal van vorm en het vruchtvlees smaakt zoet .Binnenin het vruchtvlees liggen twee zaden ,dat zijn de eigenlijke koffiebonen. Ze liggen ingebed in twee dunne ,citroengele vliesjes ,de hoornschil en het zilvervlies genoemd. De zaden zijn 8 tot 14 mm lang en 6 tot 9 mm breed. De bessen rijpen het eerst aan de onderste takken van de koffieboom. Vanaf het jaar 1706 werd kunstbemesting ,afwatering ,windbeschutting en bestrijding van ziekten toegepast bij de verbouwing van koffie. De rijpe koffiebessen worden met de hand geplukt ,gedroogd in de zon of in droogmachines ,en vervolgens ontdaan van vruchtvlees , hoornschil en zilvervlies . Hetgeen overblijft is het harde zaad van de koffievrucht. De pas geoogste koffiebonen hebben weinig smaak of geur . Die verkrijgen ze ,samen met hun aroma , door ze te branden of te roosteren in ronddraaiende trommels waarin ze blootgesteld worden aan rookgassen en verhitte lucht bij een temperatuur van 200 graden celsius . Tijdens het branden verliest de boon 15% tot 30% aan gewicht , terwijl het volume 30% tot 50% toeneemt . Gebrande koffiebonen bevatten 1% tot 1,5% caffeïne ,een stof die een opwekkende uitwerking heeft op het zenuwstelsel . In een kop koffie zit er een tiende gram caffeïne. Koffie bevat geen cholesterol, maar wel cholesterolverhogende stoffen , voornamelijk de diterpenen cafestol en kahweol die van nature in het vet van de koffieboon voorkomen. Die stoffen misleiden de galwerking, waardoor minder galzuur wordt afgescheiden en minder cholesterol in de lever kan verwerkt worden, waardoor uiteindelijk meer cholesterol in het bloed terecht komt. Bij filterkoffie, gezet met een papieren filter, blijven cafestol en kahweol grotendeels in het filter achter, en is er dus geen of nauwelijks een effect op het cholesterolgehalte. Jaarlijks drinken bijvoorbeeld de Nederlanders circa 142 liter koffie, dat zijn 3 kopjes koffie per dag .Voorstaanders van koffie-drinken ,zeggen dat koffie een belangrijke bijdrage levert aan de dagelijkse benodigde hoeveelheid vocht, maar ook waardevolle antioxidanten en mineralen bevat. De antioxidanten dragen bij tot de beschermen van de lichaamscellen. Bovendien bevat koffie, zonder suiker en melk, geen calorieën , en valt daarmee in de categorie bij voorkeur te consumeren dranken van voedingscentra. De wereldproducenten van koffie zijn , in volgorde van belangrijkheid: Brazilië , Colombia , Ivoorkust ,Oeganda , Ethiopië , Angola , Mexico, Jemen en Indonesië.
Alcohol . Alcohol kan tijdens een gesprek sociale remmingen zoals verlegenheid doen verdwijnen en zo contact-bevorderend werken , hetgeen het café-en restaurant-bezoek kan verklaren ,maar alcohol is een verdovend middel met een onderdrukkende werking , uitgeoefend op de hersenen . De uitwerking van alcoholgebruik op de gemoedstoestand van de persoon ,kan verschillende vormen aannemen ,varierend tussen vrolijkheid ,agressie of droefgeestigheid .Wanneer er een gebrek aan zelfvertrouwen bestond ,kan het drinken van een alcoholische drank de prestatie van iemand verbeteren .Na consumptie van een forse hoeveelheid , gaat het prestatievermogen daarentegen achteruit , bekijken we dronkaards die bijna bewusteloos voorbijstrompelen . Personen die veel gedronken hebben ,vinden in hun alcoholische overmoed meestal dat ze juist goed kunnen presteren ,hetgeen tot uiting komt bij auto-rijden onder invloed . Bij onverwacht optredende situaties , komt dan de achteruitgang van het reactievermogen tot uiting ,door de remmende invloed van alcohol op het zenuwstelsel . Door alcohol te drinken , verwijden de bloedvaten in de huid ,waardoor de warmteafgifte toeneemt .Alcohol wordt dus gebruikt als opwarmer voor iemand die de koude instapt .De warmteafgifte van het lichaam kan dan echter zo groot zijn ,dat er een gevaarlijke onderkoeling ontstaat . Alcohol stimuleert ook de vorming van urine en van vochtverlies ,vooral vervelend voor vrouwen die regelmatige café-bezoeksters zijn . Alcohol is een giftige stof en men kan zich letterlijk dooddrinken ,wanneer men zoveel alcohol in éen keer gebruikt , bijvoorbeeld door een ganse fles cognac uit te drinken ,dat de hersenen die de ademhaling regelen , zodanig geremd worden ,dat er niet meer wordt geademd. Het hersenweefsel wordt vernietigd ,en wanneer men alcohol overleeft ,ontstaan ernstige geheugenstoornissen,een gestoorde spraak ,en een zwijmelend looppatroon. Het gif in alcohol leidt ook tot ‘de kater ‘ , het onaangenaam met hoofdpijn wakker worden na een nachtje ‘drink-plezier’,ook van degenen die het leven toch al niet meer zien zitten , en zich bedrinken ‘om te vergeten’.Ze worden er inderdaad suf en zelfs bewusteloos van . Alcohol wordt enigszins door de maagwand opgenomen, maar het merendeel komt