Met de EOS 7D heeft Canon een gehele nieuwe digitale reflex op de markt gebracht. Gezien de benaming zou het de opvolger kunnen zijn van de 5D, maar dat is niet het geval. Het lijkt eerder een soort symbiose van de EOS 5D Mark II en EOS 50D, want de EOS 7D bezit een nieuwe 18-megapixel APS-C CMOS-beeldsensor, dual Digic 4-processoren, een ISO-bereik tot maximaal 12.800 ISO, continu-opnamen met een snelheid van 8 beelden per seconde en de mogelijkheid van het maken van Full-HD video. Kortom, een nieuwe loot aan de gerenommeerde EOS-reflexlijn van Canon. Wij namen de proef op de som.
Tijdens de ontwikkeling van EOS 7D keerde Canon volgens eigen zeggen terug naar de tekentafel. Men luisterde naar circa 5000 fotografen over de gehele wereld om deze nieuwe reflex zodanig te ontwerpen dat aan al hun specifieke wensen tegemoet zou worden gekomen. Het resultaat van deze inspanningen is de EOS 7D. Een reflex die bedacht en ontworpen is met de wensen van de fotograaf in gedachten. Dat heeft onder andere geleid tot een aantal aanpassingen in de ergonomie van de EOS reflex ten opzichte van voorgaande modellen. Zo is de positie van de aan/uit-knop gewijzigd en heeft de Live View-functie een eigen (start)knop gekregen. Ook kan de fotograaf veel gebruikte functies en instellingen aan specifieke bedieningsopties toewijzen, waardoor ze snel instellingen kunnen wijzigen en dus tijd winnen bij het fotograferen van kritische momenten. Naast deze ergonomische aanpassingen zijn ook tal van camera-onderdelen, waaronder beeldsensor, processor, autofocussysteem, lichtmeetsensor, zoeker en LCD-kleurenscherm, vernieuwd. We zetten de belangrijkste zaken hieronder op een rijtje.
BEJUBELDE MENSENFOTOGRAAF DE ROOS 40 JAAR IN HET VAK
-exclusieve workshop door Govert de Roos
Fotograaf Govert de Roos (Amsterdam, 1953) zit 40 jaar in het vak en ontvangt binnenkort de prestigieuze vakprijs de Grote Paul, vernoemd naar inspirator en collega Paul Huf, Om dit te vieren zijn veschillende activiteiten gepland waaronder een overzichtsexpositie en de uitgave van collectors items fotoboek en fotocassette. Zelfs wordt er permanent een Suite naar Govert vernoemd in het Eden Amsterdam American Hotel.
Bij de start van de expositie op 30 september, werdt de luxe kamer 114 in het Eden Amsterdam American Hotel permanent omgedoopt tot de Govert de Roos Suite. foto: marlinde caspers
exclusieve workshop door Govert de Roos
Krijg fotografieles van de grootmeester! Speciaal voor Zoom.nl organiseert 's Nederlands beste glamourfotograaf Govert de Roos exclusieve workshops waar jij bij kunt zijn! Met zijn openhartige uitleg en inspirerende tips ben je verzekerd van een ontzettend leerzame fotografiedag.
Op een zeer bijzondere locatie, het American Eden Hotel in Amsterdam, gunt Govert je een exclusief kijkje in zijn wereld. Het American Eden Hotel staat namelijk geheel in het teken van de glorieuze 40-jarige carrière van de glamourfotograaf. Zo is de luxueuze kamer 114 permanent omgetoverd in een unieke Govert de Roos-suite. Govert leidt je persoonlijk langs zijn foto-expositie met zijn beste fotowerk.
In de kleinschalige workshop brengt hij de fijne kneepjes van het vak bij en laat hij je anders kijken, beter zien én gevoel krijgen voor beeld op de manier zoals alleen hij dat kan. In samenwerking met Olympus is bovendien een tijdelijke fotostudio ingericht, waar je onder begeleiding van een professionele fotograaf het geleerde in de praktijk brengt.
