Inhoud blog
  • De 5 Kwaliteiten van een goed verzorgingstehuis
  • Hoe bepaal je de erfenis
  • Hangende oogleden bij ouderdom
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Obstakels in de normale gang van zaken
    Aanpassingen voor een zelfstandig leven
    23-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe bepaal je de erfenis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor veel mensen is het een geruststelling als, wanneer bij overlijden, de eigendommen een tweede leven krijgen. Alles wat je door het leven heen hebt opgespaard of overgehouden hebt tot aan het overlijden is zonde om zomaar weg te doen. Hiervoor kan je een wilsbeschikking opstellen waarbij de eigendommen en eventueel inboedel en woning verdeeld kan worden over de achtergebleven familie en vrienden.

    Testament

    Bij de notaris kun je een testament opmaken waarin je de wilsbeschikking opneemt. Hierin staat precies wie wat nagelaten krijgt bij de nalatenschap. Als erflater heb je hiermee ook het recht om dit zelf te bepalen.


    Ook zonder testament is er een wilsbeschikking mogelijk, maar rechtmatig gezien krijgen de directe nabestaanden het eerste recht. Mocht de echtgenoot nog leven dan zal die alles erven. Zo niet, dan hebben de kinderen alle erfrecht.


    In het testament kun je ook bepaalde eisen stellen waaraan een erfgenaam aan moet voldoen wil die persoon in aanmerking komen voor de nalatenschap. Je kunt bijvoorbeeld stellen dat kleinkinderen een deel van de erfenis krijgen pas wanneer zij 18 jaar oud zijn geworden. Pas dan gaat de nalatenschap in en kan tot die tijd iemand de nalatenschap voor hun beheren.

    Veel gebruikte wilsbeschikkingen

    Als wilsbeschikking kun je alles bepalen zolang dit maar vastgelegd wordt in het testament. Hier zijn veel gebruikte manieren om de nalatenschap in te delen:

    • alle bezit (fysiek en financieel) gaat naar familie (en vrienden)
    • financiële nalatenschap kan ook aan een goed doel worden nagelaten
    • vastgoed nalatenschap kan verkocht worden en de opbrengsten nagelaten worden
    • de achtergebleven woning kan nagelaten worden met als doel om bewoond te worden
    Problemen bij nalatenschap

    Het komt voor dat er problemen ontstaan bij de nalatenschap. Dit kan voor vervelende situaties zorgen en dat heeft maar met twee situaties te maken:

    • als je als erflater nog schulden hebt of schulden tegoed heeft
    • een erfgenaam is het niet eens met diens deel van de erfenis OF dat van een ander

    Wanneer deze zaken onbehandeld of onbesproken blijven voor het overlijden dan zullen erfgenamen zich kunnen richten tot een erfrecht advocaat. Deze zal hun juridisch bij kunnen staan wanneer zij de erfenis verdelen.

    De oplossing

    Bij het opstellen van een testament is het mogelijk deze tot aan het overlijden te wijzigen om toevoegingen te maken. Mocht het zo zijn dat er mensen nog geld schuldig zijn dan kun je dit opnemen in het testament dat de schuld nog moet worden voldaan OF dat dit van de nalatenschap af gaat als het om een erfgenaam gaat.


    Maak dus te allen tijde duidelijk dat er mensen zijn die deze schulden nog moeten voldoen. Dit geldt tevens ook voor als jezelf nog schulden hebt. Dit laatste komt namelijk ten laste van de erfgenamen bij het overlijden dus laat ook daar geen onduidelijkheid over bestaan.


    Wat betreft ontevredenheid van de erfgenamen over diens aandeel, is daar weinig aan te doen. Er is altijd iemand die iets van de erfenis verwacht maar het niet altijd krijgt. Dus zorg ervoor dat van tevoren erfgenamen op de hoogte zijn zodat zij onderling vervelende situatie kunnen voorkomen.


    23-07-2019 om 15:21 geschreven door S.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:nalatenschap
    >> Reageer (0)
    26-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hangende oogleden bij ouderdom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Wanneer je ouder wordt laat het lichaam zichtbare tekenen van ouderdom zien. De mobiliteit wordt iets minder, huid begint te verouderen en rimpelig te worden en het zicht kan achteruit gaan. Om het zicht zo goed mogelijk te behouden is de verslapping van de oogleden iets wat moeiteloos verbeterd kan worden.

