Het wel en wee van de ouderen in Grashoek die aldaar de Dorps Dagvoorziening bezoeken
14-01-2009
03
Ik denk en droom en dicht 't Zijn alleen maar woorden Van niet zoveel gewicht Over dingen die me stoorden Ik kijk een beetje rond En richt daarop mijn leven Nooit maak ik het te bont Maar ik zeg het toch maar even www.ruudmuziek.nl
De boer die haalt al ploegende Z'n boterham uit de klei 'n Zwaluw bouwt z'n nest Gewoon van dezelfde brij De Schepper die schiep ooit Ermee de allereerste man De pottenbakker echter Die maakt er gewoon 'n potje van www.ruudmuziek.nl
Vrijwilligers dagvoorziening GrashoekInleiding
Dagvoorziening is een algemene term, gebruikt voor de opvang van thuiswonenden en kwetsbare ouderen. Onder professionele en/of vrijwillige begeleiding worden activiteiten georganiseerd afgestemd op de behoeften van de deelnemers.
Dagvoorziening is een vorm van opvang van ouderen, die op grond van een indicatie hiervoor in aanmerking komen. Dagvoorziening Grashoek is ontstaan uit het project Leven in het Dorp en is een samenwerkingsverband tussen Thuiszorg Noord-Limburg en Vorkmeer.
Het dagvoorzieningsproject wordt voor een belangrijk deel uitgevoerd door vrijwilligers die
professioneel worden ondersteund door een beroepskracht.
Taken vrijwilligers
- In samenwerking met de beroepskracht organiseren, ondersteunen en begeleiden van
activiteiten afgestemd op de behoefte van de deelnemers. - Het uitvoeren of begeleiden van huishoudelijke activiteiten bijvoorbeeld afwassen, koffie zetten, tafels klaarzetten etc. - Mede zorg dragen voor een goede sfeer en een goede communicatie binnen de groep. - Zonodig ondersteuning bieden bij drank- en voedselvoorziening. - Zorg dragen voor de inkoop en de bereiding van de maaltijd en de verdere werkzaamheden zoals tafeldekken, ontvangen van deelnemers, serveren en opruimen. - De vrijwilligers dragen zorg voor het schoon en opgeruimd overdragen van de keuken aan de Ankerplaats (er hoeft geen grote poets gedaan te worden). - Het tijdig doorgeven aan de contactpersoon wanneer hij/zij niet aanwezig kan zijn bijvoorbeeld wegens vakantie of ziekte. - Het begeleiden van deelnemers tot aan het toilet. - Tijdens de begeleiding van het project heeft de vrijwilliger ook een signaalfunctie. Relevante signalen dienen doorgegeven te worden aan de beroepskracht. - Deelnemen aan de vergaderingen met Vorkmeer (ca. eenmaal per kwartaal) en aan themabijeenkomsten (ca. eenmaal per jaar).
Takendie niet door vrijwilligers worden uitgevoerd
- De vrijwilliger biedt nooit ondersteuning en begeleiding bij de volgende activiteiten. Medicijnen geven - Financiën (deelnemers begeleiden in het omgaan met financiën). - Grote schoonmaak van de keuken.
Taakverdeling vrijwilligers
Binnen het dagvoorzieningsproject zijn er enkele bijzondere taken te onderscheiden:
1. Contactpersonen 2. Penningmeester 3. Maaltijdvoorziening. 1-Contactpersonen
De dagvoorziening Grashoek heeft een 1ste en een 2de contactpersoon. Deze contactpersonen zijn centraal aanspreekpunt voor Vorkmeer, voor de overige vrijwilligers, voor familie en voor de af- en aanmelding van deelnemers. 2. Penningmeester -De penningmeester houdt een maandelijks overzicht bij waarin alle inkomsten en uitgaven
worden genoteerd. -De penningmeester verzamelt alle bonnetjes van ingekochte materialen. -Bewaakt mede de begrote bedragen. -Draagt éénmaal per maand het financieel overzicht en de bonnetjes over aan Vorkmeer. -De taak van penningmeester kan eventueel gecombineerd worden met die van contactpersoon.
Privacy en zwijgplicht
De vrijwilliger zal vertrouwelijke informatie die hem/haar ter ore komt tijdens het werk over de
instelling, deelnemers, familieleden of vrijwilligers niet aan derden verstrekken. Kortom: de vrijwilliger heeft een zwijgplicht.
