Inhoud blog
  • Lepelaar op Texel
  • De eerste klimrozen.
  • In zicht voedsel
  • In onze tuin spelen en eten de eekhoorntjes.
  • Photo's in de sfeer van de herfst
  • Kuifmeesje
  • Eekhoorntje
  • Foto's genomen in Frankrijk
  • Vliegenzwam
  • Musje komt frietjes eten .
  • Lekker eten
  • Zomerbloemen
  • Lieveheerbeestjes, Libelle, en een groene Rups.
  • Libellen en Waterjuffers
  • Sperwer
  • Bloemboeket
  • Varen richting Spakenburg
  • vlaamse gaai
  • Jeff Ascough
  • Natuurfoto's genomen in Woudrichem nl.



    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek


    AANRADERS !!!
  • ATELIER VAN JOSEPHINE
  • FOTO'S VAN JOKE.
  • POWERPOINT VAN JOKE.
  • NO LIMIT IV
  • ETEN EN GENIETEN


  • Blog als favoriet !






     



    Zoeken in blog

       

    Photogalery

    Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover. Twintig jaar vanaf nu, je meer teleurgesteld zal worden door de dingen die je niet doet dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi uit de bowlines, zeil weg van de veilige haven. Vang de passaatwind in je zeilen. Explore, Dromen, Discover.
    30-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fototentoonstelling menselijk leed in oorlogstijd in Boerentoren


    Fototentoonstelling menselijk leed in oorlogstijd in Boerentoren


     Tot 30 augustus 2009 is de tentoonstelling ‘Our world – At war’ van het
    Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en het fotoagentschap ‘VII’ te

    fototentoonstelling menselijk leed in oorlogstijd in boerentoren
     
    zien in de Antwerpse KBC-toren. Aan de hand van 40 grote foto’s wordt een actueel beeld geschetst van menselijk leed in oorlogsgebied.

    Vijf gerenommeerde fotografen van ‘VII’ werden door het ICRC uitgezonden naar 8 verschillende landen: Afghanistan, Colombia, de Democratische Republiek Congo, Georgië, Libanon, Liberia, Haïti en de Filipijnen. Daar legden ze vast hoe gewelddadige conflicten het leven van de burgerbevolking aantasten en onaanvaardbaar lijden veroorzaken.

    Met dit project wil het Rode Kruis tonen wat de verschrikkingen van de oorlog zijn en wat in deze context het belang van humanitaire hulp.

    Breed publiek

    De tentoonstelling is voor een breed publiek bedoeld. Bij de 40 beelden horen onderschriften in het Nederlands, het Engels en het Frans. Daarnaast zijn er infofiches beschikbaar met achtergrondinformatie over de 8 landen en de 5 fotografen.

    Naast de 40 foto’s van de tentoonstelling ‘Our World – At war’, is er ook een selectie foto’s te zien van de tentoonstelling ‘Humanity in War’, die een beeld weergeven van 150 jaar hulpverlening in tijden van oorlogen en conflicten.



    Praktische info

    ‘Our world – At war’, van 13 juli tot 30 augustus 2009 (toegankelijk tijdens werkdagen van 9.00 uur tot 16.30 uur) in Zaal Scandis van de KBC-toren (Boerentoren), Schoenmarkt 35, 2000 Antwerpen.
    bron; gva.be

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mooie foto's van rozen uit onze tuin.



    Gefotografeerd; mooie foto's van rozen uit onze tuin.
    Geniet maar mee.



























    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    15-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilde rozen uit eigen tuin.


    Wilde rozen uit eigen tuin.



















    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    21-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arboretum Kalmthout ;Fotografenwandeling



    Arboretum Kalmthout

    Arboretum Kalmthout is een 12ha grote tuin. Meer dan duizenden bijzondere bomen en struiken werden in de loop van bijna 150 jaar aangeplant. De vele vaste planten, bodembedekkers en zeldzame bomen maken dit park tot een uniek gegeven. Daarnaast is er een uitgebreid cultureel en educatief aanbod : wandelingen, concerten, tentoonstellingen, workshops. Plantencentrum, cafetaria en shop aanwezig.

    Deze bijgevoegde foto’s zijn genomen tijdens een Fotografenwandeling na sluitingstijd Fotograferen in de arboretumtuin zonder andere bezoekers voor je lens?

    Onder begeleiding van natuurfotograaf Edwin Brosens
    www.edwin-macrophoto.com


    Geen gewone rondleiding, het tempo is volledig afgestemd op fotograferen, ieder krijgt weetjes over de planten die hij of zij zelf als onderwerp uitkiest.Natuurfotograaf Edwin Brosensis gespecialiseerd in macro-fotografie en laat je zien hoe je bloemen en planten van dicht bij kunt fotograferen.

    Hij geeft je ook graag praktische tips.
    Om iedereen voldoende persoonlijke begeleiding te geven wordt het aantal deelnemers beperkt.

    Arboretum Kalmthout vzw

    Heuvel 2

    2920 Kalmthout

    Bijgevoegde foto’s van Joke & Georges.































    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tien tips voor betere vakantiefoto´s


    Tien tips voor betere vakantiefoto´s

    De Society of American Travel Writers (SATW), ´s werelds grootste organisatie van professionele reisjournalisten en fotografen, heeft haar leden gevraagd naar de beste tips om nog betere vakantiefoto´s te nemen. Zie hier de toptien.

     
    Foto: (c) Steve Allen

    Met de komst van de digitale camera kan iedereen gemakkelijk én goedkoop kwalitatief mooie vakantiefoto´s maken" stelt voorzitter Bea Broda. “Toch zijn er nog een aantal dingen die reizigers kunnen doen om nog mooiere herinneringen aan hun vakantie mee naar huis te nemen."

