< Klik op Buttons Foto's en Logo's om de betreffende site te openen> ∇
▲Je bevind zich nu hier ▲
Verschillen tussen Nederland en Vlaanderen -Zonder zelf standpunt in te nemen doet dit weblog een poging de verschillen tussen Nederland en Vlaanderen bloot te leggen. - Naast taal en culturele verschillen wordt aan de hand van diverse auteurs, standpunten en meningen vanuit beide gemeenschappen belicht.
De Lage Landen, ook wel Lage Landen bij de zee, is de laagvlakte in Noordwest-Europa die het stroomgebied vormt van de beneden-Rijn, de beneden-Maas en de Schelde. Aanvankelijk was de benaming slechts een onderscheid van laaggelegen gebieden in de Duitse landen met hogergelegen Bovenlanden. Vanaf de zestiende eeuw werd de Lage Landen een gangbare benaming voor de Nederlandse gewesten, ook wel aangeduid als Vlaanderen, Nederlanden, Belgium en Pays Bas. Onderling waren deze benamingen min of meer verwisselbaar. Ook voor de Nederlanden gold aanvankelijk dat nederlant, Niederland of Niderlant slechts een onderscheid aangaven met hogergelegen gebieden die wel werden aangeduid met Oberlant ('Opperland'). Met het ontbreken van duidelijke geografische kenmerken in het oosten en zuiden is alleen de Noordzee een duidelijk afgebakende grens. Rond 1400 schreef een onghenoemt Clerc, geboren vten lagen landen bi der zee dan ook een kroniek over de geschiedenis van alleen het graafschap Holland. Tegenwoordig wordt het echter ook wel gebruikt voor het geheel van Nederland en Belgie. > Nederlanden (http://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlanden) > Nederland Naam (http://nl.wikipedia.org) > Overleg in de Lage Landen - Nederlanden (http://nl.wikipedia.org)
Trots of schaamte? Nederlanders zijn trots op de nationale kennis van waterbeheersing en de Hollandse handelsgeest, terwijl ze zich diep schamen voor het gebrek aan tolerantie en de Nederlandse politiek. Dat blijkt uit een onderzoek van Visie 21 naar de nationale trots- en schaamtegevoelens van Nederlanders. Het bureau plande het onderzoek aan de vooravond van Koninginnedag, omdat dit volgens Visie 21 een dag bij uitstek is voor collectieve nationale gevoelens. Ongeveer de helft (45%) van de Nederlanders is trots op Nederland. Ook zegt 69% duidelijk nee op de vraag of ze zich schamen voor Nederland. Maar bijna een op de tien Nederlanders (9%) zegt zich wel te schamen voor Nederland. Nederlanders schamen zich voor: 1) Gebrek aan tolerantie (53%), 2) Nederlandse politiek (50%), 3) Omgangsvormen (37%), 4) Asielbeleid (34%) en 5) Milieu (34%). De Nederlandse directheid is volgens de respondenten niet zo tenenkrommend. Slechts 8% schaamt zich daarvoor. Nederlanders zijn trots op: 1) Kennis van waterbeheersing (70%), 2) Handels geest (60%), 3) Sportprestaties (56%), 4) Koningshuis (40%), 5) Sociale Zekerheid (36%) Tolerantie scoort lager: 25% van de Nederlanders is trots op tolerantie. Bron: > www.communicatieonline.nl > Trots op Nederland (wikipedia.org)
De Belgische identiteit Belgie ligt op de raaklijn van de Latijnse en Germaanse culturen. Het land is dus van oudsher een draaischijf maar tegelijk ook een gedroomd doorgangsgebied voor invallers allerhande. Eeuwenlang vormt het land het slagveld van Europa en wordt het bezet en zijn bevolking verdrukt. Toch slaagt geen enkele overweldiger de vrijheidszin van zijn bewoners de kop in te drukken. Zij weten telkens weer hun duur bevochten vrijheid te heroveren. Al in de tijd der Galliers weerstaan de stammen die hier leven aan de Romeinen. Er is dan nog lang geen sprake van eenheid maar dat belet hen niet hun vel duur te verkopen. Caesar erkent niet zomaar hun uitzonderlijke moed. En velen komen na hem tot dezelfde conclusie. Niet zelden tot hun schade en schande... Na de Merovingische periode volgen de Karolingers. Zij krijgen af te rekenen met de invallen van de Vikings die onze rivieren opvaren om te plunderen en de lokale bevolking te gijzelen. Zij stellen de bestaande koninklijke en keizerlijke orde meer dan in vraag. Maar de bewoners reageren zelf en bieden weerstand. onder aanvoering van hun krijgsheren. Eeuw na eeuw worden dus invallers verdreven en bezettingen gebroken. Deze weerstand wordt legendarisch. Voor de Vlamingen zijn dat vooral het verzet tegen de Koning van Frankrijk en de daaropvolgende Guldensporenslag in 1302. Met het ontstaan van de "Spaanse Nederlanden", als gevolg van de scheiding van de Zeventien Provincies in de 16de eeuw, groeit een Belgische nationale identiteit. De Spaanse heerser moet de provinciale tradities respecteren en de bezetting krijgt een ander karakter. Als de Oostenrijkse autoriteiten dat niet doen, komt er een opstand in 1789-1790. En ook al tracht het daaropvolgende Franse centralisme dat nationaal gevoel het zwijgen op te leggen en wordt de eenheid met de Noordelijke Nederlanden hersteld. Toch krijgt de vrijheidszin weer de bovenhand en zorgt