Zo rond deze tijd van het jaar verschijnen de tulpen langzaam weer boven de grond, op de ene locatie wat eerder dan de andere locatie (dit jaar vrij laat vanwege de strenge winter), afhankelijk van hoe beschut de tulpen staan. Ze vormen een schitterend schouwspel van felle kleuren in de oer-Hollandse polder.
Bollenroutes
Op een aantal plekken zijn bollenroutes uitgezet waarop je de bollenvelden die op dat moment in bloei staan kunt bewonderen. Vanzelfsprekend in de omgeving van Lisse en Hillegom, maar ook Noord-Holland (leverancier van 50% van de tulpen) kent vele velden en er is zelfs een speciale tulpenroute uitgezet in Noordoostpolder (Flevoland).
De bloeiende bollenvelden vormen een schitterend fotografisch onderwerp
Op een aantal plekken mag je ook bij het veld kijken, zo kun je heel dicht bij de bloemen komen of er soms zelfs tussendoor lopen. Probeer dat dan wel met respect voor de boer te doen, zijn inkomsten komen voort uit de oogst. Ik probeer zelf toch altijd wel aan de rand van het veld te blijven, door één stap van het pad te doen kun je er toch laten uitzien of je in het veld zelf zit zonder dat de bloemen beschadigd raken.
Kinderen in bollenvelden doen het altijd goed
Veel mensen kunnen de drang niet weerstaan om tussen het veld van bollen te gaan zitten en de kinderen vast te leggen. Niet het meest originele idee, maar wel leuk om te doen. Zorg er voor dat je op gelijke hoogte komt met de zitters en het beeld zo veel mogelijk met bloemen vult. Met een telelens wordt het beeld in elkaar gedrukt waardoor je onderwerp helemaal wordt omringd door bloemen.
Deze jongen liep spontaan mijn beeld in, door snel te reageren heb ik een plaat met reuzentulpen kunnen vastleggen
Velden
Het mooie van bollenvelden is dat er grote groepen bloemen van dezelfde kleur in grote vlakken te zien zijn. Dit biedt veel mogelijkheden qua compositie om te werken met veel kleur, maar ook contrasten en lijnen. Vaak zijn er in een bollenveld rijen tulpen met verschillende kleuren geplant waardoor je composities kunt maken met lange rijen tulpen van verschillende kleuren die het oog verder het beeld in kunnen leiden.
Op zoek naar contrasten, spelen met lijnen
Probeer de horizon bijvoorbeeld op 1/3e van het beeld te plaatsen, op die manier maak je de bloemen belangrijker in het beeld. Ga ook op zoek naar een interessante achtergrond. De beste fotos bestaan uit een voorgrond, midden en achtergrond. Staat een onderwerp ver weg van het veld, dan kun je door een dicht diafragma te kiezen (f/16 of f/22 bijvoorbeeld) en scherp te stellen op ongeveer 1/3e van het beeld zowel de voorgrond (tulpen) als de achtergrond (gebouwen, een molen, etc.) scherp krijgen.
Met een dicht diafragma (statief!) zijn zowel de bloemen in de voorgrond als de Skyline van Almere in de achtergrond scherp vastgelegd
Leuk ook is het om op zoek te gaan naar de afwijkende bloem in het veld. Soms komen er andere kleuren tulpen terecht tussen de lange rijen tulpen van dezelfde kleur, ideaal om een interessante compositie mee te maken. De afwijkende tulp vormt interessant een aandachtspunt in de foto.
Tijdstip
Als je vroeg op de dag of laat in de avond gaat is het licht mooier, want minder hard, en is het waarschijnlijk ook minder druk. Het gerichte licht rond zonsopkomst en zonsondergang zorgt er voor dat je kunt spelen met het licht om de bloemen. Als de zon heel laag komt en je jezelf heel laag plaatst in de richting van de zon, dan kun je de tulpen extra accentueren met een lijn van licht rond de omtrek.
