Een nuttige droom - Zomer van de fotografie. Afrikaanse fotografie 1960-2010.
Paleis voor Schone Kunsten - BOZAR -Brussel
vanaf juni 2010 organiseert BOZAR EXPO voor de derde maal de biënnale Zomer van de Fotografie, waarin een dertigtal tentoonstellingen, colloquia, ateliers en andere fotografie-evenementen over heel België worden samengebracht in een gemeenschappelijk programma. Hoofdbrok van dit festival is Een nuttige droom, een overzichtstentoonstelling van de hedendaagse Afrikaanse fotografie.
Het koloniale Westen heeft lange tijd het monopolie gehad over de beeldvorming van het Afrikaanse continent. Enkele zeldzame uitzonderingen terzijde gelaten werd het beeld van Afrika, onder het voorwendsel van wetenschappelijke objectiviteit, tot het midden van de 20e eeuw herleid tot een reeks exotische clichés. Sinds de onafhankelijkheid van de Afrikaanse landen is er een aanzienlijk proces van emancipatie begonnen, vooral dan in de uitwerking van een visie over zichzelf, een visie die de Afrikanen eigen is. Tijdens dit proces heeft de fotografie een belangrijke rol gespeeld.
De tentoonstelling Een nuttige droom beschrijft 50 jaar geschiedenis van de blik van Afrikaanse fotografen op hun continent. Tijdens deze periode hebben ze zich stap voor stap bevrijd van het beeld dat het Westen hun heeft opgedrongen. Een tentoonstelling die opgesteld is door Simon Njami, auteur van o.m. de opmerkelijke Anthologie de la photographie africaine.
De eigenzinnige rivier de Vecht; die overal kronkelt.
Deze foto's laten zien dat we varen in een mooie omgeving langs de rustieke rivier de Vecht. Vechtdaal Natuurgebied is een heerlijk stuk natuur waar je kunt wandelen, het is een ideale kanorivier maar ook een prachtig vaarwater.
Dieter De Lathauwer en Titus Simoens, twee jonge fotografen, palmden de eerste verdieping van het Antwerpse Fotomuseum in. De beelden van de mini-expo Introduction à laventure du rêve lucide bieden een kijk in de droomwereld van de opkomende talenten.
Beide heren spelen, elk op hun eigen manier, een spel tussen realiteit en verlangen. Simoens werkt met snapshotachtige, ietwat voyeuristische, beelden, die hij in de Verenigde Staten maakte. De verstilde beelden van De Lathauwer doen bezoekers dan weer zweven tussen droom en harde realiteit.
Dromen en verlangens zijn terugkerende elementen in onze werken en zorgen ervoor dat de beelden samen één geheel vormen, vertelt De Lathauwer. Hij studeerde fotografie aan de Academie in Gent. Zijn fotos, geprezen om compositie, cadrage en oog voor detail, waren al te zien in de Gentse Gallerij Jan Colle.
Cowboy
Simoens studeerde fotografie in Antwerpen. In 2009 trok hij samen met een journalist en een cameraman acht weken lang doorheen Amerika op zoek naar cowboys. Zijn werk was al te bekijken in de expo Screenworlds in het Vlaamse Parlement.
De mini-expo, die ze op een maand tijd in elkaar boksten, is voor de twee fotografen de eerste tentoonstelling in het Fotomuseum. Hun werk werd maakt ook deel uit van de Canvascollectie, het multimediaal project dat op zoek gaat naar talentvolle hedendaagse kunstenaars.
Introduction à laventure du rêve lucide loopt nog tot 16 mei in het Antwerpse Fotomuseum.
Aan de mezenbol , Roodborst , Merel , Staartmees , Houtduif
Aan de mezenbol, Roodborst, Merels, Staartmees, Houtduif
Er is een mezenbol uit het voederhuisje gevallen, daar hij nu wat verder van de woning ligt zijn het niet alleen meer de mezen die hun graantje mee pikken .