Om het exclusieve karakter van deze workshop te benadrukken, krijg je een persoonlijk gesigneerd én genummerd exemplaar van Goverts fotoboek, ter waarde van 95 euro. En alsof dit allemaal nog niet genoeg is, ontvang je ook een persoonlijk cadeau: een echte Govert de Roos-foto in een passe-partout van 30 x 30 cm. Ook deze foto is gesigneerd en genummerd en zeer exclusief te noemen. De winkelprijs bedraagt maar liefst 275 euro!
Jouw voordelen:
Workshop met Govert de Roos t.w.v. 199,-
Uniek fotoboek van Govert de Roos t.w.v. 95,-
Govert de Roos foto in passe-partout t.w.v. 275,-
Totale waarde 569,- Jij betaalt nu 199,-
De hoeveelheid plaatsen is beperkt, dus schrijf je snel in voor deze exclusieve workshop!
Een mooie collectie foto's van paddenstoelen gefotografeerd tijdens enkele herfstwandeling in het bos en/of natuurdomeinnen geen regen, de zon door de bomen en fototoestel in de aanslag hierbij enkele foto's.
Bij een van onze vaartochten met bestemming Stellendam hebben we uiteraard een bezoek gebracht aan de vismijn .
De vissersboten zijn in de nacht de vissershaven binnengelopen met hoogwater .
Als we vroeg in de ochtend aankomen rond zeven uur zijn de schepen al gelost en is er al een vrij grote drukte in de hallen , vis sorteren , heftrucs rijden af en aan .
Zeker de moeite het eens te bezoeken .
Voor informatie en eventueel een begeleid bezoek moet men vooraf inschrijven bij het VVV Ouddorp dit bezoek start rond half acht.
DE VEILING
Als een visserschip vis heeft gevangen, dan moet die vis verkocht worden.
Wanneer het schip in de haven ligt, wordt de vis naar de vismijn gebracht.
Dit is een gebouw op de haven, waar de vis wordt gesorteerd en gewogen en gereed wordt gezet voor de verkoop.
Van elk schip ligt de vis soort bij soort in de vismijn.
Meestal wordt er voor het schip in de haven ligt even naar de vismijn gebeld, om te vertellen hoeveel vis er is gevangen.
Als de schepen in de haven liggen en de vis is gesorteerd en gewogen, dan kan de visveiling beginnen.
In Nederland zijn er meerdere visveilingen.
De visveilingen die bij UFA horen liggen in Scheveningen, Stellendam en Colijnsplaat.
Voor een visveiling zijn verschillende namen.
Het wordt ook wel visafslag of vismijn genoemd .
Met vismijn wordt dan niet het gebouw bedoeld, maar mijnen betekende vroeger ook wel verkopen.
Wat een veiling is, welke vissen er worden geveild en hoe dat precies werkt, kan je lezen wanneer je op de titels hieronder klikt.
Rustige, doodgewone beelden... zo omschrijft Michiel Hendrickx de foto's die hij maakte tijdens zijn omzwervingen met de auto, te voet of met de motorfiets door Europa. Maar hij had al wel een project in zijn hoofd, want hij wilde via een boek en een tentoonstelling tonen hoe mooi en boeiend het oude continent wel is. In zijn typische zwart-witstijl slaagt hij daar wonderwel in. Hij observeert vanop afstand en probeert beelden met een verhaal te brengen. Het leven zoals het is, zonder complexe ensceneringen of technische hoogstandjes.
De tijd waarin fototoestellen allemaal dezelfde saaie behuizing meekregen ligt al lang achter ons. Vandaag de dag smijten elektronicamerken exemplaren in allerlei modieuze kleurtjes op de markt. Helaas werd die streep nog niet doorgetrokken tot in de bijhorende draagtassen want die bleven er tot voor kort altijd saai en zwart uitzien.