    1. Trek er vroeg in de morgen of laat in de middag op uit om foto´s te nemen. Tussen 10.00 en 14.00 staat de zon het hoogst en is de lichtval recht. ´s ochtend vroeg en einde van de middag is er meer kleur en schaduw in de lucht waardoor de natuur of het onderwerp meer karakter krijgt.

    2. Sta zo dicht mogelijk bij het object dat je wilt vastleggen. Sta je te ver weg, dan kan de foto te 'druk' worden. Vul het fotoframe met het detail zoals straatbordjes, plaatsnamen, bloemen, dieren etc etc.

    3. Schiet niet elke foto op ooghoogte. Wees niet bang om ook eens dicht bij de grond te fotograferen óf juist iets hoger te gaan staan om naar beneden te fotograferen.

    4. Let op kleine details op de achtergrond. Regelmatig zul je zien dat er een telefoonpaal of boom uitsteekt achter de hoofden van mensen die je fotografeert. Doe een stap naar links of rechts om minder afleidingen in het fotoframe te hebben in plaats van de zoomfunctie te gebruiken.

    5. Schiet er lustig op los. Editen en verwijderen kan ´s avonds in het hotel. Er is altijd genoeg ruimte op een geheugenkaart. Schiet dus ook in een zo hoog mogelijke resolutie.

    6. Laat altijd zien waar je bent. Als je in de tropen bent, laat dan wat palmbomen zien of sta je op een berg, voeg dan wat naaldbomen in het frame. Op regenachtoge dagen kunnen felle kleuren het geheel een stuk beter juit doen komen. Zoals bijvoorbeeld een felrood jasje, tas of zelfs een verkeersbord. Metname rood, oranje en fuchsia laten een foto tot leven komen.

    7. Fotografeer het liefst vanuit verschillende standpunten. Neem een panorama-shot, een medium aftsand-shot en een close-up. Vergeet ook niet zowel horizontale als verticale afbeeldingen te maken.

    8. Wacht voordat je klikt. Wacht voordat de wolken voorbij gaan of auto´s en mensen gepasseerd zijn. Kijk goed wat er om je heen gebeurd. Misschien komt er wel net een paard en wagen om de hoek die leuk in het straatbeeld passen.

    9. Probeer zoveel mogelijk locale mensen te fotograferen. Vraag wel altijd eerst toestemming aan mensen voordat je hun foto neemt. Mensen in de foto geven tevens een idee van grootte en afstand.

    10. Gebruik ook buiten de flitser als je geent ijd hebt om te wachten op genoeg licht. Dit vult de shaduw in rondom iemands gezicht.

    De Society of American Travel Writers (SATW) is een non-profit organisatie welke verantwoordelijk reisverslaggeving promoot.

    www.satw.org 
    bron; telegraaf.nl

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (5 Stemmen)
    16-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotografie: tips van 5 professionals


    Fotografie: tips van 5 professionals

     
    De komst van de digitale fototoestellen heeft voor een ware omwenteling in de fotografie gezorgd. Nooit was beelden schieten zo boeiend als nu. Zeker nu ook de niet-professionele digitale toestellen zeer behoorlijke kwaliteit leveren. Wij vroegen 5 beroepsfotografen, elk gespecialiseerd in een bepaald deelgebied van de fotografie om hun favoriete foto én tips waarmee u aan de slag kunt.

    JAN ROOFTHOOFT, NATUURFOTOGRAAF:
    "Veel meer dan op de knop drukken"

    "Ook al zou ik me hooguit een gedreven amateur willen noemen, nooit had ik kunnen denken dat natuurfotografie mij zoveel voldoening zou geven. Natuurfotografie is zoveel meer dan zomaar een druk op de knop van een camera. Je leert om met veel meer aandacht te kijken naar de dingen om je heen", legt Jan Roofthooft uit. Wilt u nog genieten van meer van Jans werk en van talrijke tips en een massa informatie over natuurfotografie dan moet u zeker een bezoekje brengen aan zijn website www.natureview.be

    ZIJN TIPS

    • Leer bewust kijken, kiezen en selecteren om de gewenste beelduitsnede te maken.
    • Bestudeer de natuur die je wil fotograferen in boeken, tijdschriften en op internet.
    • Heb respect voor het leven van plant en dier. Hun welzijn en leven primeren boven iedere opname. Laat ze waar ze zijn.
    • Een echte natuuropname hoort een evenbeeld te zijn van de ware natuur (en niet van een gemanipuleerde natuur of iets in die aard!).
    • Leer je camera door en door kennen. Let vooral op de ISO-instelling, sluitertijd en diafragma. Samen zorgen ze voor de juiste belichting.
    • Het diafragma bepaalt de scherptediepte. Zorg ervoor dat je opnamen scherp zijn daar waar ze scherp moeten zijn. Speel met scherpte en onscherpte.
    • Als je dieren fotografeert zorg er dan voor dat de ogen scherp zijn afgebeeld. Een scherptedieptecontrole op je camera is erg handig.
    • Het gebruik van een oerdegelijk statief is in veel gevallen een absolute must. Met een stevig statief kan je haarscherpe opnamen maken. Verkies een statief zonder middenzuil want daarmee kan je heel laag bij de grond fotograferen.
    • Als je digitaal fotografeert, let dan op het histogram. Het vertelt je of de belichting van je opname goed zit.
    • Werk geduldig maar met karakter. Geef nooit op. Wat tien keer niet lukt, kan misschien bij de elfde keer een succesvolle opname opleveren. Bereid je uitstapjes dus zorgvuldig   
      bron; plusmagazine.be
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    15-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotografie: tips van 5 professionals


