Uien of ajuinen. Uien zijn gezond en ze verrijken ons voedsel met een pittige smaak. Uien bevatten heel wat vitamines A, B en C, ijzer, kalk, fosfor, calcium, natrium, zwavel, silicium, jodium, en suiker. Uien bevorderen de haargroei, scherpen het gezicht en het gehoor aan, stimuleren alle klieren van het lichaam op een natuurlijke wijze, helpen de stofwisseling, verdrijven moeheid en verbeteren het denken: door haar gehalte aan fosfor is de ui een uitnemend voedsel voor hersenarbeiders. Ui versterkt de beenderen en maakt de aders elastisch. Uien versterken hart en bloedsomloop, zijn bacterieën-dodend en reinigen de huid. Niets is zo rijk aan beschermende stoffen tegen infecties als rauwe ui. Een rauwe ui, fijngesneden op de boterham, is een uitnemend middel om een opkomende verkoudheid te bezweren. Rauw versnipperd voldoet ui het best in sla, , bij het bakken verliest de ui het scherpe aroma , wat soepen, sausen en jus smakelijk maakt. Rauw gegeten bevorderd de ui de transpiratie. Deze afscheiding door de huid is uitstekend voor rheuma-patiënten. Ui herstelt het het zenuwstelsel en geeft bejaarden weer kracht.Ook bij groeiproblemen van kinderen is ui belangrijk. Heb je last van een abces, een steenpuist of kloven, wrijf de plekken dan in met een in houtskool of onder as geroosterde ui. Met uiensap bet je de steken wespen en bijen, waardoor de pijn snel afneemt. Drink ajuinsap. Eén gesneden ui in halve liter lauw water. In kleine slokjes uitdrinken . Verkoudheid: een gekend volksmiddel is een doorgesneden ui op de nachttafel. Oorpijn: enkele druppels uiensap in het oor en een omslag van geraspte ui op de pijnlijke plek.Om infecties bij brand- of snijwonden te voorkemen, druppel je wat sap op het verband. Men kan uien pellen zonder tranen, door de ui twee uur voor het schillen in de koelkast te leggen ,of te schillen onder een lopende waterkraan. Ook kun je de ui in een kom onder water pellen. Een nacht weken in water met een greep zout kan ook. Of gedurende vijf minuten in kokend water leggen en dan in koud water dompelen. Een ui moet steeds met een roestvrij mesje versnipperd worden, nooit geraspt op een gewone, vertinde rasp, omdat het sap zich verbindt met het metaal.
|