Nikon heeft daar verandering in gebracht door de handen in elkaar te slaan met Delvaux. Het Belgische lederwarenhuis ontwierp een cognackleurig lederen tasje voor de Nikon Coolpix S640 en een model in bordeauxkleurig leder voor de S70. Respectievelijk worden de toestellen met Delvaux-tasje vanaf begin december voor 359 en 429 euro verkocht.
Met de D300s heeft Nikon een nieuwe reflex op de markt gebracht die creatieve fotografen nog meer mogelijkheden biedt. De D300s borduurt voort op de succesvolle D300 en bevat dezelfde DX-formaat CMOS-beeldsensor met 12,3 miljoen pixels, een 51-punts autofocussysteem en het Nikon Expeed-beeldverwerkingssysteem. Nieuw zijn de ingebouwde HD-videofunctie, een hogere beeldsnelheid van 7 beelden per seconde en een duo-slot voor CF- en SD-geheugenkaarten. Een ingebouwd anti-stofsysteem, onderwerpherkenningssysteem en diverse ingebouwde bewerkingsfuncties completeren het geheel. Wij voelden de Nikon D300s uitgebreid aan de tand.
De Nikon D300s breidt de mogelijkheden voor het opnemen van HD-videofilms met een digitale spiegelreflexcamera flink uit doordat de camera ook input van extern stereogeluid, autofocus tijdens het videofilmen en diverse mogelijkheden op het gebied van ingebouwde filmbewerking biedt. Dankzij de ondersteuning van externe stereomicrofoons kunt u videoclips van een levensechter geluid voorzien en een speciale nieuwe Lv-knop maakt het wisselen tussen stilstaande beelden en videofilms gemakkelijker dan ooit. Videoclips kunnen in de camera worden bewerkt door tijdens het afspelen eenvoudig het begin- en eindpunt te selecteren. Daarbij maakt de nieuwe C-type HDMI-interface het mogelijk om het bewerken desgewenst op een HD-monitor uit te voeren. Daarnaast biedt de Nikon D300s ook de keuze uit twee opslagmedia. De camera beschikt namelijk over twee slots voor respectievelijk Compact Flash (CF) en Secure Digital (SD) geheugenkaarten met diverse opties voor de wijze waarop de camera gegevens op de geheugenkaarten opslaat. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om stilstaande beelden op het ene type geheugenkaart op te slaan en de videoclips op de andere kaart.
Onlangs verscheen de nieuwste versie van Microsoft Windows op de markt. Windows 7 is volgens Microsoft de beste en veiligste versie ooit. Een van de nieuwigheden is dat het nieuwe besturingssysteem is een ingebouwd commando voor het kalibreren van het beeldscherm. Om daar gebruik van te maken hebt u geen dure apparatuur, zoals een colorimeter, nodig en dat is goed nieuws voor digitale fotografen. De vraag is: werkt deze vorm van beeldschermkalibratie en is zij geschikt voor de eisen die digitale fotografen eraan stellen? Wij namen de proef op de som.
Windows 7 kent het ingebouwde commando DCCW, dat staat voor Windows Display Colour Calibration Wizard. Het is een gemakkelijk te gebruiken hulpprogramma waarmee u de helderheid, het contrast en de gammawaarde van uw monitor kunt aanpassen. Het nut van een goed ingestelde monitor zal iedereen die weleens foto's bewerkt duidelijk zijn. U kunt niet verwachten dat een kleur- of helderheidscorrectie het gewenste resultaat heeft wanneer u niet zeker weet of uw monitor de zaken wel correct weergeeft. Het beeld zal er op andere monitoren of op papier dan niet goed uitzien.
DCCW gebruiken
Om de Windows Display Colour Calibration Wizard te kunnen gebruiken start u Windows 7 en voert u de onderstaande stappen uit:
Klik op de knop Starten.
Typ in het zoekvak DCCW en druk op Enter. Het programma Beeldschermkleuren kalibreren wordt uitgevoerd. Typ het beheerderswachtwoord als daarom gevraagd wordt.