    Fotografie: tips van 5 professionals

     

    FRANK BAHNMULLER, PORTRETFOTOGRAAF:
    "Het is fijn als het klikt"

    Als portretfotograaf ontmoet Frank Bahnmuller duizend en één mensen, die heel uiteenlopend zijn van aard. "Als portretfotograaf registreer je de emotie van één moment. Een portret waar fototechnisch gezien misschien iets op te zeggen valt, kan toch een ontzettende zeggingskracht hebben. Maar de foto die je als fotograaf het mooist vindt, is niet altijd diegene die de geportretteerde het meest waardeert. De confrontatie met een foto van jezelf roept steeds emoties op, van waardering of afkeuring. Soms kom je bij mensen binnen en voel je je daar meteen goed. Op zulke momenten kiezen we vaak beiden onbewust voor dezelfde foto. Het 'klikt' en de camera doet dat dan haast vanzelf ook op het goede moment."

    ZIJN TIPS

    • Wees niet bang om bij het kadreren van het beeld stukken van het gezicht te knippen. Durf een compositie te maken en denk niet altijd dat alles op de foto moet staan.
    • Zorg bij elke foto, ook al is het een reisfoto, een foto van een mooie kerk, een landschap,... dat er mensen opstaan, niet als minuscule stippen ergens ver in de achtergrond, maar herkenbaar, duidelijk aanwezig. Je zal merken dat je veel gemakkelijker naar die foto's teruggrijpt, dan naar kiekjes zonder levende ziel.
    • Gebruik bij portretfotografie zo weinig mogelijk een flits. Indien het toch noodzakelijk is werk dan met onrechtstreekse belichting door de flits bijvoorbeeld op het plafond of een witte muur te richten.
    • Tracht foto's met harde zon (bijvoorbeeld op het middaguur) te vermijden. Doe liever een stapje opzij in de schaduw. Zo voorkom ja storende, zware schaduwen op de foto.
    • Probeer de mensen zo natuurlijk mogelijk te laten zijn. Ga een gesprek met hen aan, doe ze loskomen en maak een hele reeks foto's met verschillende gelaatsuitdrukkingen waaruit je achteraf de beste en meest sprekende kan halen.
    • Wees niet bang om mensen aan te spreken. Voor een portretfoto moet je dichtbij de geportretteerde komen. Verknal geen foto door van mijlenver, soms vanuit een totaal fout standpunt een foto te maken omdat je de persoon die je wil fotograferen niet durft aan te spreken. Als je iemand op een beleefde manier en met respect benaderd zal je zelden op een weigering stuiten.
    • Een portretfoto kan heel sprekend worden door de gevoels-, gedachten- en of belevingswereld van de persoon in het beeld te integreren. Dat kan soms door een heel klein detail.  
      bron; plusmagazine.be
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotografie: tips van 5 professionals


    Fotografie: tips van 5 professionals

     

    FRANK CROES, CULINAIR FOTOGRAAF:
    "Het is prettig om conventies te doorbreken"

    Van opleiding is hij plastisch kunstenaar, van huis uit Bourgondiër. Geen wonder dat de voorliefde van Frank Croes uitgaat naar culinaire fotografie en dat de schotels die hij in beeld brengt ware kunstwerkjes zijn die zelfs de grootste asceet doen watertanden. "Elke foto is als een wit doek. Eerst zet je er een lijn op. En op de verwondering die die lijn oproept bouw je verder. Dankzij de digitale fotografie kan je een culinair beeld bijna net zo stelselmatig opbouwen."

    ZIJN TIPS

    • Een gerecht eten is een totaal andere ervaring dan een foto maken van een gerecht. Trek dus nooit een foto van een bord van bovenaf zoals je het ziet als het voor je staat om op te eten. Dat is de fout die je ziet op de menukaarten van heel wat Griekse restaurants.
    • Er bestaan een aantal regels om een goede foto te maken. Maar het kan juist heel prettig zijn om grensoverschrijdend te werken, om de conventies te doorbreken. Experimenteer, probeer, durf.
    • Een foto kadert steeds iets en fixeert dat beeld. Dingen die je op het bord niet storen, kunnen achteraf op de foto wel gaan storen. Let daarop.
    • Tegenlicht is bijzonder belangrijk als je voeding fotografeert, maar mag nooit het hoofdlicht zijn. Het tegenlicht moet je een beetje sturen. Zo kan je bijvoorbeeld een blaadje sla een soort transparantie geven waardoor de structuur duidelijk zichtbaar wordt. Of kan je hier of daar op het bord kleine blinkende lichtjes bekomen.
    • Tracht met je foto steeds naar de essentie van de kwaliteitsvoedingsmiddelen te gaan. Vermijd allerhande elementen rond en in het bord die de aandacht te veel afleiden.
    • Gebruik de voordelen die digitale fotografie biedt. Je kan het resultaat meteen zien en zo de compositie beetje bij beetje opbouwen.
    • Trek een foto steeds van zeer dichtbij. Werk met een telelens en een grote opening waardoor je het gerecht kan isoleren van de achtergrond. Gebruik eventueel nog ringen of een balg om tot een minimale scherptediepte te komen en precies te focussen op datgene wat belangrijk is. Speel met scherp en onscherp, dat kan een heel prettig lichtspel geven in het bord.
    • Als je een lichte kamer hebt, met een groot raam dat uitgeeft op het noorden, dan kan je ook met daglicht werken. Dat kan een heel zachte belichting van je foto geven  
      bron; plusmagazine.be
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotografie: tips van 5 professionals


    Fotografie: tips van 5 professionals

    JOHAN DE MEESTER, REISFOTOGRAAF:
    "Goed fotograferen betekent niet snel fotograferen"

    Samen met zijn echtgenote vormt Johan De Meester 'Groenreporters'. Hij maakt de foto's, zij schrijft er teksten bij. En zoals de naam al laat vermoeden, vertoeven ze meestal ergens in het groen, op reis in eigen land of over de grenzen. Natuur, landschappen, gebouwen, mensen,... Johan brengt van elke trip een pak beelden mee.