Op het 14 ha grote park is een presentatie weggezet van bijna alle voorjaarsbloembollen die men zich bedenken kan. Onder de leiding van vakspecialisten en dankzij de medewerking van belangrijke producenten en exporteurs uit Holland en België zijn meer dan een miljoen bloembollen geplant.
7de floraliën in Groot-Bijgaarden van 3 April tot en met 6 Mei 2010
Op het 14 hectaren grote park is een presentatie weggezet van bijna alle voorjaarsbloembollen die men zich bedenken kan. Onder leiding van vakspecialisten uit het bloembollenvak zijn op het gehele park handmatig meer dan één miljoen bloembollen geplant door de medewerkers van het kasteel Groot-Bijgaarden
De talrijke liefhebbers van voorjaarsbloembollen kunnen zich vergapen aan meer dan 500 soorten bloembollen waarvan alleen al 300 soorten tulpen. Tulpen verdeeld in vroeg, middelvroeg en laatbloeiend, maar ook nog eens onder verdeeld in de klassieke triumph tulpen, botanische, leliebloemigen, viridifloras en meerbloemige. Narcissen van de alom bekende gele trompet narcis tot vele nieuwe rassen zoals de papillon narcissen en niet te vergeten de vele soorten botanische narcissen. Tussen de eeuwenoude bomen bloeit een zee van blauwe druiven, wilde tulpen en bijzondere bolgewassen maar ook viooltjes, azaleas en rododendrons.
Het labyrinth, zeer succesvol, keert wederom terug in een smaak volle regenboog-look. Kom gerust een keer kleurdolen.
U zult terug ontdekken, een schitterende overdekte bloemenshow in de gerenoveerde serres op 1000 m². Meer dan 25.000 bloemen uitkomstig uit verschillende veilingen zullen elke week vernieuwd worden met een nieuwe thema. In de Kapel zal wederom een aparte Orchideeën show te zien zijn.
Tulpen, orchideën en andere bloemen of bloembollen zullen te koop zijn aan de ingang van het Kasteel. Ondekt in een deel van het park, wouddieren (damherten, pauwen, fazanten, enz.).
Concept Ook dit jaar hebben Maarten & Pieter Bakker uit Nederland zorg gedragen voor het ontwerp en aanleg van de Floraliën in Groot-Bijgaarden.
Praktische Info Mogelijkheid restauratie ter plaatste. (Voor groepen, reservatie nodig). Inkom prijzen Volwassenen 10 Senioren (60 +) en gehandicapten, studenten 9 Kinderen (6-14 jaar) 5 Jonger dan 6 jaar 0 Groepen > 20 personen 9 Passe-Partout (Abonnement) 15
Open elke dag van 10 tot 18 u. Ticketverkoop tot 17 u. Het Kasteel van Groot-Bijgaarden | Is. Van Beverenstraat, 5 - 1702 Groot-Bijgaarden | Brussel. www.kasteelgrootbijgaarden.be
De Duitse fotograaf Oliver Schwarzwald legde ontbijttradities van over de hele wereld vast
De Duitse fotograaf Oliver Schwarzwald legde ontbijttradities van over de hele wereld vast op de gevoelige plaat.
De Duitse fotograaf Oliver Schwarzwald legde ontbijttradities van over de hele wereld vast op de gevoelige plaat.Voor zijn reeks in het Duitse blad Feld Hommes zette hijontbijtingrediënten uit verschillende landen in de studio en experimenteerde met bevreemdende composities.
Bonen, worsten en eieren pronken inhet alombekende English Breakfast . Eeninternationale ontbijt bestaat volgens Schwarzwald uit plakjes kaas en pistolets, terwijl croissants in de lucht zweven bij het thema ontbijten in Frankrijk. Natuurlijk is daar, bij de Françaises, de sigaret niet weg te denken. Amerika doet het al niet veel gezonder met zijn vette flensjes, en een grote portie ontbijtgranen. Zweden wel, want in het noorden zijn zeverzot op knäckebröd met haring in de vroege ochtendstond. Luxueus ontbijten doen ze dan weer in Rusland: kaviaar op een sneetje toast. En wat thee is voor de Britten, is wodka voor de Russen.