De bekende glamourfotograaf Govert de Roos (1953) zit dit jaar veertig jaar in het vak. Onlangs ontving hij van minister Plasterk de fotovakprijs De Grote Paul, vernoemd naar de legendarische fotograaf Paul Huf. Op 30 september is er in het Eden Amsterdam American Hotel een overzichtstentoonstelling van De Roos met beroemdheden die hij de afgelopen decennia voor zijn lens kreeg.
De Roos ziet de expositie niet als een afronding. ''Ik hoop nog veertig jaar door te gaan.'' Eigenlijk vindt hij het American Hotel te klein voor alle foto's die hij gemaakt heeft. Graag had De Roos een hele serie willen afdrukken van tien foto's van bijvoorbeeld Rob de Nijs ''om te laten zien hoe een artiest zich door de jaren ontwikkelt''. Uiteindelijk heeft hij 101 foto's geselecteerd. Er hangen foto's van onder meer The Jackson 5 (met Michael Jackson), Debbie Harry, Prince, John Lennon en fotograaf Paul Huf, met wie hij jaren heeft samengewerkt.
Ook hangt er werk uit de tijd dat De Roos voor Playboy werkte. ''Het is een selectie die ik mooi vind. Het varieert van de eerste playmate uit Rusland tot Sylvia Millecam. Het is zacht erotisch. Ik ben nooit van het open werk geweest'', aldus De Roos. Hij was per jaar maar zo'n drie weken actief voor het blad. ''Maar toch werd ik daar op afgerekend. Ik heb er in het verleden veel kritiek op gehad. Ze noemden me de Playboy-fotograaf. Het was toen 'not-done' ''.
Het begon allemaal in 1969 toen John Lennon en Yoko Ono in het Hilton in Amsterdam neerstreken voor hun 'bed-in for peace' actie. Daar moest de 15-jarige De Roos als muziekliefhebber natuurlijk bij zijn. Met een vervalst fotografenpasje wist hij door te dringen tot de suite van John en Yoko en maakte hij een foto van het stel die de hele wereld overging. Toen wist hij dat hij fotograaf wilde worden.
Achteraf zegt De Roos nuchter: ''Dat is een dingetje geweest in '69 waarvan de geschiedenis uiteindelijk bepaalde dat het een groot moment was. Dat besefte je toen helemaal niet. De historie bepaalt of een foto belangrijk wordt of niet. Toen ik een foto maakte van Arnold Schwarzenegger kon ik ook niet bevroeden dat hij later gouverneur van Californië zou worden.''
De Roos is min of meer per toeval in de wereld van de glamour gerold. In het begin fotografeerde hij vooral zijn muziekhelden, zoals Janis Joplin, The Doors, Debbie Harry en Prince. Later ging hij ook acteurs en filmsterren portretteren.
Terugblikkend op zijn carrière zegt De Roos: ''De meeste foto's zijn ontstaan door toeval. Ik neem het leven, zoals het op me afkomt. Als je alles wilt plannen en het lukt niet, raak je maar gefrustreerd.''
In het Eden Amsterdam American Hotel wordt ook een luxe suite vernoemd naar Govert de Roos. Natuurlijk komt er werk van hem te hangen, waaronder panelen met collages. De tentoonstelling duurt tot en met 11 oktober en is gratis toegankelijk. Ook verschijnt er een fotoboek.
Michiel Hendryckx is sinds 2001 huisfotograaf bij 'De Standaard' en ligt mee aan de basis van de journalistieke beeldvorming in Vlaanderen. In zijn werk staan de mens en de dagdagelijkse verwondering centraal. Speciaal voor het FoMu trok Michiel Hendryckx door Europa. 'Dolen-Onderweg in Europa' is het intieme verslag van een verre reis.
