Wat is een persoonlijkheidsstoornis en hoe kunnen wij dit herkennen?
Hoe herkent u een persoonlijkheidsstoornis? Allereerst is het goed om te benadrukken dat de meeste mensen zo hun eigenaardigheden hebben. Echter, soms is er bij iemand sprake van extreme persoonlijke eigenschappen en hinderlijk gedrag, zo dat zij daar zelf last van hebben en vaak ook de mensen om hen heen. Dit kunnen denkbeelden zijn over zichzelf of anderen, (te) intens of juist geen gevoel, problemen in de omgang met anderen of impulsiviteit.
Persoonlijke eigenschappen worden pas een probleem wanneer:
Iemands persoonlijke eigenschappen te extreem en hinderlijk worden
Iemands gedrag zo onberekenbaar of egocentrisch is dat de omgeving er last van heeft.
En dat niet af en toe, maar vrijwel voortdurend. Het functioneren van iemand is dan zo gestoord dat het onoplosbare problemen kan veroorzaken op de werkvloer, in relatie met de partner, familie en vrienden. Er kan dan sprake zijn van een persoonlijkheidsstoornis.
Voorbeelden van klachten of verschijnselen
Telkens terugkerende conflicten met mensen in uw omgeving
Een instabiel levenspatroon en niet goed richting aan uw leven weten te geven
Extreme gevoelsuitingen en sterke stemmingswisselingen
Agressieve uitingen en snel impulsief reageren
Snel buitengesloten of afgewezen voelen
Nauwelijks zelfstandig keuzen in het leven durven te maken en u angstig aan anderen vastklampen
Op een dwangmatige manier bezig zijn alles in uw leven perfect te regelen.
Omschrijving van Persoonlijkheidsstoornis
Mensen met een persoonlijkheidsstoornis hebben een duurzaam en star patroon van stoornissen in denken, voelen en handelen. Dat komt tot uitdrukking in een groot aantal persoonlijke en sociale situaties, zoals in het gezin, in vriendschappen of op het werk. Het patroon wijkt duidelijk af van de verwachtingen binnen de (sub)cultuur van betrokkene. Dit duurzame, inflexibele patroon leidt tot omvangrijke beperkingen in het persoonlijke en sociale functioneren.
Mensen met een persoonlijkheidsstoornis vormen een zeer uiteenlopende groep, die qua gedrag, qua uitingsvorm en ernst van de problematiek onderling sterk kunnen verschillen. Ze bevinden zich in grote getale in de samenleving (zo'n 10% van de bevolking), op verschillende plekken binnen de GGZ, binnen het verslavingscircuit en het forensische circuit.
Diagnose Persoonlijkheidsstoornis
De diagnose Persoonlijkheidsstoornis is niet altijd makkelijk te stellen. Er is een groot overgangsgebied tussen 'normale' en 'ziekelijke' afwijkingen in het karakter. Ook moet zorgvuldig worden gekeken of er niet een andere aandoening in het spel is. Daarnaast bestaat er een grote overlap tussen de diverse persoonlijkheidsstoornissen; mensen met persoonlijkheidsproblematiek hebben vaak verschijnselen van verschillende persoonlijkheidsstoornissen.