Om eerst meer informatie te krijgen klikt u op de tekst Hoe kalibreer ik mijn beeldscherm.
Klik daarna in de Wizard op Volgende.
Het programma adviseert u de basiskleuren op uw monitor in te stellen. Soms is er een knop om terug te gaan naar de fabrieksinstellingen. Heeft u deze knop niet, dan gaat u gewoon verder. Klik op Volgende.
De Wizard wil dat u nu eerst de helderheid en het contrast van het scherm aanpast. Vaak zijn daarvoor draaiknoppen of is er een menu-toets die een on-screen display start. Als uw monitor dit niet ondersteunt, klik dan op Aanpassen van helderheid en contrast overslaan. Denk eraan dat u op een laptop vaak de beeldschermhelderheid kunt aanpassen met de Fn-toets in combinatie met twee andere toetsen, zoals F5 en F6. Klik op Volgende.
U moet proberen een afbeelding te laten lijken op het middelste voorbeeld. Klik op Volgende.
Gebruik de helderheidsinstellingen op uw monitor totdat het zwarte pak nog net doortekening heeft en net (g)een X in de linkerbovenhoek zichtbaar is. Klik dan op Volgende.
U moet nu proberen een afbeelding met een wit overhemd correct weer te geven. Klik op Volgende en regel het contrast van de monitor bij, klik dan opnieuw op Volgende.
Nu wil de Wizard dat u de kleurbalans bijregelt. Klik op Aanpassen van kleurbalans overslaan als uw monitor hiervoor geen regelaars of menu bezit. Klik anders op Volgende. U ziet een aantal grijze blokken die u helpen een kleurzweem te verwijderen. Regel de monitor bij totdat alle balken grijs zijn en klik op Volgende.
De Wizard is nu gereed. U krijgt een optie om een tweede hulpprogramma, te weten ClearType Tuner, te starten. Zet dit vinkje uit en klik tot slot op Voltooien.
Het nut van DCCW
DCCW is een aardig hulpprogramma. Het maakt u attent op mogelijk onjuiste monitorinstellingen. Het programma heeft natuurlijk weinig nut als u uw monitor helemaal niet kunt instellen. Maar als uw beeldscherm over de nodig regelaars beschikt of een schermmenu, dan is het zeker de moeite waard DCCW te proberen. Het schaadt niet, want het programma slaat geen monitorkleurprofiel (.ICC-bestand) op. Dat is ook meteen een nadeel van dit programma. Adobe Gamma, dat gratis bij Adobe Photoshop wordt bijgeleverd, voert een soortgelijke controle uit, maar slaat wel een kleurprofiel op. Gebruik Adobe Gamma, DCCW en andere kalibratiesystemen overigens nooit door elkaar! Lees ook de helptekst van DCCW om meer te weten te komen over monitorkalibratie. De helptekst bevat belangrijke informatie over het instellen van de kleurmodus en de gammawaarde.
Conclusie
Het hulpprogramma DCCW is zeer geschikt voor gebruikers die geen kalibratieapparatuur en -software hebben, maar toch regelmatig digitale opnamen beoordelen of bewerken. U kunt er een behoorlijk accurate beeldscherminstelling mee bewerkstelligen. Het proces is wel sterk afhankelijk van uw eigen beoordelingsvermogen en de instelmogelijkheden van uw monitor. Daadwerkelijk meten en de resultaten in een monitorkleurprofiel (.ICC-bestand) opslaan is voor de serieuze fotograaf echter nog altijd de beste oplossing.
Naar Sint-Niklaas met de fiets maar, en door die verassende ontdekking dat er in Sint- Niklaas ook appels en peren gekweekt worden daar dan maar eerst gestopt en een reeks foto's van gemaakt.
Nick Hannes sleepte dinsdagavond de hoofdprijs in de wacht op de uitreiking van de tweede Weekend Photo Award. Weekend.be greep de winnaar achteraf bij de arm.