    ZIJN TIPS

    • Als je een onderwerp gevonden hebt dat interessant is, maak dan niet snel-snel een heupshot. Neem de tijd om rond je onderwerp te lopen en het dan van zijn beste kant te laten zien.
    • Kies zorgvuldig welke lens je zult gebruiken. Je kunt hetzelfde onderwerp fotograferen met een breedhoek of je kunt juist met opzet letterlijk afstand nemen en een lichte telelens gebruiken. Hierdoor krijg je een totaal verschillend perspectief.
    • Probeer niet te fotograferen in de felle zon, want hierdoor krijg je zeer zware en harde schaduwen die de camera onmogelijk kan overbruggen. In de vroege ochtend of in de late namiddag is het licht veel zachter en mooier.
    • Als je mensen fotografeert die tegen de zon in staan, krijg je weliswaar een mooie krans van licht in het haar, maar moet je een klein flitsje toevoegen om het gezicht van de persoon op te helderen.
    • Op reis kun je veel materiaal gebruiken. Overlaad je echter niet. Kies bewust voor enkele objectieven, zodat je niet de ganse dag met kilo's materiaal moet zeulen.
    • Ben je een pietje-precies in je fotografie, gebruik dan altijd een statief. Als je met statief werkt, kun je rustig de tijd nemen om alle storende elementen weg te werken door je standpunt aan te passen.
    • Wees niet te zuinig met je opnamen. Zeker als je digitaal werkt kun je erop los schieten, zonder bijkomende kosten. Maar, let wel, als je thuiskomt met 3000 opnamen, staat je nog een hoop werk te wachten.
    • Bij het fotograferen in donkere gebouwen zoals kerken, kun je beter de gevoeligheid van je camera (ISO-waarden) verhogen naar 400 of zelfs 800 (alleen bij digitale camera's!) dan de cameraflits te gebruiken. Cameraflitsen zijn in dit geval ontoereikend.
    • Fotografeer je een landschap of een zeezicht, let er dan altijd op dat je horizon perfect horizontaal 
      bron; plusmagazine.be
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotografie: tips van 5 professionals


    Fotografie: tips van 5 professionals

     

    VIVIANE JOAKIM, KUNSTFOTOGRAFE:
    "Er moet een vertrouwensband zijn"

    Diverse verblijven in het buitenland en activiteiten in de sociale sector, hebben bij Viviane Joakim ontegensprekelijk sporen nagelaten. Haar werk straalt een perfecte harmonie uit tussen mens en beeld. De gevoeligheid waarmee zij onder meer de bewoners van een psychiatrische instelling in Oekraïne op de gevoelige plaat vastlegde, raakt ieders hart. Wie de volledige reeks foto's wil bewonderen, kan dat in het boek 'Dousha Balit', met tekst van François Emmanuel in het Frans en Engels en uitgegeven bij Husson Editeur.

    HAAR TIPS

    Voor een foto zoals ik die maak, moet je heel dicht bij de mensen staan die je fotografeert. Soms op minder dan een meter. Ze zijn zich dus steeds bewust van mijn aanwezigheid en aanvaarden die. Ik tracht een vertrouwensband met hen te creëren, iets met hen te delen. Dat is mijn manier van werken en voor mij een essentiële vereiste voor het slagen van een portret.

    Ik houd van gezichten die omgeven worden door een zacht natuurlijk licht. Ik vermijd daarom het gebruik van een flits en geef de voorkeur aan een film met een hoge gevoeligheid, vaak 800 en zelfs 1600 ASA.

    Voor een mooie foto moet je het licht leren observeren, de manier waarop het varieert in de loop van de dag en de gedurende de seizoenen. Mooi licht kan ware magie oproepen in een foto.

    Trek voldoende tijd uit om je materiaal te kiezen en het door en door te leren kennen. Kies daarbij voor een toestel dat aan uw noden en wensen voldoet en waarmee u gemakkelijk omspringt . Of het een klassiek of een digitaal toestel is, een basisversie of een gesofisticeerd doet dan eigenlijk niet ter zake. Waar het om gaat is het beste uit je toestel te halen. Ikzelf heb gekozen voor Leica, omwille van de discretie van de camerahuizen, de luminositeit van de lenzen en de mogelijkheid om met langere sluitertijden te werken. Ideaal volgens mij om in moeilijke omstandigheden te fotograferen.

    Durf je eigen foto's kritisch te bekijken en vraag je af wat er nog beter kan. En 'vorm' ook je blik door tentoonstellingen te bezoeken, boeken te doorbladeren en fotografiemagazines door te nemen.

    Auteur: Leen Baekelandt
    bron; plusmagazine.be
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Vlaamse gaai


                  De Vlaamse Gaai

    Orde : Passeriformes - familie : Corvidae - geslacht : Garrulus en soort : Garrulus glandarius. De Vlaamse gaai is één van de 116 soorten kraaien in de familie Corvidae.