Koop je een reflexcamera of volstaat een compactcamera? Neem je genoegen met een instapmodel of investeer je in een duurdere spiegelreflex? De Nikon D5000 is alvast een toestel dat het overwegen waard is voor wie meer wil dan doorsneevakantiekiekjes. Reclamejongen, blogger en fotograaf Pieter Baert hield de Nikon in zijn vizier.
Bij spiegelreflexcamera's zie je een beweging naar de compactcamera toe: reflexcamera's worden kleiner, goedkoper en bevatten functionaliteiten die je van een compactcamera gewoon bent. De laatste generatie instapcamera's kan video opnemen en laat je toe te fotograferen vanop het schermpje, maar een reflexcamera koop je nog steeds voor de superieure beeldkwaliteit en de manier van fotograferen.
De grote jongens in de cameramarkt zijn Nikon, Canon en sinds enkele jaren ook Sony. Zij ontwikkelen toptechnologie voor professionele camera's en gebruiken die kennis in hun aanbod voor consumenten. Een beetje zoals in de formule 1 gebeurt. De verschillen in kwaliteit moet je per toestel zoeken en zitten in de details of de prijs.
Instapmodel Zowel de Nikon D3000 als de D5000 zijn instapcamera's. Zulke toestellen bieden de kwaliteit van een reflexcamera met de gebruiksvriendelijkheid van een compactcamera. Zo luidt tenminste de marketingtalk. De camera is vooral bedoeld voor mensen die mooie foto's willen maken, maar niet hoeven te weten hoe alles fotografisch in zijn werk gaat. De D5000 heeft dan ook een 'auto'-stand die de techniek voor je becijfert. Je kunt experimenteren met voorgeprogrammeerde standen voor portret, landschap, actie, enzovoort. Voor gevorderden zijn er enkele semiautomatische of manuele standen.
De D5000 onderscheidt zich van de concurrentie door zijn uitklapbare lcd-display. Zoals bij een compactcamera kan je het schermpje openvouwen en in alle richtingen draaien. De meeste basistoestellen laten je vandaag toe om het livebeeld op het schermpje te bekijken en zo te fotograferen of te filmen. Deze aanpak is eigenlijk contradictorisch: bij een reflexcamera kijk je door de zoeker en zie je het beeld door de lens. Als je vanop het schermpje fotografeert is het mechanisme van de spiegelreflex overbodig. Meer zelfs: je fotografeert trager en minder accuraat vanaf het schermpje.
De eerste reflexcamera met filmfunctie verscheen één jaar geleden. De technologie is veelbelovend, maar jong. Verwacht dus niet de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van een echte videocamera. Filmen met een reflexcamera is een leuk extraatje, maar voorlopig geen verkoopargument.
De beeldkwaliteit van de Nikon D5000 is goed, zéér goed zelfs. De foto's tonen een breed kleurenpalet met natuurlijke tinten, geen platte synthetische kleuren. Ook huidtinten worden mooi weergegeven. De camera slaagt erin de donkere en lichte elementen in een foto correct te belichten, met voldoende detail.
De D5000 scoort ook goed in donkere omstandigheden, wat lange tijd een groot probleem was. De camera hoeft nu minder te flitsen en dit levert sfeervolle foto's op, ook bij valavond of in huis. Landschappen tonen diepte en portretten hebben een mooie scherpte-diepte. De grote sensor van een reflexcamera en superieure lens bewijzen hier hun nut.
De camera laat zich verder makkelijk bedienen, met knoppen die op een logische plaats staan. De autofocus mist zelden zijn doel en presteert meer dan behoorlijk bij een bewegend onderwerp. De lens heeft een bereik van groothoek naar tele, maar biedt geen extreme zoom. De ingebouwde vibratiereductie zorgt voor scherpe beelden als je beweegt of inzoomt, en ook in donkere omstandigheden.
