Voor veel mensen is het een geruststelling als, wanneer bij overlijden, de eigendommen een tweede leven krijgen. Alles wat je door het leven heen hebt opgespaard of overgehouden hebt tot aan het overlijden is zonde om zomaar weg te doen. Hiervoor kan je een wilsbeschikking opstellen waarbij de eigendommen en eventueel inboedel en woning verdeeld kan worden over de achtergebleven familie en vrienden.
Testament
Bij de notaris kun je een testament opmaken waarin je de wilsbeschikking opneemt. Hierin staat precies wie wat nagelaten krijgt bij de nalatenschap. Als erflater heb je hiermee ook het recht om dit zelf te bepalen.
Ook zonder testament is er een wilsbeschikking mogelijk, maar rechtmatig gezien krijgen de directe nabestaanden het eerste recht. Mocht de echtgenoot nog leven dan zal die alles erven. Zo niet, dan hebben de kinderen alle erfrecht.
In het testament kun je ook bepaalde eisen stellen waaraan een erfgenaam aan moet voldoen wil die persoon in aanmerking komen voor de nalatenschap. Je kunt bijvoorbeeld stellen dat kleinkinderen een deel van de erfenis krijgen pas wanneer zij 18 jaar oud zijn geworden. Pas dan gaat de nalatenschap in en kan tot die tijd iemand de nalatenschap voor hun beheren.
Veel gebruikte wilsbeschikkingen
Als wilsbeschikking kun je alles bepalen zolang dit maar vastgelegd wordt in het testament. Hier zijn veel gebruikte manieren om de nalatenschap in te delen:
- alle bezit (fysiek en financieel) gaat naar familie (en vrienden)
- financiële nalatenschap kan ook aan een goed doel worden nagelaten
- vastgoed nalatenschap kan verkocht worden en de opbrengsten nagelaten worden
- de achtergebleven woning kan nagelaten worden met als doel om bewoond te worden
Problemen bij nalatenschap
Het komt voor dat er problemen ontstaan bij de nalatenschap. Dit kan voor vervelende situaties zorgen en dat heeft maar met twee situaties te maken:
- als je als erflater nog schulden hebt of schulden tegoed heeft
- een erfgenaam is het niet eens met diens deel van de erfenis OF dat van een ander
Wanneer deze zaken onbehandeld of onbesproken blijven voor het overlijden dan zullen erfgenamen zich kunnen richten tot een erfrecht advocaat. Deze zal hun juridisch bij kunnen staan wanneer zij de erfenis verdelen.
De oplossing
Bij het opstellen van een testament is het mogelijk deze tot aan het overlijden te wijzigen om toevoegingen te maken. Mocht het zo zijn dat er mensen nog geld schuldig zijn dan kun je dit opnemen in het testament dat de schuld nog moet worden voldaan OF dat dit van de nalatenschap af gaat als het om een erfgenaam gaat.
Maak dus te allen tijde duidelijk dat er mensen zijn die deze schulden nog moeten voldoen. Dit geldt tevens ook voor als jezelf nog schulden hebt. Dit laatste komt namelijk ten laste van de erfgenamen bij het overlijden dus laat ook daar geen onduidelijkheid over bestaan.
Wat betreft ontevredenheid van de erfgenamen over diens aandeel, is daar weinig aan te doen. Er is altijd iemand die iets van de erfenis verwacht maar het niet altijd krijgt. Dus zorg ervoor dat van tevoren erfgenamen op de hoogte zijn zodat zij onderling vervelende situatie kunnen voorkomen.
|