    De Vlaamse gaai is lawaaierig, onhandig en verrassend kleurrijk voor een kraai. Hij staat bekend als een dief van eieren en nestjongen van andere vogels. De gaai verspreidt de zaden van de eik, waardoor mede de enorme eikenbossen ontstonden die zich ooit over Europa uitstrekten. Nu zijn veel van deze bossen verdwenen, maar de gaai is nog steeds overal aanwezig waar eikenbossen zijn waarin hij kan leven.

    Vroeg in de lente komen gaaien bijeen voor de gemeenschappelijke balts. De mannetjes jagen de vrouwtjes door de bossen en pronken met hun kuif fier omhoog en hun vleugels wijd uiteen. Ze zingen zacht en bieden voedsel aan, als onderdeel van het ritueel. Heeft de hofmakerij succes, dan volgt de paring. Daarna bouwt het paar een nest van twijgen in een kleine boom of in een bosje, goed verborgen tussen dichte begroeiing. De eieren komen uit tegen de tijd dat de eerste rupsen het gebladerte beginnen aan te vreten. De ouders verzamelen honderden van deze sappige hapjes om aan hun jongen te voeren. Na zo'n drie weken kunnen de jongen vliegen en verlaten ze het nest om hun eigen voedsel te gaan zoeken.

    De scherpe gil van de Vlaamse gaai is een vertrouwd geluid in de bossen door heel Europa en in grote delen van Noord-Azië. Toch kan de vogel zelf moeilijk te ontdekken zijn. Hij is schuw en terughoudend, en met reden. Jarenlang werd hij belaagd door mensen, omdat hij de eieren en kuikens stal van fazanten, patrijzen en andere jaagbare vogels. Vaak werd hij afgeschoten. Daarom blijft hij in landelijke gebieden uit het zicht. Hij vertoont zich alleen in een flits van wit, blauw en zalmroze als hij het gebladerte inschiet of een weg of open plek oversteekt.
    De winter is een moeilijke tijd in de noordelijke loofbossen. De bomen zijn kaal en de insecten houden zich verscholen. Vlaamse gaaien gaan dit probleem te lijf door duizenden eikels te vergaren en met andere noten en zaden te begraven op een geheime plek. De eikels blijven goed met hun stevige vruchtwand, en voorzien de gaai van voldoende proteïne en energie om de winter door te komen. Maar de gaai verzamelt altijd veel meer dan hij werkelijk nodig heeft.

    De Vlaamse gaai heeft een sterke snavel die geschikt is om er een grote variatie aan voedsel mee te verwerken, van zaden en noten tot kleine dieren, zoals muizen. Normaal gesproken foerageert hij tussen de lage takken van bosjes en bomen, maar soms is hij ook op de grond te vinden. Daar ontdoet hij beukennootjes van hun stekelig omhulsel of zoekt hij naar zaden, insecten en spinnen. Zijn hoofdvoedsel verschilt per seizoen. In de lente heeft hij het gemunt op de eieren en nestjongen van andere vogels, zoals lijsters. In de zomer ruimt hij vele schadelijke insecten, waaronder de rupsen van de wintervlinder die fruitbomen belagen. In de herfst richt hij zich op eikels.

    bron; worldexplorer.be

      
    Bij het aanleggen van onze tuin x aantal jarengeleden
    hebben we een kleine waterloop ( niet diep ) aangelegd
    met het gevolg dat er veel vogels komen badderen
    en / of drinken. 

    Enkele foto's van een badderende Vlaamse Gaai.  Joke

























    lekker gewassen en gedronken
    en nu drogen in de zon .

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    14-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.China krijgt lange zonsverduistering te zien


    China krijgt lange zonsverduistering te zien

    NANKING (ANP) - Op 22 juli zal het in delen van China overdag even helemaal donker zijn. Volgens wetenschappers kunnen de Chinezen op die datum zes minuten genieten van een totale zonsverduistering, meldde staatspersbureau Xinhua zondag.

    Het is volgens de onderzoekers de langste zonsverduistering in vijfhonderd jaar tijd. ,,Tussen 1814 en 2309 komt dit maar één keer voor'', aldus wetenschapper Wang Sichao.

    Omdat China zo groot is, is de totale zonsverduistering niet overal in het land zichtbaar. Inwoners van het zuiden van het land hebben mazzel, terwijl in het noorden alleen een gedeeltelijke zonsverduistering kan worden gezien.

    Een zonsverduistering ontstaat doordat de maan tussen de zon en de aarde komt te staan. Het hele proces duurt ongeveer een half uur. Een totale zonsverduistering maar zelden voor. 
    bron; trouw.nl

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotografeer eens een Panton Chair

    Fotografeer eens een Panton Chair


    De Panton Chair viert zijn vijftigste verjaardag. Naar aanleiding daarvan organiseert
    Vitra, het designlabel dat de stoel destijds commercialiseerde, een fotowedstrijd.

    Toen Vitra de extravagante stoel van de Deen Verner Panton in 1959 op de markt bracht, kon niemand vermoeden dat deze stoel zich zou ontwikkelen tot een icoon van het design van de twintigste eeuw. Sindsdien maakte hij een hele evolutie door. Eind de jaren negentig werd de vierde en laatste door Verner Panton geautoriseerde versie gemaakt: een volledig recylceerbare stoel uit polypropyleen. Met dit materiaal werd de droom van Panton werkelijkheid: een stoel van kunststof als betaalbaar industrieel product.