Het is een publiek geheim dat de beeldsensor van een instapmodel vaak nauwelijks verschilt met die van een amateurcamera van hetzelfde merk. Met dezelfde lens en dezelfde instellingen kan je bijna exact dezelfde foto maken. Een ander publiek geheim is dat fabrikanten standaard een goedkope en minderwaardige lens in kitvorm aanleveren. Zo drukken ze de totaalprijs van een toestel. Kopers staren zich vaak blind op de camera en vergeten het belang van de lens. Je kunt beter een iets eenvoudiger en goedkoper toestel kopen en meer investeren in een goede lens.
Grote merken Digitale reflexcamera's zijn de laatste jaren almaar beter geworden en vandaag overtreffen ze een analoog toestel op alle vlakken. Tegelijkertijd is de prijs van een instapmodel sterk gedaald. Als je vandaag een camera koopt, is dat een goede investering. Je krijgt bijzonder veel kwaliteit voor je geld en hoeft niet bang te zijn dat je toestel na enkele jaren achterhaald is. Het merk is minder relevant, zolang je maar bij de grote camerafabrikanten blijft.
De Nikon D5000 is wat prijs-kwaliteitverhouding betreft een goede koop, maar de evenknie van Canon of Sony is dat net zozeer. Ervaar welk toestel het best in je hand ligt en welk model het scherpst geprijsd is. (Pieter Baert)
Canon heeft vandaag bekend gemaakt dat het bedrijf met een nieuwe digitale spiegelreflex camera uitkomt, de Canon EOS 7D.
De camera zal beschikken over een nieuwe 18 megapixel CMOS sensor, twee Digic 4 processoren en de mogelijkheid om met 8 beelden per seconden te fotograferen. Daarnaast zal de camera uiteraard kunnen filmen op Full-HD beeldkwaliteit.
De Canon EOS 7D gebruikt een APS-C formaat beeldsensor (22.3 x 14.9mm) die beschikt over een zelf reinigende functie. Deze reiniging zet zichzelf aan bij het opstarten en-of uitzetten van de camera. Met de 18 miljoen pixels maakt de camera vervolgens bestanden van 5184 x 3456 pixels groot. Deze bestanden kunnen worden opgenomen in diverse JPG en RAW formaten want net als eerdere modellen ondersteunt ook deze camera weer de s-RAW en m-RAW standen. Wanneer de camera wordt gebruikt om te filmen, worden de bestanden in het.MOV formaat opgenomen (H.264 met liniaire PCM geluidsregistratie)
De EOS 7D kan gebruik maken van zowel EF-S als EF objectieven, vergelijkbaar met de EOS 40D en 50D. Het scherpstellen wordt voor rekening genomen van 19 scherpstelpunten waarvan de middelste een gevoeligheid heeft van f/2.8. De sensoren zijn van het zogenaamde kruis type wat betekend dat ze gevoelig zijn voor faseveranderingen in zowel het horizontale- als het verticale beeld. Mocht het nodig zijn dan is ook deze camera weer uitgerust met een focus-shift mogelijkheid om de backfocus van de camera af te stellen op het gebruikte objectief. Op die manier kunnen 20 verschillende objectieven worden afgeregeld in de camera.
De zoeker van de camera geeft een 100% zoekerbeeld bij een vergroting van 1.0x en kan worden afgesteld op het dioptrie van de gebruiker, mits binnen een bereik van 03.0 tot + 1.0 dioptrie. Het beeldscherm achterop de camera is een 3 inch groot TFT LCD scherm dat kan worden gebruikt voor Live-view. Het scherm heeft een resolutie van 920.000 pixels en een kijkhoek van 160 graden. De verversingsfrequentie van dit beeldscherm is 30x per seconden, waardoor een prettig te bekijken beeld ontstaat.
De Canon EOS 7D beschikt over een ingebouwde flitser met een richtgetal van 12 bij ISO 100. De oplaadtijd van de flitser bedraagt ongeveer 3 seconden wanneer gebruik wordt gemaakt van volle flitsen en de x-sync tijd bedraagt 1/250 seconde. Uiteraard heeft de camera ook aansluitingen voor een opzet flitser en voor studio flitsers. Ook biedt de camera onderstuening aan draadloos flitsen met meerdere flitsers.
