Inhoud blog
  • Mijn tocht op de J. Henry Dunant
  • Mijn Pensioen
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    zininleven
    Goed ouder worden
    15-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn Pensioen

    Een half jaar geleden heb ik de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en daardoor het einde van de volwassen werktijd, van mijn loopbaan. Ik moet met pensioen. Met pensioen, behoor ik tot de ouderen en blijf bij de ouderen zolang de natuur dat toestaat. Mijn ouders zijn overleden en als oudste van de vijf kinderen misschien wel de eerst volgende. In de toekomst ligt of de natuur het rijtje afgaat dat onze ouders in de tijd hebben geplaatst. Mijn laatste levensfase, het vierde kwartier is aangebroken. Het eerste kwartier, was opgroeien en studie tot werken; het tweede kwartier, was werken in het bedrijfsleven; het derde kwartier, was werken in het onderwijs; het vierde kwartier, wordt afbouwen en voorbereiden op het einde van het leven. Mijn leven eindigt onherroepelijk in deze fase. En als ik de vier kwartieren van ongeveer twintig jaar mag doorlopen dan heb ik vijftien jaar voor de boeg. En die kans is groot. De levensverwachting voor mannen van nu is ongeveer tachtig jaar, heel wat meer dan de zevenendertig jaar van honderd vijftig jaar geleden. Uit wetenschappelijk onderzoek onder ouderen blijkt dat na het zeventigste levensjaar alles gaat afnemen. Maar ook dat het behoud van het leervermogen erop wijst dat bij afwezigheid van dementieziekten de mogelijkheid van een zinvolle gedachte-uitwisseling- de voorwaarde voor intellectuele deelname aan gebeurtenissen in de buitenwereld- tot op hoge leeftijd behouden blijft. Wat nu te doen? Verdrietig in een hoekje gaan zitten en wachten tot de natuur, waar ik van uit ga, het genoeg vindt? Dat leidt tot de verwerkelijking van het beeld dat het overgrote deel van de maatschappij over ouderen uitstraalt. Ouderen zijn achterlijk, afgedankt en uitgeleefd. Wat kun je doen zodat een ‘nuttig’ gevoel je bezigheden blijft ondersteunen? Nuttig voor jezelf maar misschien ook voor de samenleving. Ik heb nu alle tijd om goed ouder te worden, bevrijd van het harnas van de werktijd.

    Zevenjaar geleden ging ik minder werken als voorbereiding op mijn prepensioen en kon ik een wens gaan vervullen die ik al enige jaren koesterde. Mij gaan bezighouden met filosofie, hoewel ik geen idee had wat dat inhield. Intussen heb ik de idee er een beetje van te begrijpen. Filosofie gaat over mensenkennis. Daar hoort het ouder worden en de ouderdom ook bij. Vanuit een filosofische gedachte komt de levende soort uit een niet-zijn, wordt onbewust-zijn, bewust-zijn, onbewust-zijn en weer niet-zijn. De eerste fase van niet-zijn verlaten we onbewust zodra we verwekt worden, de tweede fase van niet-zijn gaan we bewust of onbewust in, de laatste decennia. Door het verdubbelen van de gemiddelde leeftijd, de afgelopen honderd vijftig jaar, manifesteren verouderingsverschijnselen als dementie zich kwantitatief beduidend. De babyboom waar ik toebehoor gaat nu met pensioen. Velen zullen, vanwege de goede gezondheidszorg, die fase geleidelijk gaan meemaken. Van bewust naar onbewust. Ik wil dat bij voorkeur niet meemaken, maar ik weet nu nog niet of ik daar van verschoond blijf. Ben je eenmaal dement dan heb je nergens last meer van. Dat heeft ook voordelen, in het bijzonder tijdens de laatste ogenblikken van leven. Maar je wordt er niet vrolijk van, voor mensen met dementie worden de dagelijkse bezigheden ingevuld. Ze worden geleefd, zijn in zichzelf opgesloten en leven in gesloten afdelingen van tehuizen. Het leven lacht ze niet meer toe, op het einde kunnen ze alleen maar wachten, met niets doen. De geest laat het handelen van een normaal mensenleven niet meer toe. Wordt dit ook mijn lot? Ik weet het niet. Er rest slechts afwachten.

    De niet-zijn fasen kunnen als één fase beschouwd worden omdat deze fasen in de oneindigheid liggen. Het tijdsaspect hebben wij in het leven geroepen, waardoor er fasen ontstaan als onbewust-zijn en bewust-zijn. Deze fasen in de tijd zijn ten opzichte van de oneindigheid niet meetbaar. We kunnen ons met recht afvragen of we wel zijn in de tijd. Ik ben, denk en schrijf nu bewust, verbeeld ik me. In die verbeelding verblijd ik mij in mijn bewust-zijn nog voor een aantal jaren en die ga ik proberen zo juist mogelijk in te vullen, als de natuur dat toestaat. Dat betekent als vrijwilliger maatschappelijk werk verrichten en ruimte vrijhouden voor filosofische- gedachten en lectuur. Die dingen doen die voor mijzelf plezierig zijn en daardoor leuk om te doen. Die dingen die het dappere nog steeds doen ontluiken, door de uitdaging die ze inhouden. Die dingen die het intellect tarten, mijn intellectuele vermogen aanspreken waardoor het leven spannend blijft. Ik verwacht nog een interessante tijd mee te maken voor de onbewuste fase zich aandient. Ik ben nu in de fase waar jongelui en jong gehuwden naar uitkijken in hun fase; oud worden, samen oud worden. Ik kan nu zeggen dat die fase bereikt is en ben de natuur dankbaar. Mijn vrouw en ik gaan de fase van oud-zijn in, nog geen oudjes. Mijn haar is in de tijd wel wit geworden.

    15-08-2010 om 15:42 geschreven door wilmastop  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://blog.seniorennet.nl/zininleven

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://blog.seniorennet.nl/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://blog.seniorennet.nl/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.seniorennet.nl/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    SeniorenNet-team

    15-08-2010 om 15:17 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 23/08-29/08 2010
  • 09/08-15/08 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!