zij voor een onafhankelijke staat in 1830. De Belgisch bevolking trekt deze lijn door in de beide Wereldoorlogen. Zij biedt moedig weerstand en overtuigt zelfs de grootste twijfelaars dat culturele of taalverschillen de eensgezinde strijd tegen onrecht en willekeur niet in de weg hoeven te staan. Dankzij deze democratische traditie slaagt dit land er in een uniek politiek model te creêren. Belgie wordt een Federale staat, gebaseerd op het compromis en een permanente dialoog binnen de instellingen. Het herbergt trouwens tal van internationale instellingen. Mede door zijn centrale ligging in Europa. De inzet van tal van vooraanstaande Belgische personaliteiten met internationale uitstraling en een van oudsher open opstelling naar de wereld toe. Brussel is niet zomaar de hoofdstad van Europa geworden! > Lees meer (Belgie-ons-glorierijk-land.skynetblogs.be)
Het verschil in cultuur en gedragsregels tussen Nederlanders en Belgen De Belgische samenleving is anders dan de Nederlandse maar - mede door de netwerkcultuur - zeker niet minder doelmatig. Van de oplossingen die de Belgen hebben gevonden voor problemen in hun samenleving, kunnen de Nederlanders veel leren. De Belgische maatschappij vindt ook een meerwaarde in de kwaliteit van het bestaan en de levenshouding van de bevolking. Belgen hebben beslist niet minder oog voor de artistieke en plezierige kanten van het leven. Zij tonen "savoir vivre" op een voor Nederlanders onnavolgbare wijze. De Bourgondische, Latijnse wijze van leven is in Belgie door het lot van de geschiedenis nooit verdwenen. Directe geneugten als goed eten en drinken spelen een grote rol in het leven van de Belgen. Voor een Belg is status veel belangrijker dan een Nederlander. Nederlanders die uiterlijkheden al snel ondergeschikt maken aan hard werken en geld verdienen, vinden dit gedrag overdreven en storen zich aan uitgebreide lunches en luxe directiewagens. 's Middags kiest een Hollander tussen melk en karnemelk en de Belg tussen Bourgogne en Bordeaux. Bron: (www.nkvk.be) > Normen en waarden van Nederlanders en Belgen (wikipedia.org)
Nederlanders gemiddeld de grootste mensen van de Wereld Nederlanders met een gemiddelde lengte van 181 cm, de langste wappers ter Wereld. Zij worden gevolgd door de Belgen en de Amerikanen (beiden 175 cm). Duitsers moeten het stellen met 174 cm, Japanners met 165 cm. Bij de vrouwen is de rangschikking ongeveer gelijklopend. Ook hier staan Nederlandse dames met een gemiddelde lengte van 168 cm op de eerste plaats. Belgische vrouwen meten gemiddeld 166 cm, Duitse 164 cm, Amerikaanse 162 cm en Japanse 153 cm, of 15 cm minder dan de Nederlandse. Bron: www.6minutes.be
Nederlanders spreken sneller dan Vlamingen Nederlanders spreken sneller dan Vlamingen. Dit bleek in 2004 al uit onderzoek, maar werd destijds bestempeld als een van de wetenschappelijke blunders van dat jaar. Nieuw onderzoek toont aan dat de resultaten van het onderzoek wel degelijk kloppen. Uit het onderzoek blijkt dat verschillende factoren van invloed zijn op het spreektempo. De belangrijkste factor is de lengte van de frase: langere frasen, die uit meer lettergrepen bestaan, worden in het algemeen sneller uitgesproken. Uit het onderzoek blijkt ook dat geslacht en leeftijd invloed hebben op iemands spreektempo. Bron: Universiteit Utrecht
Waar willen Nederlanders en Vlamingen wonen? Een Nederlander op de vijf wil liever in Vlaanderen wonen dan in Nederland. Omgekeerd wil amper 1 Vlaming op de 20 naar onze noorderburen emigreren, blijkt uit een enquête bij 1.500 deelnemers. > Lees meer op http://destandaard.be
Relatie tussen Vlaanderen en Nederland Het is erg gesteld met de relatie Vlaanderen - Nederland. We delen een stuk dezelfde geschiedenis en nu lijkt het of we bij de geboorte onmiddellijk zijn gescheiden en ons hele leven geen benul hebben van elkaars bestaan. Hoe erg voor ons beiden. > Vlaanderen en Nederland 1 taal en 2 culturen (www.anv.nl.pdf)
Vlaanderen populair! Vlaanderen wordt steeds populairder onder Nederlandse vakantiegangers. Vorig jaar kwam een recordaantal van 1.356.000 Nederlands in Vlaanderen op bezoek. > Nederlanders bezoeken Vlaanderen
Tijdsbesteding van de Nederlanders en Belgen Iedereen heeft iedere week 168 uur te besteden. In die tijd doen mensen van alles. Men heeft vrije tijd, slaapt, werkt, volgt een opleiding en/of is in de weer met huishouden en kinderverzorging. Daarbinnen zijn veel verbijzonderingen naar concrete activiteiten te maken. Op het meest abstracte niveau zijn drie typen activiteiten te onderscheiden: verplichtingen (betaald werk, opleiding en zorgtaken), persoonlijke verzorging (zoals slapen en eten) en vrije tijd (alle activiteiten anders dan verplichtingen en vrije tijd). Met welk type activiteit is de meeste tijd gemoeid? > Tijdsbesteding van de Nederlanders (www.google.be) > Tijdsbesteding van de Belgen (www.google.be)