Voor de liefhebbers van filmen is de Canon EOS 7D uitgerust met een HDMI aansluiting om het beeld dat met de camera is opgenomen in hoge kwaliteit terug te kijken. Mocht u geen genoegen nemen met de kwaliteit van de ingebouwde microfoon, dan kunt u altijd ook nog de externe microfoon aansluiting gebruiken. Middels een 3.5mm jack aansluiting kunt u uiteraard tal van externe microfoons aansluiten op deze camera.
Wat helaas ontbreekt bij deze camera is de mogelijkheid om met twee verschillende geheugenkaarten te werken. Hoewel de EOS 7D een spiegelreflex camera is van het hogere segment, is deze camera niet uitgerust met meerdere geheugenkaart sleuven. De camera werkt daarom alleen met CF geheugen.
Van Nikon kregen we een persbericht over de Nikkor objectieven. Nikon heeft sinds 1959 namelijk niet minder dan 50 miljoen van deze objectieven gemaakt. Nikkor objectieven zijn er voor verschillende groepen fotografen, van beginners tot professional.
Vorig jaar nog vierde Nikkor haar 75 jarige bestaan. Ter gelegenheid hiervan is toen ook de website www.nikkor.com opgericht.
Hieronder het Nikon persbericht:
De productie van de eerste NIKKOR lens voor Nikon spiegelreflex (SLR) cameras vond plaats in 1959, dit was de NIKKOR-S Auto 5cm f/2. Dit objectief werd in 1959 tegelijk met de eerste Nikon SLR camera geïntroduceerd. Nu, vijftig jaar later, is Nikon de productiegrens van 50 miljoen NIKKOR lenzen voor SLR cameras gepasseerd. In augustus 2008 stond de totale productie van NIKKOR SLR lenzen al op 45 miljoen, maar in het afgelopen jaar heeft Nikon de productie weten op te schroeven naar de magische grens van 50 miljoen exemplaren.
Hoewel de eerste SLR lens in 1959 werd geïntroduceerd, bestaat de merknaam NIKKOR al meer dan 75 jaar. De naam NIKKOR is ontstaan door het toevoegen van de R de toentertijd gangbare naamgeving van lenzen aan het woord Nikko. Nikko is de Romaanse afkorting voor Nippon Kogaku K.K., de toenmalige naam van het bedrijf. De eerste lens die werd uitgebracht onder het NIKKOR merk, is in de 1933 gefabriceerde grootbeeld lens voor luchtfotografie, de Aero-NIKKOR.
In het 75-jarig bestaan van NIKKOR zijn er heel wat technische innovaties doorgevoerd in de NIKKOR lenzen, wat heeft geleid tot een toenemend enthousiasme onder fotoliefhebbers en professionele fotografen. Tegenwoordig staat NIKKOR dan ook bekend om hoge kwaliteit en uitstekende prestaties. Met een aanbod van 60 verschillende objectieven, heeft Nikon een zeer uitgebreid en gevarieerd assortiment, van fish-eye, super wide-angle, super telefoto, tot microlenzen, er is voor elke fotograaf een geschikte NIKKOR beschikbaar.
Franse legendarische fotograaf Willy Ronis overleden
Franse legendarische fotograaf Willy Ronis overleden
Willy Ronis, een van de grootmeesters van de Franse fotografie van de twintigste eeuw, is overleden. De in 1910 geboren zoon van Russisch-joodse vluchtelingen overleed volgens Franse mediaberichten vandaag in zijn geboortestad Parijs. Hij werd 99 jaar oud. Ronis wordt beschouwd als een stille, dikwijls ironische waarnemer van de medemens. Hij fotografeerde vaak in Parijs. Hij trok echter ook naar de provincie, om beelden vast te leggen van petanquespelers in Marseille of een tevreden wijnboer in de Gironde.