via de wand van de dunne darm in het bloed terecht . Ongeveer 90 % van de gedronken alcohol ,wordt in de lever afgebroken onder de invloed van een enzym (ferment) , de alcoholhydrogenase .Deze verwijdering verloopt traag , en de enige manier om ze te versnellen ,is grote hoeveelheden vruchtensuiker of fructose eten . Koffie ontnuchtert niet sneller , dat is dus een misverstand dat optreedt ,wanneer men een nachtje uitgeweest is ,en de keuze heeft te sturen onder invloed of te ontnuchteren .Door de caffeïne in de koffie ,wordt het alcoholgehalte in het bloed nog verhoogd , en verhindert zelfs dat de alcohol wordt afgebroken . Ontnuchterend werkt wel kruidenthee zoals rozenbottel of linde ,waarin een eetlepel honing is opgelost .Door de suiker in deze laatste , wordt de alcohol in het bloed snel verbrand . Chronisch alcoholgebruik tast de lever aan en leidt tot leververvetting die resulteert in cirrose , dat is een ongeneeslijke ziekte ,waardoor de lever niet meer kan functionneren . Ook het maagslijmvlies raakt ontstoken = gastritis ,de bloeddruk verhoogt ,en in de slokdarm ontstaan spataders die gemakkelijk bloeden . Bij de urineafscheiding , watert men dan bloed. Bij mannen veroorzaakt overmatig drinken , impotentie en vervrouwelijking. Ze krijgen grote borsten door de aanmaak van vrouwelijke geslachtshormonen , ze verliezen al hun haren op borst , buik , rug , benen , en wandelen zoals rondborstige vrouwen door het leven ,ook goed zichtbaar wanneer ze gaan zwemmen in een openbaar zwembad . Alkohol die gedronken wordt bij het innemen van voedsel ,veroorzaakt vetzucht en de ontsteking van de alvleesklier en vitamine-tekort . Behalve dat alcohol-misbruik een grote rol speelt bij verkeersongevallen , is het dikwijls het gevolg van huwelijks-en relatieproblemen , rouw na verlies van een dierbare ,werkloosheid en de daaruit volgende psychische stress , zodat sociale omstandigheden bij een alcohol-verslaving vaak een grote rol spelen . De A.A. = anonieme alcoholisten , is een hulpgroep die probeert consultatie te verstrekken , om van de verslaving af te geraken. De verslaving doet zich in onze moderne maatschappij nu ook al voor bij jonge kinderen ,waarbij dokters een angstwekkende stijging van alcohol-vergiftiging vaststellen en een verhoging in het bloed van de hoeveelheid triglycerinen ,dat zijn de (schadelijke) cholesterol-verhogers.
Samengevat : Het slijmvlies van de slokdarm en de maag kunnen door overmatig alcoholgebruik ontstoken raken. De lever heeft het zwaar te verduren: een vetlever kan ontstaan en de lever ontsteekt. Blijft men veel drinken, dan worden de levercellen echt vernietigd (levercirrose) en de lever is dan onherstelbaar beschadigd. Overmatig alcoholgebruik kan ook schade opleveren voor hersenen en zenuwstelsel. Men kan vroegtijdig dement worden. De dementie kan variëren van een verminderd geheugen tot het optreden van het zeer ernstige Korsakov-syndroom. In het begin kan men zich dingen die net gebeurd zijn niet meer herinneren. Later kan men zich hele stukken niet meer herinneren en fantaseert men verhalen om die stukken op te vullen. Ten slotte herkent men personen niet meer. Ook is er een duidelijk verband tussen bepaalde kankers en alcohol, met name kanker van de mond, keel, strottenhoofd en slokdarm.
Alcohol-productie . Alcohol wordt verkregen of gebrouwd d.m.v. fermentatie ,dat is een natuurlijk proces waarbij een eencellige schimmel in gist , suiker omzet in koolzuurgas en alcohol . Hetgeen we na de gisting drinken is ethylalcohol ,ook wel ethanol genoemd ,met scheikundige formule C2H5OH .( Dus geen methyl-alcohol of methanol , die zeer giftig is ). Wijn bevat 12% alcohol . Aan alcoholische dranken zoals sherry en porto , is alcohol toegevoegd . Sterke drank zoals jenever of cognac bevat een hoog alcohol-gehalte dat door destillatie verkregen is ( het ‘stoken’).
Bier . Bier is een alcoholische drank gemaakt uit granen, waaronder gerst en tarwe. Soms wordt nog fruit toegevoegd (bijvoorbeeld kersen (krieken) in krieklambiek). Er bestaan verschillende methoden om bier te maken. Het ambacht van het bier maken wordt ‘brouwen’ genoemd. Bij de meest gebruikelijke methode wordt bier gebrouwen uit gerst, water, hop en gist. Bier drinken heeft als nadeel dat men snel vocht kwijtraakt door overmatig urineren. Bij bier ,dat alcohol bevat , is de kans op het krijgen van een leverkanker en slokdarmkanker , tienmaal groter dan bij een geheel -onthouder .Vervang bier of zelfs tafelwijn ,door wortelsap of door molkosan ,dat is melkwei. Een dessertlepel molkosan in een glas mineraalwater ,komt neer op een ontslakkingskuur . Hippocrates , de Griekse vader van de geneeskunde , schreef dit recept reeds voor ,ter verbetering van de darmflora .
|