    Oogleden

    Wanneer rimpels zich gaan vormen en de huid slapper wordt bestaat de mogelijkheid dat oogspieren niet meer de sterkte hebben die ze ooit hadden. Hierbij gaat het ooglid hangen waardoor het zicht beperkt wordt.


    Een ingreep zoals een ooglidcorrectie bij een hangend ooglid kan ervoor zorgen dat de oogspieren minder huid hoeft aan te trekken om het ooglid zo ver mogelijk omhoog te trekken. Hoe minder hoe beter dus.

    Ooglidcorrectie

    Een ooglidcorrectie is een plastisch chirurgische ingreep dat ervoor zorgt dat de huid minder slap wordt. Hierbij worden de oogleden verstrakt met twee verschillende behandelingen.


    Met operatie

    De ooglidcorrectie met operatie wordt uitgevoerd door het weghalen van een reepje huid van het ooglid. Hierbij wordt de huidlaag dus ingekort waardoor het ooglid verder omhoog getrokken wordt door de oogspieren.


    Na de behandeling is er hersteltijd nodig om de huid weer haar gezondheid terug te laten krijgen. Eerst wordt er een koel masker gedragen dat pijn en zwelling van de huid tegengaat. Daarna zal de huid nog een tijdje moeten rusten om voldoende te herstellen zodat de blauwe plekken verdwijnen en het litteken niet meer zichtbaar is.


    Zonder operatie

    Er bestaat ook een manier om de oogleden te verstrakken door ze te behandelen met plasma. Deze plasma behandeling zorgt ervoor dat het bovenooglid reageert met de aangebrachte plasma waarbij de huid verstrakt als reactie op het plasma. Hierdoor wordt de huid weer gezonder en sterker waardoor de oogspieren de huid beter kunnen aantrekken en het ooglid verder omhoog wordt getrokken.

    Verzekering

    Een ooglidcorrectie wordt helaas niet vergoed door de zorgverzekering doordat deze buiten de reguliere zorg valt en door privéklinieken wordt uitgevoerd. Een mogelijkheid voor dekking door de verzekering bestaat alleen wanneer de ooglidcorrectie om medische noodzaak gedaan moet worden. De eis hierbij is wel dat het hangend ooglid zodanig is verzakt dat het over de pupil heen gaat hangen. Dus dat het zichtveld zodanig beperkt wordt dat het zelfs gevaarlijk is om geen ooglidcorrectie te laten uitvoeren.


    26-02-2019 om 12:25 geschreven door S.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-10-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Niks is vanzelfsprekend te nemen in het dagelijks leven dus ook de vanzelfsprekende dagelijkse dingen kunnen zomaar weg zijn of problemen geven. En hoe ouder je wordt des te meer dit gaat gebeuren. En zonder de juiste hulp gaat dit niet lukken.


    Zelfs al wanneer je erover nadenkt dat je de boodschappen nog zelfstandig kan doen hooguit lopend achter een rollator, dan merk je later dat ook dit steeds minder goed gaat lukken. De simpelste dingen worden dan steeds moeilijker en zul je hulp nodig hebben van buitenaf.


    Thuishulp en mantelzorg

    Activiteiten in en buiten het huis kunnen gedaan worden met de hulp van andere mensen. Dit kunnen familie en vrienden zijn door middel van mantelzorg maar ook hulp van de thuiszorg.


    Elke dagdeel dat er iets gedaan moet worden zijn momenten dat je dan iemand thuis hebt die je hiermee helpt. Het gaat echt om alle dagelijkse karweitjes in huis en persoonlijke verzorging:

    • Opstaan en wassen
    • Koken
    • Boodschappen doen
    • Schoonmaken
    • Wassen, drogen en strijken
    • Tuin bijhouden


    Maar ook een stukje dagbesteding hoort bij de mogelijkheden zoals een spelletje doen aan tafel, een wandeling maken, et cetera.


