Stichting oud Indië en Nieuw-Guineagangers Someren opgericht in september 1997 door : Piet vd Boomen Sjef Berkers Cor van Dijck Toon van Moorsel Piet van Santvoort Wim Verberne Bér Verdonschot Piet Verhees Jan vd Voort Martien vd Voort
Stichting oud Indië en Nieuw-Guineagangers Someren
Hartelijk welkom Wij zijn de stichting Oud indië en Nieuw-Guinea gangers en opgericht in 1997. Wij hebben jaarlijks een aantal leuke bijeenkomsten waar we gezellig met elkaar kunnen bijpraten.
Van deze bijeenkomsten staan hier diverse verslagen verhalen en foto"s geplaatst.Veel lees en kijk plezier.
27-09-2014
Jo Hurkmans ontvangt een koninklijke onderscheiding
Het heeft de Koning behaagd om
Jo Hurkmans een Koninklijke onderscheiding uit te reiken.
Pietje Muijen Is overleden op 20 februari 2014 Geboren: 30 april 1942 In militaire dienst: op 27 november 1961 Legerplaats: Hollandse rading (Hilversum) Naar Nieuw Guinea: 6 maart 1962 Dienst gedaan op Biak Matroos 3e klas automonteur terug in Nederland: 20 nov 1962 Pietje was geen Lid van onze stichting.
Wij condoleren zijn vrouw en kinderen en de familie. Heel veel sterkte
Ik wil even afscheid nemen ...want ik verlaat het land ... en weet nog niet waar ik naar toe ga.
Om ons te helpen bij het redden van de economie, gaat de regering de volgende maand aankondigen dat de Dienst Vreemdelingenzaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken zal beginnen met het uitzetten van senioren (in plaats van illegalen) om de sociale zekerheid en medische kosten te verlagen.
Oudere mensen zijn makkelijker te vangen en weten vaak ook niet meer hoe terug naar huis te komen.
Ik begon te huilen toen ik aan jou dacht en hoe ik je zal missen.
Toen drong het tot me door ... oh, natuurlijk .... Ik zie je wel in de bus!
GROETJES Bejaarde van NEDERLAND Stuur dit maar door naar alle ouderen van Nederland.
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei werd er stilgestaan bij burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog, in andere oorlogssituaties of bij conflicten.
Naast het gemeentehuis in Someren staat het oorlogherdenkingsmonument. Daar werden op zaterdag 4 mei kransen gelegd en twee minuten stilte gehouden. Harrie van Mierlo(Nieuw-Guineaganger) hees de vlag namens de oud-Indië en Nieuw-Guineagangers. Wim Verberne legde namens de Stichting Oud Indië en Nieuw- Guineagangers een bloemstuk met opschrift.
De herdenkingsplechtigheid, die hieraan voorafging, vond wederom plaats in De Ruchte.
Na het welkomstwoord van Aart van Leeuwen en een lied van Bonum Tenete las Dien van Otterdijk-Swinkels het gedicht 'Op patrouille in de tropen' voor.Dit was een gedicht dat Harrie had gemaakt enkele weken voordat hij sneuvelde.
Na de overdenking:van pastor Jac Verhees las Aart v Leeuwen de namen van de gevallenen voor.
Na het gedicht 'De stilte spreekt' door Wessel Versteegh was er een toespraak van burgemeester Alfred Veltman.
12½ jaar bestaan van de Oud Indiegangers en nieuw Guineagangers Someren.
Te Someren is geboren Een groep van zeventien Je kan het nu gaan horen Je kan het nu gaan zien. Reeds twaalf volle jaren Hebben zij zich gepresenteerd Om alles te vergaren Zoals men dat beweerd. Vele uitstapjes maakte men Soms met wagen en 'n knol Wat vertellend en pratend Zo hadden wij dan lol.
Bezoek monument Roermond Om 10.00 s'morgens hadden we ons verzameld bij de Ruchte om gezamenlijk te vertrekken naar Roermond met 24 personen konden we vertrekken met de auto's die voor ons klaar stonden.
(Wij willen de chauffeurs nogmaals hartelijk danken voor het ter beschikking stellen van hun voertuigenzonder hen was deze dag niet mogelijk geweest.)
De weer goden waren ons smorgens nog niet erg goed gezind maar hoe verder we Roermond naderde hoe beter het weer werd. Bij aankomst vertelde André wat er vandaag op het programma stond.
Allereerst gingen we de Somerense soldaten die gesneuveld zijn in Indië op zoeken op de plaquettes die aanwezig waren na enige tijd zoeken hadden we ze allemaal gevonden. We konden op deze dag nog volop genieten van de prachtige bloemenkransen. Deze waren er zaterdags tijdens de algemene herdenking neergelegd door de diverse militaire afdelingen.