Nieuwe vrijwilligers
Alle nieuwe vrijwilligers krijgen bij de start een kennismakingsgesprek met de beroepskracht van Vorkmeer en met de contactpersoon van het dagvoorzieningsproject. Het informatieboekje t.b.v. vrijwilligers dagvoorzieningsproject dient als handleiding voor het gesprek en wordt de vrijwilliger aangereikt. Tevens wordt tijdens dit gesprek de vrijwilligers overeenkomst en het registratieformulier van Vorkmeer besproken, ingevuld en ondertekend door de vrijwilliger en Vorkmeer.
Vergaderingen
- Minimaal eenmaal per kwartaal wordt er een vergadering door Vorkmeer belegd. Voor deze
vergadering worden alle vrijwilligers uitgenodigd. - Alle vrijwilligers kunnen vóór de vergadering agendapunten aandragen. - Elke vergadering wordt in ieder geval besproken: activiteiten, deelnemers, vrijwilligers, indicering en ruimte. - Er wordt gezamenlijk per kwartaal een activiteitenplan voor het dagvoorzieningsproject opgesteld, waarin elke vrijwilliger inspraak heeft. - De beroepskracht van Vorkmeer zit de vergaderingen voor en draagt zorg voor uitnodigingen en verslaglegging van de vergaderingen.
Lief- enleedregeling deelnemers
Deelnemers en vrijwilligers worden maandelijks in de gelegenheid gesteld een vrijwillige bijdrage te storten van maximaal 0,50 per maand voor de lief- en leedregeling. Verjaardagen: er wordt een kaartje gestuurd naar de jarigen. De 1ste contactpersoon draagt hier zorg voor. Huwelijken: bij 40, 50, 60 jaar getrouwd wordt een kaartje en een bloemetje gestuurd. Zieken: er wordt na ongeveer 2 weken een kaartje gestuurd. Besloten wordt om niet op ziekenbezoek te gaan namens het dagvoorzieningsproject (uitzonderingen bevestigen de regel). Overlijden: een kaartje sturen naar de contactpersoon of familie. Iedereen gaat op eigen initiatief naar de kerk.
Verzekering
Vorkmeer heeft voor alle vrijwilligers een WA-verzekering, en een ongevallen verzekering afgesloten.
Uitgave: januari 2009 (www.Vorkmeer.nl)
Dagvoorzieningen voor senioren nu en in de toekomst in de subregio Helden
Opdracht om te komen tot een afsprakenkader
Van: R. Genders (gemeente Helden), J. Thijssen (Zorgkantoor NML) Datum: 12-01-2007.
Dagvoorziening in WWZ-steunpunt gemeenschapshuis Grashoek
Eind 2001 is in Grashoek de Dialoog met de Vrager gevoerd. In dat kader is het Kernteam WWZ Grashoek geformeerd, een schriftelijke enquête naar WWZ-behoeften onder 55+ers afgenomen en zijn groepsdiscussies gevoerd. Belangrijkste conclusies uit het behoefteonderzoek zijn dat de senioren in principe willen blijven wonen in hun eigen omgeving, het realiseren van WWZ-voorzieningen een voorwaarde is om niet te hoeven verhuizen en er een grote informatiebehoefte is over regelingen op allerlei gebied. De ouderen zouden graag zien dat de WWZ-voorzieningen in en rond het gemeenschapshuis, als centrale plek in het dorp, zouden worden gerealiseerd. Ze vinden het belangrijk dat iedereen, dus ook mensen met beperkingen, deze voorzieningen kunnen gebruiken.
Het gemeenschapshuis is in 2003 verbouwd en uitgebreid. In het gebouw zijn veel schuifwanden gebruikt waardoor het complex snel en eenvoudig in kleine en grote zalen kan worden opgedeeld of in één grote zaal wordt omgetoverd. In januari 2004 is het eetpunt voor senioren in het gemeenschapshuis gestart. Het bleek vanaf de start een succes. En dat is het nog steeds. Gemiddeld genieten zon 30 inwoners van Grashoek iedere maandag van een driegangen maaltijd. De coördinatie, het koken en serveren is in handen van vrijwilligers. Verder is in 2005 een bibliotheeksteunpunt in het gemeenschapshuis opgezet en is in 2006 gestart met de bouw van 13 senioren/zorgappartementen in de directe nabijheid van het gemeenschapshuis. De bewoners van de appartementen kunnen gebruik maken van de voorzieningen in het gemeenschapshuis.
In januari 2005 is gestart met de eerste bijeenkomsten van de dagvoorziening in het gemeenschaphuis.