Een veld tulpen vroeg in de ochtend (08.00u), de laagstaande zon geeft een warm effect aan de foto met mooie pastelkleuren, een wijd open diafragma (laag f-getal) zorgt voor een beperkte scherptediepte
s Ochtends, zeker met een heldere nacht, heb je kans op nevel boven de velden of druppels op de tulpen. Mooie elementen om mee te werken in je compositie. Water brengt de kleuren van de bloemen nog beter naar voren.
Afhankelijk van de kracht van de zon kun je hardere of juist zachtere kleuren bereiken, hoe later op de dag, hoe harder het licht en hoe feller de kleuren zullen zijn. Vroeg op de dag heb je juist meer kans op pasteltinten, hoewel het ook aan de kijkhoek ligt of je die ook daadwerkelijk kunt bereiken. Probeer daarom verschillende richtingen uit waarin je de tulp fotografeert en kijk wat het beste werkt.
Close-up
Als je een tulpenfestival bezoekt zul je zien hoeveel verschillende tulpen er bestaan. Elk tulp heeft zijn eigen kleur, maar ook vorm. Er zijn honderden soorten. De verschillende vormen lenen zich perfect voor close-up fotos met bijvoorbeeld een macro lens of van wat verder weg met een telelens.
Een feest van kleuren en vormen
Probeer de compositie zo eenvoudig mogelijk te houden, simpel werkt vaak het beste. Concentreer je op kleuren of simpele vormen die het beeld maken. Probeer harde, donkere, schaduwen op te lichten met behulp van een reflector (of een stukje aluminiumfolie).
Ga op zoek naar een gaaf exemplaar van de bloem, elke oneffenheid is vanaf die afstand zichtbaar en zeker aan het begin van de bloeiperiode zitten er veel gave exemplaren tussen die je kunt vastleggen. Kijk ook goed in de achtergrond of er geen afleidende elementen in beeld kruipen.
Door een relatief open diafragma te kiezen (een laag f-getal) maak je de achtergrond onscherp en gaat alle aandacht naar de tulp. Met zon open diafragma krijg je wel een beperkte scherptediepte, een paar milimeter kan zo het verschil betekenen tussen een scherp en een onscherp resultaat.
Een wijd open diafragma zorgt voor een geheel onscherpe achtergrond en ook de tulpen iets verder naar achteren zijn minder scherp, focussen is dus van kritiek belang
De wind speelt hierbij ook een rol, zeker in een polder kan het soms hard waaien. Probeer in te schatten wanneer de wind weer even gaat liggen en neem snel meerdere fotos achter elkaar.
Belangrijk is ook rekening te houden met de sluitertijd. Houd minimaal een sluitertijd aan die gelijk is aan de focale lengte van je lens, 1/100s bij een 100mm lens, 1/200s bij een 200mm lens, etc. Als het waait heb je misschien wel een snellere sluitertijd nodig, tenzij je juist de snelheid van de wind wilt laten zien met een relatief lange sluitertijd waardoor de tulpen bewogen worden vastgelegd.
Groothoeklens
Een manier om de bloemen belangrijker te maken is met een groothoeklens. Dit ligt niet meteen voor de hand, maar met de grotere kijkhoek (verticaal) kun je als je dicht op de bloem zit toch de grond waar de bloem uit komt en de hele bloem zelf vastleggen. Door heel laag te gaan zitten de tulpen levensgroot maken en de wereld laten zien vanuit de beleveniswereld van de tulp.
Ik probeer elk jaar minimaal onderstaande foto uit. Door je diafragma relatief dicht te draaien (f/10-f/16) en de zon op te nemen in het beeld krijg je een zomers effect met een zon die er uit ziet als een ster. In mijn tas heb ik om deze reden altijd een vuilniszak bij me om op te gaan liggen.
Met een groothoeklens en een diafragma van f/14 zo gepositioneerd dat de zon precies op de tulp schijnt
De bollenvelden zijn een aanleiding voor veel toeristen om naar Nederland te komen, maar ook voor Nederlanders is het een interessant en kleurrijk onderwerp. Een schitterend schouwspel van felle kleuren in de oer-Hollandse polder.