Hoe voelt u zich bij deze prijs? Nick Hannes: Heel blij uiteraard. Te meer daar de D3X-camera van Nikon zowat het vlaggenschip is van de digitale reflextoestellen van het merk. Ik wilde het al langer, maar financieel lag het niet meteen in mijn bereik. Daarnaast is het fijn om beloond te worden met iets dat ik niet in opdracht heb gemaakt, maar dat volledig mijn eigen werk is.
Wat hoopt u dat het publiek onthoudt van uw fotos van de voormalige Sovjet-Unie? In ons collectief geheugen leeft een beeld van die regio dat meestal vrij grijs, grauw en koud is. Ik wil graag een ander licht werpen op de realiteit ginds en tonen dat het grijze en kille slechts een deel is van de werkelijkheid. Er zijn zoveel andere facetten, verrassende stadslandschappen en absurditeiten ook. Ik heb in ieder geval geprobeerd om verder te kijken dan de heersende clichés en de stereotypes.
Weekend Knack omschrijft u als geëngageerde fotograaf. Dat ben ik ook, tot op zekere hoogte. Als ik deze reportage vergelijk met dingen die ik in het verleden heb gemaakt, onder meer in het Midden-Oosten, dan was mijn engagement vroeger zelfs meer uitgesproken. In conflictgebieden als Kurdistan of Palestina kun je als mens moeilijk onverschillig blijven en kies je haast automatisch partij voor de underdog. Beelden willen dan vaak aanklagen. In de fotos in de voormalige Sovjet-Unie spreekt eerder de fotograaf en minder de activist. De fotos zijn eerder beschouwend en wat afstandelijker. Maar ik raak natuurlijk wel sociale themas aan, zoals de kloof tussen arm en rijk, die tussen stad en platteland, of urbanisatie en milieuvervuiling.
Heeft u ondertussen al nieuwe reisplannen? Ik wil eigenlijk een soort gelijkaardig project opstarten, dat hopelijk opnieuw in een boek resulteert. Het project staat nog maar in de steigers, maar het draait wel rond een ander gebied. Daar wil ik de landschappen en de mensen verkennen. Niet rond een bepaalde thematiek, maar eerder zoals ik de voormalige Sovjet-Unie benaderd heb: met een open blik.
Wim Denolf/ Joëlle Verstraeten.
Weekend Photo Award #2, tot 22 november in de Photo Gallery, Koninginnegalerij 10, 1000 Brussel. Het werk van de eerste drie finalisten vindt u ondertussen op levensgrote affiches in de Galeries Anspach, nabij het Muntplein en de Kleerkopersstraat. Info: 0485 80 58 43, www.pgav.be
Foam in Amsterdam presenteert op 30 oktober een bijzonder overzicht van het fotografisch werk van de fotograaf Sanne Sannes (1937-1967). Dat heeft het museum vrijdag bekendgemaakt.
In de korte tijd dat Sannes als fotograaf werkzaam was, heeft hij een uniek oeuvre tot stand gebracht. Sannes was in de jaren zestig zijn tijd ver vooruit met zijn grofkorrelige erotische zwartwit-foto's. De vrouw was zijn favoriete onderwerp. Hij fotografeerde zijn modellen vaak naakt tijdens extatische sessies.
In 1966 heeft hij een film voor de VPRO gemaakt, maar die is destijds nooit uitgezonden. Tijdens de tentoonstelling wordt deze film in Foam gedraaid, aldus een woordvoerster.
Voormalig politicus Gerrit-Jan Wolffensperger (destijds assistent van Sannes) opent de tentoonstelling Darkness & Light die tot 9 december duurt. (ANP)
Fototentoonstelling - Honderd pareltjes van Wallonië
Fototentoonstelling - Honderd pareltjes van Wallonië
Vlaanderen pakt maar al te graag uit met zijn rijk kunsthistorisch patrimonium, en terecht. Maar aan de andere kant van de taalgrens wacht een haast even grote schat aan schitterende pareltjes van architectuur, natuur en historische sites. En een dijk van een cliché, maar al te waar wij kennen het nauwelijks. Tijd om daaraan te verhelpen.