    Vitra viert de vijftigste verjaardag met een fotowedstrijd. Het is op zoek naar een afbeelding die de werkomgeving, de ontwerpen of de inspiratiebronnen van Verner Panton illustreert. De foto moet ook niet-kenners aanspreken. U hebt tot 2 september om hem door te sturen en kans te maken op een Heart Cone Chair van Verner Panton ter waarde van 2.641 euro. De winnaars worden bekend gemaakt op 8 september.

    Ann Heylens.

    Meer info via:www.vitra.com 
    bron; knack.be
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleinst waterhoen lokt vogelaars naar De Groene Jonker



    Kleinst waterhoen lokt vogelaars naar De Groene Jonker


    Verrekijkers, telescopen, grote statieven, camera’s met megalenzen.
    Het is druk bij de het anders zo rustige natuurgebied De Groene Jonker bij Zevenhoven. Een geluid als van een groene kikker klinkt en meteen richten alle kijkers en telelenzen zich op een klein bruinachtig vogeltje dat zich even laat zien tussen gras en riet door. Camera’s ratelen.

    Een zucht: dat was ’m dus: het kleinst waterhoen. Nog kleiner dan een merel maar door zijn zeldzame aanwezigheid in Nederland en zeker in het Groene Hart voor vogelliefhebbers een ware ster.

    Ze komen dan ook van heinde en ver om deze mini-waterhoen met eigen ogen te zien en aan te kruisen in hun vogelboek. Het is dan ook best een wondertje: het kleinst waterhoen heeft het nog zo prille natuurgebied De Groene Jonker bij Zevenhoven nu al weten te vinden.

    Op 27 mei voor het eerst eenmalig daar gespot maar sinds een paar dagen trekt het diertje vele tientallen vogelaars per dag.

    Wie wil weten waar het zeldzame hoentje zich bevindt, hoeft slechts de horde vogelaars te volgen. Het kleinst waterhoen scharrelt rond aan de slikkerige randen van de Groene Jonker.

    Deze Very Important Bird (VIB) trekt zich niets aan van al die ratelende camera’s en die enorme lenzen en laat zich af en toe goed zien. Het diertje staat op de lijst van de bedreigde vogelsoorten en hoort thuis in Oost-Europa.
    DoorSARIE KATSMAN
     bron; ad.nl
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    08-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nodal Ninja 5
    Bron : Pixelmania.nl

    Nodal Ninja 5

     

    Achter de naam Nodal Ninja 5 gaat een uitstekend hulpmiddel schuil voor het maken van goede panoramafoto's. Wanneer u wel eens uit de hand beelden voor een panorama hebt gemaakt, dan weet u dat dit niet eenvoudig is. De horizon staat zelden recht en ook is er vaak sprake van parallax waardoor de beelden tijdens het maken van het panorama op de computer niet goed op elkaar aansluiten. Nodal Ninja 5 lost deze problemen op. Het is een relatief lichte, maar toch zeer stevige en doordachte panoramakop voor het maken van parallaxvrije en perfect overlappende panoramafoto's. Dat kan met vrijwel elke camera. Deze nieuwe Nodal Ninja 5 is speciaal bedoeld voor professionele digitale reflexcamera's.

    De Nodal Ninja 5 is een hulpsysteem voor het bevestigen van de camera op een statief. Dat kan zowel verticaal als horizontaal. Voor de verticale oriëntatie zijn twee extra rails nodig. Hiermee wordt de camera voldoende hoog en ver naar achteren geplaatst. Eerder hebben wij al eens de Nodal Ninja 3 getest. De Nodal Ninja 5 is wat groter dan versie 3. Dat betekent dat u grotere (lees: zwaardere) objectieven kunt gebruiken, zoals een 70-200 mm zoomobjectief. Ook kunnen grote reflexcamera's met (ingebouwde) battery grip gebruikt worden, zoals de Canon 1Ds Mark II en Nikon D3x. Het systeem weegt 995 gram en kan tot 10 kilo aan apparatuur aan. Er zijn in tegenstelling tot versie 3 geen plaatjes met uitsparingen meer. Het draait bij het maken van een geslaagde panorama allemaal om het uitrekenen van het nodal point van het objectief. Kort gezegd: het objectief moet boven het rotatiepunt hangen, zodat parallax bij het draaien wordt voorkomen.

    Parallax

    Als u met de camera in de hand rond uw as draait en foto's maakt, roteert u om uw lichaamsas. De camera bevindt zich dan niet op deze verticale as. Dat is ook het geval wanneer u de camera op een statief monteert. Ook nu treedt er bij het roteren van de camera parallax op. Bij parallax varieert de schijnbare positie van een voorwerp ten opzichte van de achtergrond als u het vanuit verschillende posities bekijkt. Stel dat u een panorama maakt waarbij een lichtmast in beeld staat. Door de parallax staat de lichtmast in twee aaneensluitende beelden niet op hetzelfde punt ten opzichte van de achtergrond. Hierdoor ontstaan fouten bij het aan elkaar 'plakken' van de beelden tot een panorama. De oplossing voor dit probleem is het zodanig monteren van de camera dat het 'nodal point' (wij gebruiken de Engelse term) van het objectief zich precies op de verticale as bevindt. Daarvoor is het nodig dat de camera iets naar achteren kan worden geschoven. Het nodal point bevindt zich namelijk binnenin het objectief, op het punt waar de lichtstralen samenkomen. Daarnaast moet de camera natuurlijk uitgelijnd staan en moet het statief waterpas staan. Dit verklaart de ingewikkelde vorm van de Nodal Ninja en de aanwezigheid van een waterpas.