Ronis behoort tot het kringetje van documentaire fotografen rond Robert Doisneau (1912-1994) en Henri Cartier-Bresson (1908-2004), die het begrip "humane fotografie" gestalte hebben gegeven. Op zijn 84ste verjaardag portretteerde hij zichzelf nog zwevend aan een valscherm. (belga/jv)
De inschrijving voor de Sony World Photography Awards 2010 is geopend. De World Photography Awards zijn gericht op bevordering van het werk van professionele en amateurfotografen wereldwijd. De wedstrijd is met 60.000 deelnemers uit 139 landen één van s-werelds grootste fotowedstrijden. Inschrijvingen voor 2010 kunnen worden ingezonden tot 5 december 2009.
Professionals kunnen hun werk inzenden in twaalf categorieën, verdeeld over drie genres: commercie, beeldende kunst en fotojournalistiek. Uiteindelijk wordt uit de twaalf categoriewinnaars de overall winnaar gekozen. Hij/zij krijgt tijdens het SWPA gala in Cannes de felbegeerde titel LIris DOr, 25.000 dollar en een professionele camera-uitrusting. Al het geselecteerde werk van de finalisten wordt tentoongesteld tijdens de Sony World Photograpy Awards Global Tour in 2010 en 2011.
Voor amateurs bestaat de wedstrijd uit negen categorie�n, waarvan de categorie Documentaire dit jaar nieuw is. De beste amateurfotograaf krijgt 5.000 dollar en een Sony camera-uitrusting. De categorie Campaign Award 2010 heeft dit jaar als thema: de passie en emotie van voetbal door de ogen van de fan. De winnaar wordt beloond met twee tickets voor het WK Voetbal 2010 in Zuid-Afrika, een Sony Alpha digitale spiegelreflex camera en de kans om fotograaf te worden voor een digitale campagne van Sony.
Vandaag geheel toevallig de zomervlinder gezien, op de winkelruit van onze zoon die een golfwinkel heeft in stekene(kemzeke) die had een doosje voor ons en zodra we thuis kwamen de vlinder in de tuin gezet daar is hij meer in zijn natuurlijke omgeving en direkt enkele foto's genomen. De vlinder heeft in de tuin een beschutte plaats gevonden en zit nu ( voorlopig) nog steeds in de tuin. Kijk ook eens op http://blog.seniorennet.nl/fotovanjoke/
De zomervlinder(Geometra papilionaria) is een nachtvlinder uit de familie Geometridae, de spanners. De vlinder heeft een spanwijdte van 44 tot 50 millimeter. De vleugels hebben een fijne, smalle witte zoom. Ze verbleken na verloop van tijd; vlinders van een week oud zien er al lichter uit.
De vliegtijd is van juni tot en met augustus. De vlinder komt algemeen voor in Nederland en België. Daarnaast komt de zomervlinder voor in geheel Europa, de Kaukasus, Siberië, oostelijk China en Japan.
Op een warme dag hebben we in onze tuin waar er een vijftal vlinderstruiken staan meerdere soorten vlinders kunnen fotograferen .
Er zaten 19 vlinders op de grootste struik , Smorgens zitten ze al op te warmen in de zon op de muren en het stenenterras.
De meeste waren de Distelvlinders, oranje met zwarte vlekken. De vleugeltop is zwart met witte vlekken. Onderkant lichtbruin met een complexe tekening.
Een drietal Atalantas Zwarte vlinder met een brede oranje band op elke vleugel. Witte vlekken op de toppen van de voorvleugel.
Een Dagpauwoog Dieprood met een grote blauwe oogvlek. Rood en zwart op elke vleugel. Bijna zwarte onderkant.
En een koolwitje Meestal vliegt in tuinen het klein koolwitje. Het groot koolwitje is opvallend groter en heeft een grotere donkere vlek aan de vleugelpunt.