Niks is vanzelfsprekend te nemen in het dagelijks leven dus ook de vanzelfsprekende dagelijkse dingen kunnen zomaar weg zijn of problemen geven. En hoe ouder je wordt des te meer dit gaat gebeuren. En zonder de juiste hulp gaat dit niet lukken.
Zelfs al wanneer je erover nadenkt dat je de boodschappen nog zelfstandig kan doen hooguit lopend achter een rollator, dan merk je later dat ook dit steeds minder goed gaat lukken. De simpelste dingen worden dan steeds moeilijker en zul je hulp nodig hebben van buitenaf.
Thuishulp en mantelzorg
Activiteiten in en buiten het huis kunnen gedaan worden met de hulp van andere mensen. Dit kunnen familie en vrienden zijn door middel van mantelzorg maar ook hulp van de thuiszorg.
Elke dagdeel dat er iets gedaan moet worden zijn momenten dat je dan iemand thuis hebt die je hiermee helpt. Het gaat echt om alle dagelijkse karweitjes in huis en persoonlijke verzorging:
- Opstaan en wassen
- Koken
- Boodschappen doen
- Schoonmaken
- Wassen, drogen en strijken
- Tuin bijhouden
Maar ook een stukje dagbesteding hoort bij de mogelijkheden zoals een spelletje doen aan tafel, een wandeling maken, et cetera.
Zelfstandigheid
Maar het hoeft niet altijd nodig te zijn om de hulp van andere mensen in te schakelen. Je kan tot op zekere hoogte nog steeds zelfstandig zijn of aanpassingen maken die de zelfstandigheid bevorderen.
Tafeltje dekje helpt bijvoorbeeld met het leveren van kant en klaar gekookte maaltijden. Deze krijg je direct aan de deur geleverd en hoef je hooguit alleen nog maar in de oven op te warmen. Dit is uiteraard wanneer je niet zelfstandig kan koken maar ook hierin kun je de zelfstandigheid bevorderen.
Hulpmiddelen
De eerste middelen die gebruikt worden zijn vaak hulpmiddelen om de mobiliteit zo zelfstandig mogelijk te houden. Veelal wordt dit eerst een loopstok en later kan dit overgaan naar een rollator. Je zult versteld staan hoeveel je nog zelf kan doen zoals boodschappen halen en de deur uitgaan met het gebruiken van een rollator.
Om het leven binnen de woning ook te vergemakkelijken zijn er hulpstukken die ervoor zorgen dat je nog zelf kan opstaan en wassen. Een veelgebruikt hulpstuk is de steunbeugel bij het toilet en badkuip. Zo kun je met minder gevaar voor vallen gemakkelijker het bad instappen of op het toilet gaan zitten. Ook een stoel in de douchecabine zetten helpt tegen het gevaar van uitglijden in de douche en een antislip mat neerleggen doet dit voor de hele badkamer.
Mobiliteit in huis
Ook binnenshuis kom je nog wel obstakels tegen zoals bij een woning met meerdere etages. Hier kun je dan een traplift installeren langs de trap zodat je zonder traplopen naar bovengelegen ruimtes kan gaan.
Woningaanpassing of verhuizen
Nu waren dit nog maar simpele aanpassingen en hulpstukken, maar er zijn grotere obstakels en omstandigheden die meer investering nodig hebben om de zelfstandigheid te behouden.
Als er echt sprake is van een enorme immobiliteit zoals in een rolstoel zitten dan zijn er grotere aanpassingen nodig in huis.
Keuken
Als je nog zelf kan koken maar in een rolstoel zit dan zal de keuken aangepast moeten worden. Het aanrecht en de kookplaat zullen dan naar jouw hoogte afgesteld moeten worden om erbij te komen. Dit geldt dus ook voor de koelkast.
Badkamer
Ook voor sanitaire zaken is er dan meer nodig. Een badkuip heeft dan bijvoorbeeld minder nut dan een douchecel. Je kan dan een inloopdouche laten plaatsen om zelfstandig gebruik van te maken, zo ben je ook drempelvrij om er gemakkelijk in te gaan.
Mobiliteit in huis
Ook in dit geval is er meer werk nodig om aanpassingen te verrichten. Een traplift zal dan nog van een beetje toegevoegde waarde zijn. Maar je hebt dan meer aan een zweeflift installatie want die kan je met rolstoel en al optillen en verplaatsen binnen de hele woning, ook over etages heen.
Ook de toegang tot de ruimtes en de woning zelf moet aangepast worden door deze zoveel mogelijk drempelvrij te maken. Hier kun je de vloeren tussen de ruimtes doortrekken. De grootste aanpassing zal de toegang tot de woning zijn want hiervoor moet oftewel de grond bij de voordeur verhoogd worden of de drempel van de deurpost moet verlaagd worden.
Verhuizen
Als een woning niet geschikt is voor dit soort aanpassingen dan is er nog de mogelijkheid om te kiezen voor een woning die volledig gelijkvloers is zodat je gemakkelijk in alle ruimtes van de woning kan komen.
Pas als echte laatste middel zal een verzorgingstehuis een optie zijn. Maar dan alleen wanneer alle mogelijkheden zijn bekeken om te bepalen wat de beste oplossing is in volgorde van hulpbehoevendheid:
- zelfstandigheid verhogen
- hulp inschakelen voor dagelijkse activiteiten
- woning aanpassen of verhuizen
- volledige zorg en huisvesting uitbesteden