    Rotatiekop

    De Nodal Ninja 5 wordt geleverd met een zeer professionele R-D16 rotatiekop. Deze wordt bevestigd tussen de horizontale rails met daarop een klein waterpas en het statief. Standaard is een iets te grote schroefdraad aanwezig, maar met een meegeleverd tussenschroefje kan deze worden pasgemaakt voor de standaard statiefdraad die alle camera's gebruiken. De rotatiekop beschikt over drie blauw geanodiseerde schroeven. Met de grootste wordt de boel vastgezet. De andere twee worden in gaten vastgezet en werken samen om de kop een bepaald aantal graden te laten roteren. Het aantal graden staat bij de gaten, een complete 360 graden verdeling is onderaan opgedrukt. Welk aantal graden u moet gebruiken is een kwestie van uitproberen. Let daarbij op de nodige overlap tussen de beelden. Deze heeft de panoramasoftware later nodig. Bij onze test met een supergroothoeklens werkte 36 graden prima. Dat betekent dat de ene schroef in het 36 graden gat moet worden vastgezet en de andere juist moet worden losgeschroefd. Door aan de rails de draaien beweegt het geheel het opgegeven aantal graden en klikt dan vast.

    Praktijktest

    Als eerste test ziet u bijgaand een serie van slechts drie beelden. Het zijn enigszins overlappende beelden van een kantorenwijk, genomen met een Olympus reflex met een 9-18 mm supergroothoeklens in de oriëntatie Landscape, dus horizontaal. De beelden zijn van links naar rechts genomen in drie kliks. Uiteraard is de belichting van de camera handmatig ingesteld en is het statief netjes waterpas gesteld. De juiste positie van de camera in de rails is vooraf bepaald. U kunt diverse programma's gebruiken om de beelden aan elkaar te plakken (stitchen). Denk aan PTGui of Hugin. Wij hebben gewoon Adobe Photoshop gebruikt, want vanaf versie CS3 is de panoramafunctie hiervan zonder meer uitstekend. Eerst laden we alle beelden. Daarna kiezen we Bestand >> Automatisch >> Photomerge en klikken we op Geopende bestanden toevoegen. Na een klik op OK gaat de rest vanzelf. Het resultaat is een perfect aansluitend panoramisch beeld zoals hieronder.

    Verticaal

    Verdere tests toonden aan dat nog betere resultaten worden verkregen door de camera verticaal te monteren, met behulp van de twee extra rails. U hebt dan een grotere beeldhoek van boven naar beneden, maar u moet wel meer opnamen maken. Het is zelfs mogelijk twee rijen beelden te maken. Met onze supergroothoeklens gebruikten wij soms twee rijen van zes of meer beelden. Het zal duidelijk zijn dat de samengevoegde 180 graden panoramafoto dan een gigantische resolutie heeft. Ook 360 graden panorama's zijn uiteraard mogelijk, maar er is speciale software nodig om die te vertonen.

    Conclusie

    De Nodal Ninja 5 is een panoramasysteem dat ook grotere camera's en objectieven aan kan. Het systeem is demonteerbaar en wordt opgeborgen in een fraai tasje. Alle onderdelen zijn stevig geconstrueerd en stralen kwaliteit uit. De rotatiekop voorkomt het gebruik van losse plaatjes en maakt versie 5 nog veel gemakkelijker in het gebruik dan versie 3. Door deze rotatiekop is het maken van perfecte panorama's een kwestie van draaien en afdrukken. Wij kunnen niet anders dan de Nodal Ninja 5 een Pixelmania Award toekennen in de categorie Panorama. Voor liefhebbers van panoramafoto's is dit de ultieme panoramakop. Gebruikt u een compact of een lichte reflex, dan is de Nodal Ninja 3 aan te bevelen. De prijzen variëren van 225 tot 520 dollar.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De mooiste Waddenfoto!



    Win een weekend Ameland

    De mooiste Waddenfoto!

    Deze zomer zal de UNESCO besluiten of de Waddenzee in aanmerking komt voor de werelderfgoedlijst: een lijst met gebieden en bouwwerken die uniek zijn in de wereld. Heeft u een bijzondere herinnering aan één van de Waddeneilanden. Stuur ons dan uw mooiste waddenfoto en maak kans op een weekend Ameland voor twee.

     
    Natuurschoon in de Waddenzee

     
    Foto: De Telegraaf
    De prijs wordt u aangeboden door WestCord Hotels.

    U verblijft 2 nachten inclusief ontbijt in het luxe 4* sterren hotel Golden Tulip Resort Noordsee op Ameland. Tijdens uw verblijf heeft u de beschikking over een fiets. Er is niks leukers dan het eiland te verkennen. Heerlijk wandelen over strand en ’s avonds thuis komen in Golden Tulip Resort Noordsee. www.westcordhotels.nl

    Om mee te kunnen doen aan deze fotowedstrijd hebben wij tevens uw naam, adres en telefoonnummer nodig.

    Mail uw foto naar waddenfoto@telegraaf.nl

    Foto’s kunnen ook worden gestuurd naar onze redactie:

    De Telegraaf Reiskrant, o.v.v. Waddenfoto,
    Postbus 376,
    1000 EB Amsterdam.

    Let wel, deze worden niet geretourneerd!

    Door mee te doen aan deze prijsvraag gaat u akkoord met de deelnamevoorwaarden. Westcord hotelgroep zal eenmalig gebruik mogen maken van uw persoonsgegevens voor acties en aanbiedingen.
    bron; telegraaf.nl

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    07-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Fotograferen is soms puur geluk'


    'Fotograferen is soms puur geluk'

    Voor de tentoonstelling Landschap en Traditie zijn ook t-shirts waarop gewoontes zijn afgedrukt opgehangen.  