    Zelfstandigheid

    Maar het hoeft niet altijd nodig te zijn om de hulp van andere mensen in te schakelen. Je kan tot op zekere hoogte nog steeds zelfstandig zijn of aanpassingen maken die de zelfstandigheid bevorderen.


    Tafeltje dekje helpt bijvoorbeeld met het leveren van kant en klaar gekookte maaltijden. Deze krijg je direct aan de deur geleverd en hoef je hooguit alleen nog maar in de oven op te warmen. Dit is uiteraard wanneer je niet zelfstandig kan koken maar ook hierin kun je de zelfstandigheid bevorderen.


    Hulpmiddelen

    De eerste middelen die gebruikt worden zijn vaak hulpmiddelen om de mobiliteit zo zelfstandig mogelijk te houden. Veelal wordt dit eerst een loopstok en later kan dit overgaan naar een rollator. Je zult versteld staan hoeveel je nog zelf kan doen zoals boodschappen halen en de deur uitgaan met het gebruiken van een rollator.


    Om het leven binnen de woning ook te vergemakkelijken zijn er hulpstukken die ervoor zorgen dat je nog zelf kan opstaan en wassen. Een veelgebruikt hulpstuk is de steunbeugel bij het toilet en badkuip. Zo kun je met minder gevaar voor vallen gemakkelijker het bad instappen of op het toilet gaan zitten. Ook een stoel in de douchecabine zetten helpt tegen het gevaar van uitglijden in de douche en een antislip mat neerleggen doet dit voor de hele badkamer.


    Mobiliteit in huis

    Ook binnenshuis kom je nog wel obstakels tegen zoals bij een woning met meerdere etages. Hier kun je dan een traplift installeren langs de trap zodat je zonder traplopen naar bovengelegen ruimtes kan gaan.


    Woningaanpassing of verhuizen

    Nu waren dit nog maar simpele aanpassingen en hulpstukken, maar er zijn grotere obstakels en omstandigheden die meer investering nodig hebben om de zelfstandigheid te behouden.


    Als er echt sprake is van een enorme immobiliteit zoals in een rolstoel zitten dan zijn er grotere aanpassingen nodig in huis.


    Keuken

    Als je nog zelf kan koken maar in een rolstoel zit dan zal de keuken aangepast moeten worden. Het aanrecht en de kookplaat zullen dan naar jouw hoogte afgesteld moeten worden om erbij te komen. Dit geldt dus ook voor de koelkast.


    Badkamer

    Ook voor sanitaire zaken is er dan meer nodig. Een badkuip heeft dan bijvoorbeeld minder nut dan een douchecel. Je kan dan een inloopdouche laten plaatsen om zelfstandig gebruik van te maken, zo ben je ook drempelvrij om er gemakkelijk in te gaan.


    Mobiliteit in huis

    Ook in dit geval is er meer werk nodig om aanpassingen te verrichten. Een traplift zal dan nog van een beetje toegevoegde waarde zijn. Maar je hebt dan meer aan een zweeflift installatie want die kan je met rolstoel en al optillen en verplaatsen binnen de hele woning, ook over etages heen.


    Ook de toegang tot de ruimtes en de woning zelf moet aangepast worden door deze zoveel mogelijk drempelvrij te maken. Hier kun je de vloeren tussen de ruimtes doortrekken. De grootste aanpassing zal de toegang tot de woning zijn want hiervoor moet oftewel de grond bij de voordeur verhoogd worden of de drempel van de deurpost moet verlaagd worden.


    Verhuizen

    Als een woning niet geschikt is voor dit soort aanpassingen dan is er nog de mogelijkheid om te kiezen voor een woning die volledig gelijkvloers is zodat je gemakkelijk in alle ruimtes van de woning kan komen.


    Pas als echte laatste middel zal een verzorgingstehuis een optie zijn. Maar dan alleen wanneer alle mogelijkheden zijn bekeken om te bepalen wat de beste oplossing is in volgorde van hulpbehoevendheid:

    1. zelfstandigheid verhogen
    2. hulp inschakelen voor dagelijkse activiteiten
    3. woning aanpassen of verhuizen
    4. volledige zorg en huisvesting uitbesteden


    05-10-2018 om 13:46 geschreven door S.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/09-06/10 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 01/10-07/10 2018

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.nl - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jou eigen blog!