Kip gevuld met mihoen en pittige aardappeltjes
Nodig:
Kip
1 ui
2 teentjes knoflook
halve blik tomaten (blokjes)
koriander
peterselie
halve pak mihoen
olijven
aardappels
_________________________________________
Kruiden voor de marinade:
halve blikje tomaten met ui, knoflook teentjes, koriander en peterselie malen in een blender.
olie
1 tl zout
beetje saffraan
1 tl paprikapoeder
1tl gember
1 tl kurkuma
1 tl peper
1tl kaneel
1tl ras al hanout'
cayene peper
Dit allemaal in een kom doen waar je de kip gaat marineren. Kom opzij zetten.
____________________________
Kruiden voor de aardappels:
scheutje olijfolie
cayene peper
zout
oregano
Goed inwrijven en laten staan. Die ga je later bij de kip doen.
_________________________________
Bereiding kip:
Maak de kip goed schoon, snij de nekvel, de achterkant en stukje van de vleugels en pootjes eraf.
Brand alle haren af, ik doe het bij de gasfornuis, erna schrap ik het weg met de mes en was de kip goed schoon.
Kip schoonmaken doe ik met citroensap, zout en azijn. Erna met koud water afspoelen.
Je maakt je marinade alvast klaar. Daar doe je je kip mee insmeren, ook binnen.
Afdekken en in de koelkast voor een uur laten staan.
10 minuten voordat je de kip gaat pakken, ga je alvast je mihoen voorbereiden. Kook het zoals is aangegeven, wel beetje
olie erbij doen zodat het niet heel erg gaat plakken.
Dan afgieten en laten staan. Je kan het beste je mihoen in een vergiet doen, zo gaat al het water makkelijker weg.
Spoel onder koud water nog even.
Pak nu de kip, leg het op een bord, de overgebleven marinade gooi je over de mihoen, goed door elkaar mengen.
Dan ga je de kip vullen met mihoen. Ben je klaar met de vulling, pootjes vastmaken, met draad of folie.
Pak een ovenschaal, doe je kip in het midden, leg de aardappels eromheen, afdekken met folie en voor 1 tot 2 uur
de oven in op 250 graden. De laatste 30 minuten, de oven 20 graden verminderen en de folie weghalen.
Strooi er dan wat kipkruiden overheen, zodat het een mooi kleurtje krijgt.
Hou het steeds in de gaten dat er niks gaat aanbranden ong om de half uur.
Ik heb ervoor gekozen om geen saus erbij te doen, omdat er mihoen bij zit. Maar als je een saus wilt kan je het
met dezelfde marinade en water in een koekenpan laten pruttelen tot het wat dikker wordt en op het laatst de olijven erbij doen.
Dan giet je de saus als je kippie klaar is
Je kip is klaar als het een mooi kleurtje heeft en goed gaar van binnen is. Je kan met een vork klein stukje eraf halen en ff proeven of het gaar is.
Is het goed, dan ga je het in een bord doen, olijven eroverheen...