    Voor de tentoonstelling Landschap en Traditie zijn ook t-shirts waarop gewoontes zijn afgedrukt opgehangen.

    Hoeveel foto's Jan Gal uit Silvolde in zijn leven al gemaakt heeft kan hij met geen mogelijkheid zeggen.

    Zelfs een schatting durft hij niet te maken. Het moeten er in ieder geval vele duizenden zijn geweest.

    Daarvan zijn er 120 te zien in de Aaltense Musea aan de Markt 12 in Aalten. De foto's geven een beeld van oude Achterhoekse tradities, landschappen en natuur. De beelden gaan een eind terug in de geschiedenis, maar er zijn ook recente foto's waarvan er sommige zelfs met computerprogramma's zijn bewerkt. Gal ging mee met zijn tijd.

    Door de grote hoeveelheid foto's lijkt het wel dat de Silvoldenaar voortdurend door de Achterhoek op pad was met zijn camera. Er zijn foto's van het Pannerdens kanaal, Twents kanaal, hoogwater bij Babberich en de Slinge. Maar ook zijn er prachtige foto's te zien van soms uiterst zeldzame paddestoelen.

    "Je moet met fotograferen soms puur geluk hebben. Opeens loop je tegen iets aan en kun je een mooie foto maken. Maar soms heb je pech. Ik ben wel eens een hele nacht in het bos geweest om reeën te fotograferen. Geen ree gezien", vertelt Gal, die ook veel foto's maakte voor het Staring Instituut voor behoud van het streekeigene in Doetinchem.

    Geregeld kwam het voor dat mensen niet op de foto wilden. Dat was vooral het geval bij mensen die oude ambachten uitoefenden. Ze waren blijkbaar nog zo verbonden met de oude tijd dat ze camera's maar enge dingen vonden. "Soms moest ik eerst het vertrouwen van die mensen winnen voordat ik een foto kon maken. Het kostte wat tijd, maar het lukte meestal wel", zegt hij. Hij hoopt dat een deel van zijn foto's ooit in boekvorm zal verschijnen.

    Jan Gal is door de Aaltense Musea gevraagd voor de tentoonstelling. "We waren zeer onder de indruk over de hoeveelheid en kwaliteit van de foto's van Gal. En omdat het dit jaar bij de Nederlandse musea het jaar van de traditie is, paste een groot deel van zijn collectie bij de expositie die wij voor ogen hadden", zegt Tom Schoorlemmer van de expositiecommissie van de Aaltense Musea. Met de VVV-Aalten is samenwerking gezocht om veel toeristen te trekken.

    De expositie is nog te zien tot 30 augustus. Het museum is van dinsdag tot en met vrijdag open van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.  
    bron; gelderlander.nl
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    06-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een oosterijkse spar in bloei;


    Gefotografeerd in onze tuin; een oosterijkse spar in bloei;









    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    03-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mag uw tuin gezien worden?

    Mag uw tuin gezien worden?

    Archieffoto

    Bent u er van overtuigd dat uw tuin gezien mag worden?
    Doe dan mee aan onze verkiezing
    'Mooiste tuin van Alkmaar en omgeving'.
    Neem een foto van uw tuin en zet deze via het upload-formulier op onze site www.nhd.nl.
    Dat kan vanaf dinsdag.

    Alkmaar en omgeving kent vele bijzondere tuinen.
    Enkele daarvan, ons aangedragen door de vereniging Groei en Bloei Alkmaar,
    zullen wij de komend weken op dinsdag belichten.
    Dat zijn dus niet de tuinen die aan deze verkiezing deelnemen.

    De verhalen over deze tuinen dienen als opwarmer voor de Open Tuinendag van zaterdag 4 juli, georganiseerd door Groei en Bloei.
    In aanloop daar naar toe brengen wij telkens de verkiezing 'Leukste tuin van Alkmaar en omgeving’ onder uw aandacht.
    De Alkmaarsche Courant organiseert deze verkiezing samen met Groei en Bloei.

    U kunst insturen vanaf dinsdag 26 mei tot en met dinsdag 30 juni.
    U kunt dan ook aangeven of u bereid bent uw tuin op zaterdag 4 juli voor belangstellenden open te stellen.
    De mooiste tuin krijgt een prijs en een plaatsje in de krant.

    Klik hier om u foto's in te sturen of het fotoalbum te bekijken.

    Bron : NoordhollandsDagblad.nl

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    02-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Primeur: Nikon D5000
    Bron : Pixelmania.nl

    Primeur: Nikon D5000

    Speciaal voor hobbyisten en amateurfotografen heeft Nikon een nieuw instapmodel geïntroduceerd: de Nikon D5000.
    Deze nieuwe reflex bezit net als de D90 een 12-megapixel beeldsensor, een hoge gevoeligheid van 200 tot 3200 (uitbreidbaar tot 100 en 6400 equivalent) ISO en een live view modus met draai- en kantelbaar LCD-kleurenmonitor, waarmee eenvoudig vanuit elke denkbare hoek te fotograferen is.
    Net als bij de Nikon D90 is het ook mogelijk om met de Nikon D5000 filmopnames te maken. Een beeldsensor reinigingsmechanisme, diverse voorkeuzeprogramma's en ingebouwde bewerkingsfuncties completeren het geheel. Wij voelden de Nikon D5000 uitgebreid aan de tand.















    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)


    >

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!