In 2005 besloot het Institut du Patrimoine de la Region Wallonne (IPW), in opdracht van de toenmalig minister van Erfgoed, een grootschalige promotiecampagne op touw te zetten en het Waalse patrimonium op de toeristische kaart te plaatsen. Daartoe werd bekend beroepsfotograaf Guy Focant aangesproken.
Guy Focant produceert kwalitatief erg hoogstaande beelden en slaagt erin inhoudelijke en esthetische elementen te versmelten. De fotos brengen niet alleen in één shot de essentiële informatie over het object, ze zijn ook nog zeer mooi! Een prachtig gebouw, een architecturaal detail, een originele camerapositie. Les 100 merveilles bestrijkt een rijke diversiteit aan highlights, van bekende tot minder bekende kastelen, kerken en abdijen, over archeologische sites, naar historisch-industriële zeldzaamheden en zelfs gewone landschappelijke juweeltjes, en dit alles mooi gespreid over heel Wallonië.
Van elke parel werd één sprekende foto geselecteerd en gecompileerd in een reizende fototentoonstelling, die al op vele locaties in Frankrijk en Wallonië te zien was. Want het moge duidelijk zijn: Wallonië is meer dan de Ardennen alleen en is terecht fier op zijn patrimonium en wil deze toeristische troef uitspelen.
Van dinsdag tot en met zondag, telkens van 10.00 tot 17.00u.
Op dinsdagavond reikten Knack Weekend en Le Vif Weekend de prijzen uit van de tweede Weekend Photo Award. Tot 22 november kunt u het werk van eerste prijs-winnaar Nick Hannes, samen met dat van acht andere laureaten, ontdekken in Brussel.
Onder het motto Urban Dream zochten de beide lifestylebladen deze keer prikkelende en fantasierijke beelden die een nieuwe kijk werpen op de problematiek van de leefbaarheid en duurzaamheid van steden. Bijna 170 deelnemers al dan niet professionele fotografen van 18 tot 35 jaar - reageerden op de oproep.
Tot de jury die de inzendingen mocht beoordelen, behoorden onder meer architect Bob Van Reeth, Pool Andries, conservator van het Fotomuseum in Antwerpen, fotograaf Filip Dujardin, Barbara Gheude van de Photo Gallery in Brussel en Dominic Schouterden, country manager van Nikon.
De volgende winnaars verdienden volgens de jury een plaats in de tentoonstelling die deze week van start ging in de Photo Gallery in de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen: Toma Satoru (33 jaar, Brussel), Gael Delhaye (28 jaar, Brussel), Thibaut Derien (34 jaar, Brussel), Maïlys Eberlin (25 jaar, Brussel), Philippe Braquenier (23 jaar, Mons) en Marie Ozanne (29 jaar, Barcelona).
De drie hoofdprijzen een affiche-expo in de Brusselse Galeries Anspach en professionele Nikon-apparatuur ter waarde van in totaal ruim 14.000 euro - gingen naar de volgende laureaten :
1. Nick Hannes (35 jaar, Antwerpen) 2. Geert Van Hertum (22 jaar, Overpelt) 3. Robert Baum (35 jaar, Brussel)
De jury bekroonde de reportage van Nick Hannes over de ex-Sovjet-Unie, onder meer omwille van zijn treffende voorstelling van verandering, verval en vernieuwing, zowel op sociaal vlak als inzake stadsontwikkeling. De Antwerpenaar, die in 2008 al de Nikon Press Photo Award won, stelde deze zomer ook tentoon in Antwerpse Fotomuseum.
Wim Denolf
Weekend Photo Award #2, tot 22 november in de Photo Gallery, Koninginnegalerij 10, 1000 Brussel. Het werk van de eerste drie finalisten vindt u ondertussen op levensgrote affiches in de Galeries Anspach, nabij het Muntplein en de Kleerkopersstraat. Info: 0485 80 58 43, www.pgav.be