Een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van belangengroeperingen, het stichtingsbestuur van het gemeenschapshuis, Welzijnsstichting Vorkmeer en Thuiszorg NL heeft het plan voor de dagvoorziening in het gemeenschapshuis uitgewerkt. De Werkgroep Dagvoorziening Grashoek heeft met behulp van een korte vragenlijst de behoefte aan een dagvoorziening onder de senioren van Grashoek geïnventariseerd. De eerste inschatting was dat 12 personen gebruik zouden willen maken van de voorziening. Verder hebben zich 15 inwoners spontaan aangemeld als vrijwilliger. Deze uitkomsten waren voor de werkgroep het sein om de plannen concreet te maken.
Op 4 maart 2005 is de dagvoorziening officieel van start gegaan. Op dit moment nemen 15 inwoners van Grashoek deel in twee dagdelen. Negen deelnemers hebben een AWBZ-indicatie. De meeste deelnemers eten vervolgens een warme maaltijd die bereid is door vrijwilligers van het eetpunt in het gemeenschapshuis.
De voorziening draait voor een groot deel op vrijwilligers onder begeleiding van een activiteitenbegeleidster van Vorkmeer. De zorg wordt op afroep door de Thuiszorg NL geleverd.
Financieel gezien is de bijdrage uit de AWBZ voldoende voor de exploitatie van de voorziening. De gemeente hoeft daar geen financiële bijdrage aan te leveren.
De mogelijkheden om van twee naar vier dagdelen uit te breiden worden onderzocht. De ruimte waar de dagvoorziening plaatsvindt is te klein geworden. Binnen het gebouw wordt naar een meer geschikte ruimte gezocht.
De ervaringen tot nu toe leren dat de deelnemers: allemaal inwoners van Grashoek zijn, het erg naar hun zin hebben, deel uit blijven maken van dezelfde groep ongeacht of ze meer zorg nodig hebben en als vanzelfsprekend de deelnemers met een zwaardere indicatie (dagverzorging) helpen. En dus in feite vrijwilliger worden binnen de dagvoorziening waaraan ze zelf deelnemen.
Een dagvoorziening is een voorziening voor zelfstandig wonende ouderen. U kunt er terecht voor sociale activiteiten, ondersteunende begeleiding en persoonlijke verzorging. Samen met leeftijdgenoten kunt U aan een gevarieerd dagprogramma deelnemen. Ook kunt U er een warme maaltijd nuttigen. Het unieke van een dagvoorziening is, dat U op dezelfde locatie kunt blijven als U in de toekomst dagverzorging nodig heeft. U hoeft de vertrouwde omgeving en groep niet te verlaten. Zo kunt kunt U dus nog langer zelfstandig thuis blijven wonen. De dagvoorziening is bedoeld voor iedere zelfstandig wonende oudere die behoefte heeft aan een zinvolle en aangename dagbesteding.
De openingstijden zijn:
Dagvoorziening Grashoek in gemeenschapshuis De Ankerplaats Dinsdag en Donderdag van 10.00 tot 16.00 uur. Vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur.
Dagvoorziening Beringe in gemeenschapshuis De Wiekslaag Dinsdag en Donderdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. Vrijdag van 10.00 uur tot 13.00 uur.
Dagvoorziening Helden in gemeenschapshuis De Koeberg Maandag , Dinsdag en Donderdag van 10.00 uur tot 16.00 uur.
Dit gebeuren staat geheel in het teken van het project:WONENWELZIJN ZORG, LEVEN IN HET DORP.
Als eerste kern in de regio Helden werd in Grashoek eind 2001 een seniorenenquête gehouden (55+), ook wel dialoog met de vrager genoemd. Deze vond plaats als basis voor het project ketenkwaliteit in de zorg, de zgn. nul-meting. Deze enquête leverde zeer veel belangrijke gegevens op met betrekking tot de Dagopvang voor ouderen binnen de kern Grashoek. Ketenpartners die dit alles ondersteunen zijn het Kernteam Grashoek, (stichting gemeenschapshuis "de Ankerplaats", Dorpsoverleg Grashoek en de KBO Grashoek), Gemeente Helden, Proteion Thuiszorg en Welzijnsinstelling Vorkmeer. Deze laatstgenoemde heeft ook de projectcoördinatie in handen van de Dagvoorziening middels professionelebegeleiding en begeleiding van de plaatselijke vrijwilligers. Hierop komen we later nog terug
Open dag Dagvoorziening Grashoek t.g.v. het eerste lustum.
12-02-2010. Bij deze nodigen wij U uit op de open dag van de Dagvoorziening Grashoek op Zaterdag 6 maart a.s. t.g.v. het eerste lustrum op 1 januari jl. (2005-2010) Voor programma en aanvangstijd zie onderstaande folder.