De bloemist had speciaal voor ons s'morgens de bloemenkransen nog allemaal bijgewerkt.
Na enige tijd te hebben rond gekeken bij het prachtige monument werden we uitgenodigd in het Generaal Spoor Paviljoen waar de koffie al klaar stond en waar we onze eigen gesmeerde broodjes konden nuttigen.
Nadat we koffie en de broodjes hadden genuttigd kwam het officiële gedeelte van de dag. We gingen naar het hoofd monument waar we eerst wat groepsfoto's hebben gemaakt. Daarna werden de namen van de Somerense gesneuvelden voorgelezen.
En hebben Harrie Verberne namens de Oud indiëgangers en Harrie van Mierlo namens de Nieuw-Guinea gangers een bloemstuk gelegd.
André las een gedicht voor dat in 2009 was voorgedragen op de algemene herdenkingsdag. We hielden 1 minuut stilte voor alle gesneuvelde. Iedereen was nu in de gelegenheid om het monument verder te bezichtigen
Om 13.15 vertokken we vanuit Roermond naar Het museum terug in de tijd in Horn Hier konden we de nostalgie van de jaren 60 en 70 bewonderen. Speciaal de poep doos van mijnheer pastoor werd de gehele middag het gesprek van de dag zeker toen Engelie Hoeben ons het verhaal van de streuf had verteld.
Het museum zag erg mooi uit en er stonden vele waardevolle spullen in we hebben ons hier zeker weer geamuseerd
De zon was inmiddels mooi gaan schijnen zodat we met z'n alle buiten op het terras wat konden drinken.
Het een sterke verhaal na het andere werd verteld en zeker de vroegere jaren kwamen hier aan de orde. Het was een gezellig nabuurten. Nadat we ons pilsje en drankje genuttigd hadden vertrokken we naar de Herberg in Ospel waar we een heerlijk koffie tafel kregen voorgeschoteld. ook hier hebben we gezellig nog wat nagekeuveld.Tenslotte nam onze voorzitter Jo het woord om ieder te bedanken voor hun aanwezigheid en een speciaal woord van dank aan de Chauffeurs die ons weer veilig van het een naar het ander hadden gebracht.
We hadden weer een gezellige dag achter de rug en het bestuur kan zo weer aan de slag voor het volgend jaar
Jo nodigde alvast iedereen uit voor het kerstetentje in december en
Met 27 personen vertrokken we s"middags naar Ophoven aan de Maas voor een boottocht naar Thorn. We voeren op de Paep van Meinecom 3. Het weer was redelijk een enkel regendrupje viel op ons neer. Tijdens de boottocht konden we genieten van de lekkere koffie en limburgse vlaai. In Thorn aangekomen ging ieder zijn eigenweg. Sommige gingen een kijkje nemen in de abdijkerk van St Michael en sommige maakte een rondwandeling door het witte stadje. Maar al gauw kwamen alle personen weer bij elkaar en je raad het al op een gezellig terrasje Dit was gelegen tegen over de abijkerk. Hier vlogen de diverse moppen en verhalen weer over de tafel. Er werd weer gezellig gebuurt onder het genot van een drankje. Nadat we alles hadden genuttigd vetrokken we weer naar de kade om weer op te stappen op de boot Tijdens de terugvaart werd er volop gekeuveld en gezongen.
Zoals gewoonlijk sloten we dag af met een etentje ditmaal gingen we naar de florellen vijvers in Neeritter het eten was ook hier weer voortreffelijk en konden we weer alle met een voldaan gevoel richting Someren
Het was weer een geslaagd uitje op naar het volgende jaar.
Wij werden geroepen van huis en van haard, Te dienen ons volk en ons land Wij zijn jong en krachtig, vol moed en onvervaard, en houden ons woord steeds gestand!
Refrein: Pak aan dan, o jongens, ons volk ziet ons aan, verwacht dat wij doen onze plicht. Zeven December, dat is onze naam, Vooruit, want de taak is niet licht! De Naam van ons corps voor deer van ons land! Zeven December, dat is onze band.
Wij werken voor vrede, voor veiligheid en recht, En helpen een volk uit zijn nood. Begrippen waar iedere jongen voor vecht, En waar Neêrlands kracht uit ontsproot.
Eens wappert dan vredig het rood, wit en blauw. Te land, in de lucht en ter zee. Wij kunnen dan juichen, en weten: Onze trouw Bracht Nederland ook weer de vreê